December 23, 2013

luahan hati seorang isteri

menjadi seorang nadiafarahida yang kalau boleh tiap benda aku nak tengok sempurnaaaaa jeee tak kesah la dari segi kewangan ke, rumahtangga ke, semua benda la senang cakap. aku kalau boleh nak hidup setiap masa yang gembira-gembira je tapi percayalah, aku tak pernah menolak ujian qada' dan qadar perjalanan kehidupan aku dari yang maha esa.

sejujurnya, sepanjang hampir 4 tahun usia perkahwinan kitorang laki bini, aku tak pernah cerita bermuram duka alaaa sedihnya takde anak alaa kosongnya hidup takde zuriat sebabbb, kitorang tak pernah pon anggap ujian takde anak adalah satu beban pada kitorang. :) yang menjadi beban adalah mulut manusia yang macam takde soalan lainnnnnn je kaw nak tanya kennnnn. sikit-sikit ehh lamanya kawen, takde anak lagi ke. bila nak ada anak. tak usaha pergi berubat mana-mana ke. haaa yang ni beban. beban otak aku nak pikir ape nak jawab. sebab aku sendiri takde jawapan kaw paham takk. T___T

tak dinafikan tahun pertama perkahwinan aku stress gileee dengan soalan-soalan macam ni. percayalah, tahun pertama kawen, pernah sekali aku lewat period, back to back hari-hari selama seminggu aku pergi klinik untuk scan dengan harapan tolonglaaa mengandung. T___T sekurang-kurangnya, orang dah tak banyak bunyi. tapi kaw tahu kan, Allah takkan uji hambaNya kalau Dia tahu kita tak mampu. aku buat kesimpulan berdasarkan pengalaman aku, tahun pertama perkahwinan boleh dikatakan tahun bertanyakan soalan. tahun kedua perkahwinan adalah tahun memberi nasihat dan cadangan perubatan. tahun ketiga perkahwinan adalah tahun semua orang dah start pelik asal laaaaaaa dah bertahun kawen tak mengandung mengandung lagi kaw niiiiii. command sense babe, tak pernah pon Allah janjikan setiap hamba dia asal kawen je mesti mengandung, asal kawen je terus lekat. tak kannnnn. ye semua perempuan dan lelaki adalah sama tapi kaw kena tahu, perjalanan hidup setiap manusia adalah berbeza. takde yang jalan dia dari kecik sampai besar lurusss je. kadang mesti ada yang bengkang dia. dan kalau kita rasa hidup kita dah cukup lurus sempurna, ingattttt. tu pon ujiann. kita je tak perasan kadang-kadang.

masuk tahun kedua perkahwinan, to be honest, syafiq banyak mendidik aku menjadi lebih penyabar. kaw tanya la soalan bertubi-tubi bertalu-talu, sabarrrr. jawab je belum rezeki. fineee. sampai jawapan tu dah sebati dengan mulut aku. belum rezeki. :) siapa kita untuk cakap eeeee tak mengandung lagiii. laki ke perempuan ada masalah. Allahhhhurabbi. mengucap boleh? siapa kita untuk mempersoalkan mandul ke dia, rahim takde ke dia, sperma tak aktif ke dia sedangkan kita tahu kan Allah maha besar. sepanjang hidup aku, aku sentiasa percaya, setiap apa yang berlaku, Allah tahu apa yang terbaik untuk aku. aku bagi contoh ehhh. kenapa kaw kawen dengan pasangan kaw, bukan dengan orang lain? sebab Allah dah tetapkan, dia adalah yang terbaik untuk kita. bersyukurlahh.

berkahwin dengan seorang lelaki yang cukup positif dari semua aspek sangattt membantu aku menjadi sape aku sekarang. syafiq ni spesis dia tak amek port orang cakap ape. kaw panaskan la dia, kaw barakan lah hati dia, tak jalan babeee. mihmihmih. ;) dia bukan spesis simpan dalam punyaa. yang dia tahu, selagi dia mampu, dia akan cuba jadi suami yang terbaik untuk aku. anyonyonyoo terharuuuu :P sejujurnya, kitorang tak pernah pon rasa takde anak adalah satu kekurangan dalam rumahtangga kitorang sebab kami percaya, Allah mengetahui apa sahaja yang terbaik untuk aku laki bini. jadi, sepanjang belum dikurniakan rezeki di bahagian anak, kitorang laki bini berusaha untuk saling melengkapi dari semuaaaa sudut lain dengan harapan, sekurang-kurangnya bila kita ada anak esok-esok, kita dah tak perlu pikir benda remeh temeh yang lain. kita tak perlu pikir masa tu tak puas enjoy la, tak sempat pegi honeymoon la, tak sempat beli rumah la, tak sempat beli kereta laa macam-macam. dan Alhamdulillah, Allah kan maha kaya. dia kurangkan kita satu bahagian, Dia limpahkan bahagian-bahagian lain kepada kami allahurabbi. :) terima kasih Ya Allah. T_____T. aku rasa macamm Ya Allah, dah mewah sangat Kau mewahkan aku Ya Allah. melimpah ruahnya rezeki yang Kau berikan kepada keluargaku Ya Allah. T___T 

hampir 4 tahun kami menikmati kehidupan berdua, macam-macam peel orang aku belajar. kepada kawan-kawan yang Allah murahkan rezekinya di bahagian anak, jangan pernah kita berbangga dengan berjaya dan hebatnya kita sebab dah punya anak. kita kena percaya, anak dan suami adalah pinjaman dari Allah semata. kalau Allah nak tarik, kaw anak 4 pon Allah boleh tarik keempat-empat sekaligus. kalau kaw rasa dengan punya anak kaw dah cukup sempurna, Allahurabbi. tak baikkk, kesian orang yang belum punya zuriat sendiri. tak cacat pon tak punya anak lagi. kaw nampak kurang dia je, kaw nampak bahagianya dia? takkannn. doakan yang baik-baik dah laaa. tak perlu nak menceramahi ke menasihati ke sebab aku percaya, orang yang dah kawen lama tapi belum ada anak ni bukannya tak usaha, percayalahhhh, dorang berusaha sebenarnya. berubat sana sini. iktiar sane sini. tapi takkan dorang nak post dekat facebook pulak kannnn. :p 

dan kehadapan kawan-kawan aku yang Allah sentiasa uji dengan ketiadaan zuriat, jangan risauuuu. bersyukurlah, Allah bagi kita lebih masa untuk merasa kasihnya seorang suami, manjanya seorang isteri. boleh buat sesuka hati banyak-banyak kali kohkohkoh. ;)) have fun sayang. asal ada duit pergi honeymoon, asal free pergi melancong. best kannnnn. jangan pikir sangat mulut busuk orang. :) kita ada anak ke, kita takde anak ke, beras dekat rumah masing-masing beli kannnn. takdenya bila kaw ada anak esok, dia tolong belikan beras. mihmihmih. ;)) 

hoii panjangnya aku merepek! (x___X) aku sebenarnya nak cerita pasal benda lain, tapi hormon tak menentuu. tak masal pegi luah benda lain. kahkahkah. ;p okbaii. ;))


41 comments:

  1. yeay!! kite suke entri ni.. semangat untuk diri sendiri.. semoga ALLAH melimpahkan rezeki untuk kita.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,
      maaf, i nak share info bermanfaat untuk kita semua para muslimah.

      Tolong klik & baca di sini->http://anjungrakyat.blogspot.com/2013/12/baju-pelam-puteri-umno.html

      Delete
  2. Betul2...org2 nih kdg2 tak sedar soklan diorg tuh mkn dalam pnye..tp pedulikan ape org ckp kan...Allah tuh Maha Mengetahui..

    apa apa pun tahniah buat nadia n syafiq..jge diri dik..

    ReplyDelete
  3. Sebak entry kau ni ;'(, tapi ia pembakar semangat untuk aku lalui saat-saat manis kehidupan suami isteri ni. Redha dengan apa yang telah ditetapkan, usaha dan tawakal jangan putus asa ;')

    ReplyDelete
  4. btol tu.. pertanyaan makhluk2 ni yang membebankan.. tini pn tgh dlm situasi 1thun perkahwinan.. di soal bila nak ada anak.. alangkah hebat kalau dpt bagi jawapannya.. :(

    ReplyDelete
  5. Kak nad penah rasa apa yg nadia rasa
    Kak nad paham sgt
    Apa yg diluahkan dlm entry ni mmg benar belaka...

    ReplyDelete
  6. Yess nadia sgt2 agree dg n3 ni. Allah x janji asal kawen je dapat anak. Byk lg nikmat2 lain. Ada anak pon dugaan jugak. Kesabaran. Ketabahan. Xtido 2-3 ari bila anak sakit. Bila anak buat perangai..... Eeh terpjg lak. Nadia, selamat menepuh 40 minggu yg indah alam hamil

    ReplyDelete
  7. I love dis entry so much much dear..

    Tula orang yang tak alami takkan faham apa yang pernah kita rasai, tapi biasalah mulut 'manis' orang bukan kita boleh tutup.. hanya mampu tersenyum

    ReplyDelete
  8. An honest reading.... bagus post ni...

    ReplyDelete
  9. Salam... akk pun 4 thun kwen bru la d kurniakn puteri. Sabr je. Klu tension2 lg sush nk dpt bby. Relek je... ada alhamdulillah. Xder , itu ktentuan Allah. Akk dlu pgng cmtu je. Ank slalu akn dtg bla kta least expected. Tetiba je pregnent. Sabor k... mulut org mmg xleh tutp. Wallahualam...

    ReplyDelete
  10. dah penah rasa dah nadia.
    3 years.

    luckily, family tak penah kisah. Including MIL.
    husband is very supportive.

    once i stop thinking about others, Alhamdulillah, rezeki tu datang.
    people will never stop asking and questioning.


    Tak ada anak, sibuk tanya bila nak ada.
    Dah dapat sorang, tanya bila nak tambah.
    Kalau semua lelaki/perempuan, tanya takmo anak lelaki/perempuan ke.

    ....and the list go-on.

    so, enjoy life korang sementara masih berdua ^_^

    ReplyDelete
  11. setuju ngan statement yaya!!semua rezeki datang dari Dia, tak perlu nak persoalkan ape2...buat hal sendiri suda... :)

    ReplyDelete
  12. Amin..moga kita sentiasa bahagia bersama yang tersayang

    ReplyDelete
  13. ahaaa..seronok baca ayat nadia..mula2 mmg hilang sabar bila org asyik tanya je..sekarang ni...kami ucap alhamdulillah je dlm hati..tanda ramai org prihatin kat kami kot asyik dok tanya2 :-)

    ReplyDelete
  14. Btul tu nadia.... skrg Allah tgh nak uji kita... sy pun dh hmpir 4 thn berkahwin...tp msih lg blum dikurniakan rezeki... Alhamdulillah. ... sy terima seadanye...

    ReplyDelete
  15. Btul tu nadia.... skrg Allah tgh nak uji kita... sy pun dh hmpir 4 thn berkahwin...tp msih lg blum dikurniakan rezeki... Alhamdulillah. ... sy terima seadanye...

    ReplyDelete
  16. ITS ok,dont worry b happy dear,kihkih,*xtaw nk komen ape.

    ReplyDelete
  17. ...saya dah 7 thn, thn nih..

    *..kesat air mata..*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah... semua tu rezeki dariNya...Alhamdulillah... semoga kita terus menjadi sorang yan penyabar dan kuat...anak dan rezeki ni semua ketentuan dariNYA..janji kita YAKIN dan berusaha...insyaallah...

      Delete
    2. ehh.. Linz Shopee pun ade sini...

      insyaAllah..hrp berpeluang menjadi seorang Ibu cam Nadia ni... 7 tahun yg rasanya baru jer...wlu hakikatnya dah terlalu lama.. Semoga Allah mendengar doa2 selama ni.. AMin.. thanks Linz..

      Delete
  18. tahniah tau. jaga diri, jaga kandungan.
    minum susu full krim, nnt anak gebu dan kulit sangat cantik. kulit baby bersih.. :) amalkan minum...
    jgn minum soya banyak sgt, nnt kulit anak sensitif...

    ReplyDelete
  19. salam....xper...rezeki tu Allah bagi bila2 masa..ade kat mana2..Allah da ttpkan yg terbaik utk setiap hambaNYA..Allah tak bg lagi rezeki anak kat akak n husband sbb Allah tahu ape sbbnya yg kita sndiri tak tahu..Allah xbagi lagi rezeki anak Allah bagi rezeki lain dulu...mane nak tahu kan, ttba dpt twin....sy doakan smg akak n husband cepat timang ank.sama2 kita doa :)

    ReplyDelete
  20. kita senasib nadia.. bukan la tak boleh bertanya kan.. tapi ada caranya kan.. apapon semoga semua yg ada kat sini, yang masih menanti kehadiran insan comel penyeri rumahtangga, sama2 kita berdoa ok.. semoga kita semua akan diberi rezeki yang itu plak..

    ReplyDelete
  21. ahaks. syok bace bebelan uols tahuuu!
    betul tu ya, sitiii tgok, even ya hdup berdua 4 tahun. tp nmpk mcm baru kwen je... swit jeee. haaa.
    walopon 4 tahun kawen baru dpt anak. tp Allah tu adil kan. dia bg ya husband yg mcm syafiqq. rezeki tak putus2.
    berkat sabar tuuu, now ya dah nk dpt baby. hiii.
    siti ni pon belum tahu bila kawen bila dpt anak. Allahhh. semoga siti tabah mcm ya jugak

    ReplyDelete
  22. Yaya.. akak tak puas hati yaya..
    Apasal ending dia macam tu...

    Akak baca..baca..baca...
    Tetiba eh..dah abih..

    Apakah..

    Mcm syok pulak baca yaya membebel..

    Hihi..

    ;

    ReplyDelete
  23. biasalah mulut orang tak boleh tutup..yang penting kita jalankan hidup kita seperti baisa..yeaahh..i loike you

    ReplyDelete
  24. good entry, dear. jangan bersedih.masing2 ada bahagian nya.huhu

    ReplyDelete
  25. good entry, dear. masing2 ada bahagian masing2. insya Allah, yang baik bakal menanti.:)

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah...bila dah masuk fasa perkahwinan ni banyak kita kena belajar...terutamanya dari segi mental dan fizikal...

    alhamdulillah ... suami yang mcm ni la menjadi idaman suami isteri kan..seorang penyabar yang sangat-2 tinggi...alhmadulillah...semoga kita semua menjadi isteri yang soleha di mata suami dan ibu yang terbaik untuk anak-anak kita...amin... seronok baca ceritera kamu....

    salam ukhwah .. nanti boleh melawat lagi (blogwakling bersama www.ibuvitaminshop.com) juga...

    ReplyDelete
  27. tahniah nadia farahida...i am your loyal reader....hope its happen to me tooo..insyallah

    ReplyDelete
  28. 1. Entry ni your hubby baca tak ( sbb tajuknya luahan hati seorang isteri).
    2. 4 tahun tu nak cakap lama tak lama sgt, sedang2 je.. ada my fren yang lepas 7-10 years kahwin baru ada hepi ending ( dapat anak).
    3. Dah cuba few method tak? e.g IVF, etc..
    4. Rezeki tu dalam pelbagai bentuk, not just money, anak dan those yang nmpak secara zahir.. tapi rezeki tu ada dlm bentuk yg tak zahir mcm kesihatan, ketenangan, masa lapang yang banyak,etc.. so may be rezeki you lebih pada yg tak zahir..
    5. Pendek kata kena selalu bersyukur untuk apa juga bentuk rezeki yang Allah bagi. Insha-Allah, kalau berusaha, ada lah nanti. Jangan berhenti berharap! ( Motif nasihat mcm lagu Indon??)

    ReplyDelete
  29. Suka sangat entry ni.. sedang melaluinya.. harap Ros pun setabah Nadia.. Usaha-usaha yang kita buat takkanlah nak dihebahkan setiap saat kan.. siapa yang tak nak rezeki tu. semua wanita pun memang inginkannya.. tapi itu semua Allah dah tentukan.. kita usaha dan berdoa.. Allah yang menentukan. moga dimurahkan rezeki untuk semua yang sedang menantikan...

    ReplyDelete
  30. Berkat kesabaran itu mmg bnyk hikmahnya dulu kami lalui setahun perkahwinan alhamdulillah dikurniakan seorg anak sekarang ... itu sudah cukup syukur moga allah murahkan rezeki nadia pulak ..

    ada baca kat entry yana ujang dia tulis nadia mommy to be .. nadia dah mengandung ker?? tahniah yer... kalau betull

    ReplyDelete
  31. taun pertama nory pon stresss ya amattt...
    semua usaha yang orang kata bagus, semua nak cuba, semua nak try...
    sampaii satu tahap, terus rasa macam give up n berserah..
    time give up n berserah tulah, tup2 Allah bagi rezeki yang "satu" tu...
    speechless...
    Tuhan maha tahu segalanya kan...
    insyaALLAH , nory doa yang terbaik utk yaya...amiinn

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum yaya. alhamdullilah. berkat kesabaran korang, Allah beri yang satu ni. semoga terus tabah ye. sheila doakan 9 bulan yaya menjadi satu pengalaman yang terindah. in shaa Allah.

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum..

    YUnk i minta Share post ni ye..
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...