October 28, 2014

turun 22kg sepanjang aku berpantang wiiiiii ;)

sebenarnyaaaaa, badan aku spesis berat susah sangattt nak turun. T__T nak-nak pulak aku bukan jenis yang mengamalkan gaya hidup yang sihat. konon setiap hujung minggu bersenam, berjogging, beraerobik segala bagai takk takk. aku hanya bersenam atas katil jewww. kohkohkoh. :p dari sebelum mengandung lagiii heyy jangan tak tauuu :P tinggiii cita-cita aku nak kurus kawwww muahaha. :P tapi asal gigih nak kurus je mesti terpengaruh dengan segala jenis makanan. (-__-') jadi time aku mengandung, aku dah nekad, time pantang nantiiii aku mestiiiii pantang betul-betul. huhu.

kalau ikut sejarah berat badan aku, berat badan sebelum kawen adalah 44kg. berat badan selepas 4 tahun kawen adalah 62kg. 

 

berat badan seminggu sebelum aku bersalin adalah 73kg.T__T


T__T maksudnya, berat badan aku naik 11kg dalam masa 9 bulan aku mengandung. (-__-') masa tu aku fikir, oiii serammmm. boleh keee nak turun 11kg niii. macam susahhh jeee. T__T jadi antara inisiatif aku sepanjang sebelum bersalin adalah membeli segala jamu-jamuan, bengkung-bengkungan, dan segala jenis herba dengan harapan mereka ni semua boleh bantu aku nak kurus esok. :P konon hari-hari nak makan jamu, hari-hari nak pakai bengkung. kemainnnn berangan time tu muehehe. sekaliiii, kena bersalin secara pembedahan sebab bunga dah membuang dalam perut tak menyaboo kikikii. hancurrrrrrrrrr harapan nak berbengkung segala sebab ehhh takk beranii laa nak pakai bengkung bersalin caesar ni walaupun ada jee orang cakap boleh bengkung. kang ternganga balik tempat operate nanti mantikkk aku. jadi percayalah, sampai ke hari ni bengkung tu still dalam kotak dan memang takde istilah aku pakai bengkung punnnn. T____T kuikuikui. 

to be honest, aku tak expect aku akan bersalin secara caesar. demi Allah sepanjang 9 bulan aku mengandung, aku takde ilmu langsung bab-bab penjagaan selepas bersalin untuk yang bersalin secara pembedahan sebab dalam keturunan aku memang takde sorang pon pernah bersalin operate. semuaaaaaaaaaaa secara normal. so aku dengan confidentnya set dalam kepala, konpemm aku bersalin normal jugak nii nantiii sebab sepanjang check up time mengandung pun aku memang takde sebarang masalah atau takde pun doktor kata awak kena standby kot anak awak tibe-tibe songsang kee, tibe-tibe baby tak engage ke takde takde. selama-lama aku mengandung, sampai ke titisan terakhir :p, baby engage elok, tak songsang, ehhh senang cite semua normal la. standby nak meneran je esok. sekaliiiiiiiiiii, bila dah tolak masuk labour room untuk pecahkan air ketuban, haa time tuuu baruu tauu aku dah tak boleh bersalin secara normal sebab anak dah berak dalam perut. soo terus emergency kena operate. korang boleh baca pengalaman bersalin aku dekat entry ni ye, kisah pengalaman sepanjang melahirkan bunga :)

jadi sesudahnyaa proses aku bersalin, baruuu aku tauu rupanya bila bersalin secara pembedahan, lepasssss je operate, kita tak boleh makan atau minum selama 6 jam dan kita jugak tak boleh bergerak angkat kepala sesuka hati, nak mengiring secara drastik sesuka hati, ehh semua tak boleh. kena baring je diam-diam. tapi tak bermakna bila kaw kena baringg je diam diri macam batu kaw tak boleh menyusu anak. bolehhhhh. :) cuma perlukan bantuan orang untuk support angkat anak dan letak dekat sebelah, sengetkan badan anak, suakan dekat anak, haa semua kena orang tolong. hati kena cekal la wa cakap luu. :p dimana ada kemahuan, disitu ada jalan. mihmihmih. :P 

ni untuk hari pertama lepas operate. hari kedua dan ketiga selepas operate aku dah boleh angkat anak letak atas riba, berjalan ketandas seperti biasa cuma pelan-pelan kayuhhh laa. takde nye aku terus berjalan mengangkang takde. :p kalau rasa tak boleh, jangan paksa diri. kang terbukak balik jahitan ngeriii. (-__-') tapi jangan manja diri sangat. nanti lambat sembuh. lepas 6 jam tak boleh bergerak tadi, aku terus kena paksa bangun dari katil sebab doctor kata, semakin cepat awak paksa diri awak kembali aktif, semakin cepat segala urat-urat saraf awak kembali bersambung secara normal selepas ditoreh dan dilahap tadi. :p menipuuuu kalau aku cakap tak sakit, sakittt nyiluu bekas operate berdenyut-denyut kau jangan cakapppp (-__-'), sakit nipple crack pun ye, tapi ntahhh. dia macam datang satu semangat dalam diri aku, aku boleh buat. so aku buat. alhamdulillah, sampaiiiiiiiiiii ke hari ni genap 91 hari umur bunga dia fully breastfeed. :)) 

dan aku baru tau, bila kita bersalin secara operate, kita kena duduk dekat wad selama 3 hari untuk habiskan segala ubat-ubatan, suntikan dan segala pemantauan dari doktor. jadi selama 3 hari tu jugak laaa aku blur sebab aku kan dah set dalam kepala akan bersalin secara normal. bila tiba-tibe bersalin secara operate, terus blank. macam mana berpantang untuk operate ni. badan dah la rasa macam kembang setaman. (-___-') sampaiii la ibu syafiq bawak pati ikan haruan polleney. 


orang tua-tua kata bagus makan ikan haruan untuk bersalin operate. dah aku dalam wad, celah mana nak mintak sup ikan haruan satuuuuuu! :p jadi aku telan je la si pati dia. sehari sebotol selama 3 hari berturut-turut. tu je mampuuu. tobat taknak telan dahhh. T___T dia punya hanyirrrrrrr makkk aii, yang hidup pun tak hanyir gitu. T__T tapi bagus jugak tekak aku tak boleh terima si pati polleney tu sebab aku baru tau, tak elok rupanya kita terus minum pati ikan haruan dalam tempoh 10 hari selepas operate sebab kita kena biarkan urat saraf kita bercantum secara normal, bukan secara kejutan drastik. bila kita minum pati, kan pekatttt pati tu, urat-urat baruu nak cari kedudukan asal dia balik selepas putus dibedah, teruss macam terkejar-kejar nak bercantum. tak smooth gituuueww. haa bijak tak aku berkata-kata? ok boleh panggil saya doktor nadia. muahaha. :p 

selain dari 3 botol pati ikan polleney tu, hari ke 7 bersalin kott bila mana tekak aku tak boleh terima pati tu, takkan aku taknak makan apa-apa yang membantu mempercepatkan proses recovery. hospital pun takde bagi ubat tauu jangan tak tauuuu. dorang just bagi ubat tahan sakit je. ubat sapu kee ubat sembuh cepat ke takde takde. sebab dorang betul-betul nak urat tu bekerja sendiri. time tu family aku semua berusaha keras cari ikan haruan yang hidup sebab tu je cara yang kitorang tau. so hari ketujuh tu la pertama kali sejarah dalam hidup aku, aku telan 7 ekor anak ikan haruan yang masih hidup gedik-gedik berenang ke dalam perut. :P



mula-mula macam ngeriiiii jeee nak telan. 7 ekor weyyy! hidup-hidup pulak tu. nasib mak aku bijak. :p dia buat air milo, lepas tu dia lepaskan ikan-ikan tu semua berenang-renang dalam air milo tu dengan harapan kuranglaa tekanan aku nak telan anak-anak ikan tu. HAHAHA. gigih pakai straw suruh aku sedut air milo tu laju-laju, jangan pegi kunyah pulak kang terkunyah ikan. sekali menggelupur dia berlari pegi dapur amek air kosong sebab air milo tadi dah habis segelas aku sedut tapi ada sekor anak ikan terlekat dekat kerongkong aku. KAHKAHKAH. mama mamaaa. you're soooo funnyyy. :p 

maka selama 3 hari berturut-turut laa aku telan dengan gigih anak-anak ikan haruan tadi. sehari 7 ekor. percayalahh, aku lagi rela telan anak ikan ni dari telan sebotol pati polleney. anak ikan ni takde rasa apa-apa punnnn. telan jee sambil bayangkan emmmm sedapnyaa cendol ni muahahaha. pati kan hanyir gileee oii tak sanggup dahh. cuma bila setiap kali aku telan anak ikan ni aku akan terbayang, mesti anak-anak ikan ni seronok berenang-renang dalam perut aku. HAHAHA. 

percayalah, hari ke 16 selepas bersalin, nurse yang datang dekat rumah tanya aku makan ape sebab belahan aku semuaaaa dah bercantum dengan fix dan cantik. ehh poyo pulak rasa cakap perut sendiri cantik kuikuikui. :P korang jangan cakap aku poyo, aku pang karang. :p muehehe. ni aku cerita pengalaman aku tau. mana tau kott laa nanti korang boleh try. haa aku jawab la aku telan anak ikan haruan. dia kata ooo patutlaa. ikan haruan yang asli memang elok tapi jangan makan yang pati tau sebab yang pati bahaya. kata misi tersebut. aku iye kan aje padahal kaw tak tau aku dah bedal 3 botol pati awal-awal bersalin dulu. muahahaha. 

selama 23 hari aku berpantang dekat rumah mak aku, lauk utama aku adalah ikan haruan. samaada ikan haruan panggang ke sup ikan haruan kee. kadang berselang dengan bubur nasi kee, sup ayam ke. tak tentuuu. tapi lada hitam aku tak pernah misssssss. setiap kali makan nasi mestiii letak lada hitam dan sampai ke hari ni aku belum minum ais. semedang air teh o panas ke, teh tarik ke, milo panas ke, horlick panas ke. janji panas. dah alhamdulillah walaupun ramaiiiiiiiiiii yang cakap tak elok minum teh o nanti perut kembung masuk angin, anak kembung ke, tak tak. aku dan bunga ok jee. mungkin dah terbiasa dari awal. pantang ni lain orang lain cara dia. bagi aku, aku jenis try and error. takde istilah oiiii jangan makannnnnnnnn, ehh tak bolehh makann nii, tak boleh makannn tuu. haa tak takk. aku try dulu sikit, kalau rasa perut aku ok, badan aku boleh terima, esoknya aku makan jee. tapi kaw jangan melampauuuu. dah tau try and error, time meneraiii tu kaw jangan la pegi bantai makan hingga kenyang. kata try. try ni sikit-sikit dulu. kalau ok baruu makan lagi. macam aku, hari ke 10 kott aku try makan nasi dengan daging singgang, berdenyut-denyuttt tempat operate. so sampai sudah aku tak makan daging. lepas tu mak aku masak nasi ayam, aku bolehhh jee makan nasi ayam. tapiiii jangan makan kicap dia. aku try makan kicap terusss seluruh anggota badan aku rasa seram sejuk semacam. boleh tahan bisa jugak kicap ni. ayamm aku boleh makan tanpa sebarang masalah. dari hari kedua lepas bersalin lagi aku makan ayam. kuikuikui. telur sangattt bisa dengan perut aku. berdenyut-denyut setiap kali aku makan telur sampaiiii kehari ni. asal aku tersilap makan telur, aku dah boleh agak nanti mestiii berdenyut.

ohh lupa, walaupun aku bersalin operate, aku tetap berurut. ada tukang urut datang rumah selama tiga hari berturut-turut. mula-mula aku macam serammmm jugak, boleh kee berurut. kang ternganga tempat operate ni kalau makcik ni salah tekan hahaha. tapi alhamdulillah, dia kata bersalin operate bolehhh jee berurut macam biasa cumaaa jangan amek tukang urut sebarangan. kadang takde pengalaman dorang bantaii je urut perut kita konon nak kecutkan peranakan punya pasal. aku berurut jeee, batu tungku memang perammm langsung tak guna sebab mak aku takut silap tungku batu tungku jatuh atas perut aku nanti tak ke naye. hahaha. mak aku spesis suka imagine bukan-bukan. :p jadi sampai sudah aku tak bertungku. ehhh boleh dikatakan aku tak berpantang secara tradisional sangatttt laaaa. kemainnn beli sekotakkk jamu set air mancur, bengkung mak nenek bagai tapi sampai sudah tak guna pon sebab bersalin operate punya pasal, aku banyak takuttttt nak makan dan guna sebarangan. 

cumaaa bila aku sambung berpantang dekat rumah aku, time ni hari ke 24 rasanya, aku start minum gel gamat. dua sudu setiap hari sebelum tido. dekat kl kan susah cari ikan haruan, so gel gamat ni just standby sekurang-kurangnya bila aku kurang makan ikan haruan, gel ni still membantu menyembuhkan luka aku. gituuu. ohh sebelum terlupa, aku sebenarnya spesis bangsa seminggu mungkin sekali baru membuang air besar. kalau dulu aku rasa normal jeee walau tak membuang 3-4 hari tapi bila selepas operate, doktor selaluuu cakap, kalau tak boleh berak datang balik hospital. kalau tak boleh kentut datang balik hospital. bila dorang selalu pesan macam tu, aku jadi risau dah kenapaaaaa. apa kaitan berak dengan bersalin operate. rupanyaaa baru aku tauuu, kan dorang belah perut kita yang berlapis-lapis tu untuk keluarkan baby, ada kes rupanya terpotong atau terusik saluran najis sebab saluran saluran ni semua kan dekat-dekat. so no wonder kalau emergency operate dorang boleh terrrrrrrrrrrrrusik sikit beberapa saluran dalaman tapi jaranggggg sangatt berlaku. mungkin 1 dalam 100. haa gituu. jadi bila aku memang sejak azali jenis susah nak membuang, terus macam makkk aiii seramnyaaaaa dengar. nak paksa meneran kang lain pulak jadinya. jadi setiap hari aku makan pil phytonatal nona roguy ni sebab dia sangattttt berkesan membantu proses pembuangan aku. hikhikhik. ;) 

  kalauuuuu korang perasan, dalam banyak-banyak cerita berpantang aku dekat atas, takde satu pon yang aku cerita pasal jamu kannnnn. ;)) tekak aku boleh terima jamu-jamuan tradisional ni tapi bila bersalin operate gini, aku macam tak berani langsung makan sebarang jamuuu sebab takut effect dekat tempat operate dan effect dekat susu tapiiiiiiiii sebenarnyaaaaaaaaaaaa, alaa segannya nak bagitauu. aku memang amalkan satu jamu ni dari duluuuuuuuuu. dari sebelum aku kawen sampaiiiiiiiiii laaa kehari niii. yes. satu-satunya jamu yang aku berani makan, satu-satunya jamu yang seluruh keturunan aku guna. muehehe. dia two in one. :P makan boleh, insert boleh. 

oiii segannyaaaa nak bukak cerita dekat blog giniii. ni first timeeee aku bukak cerita sebab ramaiiiiiiiiiiiiinyaaaa tanyaaa aku makan ape dalam pantang sampai berat aku boleh turun 22kg. aku tak kata jamu ni boleh turunkan berat badan aku tapiii ni antara yang aku amalkan sepanjang aku dalam pantang. jamu ni lebih kepada mengetatkannnnn hubungan suami isteri. aummmmmmmmmmmmmmmmm. ;)) kahkahkah. walaupunnnn bersalin secara operate yang mana anak keluar dari bukaan perut bukan bukaan dari bawah :p, tapi kaw jangan tak tauuuuuuuu, aku sangatttttttttttt menitik beratkan hubungan suami isteriiiii. 

time sebelum kawen dulu aku makan sebab taknak bagi ada masalah keputihan, senggugut dan segala jenis penjagaan dalaman wanita laa tapi bila aku dah kawen, jamu ni boleh guna dua cara. makan boleh, insert boleh. aku makan untuk fix keseluruhan dari dalam. bagi tegang segala apa yang patut tegang muahahaha. dan aku insert untuk kesan fix secara segeraaaaaaaa. kahkahkah. ;p petang insert seketul, malam dah bertukar macam anak dara. mihmihmih. :P heyyyy macam ngeriii jeee nak cerita detail sangattt dalam blog ni sebab yang baca blog aku ni majoriti kenal aku di dunia nyata. kang nayeee aku kena bahan. syafiq apetah lagiii. dia tau sedappppppppppppppp je. kohkohkoh. jamu ni sebenarnya turun temurun keluarga aku. jamu ni dari manjakani je. dia membantu mengumpphhhhhhhhhhhhhhhh ehh kaw sambung sendiri la ape yang umphhhh tu. HAHAHAHA. bertahun dahh aku amalkan jamu ni. nah ni rupa dia. 


kalau laa ada yang berminat nak umphhhh segera hari ni pakai hari ni jugak umphhhh macam aku muahahaha, korang whatsapp aku tau. segannn laa nak cerita panjang lebar sini sebab asalnya aku nak ketat sorang-sorang jewww kohkohkoh. nah nah. dah melalut jauh aku. (-__-') 019-7564019. whatsapp tau. sms pon bolehh. call malam-malam jangan. aku pang karang. :p satu botol ada 30 biji. harga RM15 boleh? aku nak bagi nama jamu ni, #hanyasyafiqyangtahurahsiaaku kahkahkahkah. ;p

nahhh terimalahhh sekeping gambar terbaru aku dengan berat 51kg wiiiiiiiiiiiiii! ;))

October 21, 2014

Wall of fame :p


oiii kemainn tajukkkkk, wall of fameee lah sangattttt mihmihmih. ;)) kaw ingat kaw artisssss nadiaaa nak fame fame segalaa? :p sebenarnyaaaa, sepanjang aku hidup, tak pernah terlintasssss pun walau seinci dalam kepala aku akan masuk surat khabar kee, masuk tv kee, masuk majalahh kee tak pernahhh. sebab rasa macammmmm emmm macam mana eh nak cakap, heyyy kaw biar betullll. jangan nak berangan lebih sangatlah. :p 

sampaiii la satu ketika wartawan anjung seri kott rasanya yang pertama approached aku untuk interview pasal rumah. haaaa time tu aku dah menggelupur rasa nak pitam patharipatmalam. kuikuikui. :P bila orang jakun dapat masuk majalah, haruslah aku framekan beso-beso drill dekat dinding rumah akuuu. alaa rumah aku je punnn. biarlahh aku berangan seindah kayangan sampai kebulan sorang-sorang HAHAHAHA. ;)) lainnnn la kalau aku drill tampal dekat dinding papan kenyataan condominium ni tu dah sawan namanya. :p kahkahkah. mula-mula aku rasa macam ehh poyonyaaaaaaa siap nak tampal dekat dinding segala tapii ye la, laki aku spesis melayan jee. :P kesiannn tengokk bini dia tak pernah masuk majalah kan. ye sayang kita tampal yeee. HAHAHAHA. sekali tak sangka pulak dari hanya majalah anjung seri dia merebak sampai ke utusan, mingguan wanita, wanita hari ini dan lain-lain. sedar-sedar dah penuh dinding rumah aku. HAHAHAHA. pasrah laaaa nak. mak memang dilahirkan teruja setiap masa. :p


pada asalnya kitorang just tampal frame-frame hitam ni je yang mana frame hitam ni la semuaaaa koleksi sepanjang kitorang pernah featured dalam sebarang majalah ke surat khabar ke tapiiii bila dah ada anakkk ni, tibe-tibe datang idea nak buat bahagian anak pulakkkkk. :p jadi untuk bunga kita buat pakai warna merahhhhh supaya lebih berseri gituewww. ;)


maka terhasil lah wall of fame untuk bunga jugakkk hikhikhik ;) cuma dinding frame bunga ni betul-betul dinding menghala ke toilet. jadi setiap kali orang nak masuk toilet mestiii terpaksa tengok muka bunga dulu dengan harapan lancarlah segala proses pembuangan nanti. HAHAHA. ehh haa aku baru perasan, dah lamaaaa kan aku tak berkongsi cerita pasal dekorasi ni. asyikkk pasal bunga jee hari-hari hihihi. banyakkkkkkk benda sebenarnyaaa aku nak cerita tapi nantilahhhhh. :p mak busy menyesuaikan diri. seronok rupanya jadi mak orang ni. hihihi. ;))


October 15, 2014

Set berpantang Tanamera paling murah

to be honest, dalam banyak-banyak set berpantang yang aku pernah dengar dan dalam banyak-banyak set berpantang yang paaaaaaaaaaaaaaling ramai bagi feedback bagus-bagus berdasarkan pemerhatian aku adalah set berpantang dari produk Tanamera. 


majoriti kawan-kawan dan sedara mara aku semuaaaaaa pakai produk Tanamera ni lepas dorang bersalin dan sepanjang dalam tempoh berpantang. oii time berpantang kau jangan main-mainnn. (-__-') renyahhhh tak payah cakap nak cantik punya pasal kennnnnn :p percayalahh cakap aku, antara dilema mak-mak yang tengah mengandung adalah jamuu apeee nak makan time berpantang nanti, bengkung berapa lilit kaw nak kena lilit, produk apa yang boleh makan tanpa effect langsung penghasilan susu kott laa kan nanti kita menyusu, tak sesuai dengan badan, kesian anak cirit-birit T__T lepas tu ada setengah produk jual yang untuk guna luaran je, dalaman kena beli asing. bengkung pun kena beli asing. oiii stressss nak pikir satu-satu. T__T mana nak pikir kelengkapan anak, kelengkapan mak. kann. (-__-')

jadi untuk menyenangkan kerja korang sepanjang dalam proses berpantang nanti, korang tak payah pening kepala pikir mana nak cari yang luaran, mana nak cari yang dalaman segala sebabbbb korang boleh try guna Full set Tanamera Postnatal Care ni yang mana dalam set nii semuaaaaaaaaa adaa. untuk penjagaan dalaman ada, luaran ada, bengkung ada, ehh senang cakap dari hujung rambut sampai hujung kaki la senang cite. ;) 



dalam full set ni korang akan dapat 10 produk terbaik antaranya adalah,
  • -          Virgin Coconut Oil (BEST SELLER)
  • -          Herbal Massage Oil
  • -          Firming Herbal Blend
  • -          Calming Herbal Paste
  • -          Herbal Tea
  • -          Abdominal Body Wrap (Bengkung)
  • -          Boreh Body Scrub
  • -          Brown Formulation Body Soap
  • -          Herbal Bath
  • -          Feminine Herbal Wash


haaa sebelum terlupa, dalam banyak-banyak produk tanamera dekat atas ni, Virgin Coconut Oil adalah antara produk yang paaaaaaaaaaaaaling laris permintaan dia sebab majoriti ibu-ibu yang mengandung dorang sapu dekat perut untuk elakkan strech mark perut hitam merekah-rekah macam buah tembikai T__T ada yang minum VCO ni untuk kurangkan koyakan time meneran bersalin esok sebab dia kan minyak. smooth jeee. ;) dan ada jugak yang guna VCO ni untuk buat urutan perineum. dia sangatttt berkesan membantu melicinkan proses baby nak cari jalan keluar nanti. hihi ;) 



dalam semua set lengkap dekat atas ni, Herbal Tea adalah produk khusus yang mana membantu memulihkan dalaman kita yang berfungsi untuk mengecutkan rahim, melancarkan susu badan, membuang angin, dan melancarkan darah nifas. haa Herbal Tea ni dia takde jual loose seketul-seketul dekat pasaran tau. ni kalau kita beli full set Tanamera Posnatal Care ni baruuuuuuuu dapat. ekslusiveeeee gituuewwww ;)) 

aku dengan yakin bagitau korang produk tanamera ni langsungg tak membantutkan penghasilan susu korang walaupun aku tak sempat guna produk ni tapiiiiiiiiiii aku tengok kawan-kawan sedara mara aku makan pakai set tanamera ni elokkkk jeeee menyusu dorang siap melimpah ruah lagiiii muehehe ;) pada yang berminat, korang boleh follow dan order dari babysmile2u ni ye ;)

http://instagram.com/babysmile2u





atau nak lagi senang, korang boleh terus contact Asilah dekat whatsapp kee sms kee dekat nombor hp ni ye, 019-6659596. paaaaalingg murahhh dah ni aku rasa RM335 untuk satu set lengkap siap free pos lagi! so, senang kannnn. order dan tunggu parcel sampai depan pintu rumah korang. tak dayaaaaa dah kott nak tawaf kedai jamu segala bawak perut memboyot kannnnnn. ;)) hikhik. selamat bertanamera koranggggg. ;) curlassss gituuuuuu ;))




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...