April 30, 2015

9 bulan aku simpan rahsia ni :)

sejak dari bunga lahir sampaiiiii la ke hari ni genap 9 bulan umur bunga, aku sebenarnya ada simpan satu rahsia yang rasanyaaa takde sapee pun tauu melainkan keluarga dan kawan terdekat aku. ;) dari hari pertama bunga lahir, she was born sebijikkkk macam rupa cina. mata sepett gilee sampai aku terfikir, ehhh takkan aku tertukar anak kottt. :p rasanya takde pulak bangsa cina yang bersalin sama-sama dengan aku time tuu miahahaha. 


sesepet sepet mata bunga, dari hari pertama lahir mata hitam dia dah bulat yang penuh. tapi masa tu aku takde laaa assume apa-apa sangat sebab rasanya majoriti baby yang baru lahir mata hitam dorang memang besar kannn. tapiiiiii, mata hitam bunga ni sesuatuuuuuu sangatttt. :p takdeee rasanyaaa dalam keturunan aku bila dia semakin membesar, dengan mata-mata hitam dia sekali membesar. :p selalu standard biasa-biasa jeee. 


demi Allahh, boleh dikatakan setiap kali aku bawak bunga keluar, benda pertamaaaa strangers akan cakap pada aku dan bunga adalah 'wahhhhh besarnyaaaa mata hitam diaaa!' dan percayalah, setiap kali tu jugak la aku tak tauuu nak buat mimik muka macam mana. kahkahkahkah. :p dan ayat seterusnyaaa topik perbualan itu selalunyaa mesti strangers strangers ni akan tanya, mata ikut sapeeee niii? mak dia kee ayah diaa? sambil strangers strangers tersebut menilik peghatiii muka aku laki bini. :p dan sekali lagiii mampusss aku tak reti nak buat reaksi mimik muka macam mana. kang aku jawab macam aku, riak sangat bunyi. :p HAHAHA. kang jawab macam syafiq, aku pulak rasa macam menyampahnyaaa menipuuu HAHAHAHA. selalu aku senyum sipuuu-sipuu maluewww jewww :p kihkihkih. 

tapiiiiii sebenarnyaaaaa ada satu ceritaa disebalikk cerita mata hitam bungaaa. :p berdebo pulak nak cerita. kikikiii. begini kisahnyaaa. :p sebenarnyaaa, masa aku mengandungkan bunga duluuu, ada satu peristiwa yang aku takkan lupa sampaiiii bila-bilaa. ;) time tu punyaaa la aku kusyuk ngadap komputer dalam bilik sekali syafiq terjerit-jerit panggil aku depan tv. aku ingatttt kenapaaaa laaa laki aku niiii buang tebiat ke apeee. kaw tauuu kenapaa? (-__-') ayat yang keluar dekat mulut dia time tu adalahhhhh, 

" sayang, cuba awak tengok, gileeeee ahhhh. besar gileee mata hitam diaaa. sebijikkkk macam mata kucing kann? besarnyaaaa. "

laaaaaaailahaillahhhhh, aku ingatkan kenapaaa laaa laki aku siap menjerit panggil aku semata-mata takut terlepas apa yang dia nak tunjuk. kaw tau dia tunjuk mata sapee? heliza helmi. (-__-') 


gigihhhh aku pegii menghadap sekalii ingatkan laki aku nak ajak mengumpat. :p HAHAHAHA. tapiiii, dari intonasiiii penceritaan syafiq time tu, aku tak rasaaa dia sedang memuji. dia macam terkesima lalu cepat-cepat panggil aku suruh tengok sekali sedangkannnnnn dia terlupaaaaaa sekejapp aku rasa time tuuu, bila isteri mengandung, orang tua-tua selaluuu pesan, kalau rasa sesuatu benda tu ajaib atau pelik, jangan tegurrrrr. nanti kenannnn pada baby dalam perut. (-__-') 

aku dah perasan time tuuu tapi takpelahhh, tak amek serius sangatttt sampaiiii laaa bermulanyaa bunga lahir dan semakin membesar, asyikkkkk laa orang tanya aku, makan apa masa mengandung dulu nak bagi baby mata hitam besar. terus rasa macam apeeeee aku nak jawab niii. takkan nak jawab makan anggurrrr sebab aku pun lupaaa time mengandung dulu sempat makan anggur takkk :p kikiki. takkan nak jawab macam mata aku, kang pengsan pulak orang yang menanyaa HAHAHA. takk takk, mata hitam aku tak besar. syafiq pun takk. kami normal. bunga kurang normal :p kikikiiii. dan haaaa, ni laa jawapan diaaa. kenan mulut syafiq kutuk orang. HAHAHA. 

nasibbbb baikkkkkk kenan benda yang comey :p di buatnyaaaa kenan hamster macam adik perempuan aku dulu kecik-kecik, parahhhhhhhhhhh dari kecik sampai ke tadika nak tidur menyodok dekat kerusi lagi haruuuu kahkahkah. ;) selagi tak tidur basah lenjun, selagi tuuu tak boleh angkat dia letak dekat katil. kisah benar wa cakap luuuu. :p nasib baikkkk sekarang takde dahh peel ni. kalau tak mantikkk dalam asrama tengah-tengah malam buta bangun menyodok cari kerusi kikikiii. :p

ehh aku tak kata aku percayaaa sepenuhnyaaaa kenan menan segala niii. kuasa Allah semuanya kannnn tapi rasanya command sense kotttt, time kita mengandung, banyak benda kena jaga. perbuatan kita, percakapan kita. ehhhh tak semestinyaa time mengandung jewww. tak mengandung pun kena jaga tapiiiiiiiiiii susahnyeeelahaiiii nak kawal emosi dari mengutuk orang. kennnn? :p muahaha. ehhh korang duluu time mengandung ada kenan pape keee? manaaa laa tauuu ada yang lagi rare dari kenan hamster adik aku. :p HAHAHAH.

okkkk sekian duluuuu dari sayaaaa hasil kenan mengenan daddyy sayaaaaa. ;)) hewhewwheww.






April 29, 2015

Photoshoot model testimoni Ephyra :)


haiii semuaaaa ;)) kemainnnn kannn tajuk entry akuuu hari ni. :p rasa macheamm heyyyy poyonyaaa kaw nadiaaaaa tapi lantakkk :p aku nak cerita jugak dekat sini untuk kenang-kenangan. kaw ingat senangggggg orang nak approach kaw untuk jadi model kalau agak-agak muka macam kapal pecah. T__T nak nak kalau muka macheamm aku. (-__-') kapal tu bukan takat pecah jeee, siap karam lagii dahhhh. mueheheh :p so haruslahhhhh aku sedikit teruja dan terharuuu :p


masa bulan februari hari tu, pihak Oceanlife Marketing selaku pengeluar Ephyra ada approach aku untuk jadikan aku sebagai model testimoni dorang. kalau korang dah lama baca kisah perjalanan hidup aku dari penulisan blog aku sini, korang mestiiiiiiiiii tahu aku antara berjuta pengguna tegar Ephyra bermula time awal-awal dorang dikomersialkan lagi. seingat aku firstttt time aku guna produk Ephyra adalah pada 29.7.2013. dan dekat bawah ni korang boleh baca pengalaman ikhlas aku sepanjang aku menggunakan Ephyra. :)

29.7.2013: Sana sini Kolagen EPHYRA :)  
27.8.2013: Ephyra sangattttt berkesan :)  
30.9.2013: EPHYRA sangatttttttt bestt! :)  
7.11.2013: Majlis Makan Malam EPHYRA bersama Memey Suhaiza & Norman Hakim :) 
2.1.2014: mengandung sebab Ephyra?  
23.4.2014: EPHYRA terbukti berkesan :)


dalam banyak-banyak entry perkongsian aku sepanjang menggunakan Ephyra, entry mengandung sebab ephyra? antara entry yang ramaiiii gileee orang mesej aku tanyaa betul keee aku mengandung betul keeee. dah memang betullll aku mengandunggggg yang mana sepanjang aku tak tau pun aku sedang mengandung, aku tak amek sebarang ubat-ubatan punnn kecuali Epyhra dan jamu ketat nenek moyang akuu :p tuu jeee. jadi kalau korang tanya aku, yesss. Ephyra sangattttt membantuuu. jadi bila pihak Oceanlife Marketing tanya sudi tak bekerjasama dengan pihak Ephyra, jangan cakap tapak tangan, dengan tapak-tapak kaki sekali dan semua tapak yang ada nadia tadahkannnn. mihmihmih ;)


beberapa ketul gambar disebalik tabir. ;)




kenalkannnnn, ini innanie ariffin selaku Marketing & Communication Executive Oceanlife Marketing. 


dan kenalkannnnnn, inilah kak miza CEO Oceanlife Marketing. cantikkannnnn. ;) satu sikap yang aku dari duluuuuu respect kak miza, walau setinggi mana dia terbang, dia tak pernahhhh sombong. kalauuuu aku dekat tempat dia, belum tentuuu aku tak takbur. muka cantik, poket tebal, mustahilll aku tak riak muahahahaha :p


dan inilahhhh hasilnyaaaaaaaaaaaaaa, taraaaaaaaa. ;))

 
kalau dekat ig berderu-deruuu dahh orang tag aku. dari hari pertama pihak ephyra2u post gambar ni sebagai testimoni sampaiii laa ke hari ni boleh dikatakan semuaaaa dealer-dealer ephyra repost gambar nii. mula-mula macam makkk aiii, segannyaaaaa. (-__-') tapi takpelah, bukan orang kenal aku punnn hewhewheww :p nanti kalau tiba-tiba korang ternampak dekat surat khabar keee, majalah kee tv mana-mana keee pasal testimoni aku ni, kalau ada sedara mara korang yang kurang percaya dengan iklan tersebut, suruh dorang khatamkan kisah mengandung aku okkkk ;p kihkihkih. 




terima kasih naniee, terima kasih kak mizaaa, terima kasihh pihak Oceanlife Marketing sebab sudi bekerjasama dengan nadiaaaa. ;) nanti kalau ada project baru jangan lupaaa roger nadia lagii ehhh. hihihi. jemput minum ephyra semuaaaaaaaaaaa. ;)



credit photo studio sepenuhnyaaa hakmilik Oceanlife Marketing. :) thank you boss ;)

 

April 28, 2015

baby chair sangatttt membantu :)

sepanjang mengandung duluuu, aku tak pernah pun terfikir yang seketul baby chair adalah sebuah keperluan terutama bila anak dah start umur 6 bulan keatas. duluuu aku sokmo fikir car seat dengan stroller je benda paaaaling penting setiap kali nak keluar rumah. dalam rumah rasanya tak perlu apa-apa kotttt. :p rupanyaaaaa, nehiii beteyyy nehiii. (-__-') bila dia dah pandai recognize mana satu mak diaa, mana satu bapak diaa, aku tak pasti anak korang macam mana tapi bunga ada satu peel kalau aku hilang sekejap dari pandangan mata dia, haaaaaa sudahhhh. (-__-') dia punya menangis kemainnnn drama. hihiii.


jadi segala ceruk rumah aku angkut sekaliiii. :p cumaaa kalau aku masak, aku tak berani memasak sambil dukung bunga. kang tak memasal terpercik minyak panas kena anak aku nayeee. huhuuu. ok bab teman aku memasak dekat dapur settleeee. tapi bila asyikk letak dia dekat bawah macam ni aku rasa macam alahaiii, kesiannyaaaaaa bungaaaa. T__T dekat lantai je dia dudukkk, boleh? :p atleast letak dia sama tinggi dengan kita yang berdiri ni takde la macam sedih sangatttt. hihihi. 

sampai laa satu hari aku pegi makan dekat kedai, waiter tu tanya nak baby chair tak kak? aku terjawabbb haa boleh jugak padahal tak pernah-pernah punn sebelum tu bunga duduk dalam baby chairrrr. sekali bila letak, ehh ehhhhh. dia dah pandai tegapkan badan laaaaa. :) aku rasa macamm ehhhh bila masa awak pandai, mummy rasa macam bunga baruuu jeeewww lahir. :p hihihiii. 

dari situ laaaa aku dapat idea, bagussss jugak kalau ada benda alah ni seketul dekat rumah. atleast takde la sedih sangattt anak aku duduk dekat lantai jewwwww :p kikikiii. selalu orang beli baby chair untuk letak baby time makan jeeee tapi aku main letakkk jee sesuka hati tak kira masa asal dia nak duduk. praktikalnya baby chair ni dalam hidup aku bilamana setiap ceruk rumah jugak aku angkut contohnyaaaaaaaaaa, setiap kali aku mandi miahahaha. :p 


atauuuu setiap kali aku sibuk uruskan bisnes. 


setiap kali bunga nak makan memang tentu-tentu aku letak dia dalam baby chair ni kannn ;)



ehhh senang cerita kerusi ni sangatttt berjasa laaa dalam kehidupan seharian akuu. hihii. nak nak sekarang ni bila dia dah pandai melasak. heyy mendebarkan betul setiap kali tinggal bunga atas katil aku. memang menempah mauttttt untuk dia tergolek kebawah sebab kaw letak laaa bantal bergunung pun, ada jee taktik dia untuk menjatuhkan gunung-gunung bantal yang aku bina tuu semata-mata nak pegi ke hujung katil punya pasalllll. T__T jadi bila ada kerusi ni, sempatttt laaa aku mandi keee basuh pinggan kee kemas rumah kee, buat kerja pape keee dengan tenang. takde la pikir kang jatuh anak aku. haaaaaa gituewwww :p




bilaa aku sokmo post gambar bunga dekat facebook dan instagram asyikkk la duduk dalam baby chair ni, ramaiii pulak yang pm tanya beli dekat manaaaaa. alaaa sebenarnyaa nadia beli dekat Ikea jeeeewww. ;)) seketul RM49.90.


nanti korang boleh laaa pegi beli. very the membantuuuuu kerusi ni dalam hidup akuu huhuu. :) rasanya yang baby chair dekat Ikea adalah yang paling murah aku pernah survey. yang biasa-biasa macam dekat Giant kee Tesco kee pun dah RM70 keatas. baikk aku beli yang Ikea punyaa mihmihmih. ;)) sekian laporan ketumbesaran bunga untuk episod kali ini. :p


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...