February 11, 2015

zaman jerawat teruk aku dulu-dulu T__T

aku sebenarnyaaa tak tergamakkk nak bukak aib sendiriiii tapii selepasss ramaiii kawan-kawan time belajar dulu tanya, siniii aku share dengan korang. tapiii korang janji tauu dengan aku. jangan geli tauuu selepass tengok beberapa keping gambar aku dulu-dulu. :p janjiii ok? HAHAHA. sebenarnyaa jangan cakap korang, aku sendiri pon geliii. T__T apetah lagi orang yang menengoknya. huhuhu. korang kutukkkk muka akuuu siapppp :p 

sebenarnyaaaa, duluu muka aku takde masalah papee. standard la kann kalau naik jerawat barang seketul duaa. :p sampaiii la satu ketika, aku kena pegi PLKN. haaaaa time dekat plkn muka aku still ok je under control. tapiiiii, selepasss balik plkn, tiga bulan berjemur panas siang malam, legammmm babeee muka. T__T aku asalnyaaaa takde la seputih saljuuu mihmihmih :p tapiiii kaw pahamkannn kalau kita dah biasa cerah, tiba-tiba dia punya legam macam rentung habis. (-__-') stresss tauu. kaw ingat senangggg ke nak putih balik? makan masa okkkk. T__T 

jadi aku yang jenis spesis bijak pandai tak menyabo ni sangattt tak tahan godaan bila satu hari beberapa hari selepas keluar dari plkn, kebetulan time tu aku pegi supermarket, ada orang kempen jual krim pemutih. dia macam dalam bekas bulat-bulat, dalam tu ada krim warna putih. si promoter tu ponn bijakkkkk pegi sapu dekat lengan aku yang legam tadi kan, sental sental sental, ehh haah laa. putihhh. berbeza dengan lengan satu lagi yang dia tak sental tu. berbunga rianggg hati aku time tu. ;) terus beli dengan harapan pakai seminggu, konpem kulit aku cerah balik. malangnyaaa, selepas tiga kali pakaii kottt aku dah lupa, tiba-tiba episod ngeri aku bermula. sebijikkkk sebijikk jerawat tumbuh macam diternak elok. T__T hoiiii seremmm. terus aku stop pakai krim pemutih tadi. aku syak konpemm krim tu dahh penyebabnyaa sebab aku memang bukan spesis suka pakai pape dekat muka. pencuci muka pun takkk pakai sebab muka aku spesis agak sensitif kalau pakai sebarangan. bedak pun sapu bedak debu baby johnson jewww. kikiki. ;))

selepasss tiga hari stop pakai krim tadi, aku ingatkann jerawat pun stop la membiakkk tapi malangnya, dia semakin banyak dan tak benti-bentiii. huwaaaaaaaaaaa. sedihnyaaa. haa masa ni la permulaan episod muka aku teruk gile. dari jerawat kecik jadi jerawat besar. dari jerawat pasir jadi jerawat batu. T__T heyyy ngerinyaa ingat balik. ramaiii gilee sedara mara tegur napeee muka jadi teruk macam tu. meratapi dia rasa macam nak terjun lombongg kaw paham takk sebab benda tu dekat muka kann :p tempat pertama orang tengok. napeee laa kaw tak nak tumbuh dekat celah ketiak kee, dekat perut keee. senang sikit nak sorok takdelah orang tengok :p haaa korang dah standby nak tengok muka aku duluuu-duluu? :p amaran, jangan teruskan pembacaannnn kalau anda adalah seorang penggeliii. kikiki :p







haaa terukk kann? T__T dia macam sejenis jerawat yang merahh pat batu orang dah boleh nampak. (-__-') besar besarrr pulak tu. bila tekan ada yang keras seketul macam batu, ada yang lembikkk. bila picit kaw bayang sendiri la apa yang keluar. tak tertaipp aku takut korang geliii. kuikuikui :p ni dalam gambar yang handphone cap ayam time tu. kalauuuu laaa korang tengok depan-depan, dah macam bontot kuali muka aku. T__T HAHAHA. dekat dahi berpasirrr jangan cakap. pipi kanan kiri merah ketul-ketul besar. dagu pun kadang tumbuh yang besar. kadang tumbuh yang kecik. tapi the best part is kalauu korang perasan, walau sebontot kuali manaaa muka aku, syafiq tetap terima aku seadanyaaa. soo sweetttt :p puiii. HAHAHA. ye laaa, dia kenal aku dari zaman aku kanak-kanak kott. dari zaman sebelum aku tau period tu apee sampai dah beranak sorang dia tetap terima aku membulat kee, mensegitiga kee, membujur kee, dia hadapppp je semuaaa. muahahaha :p kalau laki lain aku tak rasaaaa dorang boleh terimaaa muka berbatu bata gini. T__T

ehh berbalik kepada kisah jerawat, bukan kisah syafiq. hahaha. haa jerawat ni membiak dengan jayanya time aku umur 18,19, dan 20 tahun. haaaaaa tiga tahun yang cukupp panjang yang aku dah try macammm-macammmm takdenyaaa hilang jugak jerawat-jerawat nii sampaii la satu ketika, nenek aku amek maid filipin baru dekat rumah dia. si maid tu tanya aku tak pakai ubat pape kee? dalam bahasa omputih. aku cakap dah macam-macam aku pakai tak jadik-jadik. kadang gigih menyental kulit kayu manisss kaw jangan tak tauu. (-__-') tapi tak hilang punn. terus dia kata ehh anak saya dulu lagi teruk muka dia sebab dia suka picit. nanti saya bagi u cuba produk anak saya pakai niii. aku iyekan je laa sebab dah laliii bila dengar orang rekemen macam-macam tapi idoknyaa pernah menjadiii dengan kulit aku. (-__-') dua minggu lepas tu dia terus bagi aku try. you jangan pakai apa-apa krim pada muka buat sementara waktu ok. selepas mandi pagi terus sapu dia. petang pun selepas cuci muka pun sapu dia. malam sebelum tidur pon sapu dia. sapu macam toner. lepas satu biarkan dia kering sendirinya. tak perlu basuh dah. nanti dia akan meresap masuk kedalam liang-liang roma untuk kecikkan jerawat-jerawat you. aku iyakan aje tak beria-ria sangatt sebab takut harapan tinggal harapan tapi takpe, kita cuba. :)

selepasssss dua minggu aku pakai, ehh ehhhh. haah laaa. firsttt time selepas bertahun-tahun, jerawat batu yang besar dan merah tu kecut. yang dekat dahi punnn wowwww bestnyaaaa. takde la hilang terus menipu sangattt kaw dalam seminggu dua dah boleh jelitaaa :p tapi atleast bila dia dah start kecut, aku dah lega banyakkkkk. yeayyy. terus call maid nenek aku bagitau yeayyy, nak order lagilahh sebab menjadi dengan akuu thank you soo much :)

kalauu korang tanya aku, aku pakai apeee untuk hilangkan semuaa jerawat batu aku, demi Allah, dari dulu sampaiii sekarang, satu-satunya yang aku berani pakai dan sapu dekat muka adalah benda alah ni jeeee. percayalah. 



seketul RM25. Acne Cleanser nama dia. dah bertahunn aku pakai. ni firsttttt time selama aku hidup aku reveal rahsia jerawat akuuu sama macam selepas bertahunnn aku pendam pasal jamu ketat harituuu HAHAHA 'kembali ketat dan anjal seperti anak dara huhuuu :p'






haa ni antara gambar terbaru aku. tak edit pape pun. korang boleh zoomm palingg dekat kikiki. :p aku tonyoh lipstik je. Alhamdulillahhhh. kaw paham takk nikmat jerawat hilang selepas bertahunn menderita muka teruk gilaa? hanya orang berjerawat dan pernah berjerawat je pahammm. maluu kan? T__T aku pahammm sebab aku dulu pon maluu jugak. T__T gigihh la dulu tepek foundation tebal-tebal konon nak sorok jerawat tapi tetappp tak dapat cover sepenuhnya. (-__-) sedihnyaaa. aku taklaa cakap muka aku dah licin jelita tu takkkk. :p menipu sangatt kennn. ;) still ada segala parut jerawat tapi atleast, dah abis dah episod segala jerawat batu bata aku. (-_-') nanti kalau korang nak cuba, meh sms atau whatsapp aku ye. 019-7564019. selagi maid tu bekerja dengan aku, selagi tu produk acne cleanser ni ada. seketul RM25. sekian, pilihlah lelaki yang boleh terima kita walau seburuk manaaa rupa kita. ehh? :p tibe-tibe. HAHAHAA. okbaiii.


February 09, 2015

Gel Amani, ubat sakit lutut paaling berkesan!

aku tak pasti orang lain selalu tak dengar masalah sakit lutut ni tapiii kalau dalam keluarga aku, sokmoooo sangatttt dahh aku dengar kuikuikui:p boleh dikatakan asal jumpa mak aku ke, nenek aku ke, moyang aku ke, dorang jenis badan sihat dan kuat tapiii ada masalah sakit lutut. tu jee. contohnya tengah duduk tengok tv cite sinetron indonesia, tibe-tibe dari duduk nak terus bangun berdiri nak pegi toilet, haaa dorang tak boleh terus bangun laju-laju. kena merangkak menonggeng duluuuu baruuu boleh bangun slow-slow. kikiki. ;) korang pernah dengar istilah lutut kering? HAHAHA. haa istilah lutut kering la selalu aku dengar bila orang tua sakit lutut susah nak bangun. dorang rasa macam tulang temulang lutut tu berlaga-laga. sakitttt katanya. nak nak time sembahyang. kena bangun duduk bangun duduk. kesiannnkan. (-_-') so sebagai seorang anak cucu cicit yang baik sahngattt :p aku rasa aku dah jumpa the bestttttt product ever untuk masalah segala sakit lutut dan sendi niii. korang pernah dengar Gel Amani? aku haritu pon first time sebab dia baruuuu masuk pasaran Malaysia. sekarang dah bertime-time aku dengar. hihihi. 


bagusss sangattt produk ni. satu botol ni boleh guna berkali-kali. dia sangattt membantu sape-sape yang ada masalah selalu sakit sendi kee, selalu cramp kee, sakit tulang ke, sakit otot ke, sakit gout ke dan sakit lutut laa terutamanya. sebab selalunya kalau kita sakit lutut, tu adalah sebab pelincir tulang temulang kita semakin berkurang. sebab tu orang tua selalu rasa tulang lutut dorang bergesel. pelincir tu semakin dan semakin berkurang. 





jadiii, bila kita sapukan gel amani ni empat kali sehari, dia akan bertindak balas meresap masuk ke dalam otot dan tulang temulang tadi dengan harapan, dia akan membantu menghantar darah yang mengandungi segala zat yang diperlukan untuk masuk ke ruang-ruang kosong yang sakit tadi untuk proses penyembuhan.  haaa, maka nanti pelincir-pelincir tu akan terbentuk balik laaa. so tulang temulang lutut kita tadi takde la berlaga-laga dahhhh :)






gel amani ni ramuan dia sepenuhnya dari getah pokok pine bebas steroid yang mana tiada bahan merbahaya dan tanpa sebarang kesan sampingan. 100% dijamin halal dan mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. selalunya dalam masa 7 hari kita dah boleh rasa perbezaan sebelum dan selepas dia. cepat kannn? :) 






aku rasa setiap orang bila dah tua, mesti hari-hari dia berdoa untuk sihat tubuh badan dan tak sakit. ye la, bila dah tua selalunya macam-macam penyakit datang. (-_-') kencing manis laa, darah tinggi laa, sakit jantung la, sakit sendi la. jadi aku rasa mestiiii mak ayah kita gembira kalau kita cubaaa kurangkan sedikit kesakitan mereka setakat kita termampu. at least hilang sakit lutut dah okkk dahhh walau tak dapat hilangkan semua penyakit lain. sekurang-kurangnya kita usaha untuk membantu. ye dak? ;) kalau bukan kita sebagai anak, takkan kaw nak harap sepupu sepapat jiran tetangga tolong belikan ubat? hihihi. 


pada semuaaa yang berminat nak try gel amani ni, korang boleh beli dan dapatkan dari Cikgu Imah atau di instagram fnk_shoppe. 


http://instagram.com/fnk_shoppe

boleh sms, whatsapp dan wechat dekat nombor ni ye +60199171603. Imah ni kawan aku masa sama-sama belajar dekat MRSM Kuala Lipis duluuuu :) sebotol gel amani ni beharga RM129.90 sahaja dan pos adalah percuma keseluruh Malaysia. jemput order untuk mak ayah kita semuaaaa :))






January 29, 2015

harga tiket flight ke Jakarta

kalau pergi bercuti untuk beberapa hari ni selalunya akan amek masa berbulannnn untuk aku habiskan keseluruhan entry cerita diaaa :p jadi sebelum penyakit malas aku datang, marilahh kita start dengan kisah harga tiket dulu. sebenarnyaaa, Jakarta adalah unplanned trip yang manaaa tak terlintas aku akan pegi dengan secepat ni. selalunyaa kalau untuk bercuti ke mana-mana tempat luar negara contohnya, aku amek masa dulu untuk fikir besttt ke tak tempat kita nak pegi ni tapiii Jakarta ni hoiiii, hari ni tengok, hari ni jugak beli. (-__-') tak survey dahhh time tu harga murah kee harga mahal kee. terus main beli je sebab ntahlah, mungkin ni sawan orang baru habis pantang namanyaa :p baru dapat merasa keluar rumah selepas berbulan asyik memerappp jewww mihmihmih :p jadi, hari ni tengok, hari ni jugak aku booked. tarikh nak pegi, lagi dua minggu. (-__-') mendapatttlaaa segala mak nenek mahal. T__T last minit booked kan. cer kalau book awal-awal. mestiii lagi banyak boleh save tapi lantaklah, aku nak pegi jalan. :p dah balik dah punn kaw paham takkk (-__-') :p jangan nak meratapi sangattt laaa nadiaa :p kihkihkih.

ok jadi mari kita mulakan dengan harga tiket dari Kuala Lumpur ke Jakarta. untuk flight Kuala Lumpur ke Jakarta ni, aku booked AirAsia je sebab time sawan nak berjalan tu datang, kebetulan aku tengah bukak website Airasia. :p jadi terus grabbbb untuk 4 dewasa, 1 kanak-kanak dan seorang bayi. :) sebenarnya kalau ikutkan, semua family aku pegi sekali tapi oleh disebabkan papa dan adik lelaki aku kerja, last minit tak boleh apply cuti, so aku pegi Jakarta dengan Syafiq, bunga, mama, adik perempuan aku dan adik bongsu aku je laaa. 

untuk flight pegi ni, total semua adalah RM900. termasuk makan minum sorang seketul. :)

hihi. ohh flight pegi kitorang tak add on luggage punn sebab kataaa Jakarta dan Bandung tempat menshoppinggg kenn. :P so kitorang pegi ni bawak baju selai dua je laaa mana yang perlu. :) dan tak beli seat jugak sebab kalau bawak infant, dorang tak benarkan web check-in. soo dari aku terpisah merata dari laki dan family aku, baik kitorang assign seat dekat kaunter je time check-in tu nanti. so dapat laaa semuaa duduk sama-samaa. ;) hihii. oleh disebabkan ni pertama kali bunga naik kapal terbang, adalah cuak bagi aku untuk handle bunga kalau aku duduk sorang-sorang. dibuatnyaaaa dia menangis melalak-lalak, seremmmmm. tapi Alhamdulillah, dia okkk jeee tak nangis punn sepanjanggg penerbangan. well done baby. ;) hihii. ohh sebelum terlupa, untuk flight Airasia, harga tiket untuk infant adalah RM50. yess, walaupun masih bayi, baby still kena beli tiket dia walaupun sepanjang dalam flight nanti seatnya adalah diatas riba sahajaaa huhuu. boleh jee kalau korang nak add on bassinet untuk letak baby dalam tu cuma untuk airasia, add on bassinet tu kena charge. bassinet tu macam sejenis katil tergantung untuk letak baby tapii untuk first timer macam bunga yang belum tentu boleh ramal apa akan jadi dalam flight nanti :p takpelahhh. ;)) aku rela riba jeee hihihi. ;)

untuk flight balik, time aku book tiket Airasia tadi, sempat la aku comparekan dengan tiket Malaysia Airlines dan yang bestnyaaaa, harga tak jauh bezaa. :) walaupun harga tiket MAS mahal sikit tapi atleasttt, tu adalah harga dah termasuk luggage 20kg sorang dan makanan segala bagai. Airasia pulak yess harga tiket dia murah untuk flight balik nii tapi selepas add on luggage dan meal, harga dia jadi lebih kurang MAS. baikkkk aku amek flight MAS. kikikiii :p tentu-tentu bab luggage tak perlu pikir pape dahhh sebab sorang 20kg kan. cer kalau Airasia. setiap kali timbang luggage mestii berdebor sebab takut lebih limit. T__T lagipun untuk membeli belah di Bandung dan Jakarta, berapa kilo barang yang akan dibawak balik mesia nanti sukar untuk diramal kannn :p so aku taknak amek risiko. huhuu. 

untuk flight balik dari Jakarta ke Kuala Lumpur, total tiket untuk 4 dewasa dan 1 kanak-kanak adalah  3,132,000 IDR. 


yang mana bersamaan dengan RM906.40


untuk tiket MAS kann semua dah all in. soo jimat duit aku. :p tak perlu bayar luggage, tak perlu bayar meals, tak perlu bayar seat, tak perlu bayar bassinet. semuaaa dah termasuk. :) cumaaaaa, untuk tiket bunga yang mana seorang bayi, untuk book tiket infant tak boleh book online sebab time nak booking haritu dorang suruh masukkan nombor passport terus sedangkan masa tu kitorang belum buat passport lagi untuk bunga. jadi untuk add on infant seat, kitorang terus walk in ke pejabat MAS di KL Central. senangggggg. 

untuk infant seat dari Jakarta ke Kuala Lumpur, kitorang kena bayar RM149. settleee masalah tiket untuk bunga sekali. legaaaa ;) untuk infant pun ada free luggage. 10kg rasanyaa lupa dahh.


jadi total keseluruhannnnn harga tiket pegi dan balik dari Kuala Lumpur ke Jakarta dan balik semula dari Jakarta ke Kuala Lumpur adalah 

# Kuala Lumpur-Jakarta by Airasia: RM 900
# Jakarta-Kuala Lumpur by Malaysia Airlines: RM 1055.40
_________________________________________________
TOTAL: RM 1955.40

nantii kalau korang nak book tiket ke Jakarta, boleh laa bandingkan dengan harga yang aku dapat ni. T__T senanggg. atleast korang tau, yang harga korang dapat tu still murah atau dah mahal lebih dari harga yang aku beli last minit. kalau murah terus grab tauuu jangan tunggu lama-lamaaaa ;) kang melepas. aku tolong meratapi macam aku sedang meratapi nii. T___T huhuuhuu. 



---------------------------------------------------------------------------

Produk Review


korang pernah dengar BB Cream by Seqy Beauty? amagadddd. (-__-') ni antara produk yang sangatt tengah naik dengan lajunyaaa sekarang sebab mahu tak laju, sekali pakai dah nampak cantik! cer kalau hari-hari pakai. cantiknyaaaaa cantiknyaaaa ;)) kann? 

BB Cream by Seqy Beauty ni sesuai untuk semuaaa jenis kulit muka terutama bagi yang tak suka makeup tebal-tebal tapi still tak nak orang nampak cela di wajah kita. haaa, BB Cream by Seqy Beauty is the best for you. :) dia lebih kepada bedak asas yang mana lebih ringan dari foundation tapiiii dia punya cantik berglowing sampai orang tak nampak cela-cela kita. curlasss gitueww ;) dia jugak bertindak balas sebagai essential krim, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit. dia mampu membantu melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF30+) tanpa meminyakkkan kulit kita. :)


ohh saiz dia pun sangattt praktikal. kecik cenonet jee. senangggg nak bawak pegi mana-mana. masuk handbag, settle. lagipun cara nak pakai dia pun senang jugak. just ratakan pakai jariii. simple kan? tak perlu dahhh kaw nak mengusung bedak lagiii, foundation lagi, span segala bagai. kaw bawak dia je seketul selesai masalah. :)


untuk harga dia, seketul hanyaa RM 55 atau RM 60 untuk sabah dan sarawak. untuk tempahan, korang boleh terus whatsapp aniz dekat nombor ni ye, 017-2428086. nanti aniz akan poskan. kalau nak amek by hand pun boleh. dia akan hantarkan ke Seksyen 7, Seksyen 8, Padang Jawa, Alam Avenue Shah Alam dan Bukit Aman. pape korang boleh contact aniz terus okeh. ;) Boleh dapati juga di vendor butik The Alyn Cafe & Boutique Kuala Selangor dan Contena Boutique Vendor, Alor Janggus, Kedah. selamat mencantikkan diri terlajak cantik semuaaaa. ;)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...