February 28, 2017

harga tiket ke playground The Parenthood sunway piramid

kalau dikira dari lahir, harini genap 77 hari umur anggun. since anggun kecik lagi, setiap kali kitorang planning untuk keluar berjalan macam shopping barang dapur keee, salah satu point yang paaaling kitorang menitikberatkan adalah keselesaan dia. aku takut kalau dia tak selesa, kang meragam pulak nanti. baby kan unpredictable. hihiii. tapi so far anggun sangattttlah senang dijagaaaa. alhamdulillahhh. :) dan dalam masa yang sama jugak, aku nak didik bunga supaya dia tahu dan rasa bahawa ada adik itu adalah sesuatu yang menyeronokkan. semua benda mestiiii bersama-sama. jadi sebagai tanda terima kasih sebab jadi anak yang baik, kitorang bawak bunga pergi main dekat playground yang besarr. playground yang mak bapak pun boleh main samaaaa ;) 





selalu playground kecik dan biasa-biasa je. tak pun paling tidak playground dekat taman layang-layang :p muahahaha. tapi since anggun kecik lagi, aku prefer playground yang dalam bangunan tertutup dan beraircond. kang berpanas hujan pulak anak aku. jadi marilah kita ke The Parenthood dalam Sunway Piramid Shopping Mall. first time sampai, wahhhh bestnyaaaaaa. yang tak bestnya adalah ramai gileee oranggg. T__T time tu dalam pukul 3 lebih. tapi i is ok jeeee. dah bayar mahal-mahal kannnn, takkan tak nak mainnn (-_-')





gembiranyaaaaa hati tengok bunga kemainnnn happy. :) ye laaa playground tu kan besar. boleh lari-lari sana-sini. sekejap dia ajak main slide, sekejap dia ajak main bola, sekejap dia ajak main melompat. nasib baik syafiq seorang bapak yang jenis melayan.



bila anak dua ni, masing-masing kena pandai mainkan peranan. take turn gituewww. time syafiq handle bunga, aku jaga anggun. bagi susu kenyang-kenyang. bila syafiq jaga anggun, aku handle bunga. haa macam tu. kena saling tolong menolong dan tau peranan masing-masing, kalau tidokkk, anak kemana, mak bapak kemana. silap haribulan bergaduh laki bini masing-masing malas punya pasal eh noo nooo nooooo :))



since ada yang menanya, meh aku bagitau harga dekat sini siap-siap. senang korang nak pergi nanti. untuk hari biasa, dorang caj RM40 untuk sorang kanak-kanak manakala untuk hujung minggu, dorang caj RM50 untuk sorang kanak-kanak. harga untuk dewasa adalah percuma untuk dewasa pertama manakala tambahan RM5.30 untuk dewasa kedua dan seterusnyaaa. haa nampak tak, dah mcam kaunter pertanyaan jawapan aku muehehehe :p haa nanti korang jangan lupa bawak stokin siap-siap seketul sorang tau. tapi kalau tak bawak pun takpe, boleh beli dekat kaunter the parenthood ni. RM7 sepasang. bab makanan dan minuman pun korang jangan risau sebab sebelah the parenthood ni memang ada cafe dorang. Aku makan kuew tiau goreng haritu dalam RM9 lebih kalau tak silap. mineral water RM2.50 sebotol. kemainnnn mencekik harga air mineral. T_T  better bawak air dari rumah siap-siap. yang aku pulak peel bawakkkkkk je air tapi tertinggal dalam kereta pulekkk. parking kereta pulak nun jauhhhh di sana. (-_-') pasrahhhhhhh laaa hihiii.



tapiiiii, mungkin ramai yang tak tauuuu sebenarnyaaa kalau nak jimat, korang boleh beli voucher playground ni dekat application FAVE. :) haaaaa  korang pergi search FAVE dekat smart phone masing-masing dan install dekat hp yeee. nanti dah siap install, korang search theparenthood sunway piramid. dia ada dua the parenthood ni. satu dekat sunway putra mall, satu dekat sunway piramid shopping mall ni. aku prefer dekat sunway piramid sebab playground dia lagi besar berbanding dekat sunway putra mall. bila korang beli dari fave, korang akan dapat harga RM35 untuk sorang kanak-kanak tak kisah untuk hari biasaaa kee atau hari hujung minggu. dan nak lagi jimat, time nak beli tu korang masukkan kod diskaun TRYFAVE atau WELCOME. haaa nanti dari RM35 tu, korang akan dapat harga RM29.40 jeeeeeee. jimat kannnn. dah save banyakk tu dari harga asal RM50. :) hihiii. cumaaa satu smartphone hanya valid untuk satu pembelian voucher je. nak lebih kena bayar RM35 balik. tak dapat harga RM29.40 dahhh. cara nak guna voucher ni nanti time korang dah sampai dekat playground, sebelum masuk bagitau dia saya dah beli voucher dari FAVE. tunjukkan application FAVE korang dekat dia sebab nanti dia nak swipe hp kita untuk amek code pengesahan. itu ajeee. selesaiiiii. haaa jemputlah main sepuas-puasnyaa dari pukul 10 pagi hinggaaa la 10 malam :)) so far dah dua kali aku bawak bunga main dekat sini. so far berbaloiii laaa untuk merewardkan bunga supaya bunga tau, walau dah beradik, mak masih dan sentiasa menyayangimuuu gitueeewww ;))






February 24, 2017

pengalaman bersalin di Hospital Tunku Azizah Woman & Children

dari awal mengandung lagi, once doctor sahkan aku mengandung, benda pertama aku terfikir time tu adalahhh kat manaa aku nak bersalin kali ni sebab aku taknak jadi macam time bersalinkan bunga duluuuu. T_T anak pertama kan. kita takde pengalaman. tragis betul bila ingat balik ditogelkan bogel-bogel depan semua nurse dan doktor kemain ramaiii T__T mungkin korang boleh baca pengalaman time bersalinkan bunga dulu dekat sini, kisah pengalaman sepanjang melahirkan bunga :)

tapi rasanya tak semua benda tragis aku cerita dalam entry tu. (-_-') cuma untuk bersalinkan anak kedua, aku dah set siap-siap dalam kepala aku, aku nak bersalin dengan tenang. kalau sakit sekalipun, aku nak semua benda sekeliling aku tenangggg. contohnya macam aku nak syafiq 24 jam dengan aku. dari sebelum anak aku keluar sampaiiii kesudah aku nak laki aku tengok macam mana besar pengorbanan seorang isteri dengan harapan, suatu hari nanti kalauuu tiba-tiba allah tertitipkan ujian dalam rumahtangga aku laki bini, sekurang-kurangnya aku berdoa semoga dia teringat balik macam mana menggelupurnyaaa aku bersalinkan anak dia. ehh sebaknyaaa T__T ye la time bersalinkan bunga dulu kan emergency caesar, so laki aku tak boleh teman. dari time 12 jam sakit contraction selepas diinduce lagiiiiii syafiq tak boleh teman. dia hanya boleh masuk time waktu melawat jee. sepanjang 12 jam menanggung kesakitan tu aku hadap la sorang-sorang tunggang terbalik menggigil bergoyang katil-katil. terus kelam kabut menganggangkang nak meneran sekali doktor panggil ehh suami awak mana, nak kena emergency operate nii, anak awak dah berak dalam perut. ehh tanggalkan pakaian, bagi dia ubat demam, dia demam ni, pasangkan wire itu wire ini bukak semua contact lens subang ni semua bukak, sambil tolak katil berlari-lari anak, sambil nurse ikat rambut aku masuk dalam shower cap. hoiiiiii tragisnyaaa pengalaman bersalinkan bungaaaa ohammgeeeeee (-__-') haaaa aku tak nak jadi macam ni lagi dah. sumpah kelam kabut gile T___T 

haa dah abis episod selamat bersalin ditolak masuk wad, tak bolehhhh suami teman pulakkkkk. hoi sumpah aku tak fahammmm, kan orang lepas operate badan dia tak rasa apa-apa. keras macam batuu. yang anak kuakk kuakk menangis nak susu. dipanggilnya nurse mintak tolong pangkukan anak sebab mak nak menetek. sekali tiap 15 minit anak nak menetek tapi mak boleh kuis kuis pakai tangan je. terus panggil nurse lagi mintak tolong. kalau dah tiap 15 minit sekali anak ko menangis, takkan tiap 15 minit sekali ko nak panggil nurse tolong. pelan-pelan la si mak berdikari walaupun pedih tak terperi.T_T terus terdetik dalam hati, kan bagus kalau suami boleh teman disisi T___T dah la 3 hariii dalam wad, heyy rasa kepala berat macam batu dahhh. fobiaaaanyaa kalau ingat balikkk. (x_x) 

jadi aku dah set dalam kepala, walau apa jadi, anak kedua kali ni aku nak bersalin dekat swasta. dannnn sebab utama yang paaaling utama adalah bunga. sepanjang bunga lahir sampaiiiilahh keumur dia 2 tahun 5 bulan haritu, dia 24 jam depan mata aku. kalau ditakdirkan aku kena emergency caeser lagi, konpem-konpemmm paling kurang 3 hari aku dalam wad. 3 hari tanpa bunga disisi? allahhh. tak mampuuu rasa hati. T__T tak terbayanggg macam manaa tido takde bunga dekat tepi. baruuuu nak bayang dada dah macam nak pecah sebaknyaaa. T__T no no no again. konpemmmm, aku nak bersalin dekat hospital swasta. 


haaaa bila kaw dah buat keputusan nak bersalin dekat hospital swastaaa, takde yang lain yang kaw perlu sediakannnn selain DUITT ;) haaa siap capslock kawww sebab mak ni duit tak berapa nak ramai tapi impian mak besawww. nak tak nak mak pejamkan mata sambil menggoogle. nak sebuah hospital swasta yang mana semua kelengkapan dia mestiiiii lengkap. Aku tak nak tengah sakit-sakit tibe-tibe ada masalah komplikasi, terus hospital tu tak boleh handle dan end up, naik ambulan tolak ke hospital kerajaan. haa tak pasall sakit terus berganda-ganda. jadi stadi la aku siang malam hospital manaaa adalah yang paaaling canggih tapi nak harga yang paaaaling murah, boleh?😜 muahahah. dan yes, aku pilih Tunku Azizah Woman & Children Hospital dekat setapak ni.


dari segi segala servis dorang, ikhlass aku bagitau korang, baik dari layanan doktor, layanan nurse, kebersihan, kecanggihan, kelengkapan, semuaaaa tiptop. dah rasa macam hotel 5 bintang. dari awal kita check up time mengandung lagi sampai kesudah anak ko keluar, hanya satu doctor je yang handle kita. dan doktor dorang memang pakar level tertinggi dimata aku. macam aku haritu, Dr.Kay yang handle. dari awal siap mengangkang nak meneran dan tak jadi terus tiba-tiba kena emergency caesar jugak still doktor kay yang handle. tak de pass passkan dekat doktor yang lagi pakar ke lagi hebat ke takkk takk. setiap doktor dekat hospital ni memang terhebat. dia start operate orang dari tahun 1987. aku pun belum lahir.😂 bukan calang-calang doktor yang bersalin normal pun dia boleh, bersalin caesar pun dia boleh dan dia sangattlahhh tenang dan baik. cerita time bersalin tu nanti aku amek feel mengarang dulu yee. hihihi. 



hospital ni shoplot je tapi dia lengkap. kan sesetengah hospital swasta dorang boleh terima bersalin normal je. kalau tiba-tiba kena caesar,majoriti akan tolak ke kerajaan sebab takut ada kes pape melainkann dia adalah hospital swasta yang besarrrr macam prince court kee ha gituu ko tak yah risau, sedia jeee busuk-busuk 10 ribu, settle. hihihi. 

dari bab kemudahan dia, parking kereta senang, kedai makan senang, semua senang. bab layanan nurse pulak, aku rasa tiptopnyaaa hospital ni sebab setiap kali dorang nak buat pape, dorang akan bagitau. contohnya macam maaf puan, kita nak amek anak puan sekejap ye untuk cucuk bcg, maaf ye puan saya nak amek anak puan kejap untuk mandikan. dan selain tuu, kan sepanjang selepas operate mak yang dibedah ni tak boleh bangun selama 12 jam, jadi nurse la akan datang lapkan seluruh badan kita. ohhh terharunyaaa. lap lap bagi wangi sikittt segarkan badan sambil tukar baju segala kann. 



oh sebelum terlupa, wad dorang ada tiga jenis. suite, bilik satu katil, dan bilik 6 katil. macam aku haritu, aku prefer bilik satu katil sebabb aku nak syafiq dan bunga 24 jam depan mata aku.😅 kalau bilik yang 6 katil, kanak-kanak boleh masuk sampai pukul 10 malam je. takut menganggu pesakit lain kann. haaa bab paling besttt adalah bilik dorang. sebabbbb, sape-sape je boleh melawat sepanjang hari sampaiiii la pukul 10 malam. selepas pukul 10malam, dorang tutup pintu untuk melawat dah. untuk yang meneman tu takpee, duduk la dalam bilik masing-masing. siangnya penuh la bilik aku sebab syafiq, bunga, mama papa dan adik beradik aku semua adaaa. malam pulak syafiq dengan bunga je berkampung konon-kononnya ala ala check in hotel gituuueww :p


 haa aku rasa bersalinkan anggun kali ni tenangnyaaaaaaaa. tenanggg yang macam mana aku harapkann. semua smooth jeee. bunga pun baikkkkk langsungg tak buat perangai sepanjang dia tengok aku terbaring je. hihii.




 lagi satu nanti korang tak payah bawak segala mak nenek barang macam aku tauuu. berbeg-beg barang baby sekali time nak balik je baru guna. huhuu. semua kelengkapan baby dorang siapkan, kelengkapan si mak pun dorang sediakan macam tuala dan semua toiletris macam berus gigi sabun mandi ubat gigi semuaaaa laa, dorang memang bagi siap-siap dalam satu beg. nanti semua barang-barang tu boleh bawak balik takde masalah. sebelum balik pun dorang bagi lagi susu untuk mak dan bayi dua tin secara percuma, nursing cover percuma, eh macam macam lagi la percuma. free gift gituueww. bayar mahal-mahal kennnnnnn, dia macam all include la sebenarnyaaaaa :p


macam korang boleh tengok dari gambar ni,untuk bersalin normal, harga dorang dalam RM2500 manakala untuk bersalin secara caesar, harga dorang dalam RM6500. untuk emergency caesar, harga bergantung pada jenis-jenis kenapa diemergencykan caeser ituuu. kalau macam kes aku EMLSCS, dorang caj RM7637. haaa macam-macam harga kannn. nama lagiii swasta. ko tiba-tiba tak boleh kentut dan dibaginya ubat kentut pun kena caj tauu muahahaha (-___-') 


kesimpulan yang aku boleh buat, kalau lepas ni aku beranak lagi, konpemmmmm hospital ni jugak aku cari. since dua dua anak aku dah bersalin caesar, maka tentu-tentu lepas ni aku akan caesar lagiii. makaaaaaaa, jemputlah sediakan seketul tabung dengan namanya, 'tabung beranak' muahahaha :p





February 23, 2017

photoshoot anggun by thephotolicious

haiii semuaaaaa ;)) rasanya dah berdekad bebeno aku menyepi :') tahun 2016 empat ketul jee entry. tu pun nasib baik adaaa la jugak 4 ketul, kalau idokkkk, haremm pemalassss  (-_-') ko kena pahammm, aku kan dulu susah nak dapat anak. jadi kononnyaa aku tak nak la mensia-siakan moment setiap masa nak membelek bunga gituewww tapi tiba-tibaaa rasanya dengan bapak bapak bunga sekali aku telek. (x__x) sedar-sedar dah keluar adik bunga muahahaha :p sekejapnyaaaa masa berlalu. rasanya haritu baruuu anak satu. hihihii. harini genap 72 hari umur anggun. 




nama penuh anggun adalah Nik Anggun Syazwina binti Nik Asyraf Syafiq. anggun lahir 14.12.2016 harituuu. nanti bila-bila ada masa aku karang pengalaman bersalinkan anggun ehh. untuk harini aku nak abadikan gambar kenang-kenangan anggun time shoot dengan team photolicious time umur anggun 20 hari harituuu.















aku kenal team thephotolicious ni time shoot newborn photography untuk bunga dulu. bila melibatkan seketul bayi, aku tak berani bagi orang sesuka hati melenturkan bentuk badan anak aku. kang jadi pape aku jugak yang menyesal tak sudah. tapiii aku highly recommended korang shoot baby yang baru lahir dengan team thepholicious ni sebabbb kak kay memang pakar habis. pastikan korang shoot baby nanti time sebelum umur 30 hari tau sebab baby sebelum 30 hari ni senang dibentuk. hihiii. dorang ada macam-macam harga. ni aku amek pakej RM800. dorang memang datang dan shoot dekat rumah kita sebab si mak kennn dalam pantang lagiiiii. semua prop dorang sediakan. korang akan dapat terus semua softcopy gambar yang dishoot selama 1-2 jam tuu. tempoh masa ni selalunya bergantung pada peel baby dimasa kejadian. macam kes anggun ni, terus lajak ke 3 jam sebab dia idoknyee mahu tido dan si kakak bunga pun kan first time nak bergambar dengan si adik, dia macam eeeee i dont wantttt, what is thissss sangatttt. :P





haa dan untuk pakej RM800 ni kita akan dapat satu frame 8x12. rasanya untuk kenang-kenangan baby kan bayi sekali je seumur hidup dia, aku rasa berbaloi la bayar mahal-mahal cenggini untuk kenang-kenangan dimasa hadapan. tapi cer kalau tiap-tiap tahun mak beranakkkk, mungkin mak pikir 10x duluuuu (-__-')








haaaa nampak tak, dah duaaa anak aku. terus rasa macam alamakkkkk dah tua rupanya. (-__-') aku harap mood menghapdet blog ni rajin--rajin la datang selaluuu, jangan nantiii tibe-tibe next entry aku adalah entry photoshoot untuk adik kepada anggun pulekkkkkkk. Ehhhhhh sangattttt khennn :p muahhaha. 



sekian dulu dari mak yang masih berpantang dan belum terusik. #eh :p okbaii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...