October 14, 2010

beringat sebelum jual beli barang di Mudah.my

korang, take note.
ni aku nk kongsi berdasarkan pengalaman aku sendiri.
aku ni jenis xberapa layan web mudah [dot] my ni.
tp adik aku, dier mmg sngt suke menjual dan membeli barang2 dari mudah.my.
ape2 barang yg dier nak let go, dier akan let go di mudah.my dulu.

selama dier berurus niaga di mudah.my ni, xde masalah plak.
tp satu hari, nk di jadikan cerita, adik aku iklankan psp dier utk di let go. 
tanpa diduga, berduyun2 email masuk. tapi majoriti dari oversea.
excited lebih la beliau sbb pertama kali kot siap ade org dari oversea yg berminat bagai. 
dan ini adalah salah satu email.
 
 
bkn ni satu je email. ada dlm 7 email dari 7 alamat email yg berbeza. semua stok oversea.
jadi, adik aku suh la aku tlg handle kan. sbb dier takut dier tersilap pape. 
kan nnti nk kena transfer duit la, pos2 bagai la, mau terkangkang mamat tu. 
jadi, aku tlg. dari pkol 10 pgi hingga la 5 ptg, 
aku duk berbalas2 email dgn 7 email berbeza ni. semua tentang jual beli psp ni.

dan kite pendekkan cerita, ke tujuh2 email berbeza ni adalah dari nama yg berlainan.
alamat email yg berlainan.

tp tang yg start aku curiga adalah, 
bile mntk alamat utk di pos parcel ni nnti, 
ke tujuh2 email tu reply utk di pos ke nigeria. 
dan, ke tujuh2 email nak kitorg pos guna DHL express. 
aik...
kenapa semua mesti ke Nigeria dan kena guna DHL express..
bile suruh bank in duit, ke tujuh email melalukan prosedur yang sama. 
kt akan dapat 1 email lain. kononnya dari bank dorg. duit tgh di transfer la. kononnya.
tp yg xleh bla, kt kena pos dulu. bile da pos, resit pos tu kt kena email kat dorg. 
bila confirm je da pos. baru bank tu akan approve kan transfer duit dari sane ke bank kt.
siap dorang bagi duit extra la tau. utk tanda terima kasih. cait!
nasib baik aku check dulu 1 1. kang xpasal2 nak untung, tp rugi berganda.
5 jam duk selidik, say bye2 je la. 
kesimpulannya, kpd semua dan adik aku terutamanya,
amek pengajaran ye darl!
jangan mudah percayakan sesiapa. Beware..=)


25 comments:

  1. yer..sy pun penah buat entry pasal penipuan ni

    http://miezaniera.blogspot.com/2010/10/paypal-palsu_09.html

    jual kt org Malaysia dah la..tkyah percaya kt org2 obersea nih..nipu je lebeh..

    ReplyDelete
  2. abaikan sahaja yg dari oversea itu....pilih sahaja pmbeli dari malaysia...sib baik adik ada kakak yg rajin & berbakat mcm detektif cOnan...heee

    ReplyDelete
  3. pnh skli je wat dlm mudah ni,tp alhmdulillah,ok...

    ReplyDelete
  4. pandai betoi org nigeria ni kan...macam2 taktik...huhuhu

    ReplyDelete
  5. sangat tidak percaya kalau kes gini
    saje nak menangguk di ayer keroh tuuuuu
    err..kena tak peribahasa tu
    hehe :p

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah selama berniaga intan tak ada masalah..harap semua berjalan lancar..

    ReplyDelete
  7. modus operandi yang sama cam ct penah kena...

    dia ckp dia dok kat perak beli baju utk anak dia kat obersea dan suruh kita hantar terus pd anaknya tu di nigeria jgk..
    masa ct nak p poslaju, abg yg keja kat situ cakap ni kes penipuan sebab ada yang kena.katanya, lepas kita pos brg & email bukti pos dia akan suruh pulak kita bank-in sedikit duit pada dia utk kadar tukaran wang..
    last2 duit lesap, barang pun lesap..

    seb bek ct tak sempat pos lagi..

    ReplyDelete
  8. memang pun, be careful esp yg melibatkan overseas buyer, from nigeria plak tu..apa kes nak kena pos dulu kan..or kalau nak try, cuba bagi slip pos tipu2, tgk betul tak diaorg akan transfer duit..mesti scam ajer tu :) nasib baik u berhati2 :)

    ReplyDelete
  9. hasben sy penah kena tipu masa nk beli henpon ..seb bek baru byr separuh..lahabau btol mamat tu..

    dan nasihat kami,gune web lelong lebih selamat..situ ada blacklist nama2 penipu dan sellers di situ mmg bley kata sume verified dan 'clean'

    henpon sy byk beli kat situ dan mcm2 lg lah..xpenah kena tipu lagik.but on mudah.my,risiko tnggung sndirik

    ReplyDelete
  10. ingatkan, saya sorg je yg kena mcm ni..
    rupanya, ade lagi orang lain...
    ntah pape la org2 obersea ni..
    yg penting,
    jgn mudah percaya sapa2 okeh! =)

    ReplyDelete
  11. Sib baik google dulu & jumpa mcm2 citer pasal pembeli dari Nigeria ni.
    Kes sama, baru letak barang dlm mudah.my, dpt email suh hantar ke Nigeria.

    ReplyDelete
  12. Mengarut..dy dah 2 kali kene...semuanya kene anta ke Nigeria

    ReplyDelete
  13. erm aku dulu pernah kena juga.. suh hantar ke nigeria.. aku pos dah barang tu melalui pos laju malaysia.. bila barang pos tu sampai kl. pengurusan poslaju malaysia sana call aku. diaorg tanya aku samada nak teruskan penghantaran tu atau tidak.. diaorang kata byk kes penipuan dr org nigeria disebabkan niaga on9 ni.. nasib baiklah pengurusan poslaju malaysia ni tolong aku..

    ReplyDelete
  14. nak tanya..kalau beli dari pesbuk bole pecaye ke?..

    ReplyDelete
  15. Nasib baik google pasal ni...sy hampir2 nk jual camera kt org yg suruh pos ke Nigeria...ayat lebih kurang sama mcm kt atas...

    ReplyDelete
  16. nasib baik tgk pasal ni...hampir2 nk jual kt konon2nye org Nigeria ni camera digital...tq

    ReplyDelete
  17. Hai smua. nak tny ckit. bhya xklau bgi no akaun kita kt dorg?? sya just nk tgok permainan dorg jer. reply kt shafiqshoei94@gmail.com

    ReplyDelete
  18. hi, org nigeria tu pakai citibnk ke? dia pun dh transfer ke bank sya tp pending. lepas saya pos barang baru dia approve duit tu. sekarang saya takut nk pos ke nigeria sbb dia beli handphone dgn saya. skrg saya was was. patut ke saya teruskan?

    ReplyDelete
  19. haha,,, aku pun baru dapat dari emel yg sama Iyanu menatang apa ntah.. aku ada jual camera canon kat mudah then dia minta post to alamat nigeria ibadan city nigeria,, dia nak beli utk cousin dia , mmg taktau menahu benda nie,tergerak hati nak check kat google,, rupanya mmg betul si penipu,, anything duit kena masuk dulu, p cucuk semua baru post tu kena konsisten heeee... tak pun cOd lebih senang,, kali nie aku nak saiko si negro nie, senang2 nak barang free,, skali aku post taik kucing ke,lipas ke, katak mati ke to nigeria biar padan muka dia hahahah,,, komfem dia tak kacau mudah dah..hahaha... DOnt Think Malaysian Stupid.. senang citer dapat je penipu mcm nie ,post je taik kucing ke, tulang ikan ke, telur busuk ke p alamat dia,, tak kira dalam atau luar negara kalau kita dah suspect dia penipu,, cuma rugi la dalam 6-10 kos pos,,janji puas hati hahahaha

    ReplyDelete
  20. Terima kasih untuk entry ni. Sy dh hmpir2 terpedaya dgn diorang ni. Plan esok nk pos. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  21. Hari ni, saya terasa mcm ditipu. Tapi tak tahu lah. Nak tanya korang semua. Kes hampir sama. Saya jual laptop dan advertise kan kat mudah.my. Then ade org england ni, ckp nak beli. Guna no england. Then, saya dah bagi no acc bank semua. Then dia sent kat email saya, yg bank of england tga tggu pembayaran cas dari saya untuk activekan pembayaran tu. Tapi kat statement tu tulis adress nigeria. Pastu dia suruh bank in kan cepat. Takut FBI dtg cari saya. Betul ke FBI nak dtg cari saya ni? Hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong saya bosssss. Saya sekarang tengah kena benda yg sama. Bank orang nigeria da call sayaaaa hm cemana sekarang. Tolong saya cepat hm

      Delete
  22. Baru je jual joggerpants kat mudah.my . Tp tiba2 ada orang nigeria mntak nak beli ...email di atas sama seperti yang di hantar pada saya..tapi saya di whatsapp

    ReplyDelete
  23. Hampir terpedaya..saya ada jual joggerpants di mudah.my . Ada orang nigeria hantar mesej yang sama seperti email di atas tapi saya dihantar melalui whatsapp..nasib niat di hati nak buat research

    ReplyDelete
  24. pernah jugak jadi kat aku benda ni, dah siap packing nak pos dah guna poslaju, abang tu cakap tak boleh pos ke nigeria...excited lah katakan. try pulak tanya skynet...mahal...balik2 tengah bawak motor, fikir2 baru tahu diri ini telah tertipu...aduiyai...nasib baik tak terpos...kalau tak naya dah. JANGAN BERURUSAN MELALUI EMAIL, guna eBay, Amazon...takpe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...