September 13, 2012

kitchen kabinet dan kos pengubahsuaian dapur

dalam banyak-banyak part sebuah rumah, aku paling menitikberatkan dapur sebab mood nak masak bermula dari dapur. *ceittt poorahhhh, alasan! ;p malas cakap je la kannn. dan dalam banyak-banyak part, dapur yang paling banyak makan duit. dia makan telan lumsum sekali gus. T__T entry ni pasal dapur. semua pasal dapur. jemu jangan baca. tak berminat saya tak paksa. :) dan entry ni khas kepada beberapa orang akak yang email aku dan untuk sape-sape je la yang tengah planning nak buat kitchen kabinet.

masa awal-awal beli rumah hari tu, bentuk asal kitchen kabinet rumah aku adalah macam ni. 


ohh sorry. ni gambar time tukang rumah dah start buat keje renovation awal-awal dulu. sebenarnya kabinet kayu ni penuh satu dapur. atas dan bawah. dalam gambar ni tinggal yang atas je sebab yang bawak tukang dah cabut. aku sempat snap time ni je. aku tak berapa minat kayu kayan macam mak aku. ;p tak kisah la kayu cengal ke, jati ke, ape ke. tak minattttt. 

ni gambar selepas renovation rumah siap semua. tang dapur, kita stop dulu hias cantik-cantik sebab time ni duit keluar kalah air paip. T____T berdarah hidunggg.






normal. nak murah tapi berkualiti dan cantik. nak buat kitchen kabinet ni aku stadi google 3 hari 3 malam. search berapa anggaran kos, pengalaman-pengalaman orang sepanjang nak buat kitchen kabinet, kedai mana paling ok, sebab aku tak nak plann lain, jadi lain. berdasarkan harga semasa yang aku survey dekat pameran mana-mana, dapur aku memerlukan anggaran kasar lebih kurang RM15,000 siap semua. tapi satu hari, aku dah lupa aku baca dekat blog mana, dia rekemenkan amek dengan jeff. jeff ni dari artak kitchen. fine, kita try call tanya harga. call call, dia cakap dia nak datang ukur dulu. ok baiklah. sila. dalam kepala aku dah running, berapa la agak-agakkk. seram jugak babe main dengan duit ni. on the spot malam tu dia datang. very nice person. dia bagi contoh-contoh catalog design, dia terus masuk dapur nak ukur. tak sampai 10 minit, serius tak sampai. dia datang dekat aku and syafiq and tunjuk ni.


perghhhh. tak sampai 10 minit siap boleh lukis secantik ni. heiiibattt. first impression aku time tu, ok good. dia sangat detailing. dia terang satu satu. pintu kabinet akan ada berapa, jenis pintu apa, guna material ape, pintu kabinet kalau tutup buka bunyi gedegung degegang ke tutup sendiri slow-slow, dan semua la. dia sangattttttt detail. no hidden fee.

sepanjang aku survey pasal kitchen kabinet, material yang biasa orang guna untuk buat kitchen kabinet adalah melamine dan 3D glass door. melamine dan 3D glass door dua dua nampak cantik. beza dia dari segi kepadatan kayu and risiko kalau kena air, mana lagi cepat kembang. 3D kena air tak kembang. menipu la 10 tahun guna tak kembang langsung kan. tapi xsecepat melamine. tapi dengan jeff, dia bagi dua quotation harga je. 3D glass door dan 4D glass door. perghhhhhh lagi. ;p dia siap ada 4D. dia cakap dia company first yang buat 4D. aku tanya la melamine tak de ke? sebab time ni aku dah berdebar. kepala aku running harga. dia cakap dia boleh buat. tapi harga untuk material melamine dengan 3D glass door dia kira sama je. dari amek melamine, better amek 3D glass door. lagi berkualiti. harga sama. sampai bab paling berdebar. harga.


aku sangat suka tengok dia buat keje. semua smart. semua tersusun. dia explain sangatttt clear. dia senaraikan dua dua beza harga 3D glass door and 4D glass door. apa beza harga antara 3D dengan 4D, dan harga tu total keseluruhan selepas campur softclosing yang tak nak bila buka tutup pintu, dia bunyi gedegung gedegang, termasuk bottle basket and semua macam dekat senarai diatas. :)

Total 3D Glass Door: RM9000
Total 4D Glass Door: RM9800

oh lupa nak cakap, dekat dapur aku ada bahagian untuk rak kasut jugak. jadi total ni pon termasuk dengan harga rak kasut. first impression selepas tengok harga, murahhhhhhhhhh. sebab, aku dah survey banyakkkk tempat. majoriti paling murah RM14,000 lebih. kalau ikea? mau lagi parah. padahal dorang guna material melamine je. serius. ni jeff bagitau. aku tanya jeff, kalau saya bagi you ngam-ngam RM10,000, boleh you tambah lagi satu bar kaunter. kaw tau apa dia jawab? tak pe, i kasi you free bar kaunter. perghhhh perghhh perghhh kuasa dua.

4D Glass Door + Shoe Rack + Bar Kaunter: RM9800

aku terus ok, deal. bagi deposite RM2000. selebihnya dia cakap, siap semua puas hati baru bayar. dalam masa 15 hari boleh siap. tak sampai 13 hari dia call cakap pekerja dia nak datang pasang. berbunga rianggggg la mak cikkk! :D ohhh, boleh baca sini, entry rumah macam kapal pecah time pekerja dia datang pasang. ohh lupa, dapur dengan hood aku beli sendiri. dapur dengan hood aku beli brand FAGOR. total dua dua RM1719. jadi total keseluruhan untuk siap complete dapur adalah:


4D Glass Door + Shoe Rack + Bar Kaunter: RM9800 
Dapur + Hood: RM1719
TOTAL: RM 11,519


dan ni hasilnya! :))

yang paling kiri tu adalah shoe rack. dua pintu, atas dah bawah. sebelah dia peti ais.





bar kaunter yang dapat free, yeyyyyyyy. :D kerusi beli sendiri. dua ketul RM380 kalau tak silap, dekat HOME. sekiannnnn, abis cerita tadi A sampai Z pasal dapur saya. ;p jangan segan silu contact jeff kalau planning nak buat kitchen kabinet jugak ye. ni contact details dia. 

name: jeff
hp number: 012-6252528



81 comments:

  1. wah... cantik tu beb... leh la masak-masak selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak2 mood rajin masak bertambah2. hewhewww ;p

      Delete
  2. wahhh serius sangat cantik..sekarang ni mmg tengah survey kitchen kabinet. tapi nk contact jeff tu jauh le pulak, kat kedah ni ha...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe, kalau jeff xboleh pegi, biar saya tolong renovatekan untuk akak. ;p bak tukul and paku. bayar double pay tau. ;p hihi

      Delete
  3. Gilakk best ada dapur yang cantik menawan itu! Harus mood memasak lagikk kencang kan. kan..... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. alhamdulillah eida. harap2 mood memasak bukan setakat kencang2 taik ayam je la. kikiki ;p

      Delete
  4. yaya masyukkkkkkkkk,... i nak sewa pun tak mampu.. uuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pehlissss la maderrrrr. tipu la tuwwwww. ;)

      Delete
  5. wow...memang nmpak cantik kitchen tu..bestnye dah ade umh sndiri..boleh deko ikt citarasa sndri..nnti citela pasal ruang tamu pulak..hehe

    ReplyDelete
  6. pergh.. pergh.. pergh...

    cantik siot !

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you sooo much izfanora! :)
      tapi biasa2 je sebenarnya tau. gambar bukan boleh percaya sangattt. ;p

      Delete
  7. baa~ CAK!!

    pergh!! setail la jeff!! gua blk m'sia t gua nk si jeff ni total make over rumah gua...

    gua bookmark page ni. love u naddia. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. lu balik mesia jangan lupa buah tangan untuk gua sekaliiii! ;p

      Delete
  8. wah nadiaaa...
    mmg beraya sakan la aritu dgn cabinet baru...tu yg smgt wat open house yer..hehehe...

    ReplyDelete
  9. perghhhhhh. memang terbaik la kak. kire murah tu... dapur cantik2 lagi semangat nak masuk dapur. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cantik tapi nak murah jugekkk, harusss la kita pilih. kan? ;p

      Delete
  10. mahalnye dik...abang leh bagi RM7500 complete yg sama mcm tu...tak survey habis ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke?rasanya ni dah termurahhh. bagi website bisnes boleh?

      Delete
    2. Salam rm 7500 tu mmg murah...tapi jangan lah rosak harga bang. Harga jefftu dah betul sangat. Nnt murah sangat kualiti kekemasan takda

      Delete
    3. Cantik dapor.. Jeff boleh buat kat Alor Setar tak? Mana website RM7,500 tu?

      Delete
  11. cantik....harga pun berpatutan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatttt berpatutan kak. tempat lain lagi mahal. seriusssss.

      Delete
  12. To anonymous
    Confirm ka ley kasi harga murah?
    Same quality ka?
    Stakat komen ja
    Letak sekali contact la
    Bley den usha btol or not spt yg bro cakapkan.

    ReplyDelete
  13. Sorry nk tnya,cost tu siap dgn keselhruhan renovate kitchen ke atau cabinet je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya? apa yang saya paham, bentuk asal dapur eh? tak tak. bentuk asal dapur contractor rumah yang buat. jeff handle kitchen cabinet je.

      Delete
  14. 11k!..wah mhl ke murah tu..hahha...tapi yang penting..cantik la dapur u..:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah kalau berbanding dengan tempat lain. :)

      Delete
  15. thanks nadia
    best akak baca :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 kak. semoga entry ni dapat membantu orang lain jugak. :)

      Delete
  16. sgt ohsem la dapur nadia ni!
    hei. awak buat saya teruja tahuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awakkk, teruja nak kawennn jugak kan? ;p

      Delete
  17. hye nadia..boleh saya tau kos table top nadia x?sebab ngah nak beza harga kat tempat lain..mekaseh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ain, untuk table top, nadia tak tau harga sebab table top tu nadia bayar sekali dengan renovation sebuah rumah hari tu. sorryyy ye~

      Delete
  18. salam nadia. Mmg your blog post ni salah satu yg mama baca masa dok survey kitchen kabinet pun hehe. And InsyaAllah esok jeff nak dtg tgk apt kitorang. Harap harap leh dpt free gift cam u gak laa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin mama. semoga berjaya. hihihi ;)

      Delete
  19. salam...bole tau bp panjang kc ni ngan lampu kat kc tu termasuk dlm harga tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, saya tak pasti berapa panjang kitchen kabinet ni sebab saya tak berapa mahir bab kaki persegi ni. mungkin boleh click dekat gambar yang jeff providekan harga tu sebab dekat situ dia ada tulis berapa panjang setiap sudut. ya, harga ni termasuk dengan lampu semua.

      Delete
  20. salam kenal..alahaii..nak fengsann baca pasal rege reno kitchen cabinet neh...hati teringinn..tapi kene kompol wang besarrr laggiii...dapur lak beso...so memang kene tungguuu lerr..takper..leh KIV entri neh..so ai folow.:)

    ReplyDelete
  21. area mana rumah u, nadia?

    ReplyDelete
  22. yang terbaru nampak moden dan elegent

    ReplyDelete
  23. tak tahu nak kate apa,ternganga2 mulut chot tgk dapur ni..hee.nice sangat dear..aishh kalau la duit byk,nk jer wat mcm ni kt umh family sya..hee ni blja pun tak hbs lgi,duit jgn ckp laa..mmg tak laa..hahaha :)

    ReplyDelete
  24. Dua hari lps baru panggil Jeff ni buat measurement. Mmg tpt sekali dia work smart. Cekap. Ptg td da g showroom n kilang dia d bndr teknologi kjg. Tp sampai ptg td lum make up mind sbb duk survey lg. Sampaila jap td terbaca blog cik nadia ni. Terus rasa kira jadik. Tq nadia. It did help me to make a right decision.

    ReplyDelete
  25. Intech/Artak Kitchen..mmg superb..
    I have used them up...now tgh tgu nak byr kat depa 3rd and final payment..
    pastu COMPLETE dahh..mmg awesome!

    ReplyDelete
  26. Mcm pernah nmpk dia post gambar dlm forum..

    ReplyDelete
  27. Pernah nmpk Jeff post gambar your kitchen cabinet ni dlm forum cari..

    ReplyDelete
  28. Salam nadia,tgh blogwalking jumpa info pasl kitchen kabinet ni.cantiklaaa.sy oun nak buat ginii.

    ReplyDelete
  29. salam, nak tanya concrete top tu pakai contactor lain ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah peyoy, table top tu contractor lain.

      Delete
  30. Assalammualaikum semua..tumpang iklan..kalau ada sesiapa berminat menempah kabinet dapur n wardrobe atau lain2, area n.sembilan boleh hubungi saya haniff 013-7524771. Jgn lupa lawati facebook kami qalish kitchen untuk maklumat lanjut.. Terima kasih tuan rumah

    ReplyDelete
  31. Rasanya kalo harga tak termasuk table top agak mahal la.

    ReplyDelete
  32. salam.nadia..saya tgh survey kitchen kabinet dgn harga yang murah dan berbaloi.klu jeff dtg rumah ukur,dia charge or free je dtg ukur tu ye?

    ReplyDelete
  33. Apa beza 3D dan 4D.tq

    ReplyDelete
  34. pehhh... memang cantik la dapur ni... best tul

    ReplyDelete
  35. baru pergi td..kluar keje awal redah hujan lebat dari petaling jaya ke hulu banat kajang tue...tgok quotation kabinet dapur besar reban ayam ngn bar table besar kambing bertenggek je pown dh 15k..huhu..:(

    ReplyDelete
  36. jeff ni ddk area mana?
    nadia nyer dapur tu total brp sf?

    ReplyDelete
  37. jeff ni ddk area mana?
    nadia nyer dapur tu total brp sf?

    ReplyDelete
  38. hi.. nak tanya.. berapa ukuran KC u ye? Bawah 10K memang ok la harganye. tp, nak tahu ukuran KC u ye.. hope u can reply a.s.a.p.. tq..

    ReplyDelete
  39. Nadia, saya pun dah install kabinet dapur 3D ni... cuma RM4,500 je untuk 10 kaki kabinet atas dan bawah. Murah kan? Jemputlah baca entry saya ni =)

    Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur 3D

    ReplyDelete
  40. dapur dah cantik tp silap takde perawat air ......untuk keterangan sila hubungi saya 0126976508

    ReplyDelete
  41. dapur dah cantik tapi silap takde perawat air espring....untuk keterangan lanjut sila google saya aliefozair83@gmail.com

    ReplyDelete
  42. cantik dan simple je..tengah cari harga jugak ni sebab baru pindah...terus minat blog nie...teruskan kongsi idea yea.. :)

    ReplyDelete
  43. Mahal la rm11k utk kabinet shj tak msk table top

    ReplyDelete
  44. Hi kak Nadia, thanks for your continuous support to us. For those who are interested, you are most welcome to email us your floor plan or floor plan with measurement to enquiry@intechkitchen.com and we will provide you a quotation. At the meanwhile, please feel free to visit our showroom at Bandar teknologi for more information on our products.

    ReplyDelete
  45. Hi kak Nadia, thanks for your continuous support to us. For those who are interested, you are most welcome to email us your floor plan or floor plan with measurement to enquiry@intechkitchen.com and we will provide you a quotation. At the meanwhile, please feel free to visit our showroom at Bandar teknologi for more information on our products.

    ReplyDelete
  46. Hi kak Nadia, thanks for your continuous support to us. For those who are interested, you are most welcome to email us your floor plan or floor plan with measurement to enquiry@intechkitchen.com and we will provide you a quotation. At the meanwhile, please feel free to visit our showroom at Bandar teknologi for more information on our products.

    ReplyDelete
  47. Yang penting..buat dgn org cina..kbyakkn chinese buat kerja tiptop..aku dh fedup dgn contractor melayu..ustaz pown diam aku crita karenah org melayu yg melingkupkn duit aku smpai 20000 renovate umh...sialll luuu...just sharing

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum, saya pernah guna khidmat ubahsuai dapur dan bilik tidur ada Cina dan melayu.Alhamdulillah dua2 bagus.Tak semua contractor melayu teruk..pernah ke kita dengar kaum cina memperlekehkan kaum mereka.so jgn lah sebab seorang buat hal habis yang lain pun kena..tak adilkan..jangan mengeji bangsa sendiri kerana kaum lain jadi berani mengata melayu kerana mulut melayu juga lekehkan kaum melayu ..tegur cara berkhemah to person yg involved..saman tulis nama syarikatnya supaya orang lain tak kena tipu jugak..bukan remark semua org..btw thumbs up to Nadia..tak kedekut info..moga apa yang baik ini dikongsi bersama mendapat balasan dari Nya..Ameen.

    ReplyDelete
  49. Jeff mmg tkenal kat area kl.sy pernah nk book utk almari bilik mak sy..die bg dlm anggaran 1200+ aje..kualiti bagus terbaik.tp xsempat nk wat..adik beraik lain dh beli almari seketul.huhu

    ReplyDelete
  50. I survey kitchej kabinet sekangkang kera pun contractor melayu minta 20k. Memang celaka la kan. Malas nak deal dgn melayu. Kebanyakkannya penipu

    ReplyDelete
  51. Ada cawangan kat sabah ke..teringin jgk nk buat kitchen kabinet mcm tu..cuma rumah x siap lg..hrp2 ptghn thn ni siap..

    ReplyDelete
  52. Ada cawangan kat sabah ke..teringin jgk nk buat kitchen kabinet mcm tu..cuma rumah x siap lg..hrp2 ptghn thn ni siap..

    ReplyDelete
  53. Lawonya kc.. gud info. Thans sharing

    ReplyDelete
  54. salam kenal.tq for info ye! ;)

    ReplyDelete
  55. Wah..gud info...harga termasuk table top x..

    ReplyDelete
  56. nadddddddddd *amboi siap nama manja tu nak bodek* hew hew hewww

    nak tgk gambar dlm lemari kasut tu...tang2 dapur...rak kasut jugak berkenan..hew hew hewww

    tp dapur tu mmg cantikkkkkkk...!! berdarah mata & bulu idong tgk... hew hew heww :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...