April 18, 2014

Almari baju babyyy ;)

kalau semalam kita cite pasal katil baby, hari ni kita sambung pembelajaran seterusnya dengan cite pasal almari baby. :) aku kalau cite bab dekorasi susah nak benti. sorryyyyyyy. ;) hihi. kalau ikutkan, almari baju baby takde pon dalam senarai keperluan aku buat sementara waktu sebab selalunya baby bukannya ada banyak baju sangat kannn. tapiiiii, oleh disebabkan almari baju aku laki bini dah penuh padat mampat segala, aku terfikir kalau ada anak esok, baju-baju bersih dia nak letak mana. takkan nak biar berlonggok bertingkat-tingkat lepas lipat gitu je tanpa simpan dalam almari? kang nanti berdebu kee. sekurang-kurangnya kita ada satu tempat simpan segala barang dan keperluan dia. tak perlu nak cari baju dia sekejap-sekejap selonggok depan tv, sekejap-sekejap selonggok atas katil aku, sekejap-sekejap selonggok atas sofa. jadi dengan secara tak tersengaja aku pon terbeliii laaa sekali almari ni time pegi beli katil dekat ikea hari tuuuuuu. mihmihmih. ;) 


terrrrrbeliii ponnn selepas aku terfikir alasan-alasan dekat atas tadi dan terbeliiii sebab nak nampak satu set dengan katil yang ala-ala pwincesssss ituewwww ;) lagipon memang la sekarang mungkin tak nampak sangat keperluan almari ni tapiiiii dia tetap akan jadi satu keperluan bila anak dah besar esok. mestiiii tetap kena beli jugak kannn untuk simpan baju dia. jadi alang-alang, kita terus beli yang besar untuk jangkamasa panjanggg. ;) 

haa nampak tak kerawang dekat atas almari tu. tu kan kerawang yang sama jugak dekat katil baby. sebab tu laaa aku cakap nampak satu set dan nampak ala-ala mahkota pwincessss. hihihi. ;) hoiii kaw jangan tanyaaaa berapa jammm syafiq pasang almari niiiii. T____T dalam banyak-banyak perabot ikea yang kitorang pernah beli, almari ni adalah yang paaaling lama dan cerewet kena pasang step-step dia. (-___-') kalau katil baby tak sampai satu jam pon dah boleh siap. almari? 4 jammmm babeee laki aku bertungkus lumussssss! setiap saat aku tanya abang ok, penat tak, stress tak, nak tolong pape tak. HAHAHA. aku risau takut syafiq emo stress aku paksa dia pasang tengah malam buta tu jugak tapi syafiq kannnnnn, peel dia tak tunjuk terkinja-kinja teruja nak dapat anak tapiii aku cukup kenal laki akuuuuu. ;) dia tak tunjuk dari percakapan hoyehh hoyehhh saya nak dapat anak takkkkkk. :p tapi dia tunjuk dari perbuatan sebab aku tau, dia tahan kemut-kemut maluuuu. KAHKAHKAH :P thank youuuuu sayangggg muah muaahhh! ;)

kesiannnn anak mummyyy, dalam almari kosongg je lagiii. ada sape-sape sudi nak tolong isi untuk penuhkan almari? :p kuikuikui. 

kenapaa aku cakap pasang almari ni sampai 4 jam? sebabbbbb dia ada beratussssss skru untuk pasang setiap pembahagi-pembahagi ni dan supaya almari ni betul-betul kukuh stabil kedudukan dia. dan kenapa aku pilih almari ni berbanding banyak lagi almari baju kanak-kanak jenis lain? sebab dia dah siap-siap ada tempat baju yang boleh disangkut dan ada tempat yang boleh kita susun baju-baju yang dilipat. jadi nampak la tersusun dan kemas sikit kannn. tak de la yang kena sangkut kena menumpang almari baju aku, yang lipat kena letak sini. :) sebelum aku terlupa, meh aku letak harga dia siap-siap. senang nanti korang nak refer kott la kan korang nak beli samaa. hihi. ;)


dan hasilnyaaaaaaaaaaa ;) taraaaaaaaaa!


haaa nampak satu set kannn? ;)) wiiii tak sabarnyaaaaaaaaaaa. syafiq junior is on the wayyyyy everybodyyyyyyyyyyyyyyyyy. hikhik. ;p



April 17, 2014

katil baby idaman hatiiiiii wiiiii~ ;)

sekarang baruuuu aku faham macam mana terujaaanyaaaa orang lain setiap kali nak timang anak apetah lagi anak pertama. dia punya terujaa oii lain macheammmm. ;) kalahhhh teruja setiap kali nak buat anak. mihmihmih. benda pertamaaaa terlintas dalam kepala aku time mula-mula mengandung dulu adalah wiiiii tak sabarnyaaaa nak beli katil babyyyyyyyyyyyyy. ;)) walaupun ramaiiii yang kata katil baby tak praktikal sangat sebab baby lahir bukan terus duduk dalam katil dia, mestiiii satu katil dengan mak ayah jugak sebab senang nak menyusu kan tapi i is don't careeeeee. :) dia duduk katil dia ke, dia duduk bawak tetek aku ke, janji aku nak katil baby satu! hihihihi. kalau baby tak nak duduk, takpeee. bapak baby boleh duduk. HAHAHAH :p so far aku dah set, baby ni tak boleh manja-manja sangat dengan aku asal boleh nak berkepittt 24 jam sebab nanti laki aku terpinggir. dah macam mana nak beranak lagi sorang tahun depan. muehehe. ok tak kelakar. kikiki :p


dan percayalah, dalam banyak-banyak barang baby, katil adalah benda pertama yang aku beliiii. wiiii~ ;)) sebenarnya ada lagii tapiii hari ni aku nak cerita pasal katil je dulu. hihi. selepas survey beberapa jenis katil dekat kedai baby, hati aku tetappp berkenan dengan katil dekat ikea. mungkin sebab harga dia takde la mahal sangat, takde la murah sangat. soo soo laa orang cakap. :) dan yang paaaling penting, pattern dia anyonyonyooo. soooo sweettttt. haa tengok, manisss kann? :) dia macam ada kerawang-kerawang pwincesssss gituuuuuueww. ;) dan the best part isss, dia ada almari baju yang sama pattern kerawang-kerawang pwincess macam ni jugakkkkkk. harussslaaa aku beliii sebab nampak macam satu set gituuu. haa nanti aku cite pasal almari ehhhh. :)



sebelum ada yang email aku tanya harga katil ni, baik aku tulis sini awal-awal atau korang boleh bukak website ikea dan survey katalog dorang. 



haa harga ni belum termasuk dengan tilam segala. ni harga katil semata. biasa laaa. ikeaaaa kannn. asing-asing harga diaaa. :) untuk aksesori dalam katil macam tilam, bumper, comforter, quilt cover, bantal sume lain kali la aku cite. ;))



aku memang sengajaaa pilih warna putih sebab tak kesah baby lelaki ke baby perempuan ke semua boleh pakai. kan tahun depan nak beranak lagi. :P jimat tak yah beli katil dah. kuikuikui :p

dan part paaling tak sabar, haruslaaaa kita ada baby corner kannnnnnn. ;)) hewhewhew.



kemainnn kannn aku beriaa cerita pasal katil babyyyy. konon bagusnyaaa aku awal-awal dah prepare katil tapi kaw jangan tak tauuuuuu, cer korang tanya aku, kain lampin dah beli? nan hadowwwww. kehkehkeh. :p dibuatnyaaa esok lusa bersalin, ada aku darurat balut anak aku dengan kain batik jeeee. mihmihmih :P




April 15, 2014

Sliding door dan cermin dinding murah dan berkualiti

to be honest, aku kalau bab renovate rumah nak mendeko segala sangattt menitikberatkan kualiti. orang cakap mahal takpe janji tahan lama. lagipun kalau deko-deko rumah ni selalunya sekali je kita buat dalam satu tempoh jangka masa yang panjang. takdenya kaw setiap bulan nak upah orang sekejap-sekejap nak pecah dinding buat baru, sekejap-sekejap nak upah orang suruh pasang pintu baru kuikuikui. :P 

dan spesis aku, sekali tukang rumah buat kerja dan aku puas hati, aku akan tetap menggunakan servis dari orang yang sama untuk kerja-kerja seterusnya. sebab kita dah tau macam mana dorang buat kerja dan kita dah tahu tahap mana kualiti dorang. takdenya aku membuang masa pergi cari kontraktor atau pakar lain untuk merenovate rumah aku semata-mata nak lagi murah tapi at the end, kaw sendiri makan hati. haaa kata nak murah kan, dapat la hasil yang setanding dengan harga murah. hewhewhew T____T jadi hari ni, aku nak kenalkan korang dengan satu-satunya kontraktor pakar cermin yang mana bukan rumah aku je dia buat, dengan rumah sepupu aku sekali sume adalah hasil tangan dia. hoii memang tiptop la dia buat kerjaaaaaa. kalau dekat rumah aku, Aluminium Glass Work ni dah buat cermin dekat dining hall ni,



dan sliding door dekat dapur. tapi gambar sliding door dekat dapur rumah aku takde dalam pc ni pulak sorryyyy. :) dan bulan lepas, sepupu aku diam-diam baca blog aku lepas tu sekali dia bagitau, dia upah adam dari Aluminium Glass Work ni pasang cermin dekat rumah dia. aku ok jee tak kesah sebab dah nama pon aku cerita dekat blog kann. sape-sape boleh order huhu. sekaliiiii, bila aku pegi rumah dia, mak aiiiii. nak pitammmmmmmmmmmm. T___T bukan cermin seketul je dia buat. boleh dikatakan segala mak nenek yang berkaitan dengan cermin dekat rumah besar gedabak dia ni sumeee hasil kerja adam. hoii cantiknyaaaaaaaaaaaaaa. T___T 



haa korang nampak pagar kaca ni? yesss ni adalah hasil tangan dari Aluminium Glass Work. smart gileeeee. moden kannn. ;)



ni ponnnn dari Aluminium Glass Work. ni veranda je asalnya tapi bile dah pasang pagar kaca macam gini dah gaya padang golf dekat atas rumah aku tengok. oi cantiknyaaaaa. 



haa kan betul aku cakap, dah boleh jadi padang golf mini. pasang rumput carpet, siappppp :)



haa asalnya sepupu aku cakap dia nak buat pintu bilik air ni jee dengan adam aluminium glass work. sekaliiiiii, dia bantai buat satu rumah punya cermin. kan aku dah cakap kualiti kerja aluminium glass work tiptop. harga pon still mampu bayar dont worryyyy. ni kan pelaburan sekali jeeee untuk jangka masa panjang. bukannya setiap bulan awak tukar bilik air kannn :p



ni cermin dekat ruangtamu yang lebih kurang dengan aku punya dekat dining hall tadi. 



dan ni sliding door dekat bilik tidur utama. kalau dekat rumah sepupu aku ni, dia pilih sliding door yang versi cermin pantulan kan. kalau dekat dapur rumah aku, aku pakai sliding door jenis lutsinar yang nampak terus tu. dua dua Aluminium Glass Work boleh buat korang jangan risau. as per request gituuu bagitau je adam :) 





haa sebelum terlupa, pintu bilik air macam ni pon dorang ada jual. dan ni contoh pintu bilik air rumah aku





sebenarnya Aluminium Glass Work ni bukan pakar dalam buat cermin je, dorang still buat pagar, grill dan sume-sume la. korang boleh tengok antara hasil kerja dorang dekat facebook Aluminium Glass Work dekat sini eh 



atau korang boleh terus contact adam di 012-3279932.

dan haa jangan tak tauu, untuk harga terbaikkkkk, percayalah. sila la mention korang tau dari blog aku time contact dengan adam nanti sebabbbb sepupu aku bagitau, time dia deal dengan adam sebelum close deal hari tu, dia saje-saje test market bagitau dia tengok dekat blog aku yang mana aku adalah sepupu dia. tiba-tiba adam bagi diskaun dan banyakkk kottt dia dapat diskaun. haaa pandaiii tauuuu. HAHAHA :p tapi xpe, untuk mendapatkan harga terbaik, aku izinkan je korang mention kita kawan ke sedara mara ke sepupu sepapat ke janji korang dapat harga murah kennnnn ;) jangan mention kaw suami aku sudahhh aku pang karang. HAHAHA. ok dah, pergi order sekarang. dia bukan hari ni tempah hari ni boleh siap. kata custom made ikut citarasa sendiri kannn. :))








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...