February 03, 2016

SAYA BUKAN PELACUR

Mungkin sudah tiba masanya saya menceritakan siapa saya yang sebenar. Nama saya Nadia Farahida. Seorang bekas pelajar lepasan Pengurusan Hotel dari sebuah university tempatan. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud 2 Besut, melanjutkan pelajaran Tingkatan 1 hingga 3 di MRSM Kuala Lipis, Tingkatan 4 & 5 di MRSM Bitara Pengkalan Chepa. Bunyi macam wah hebatnyaaaa lulusan asrama penuh tapi percayalah, asrama penuh inilah yang mengajar aku erti sebuah kehancuran. Tiada siapa yang tahu apa sebenarnya yang aku lalui 10 tahun dulu sehinggalahh saat ini, saat aku menceritakan dari sekeping hati yang jiwanya pernah mati.
Aku mula menjadi harapan mak ayah aku time aku darjah 6. Tersenarai dalam Top 5 Pelajar Cemerlang sekolah, menjadi Penolong Ketua Pengawas, mendapat keputusan 5A dalam kesemua mata pelajaran UPSR aku cukupppp membuatkan mak ayah aku bangga. Tipulah kalau aku cakap aku tak bangga, kembang setaman babe :P kaw ingat senang nak dapat 5A? Hihihi. Baikk sambung cerita. :P life was sooo wonderful. Straight A UPSR, Straight A PMR, maka aku ditawarkan pula ke MRSM Bitara Pengkalan Chepa. Sebuah MRSM terkemuka yang rasanya rata-rata semua mak ayah nak anak dorang masuk MRSM Berbitara ni termasuk la mak ayah aku.

Once aku masuk ke MRSM ni, aku semakin memikul 1001 harapan keluarga aku. yes, i have a big dream too. Plan aku time tu adalah abis je spm nanti, aku nak sambung pelajaran dekat luar Negara. Australia terutamanya. Tak kesah jurusan apeee, janji belajar luar Negara. Supaya bila orang tanya mak ayah aku nanti, anak awak belajar mana sekarang. Oooo luar Negara. Confirm orang akan kagum dan mak ayah aku mesti bangga. Seronoknyaaa! Tapii, semuanya musnah.

1001 harapan keluarga aku berkecaiiiiii sampai result SPM pun sampai ke sudah aku tak pegi amek. Kaw faham tak macam mana sakitnya aku rasa bila aku hancurkan harapan tinggi melangit mak ayah aku. semua sebab sebuah maruah aku yang hancur.

Sampai aku mati, mustahil untuk aku lupa ketika aku diuji dengan tohmahan yang paaaaling berat aku pernah pikul. Setahun babe, aku lalui seorang diri. Duduk di asrama, pegi makan dekat dewan makan sorang diri, pergi kelas sorang diri, pergi prep sorang diri, pergi mandi seorang diri, pergi padang sorang diri. Takde kawan dan takde sape sudi kawan dengan aku. Dan kerana setahun berseorang diri ni lah menjadikan siapa aku sekarang.

Mustahil aku boleh lupa, lepas siap makan di dewan makan, sekumpulan ‘kawan’ yang pernah menjadi kawan membaling semuaaa sisa-sisa makanan pada aku time aku tengah berjalan di depan semuaaa pelajar lelaki dan perempuan. mustahil aku boleh lupa semuaaa yang ada dalam dewan makan tu berteriak keseronokan memboooookan aku. mustahil aku boleh lupa wajah jelik disetiap muka di dewan makan itu memandang aku. Mustahil aku boleh lupa meja dan buku aku dalam kelas sentiasa menjadi mangsa air dan sampah sarap oleh sekumpulan kawan itu. Kaw minum air, air selebihnya kaw tuang dekat meja kerusi aku kenapa. Kaw makan kenyang, kaw pegi sapu meja kerusi aku dengan sisa lauk pauk kaw kenapa.

macam manaa aku boleh lupa bila kejatuhan aku adalah sebuah kemenangan bagi korang. Mustahil aku boleh lupa, hampir disetiap public phone sekolah ada nombor hp aku. mustahil aku boleh lupa hancurnya sekeping hati aku bila depan mata sendiri tengok terpampang


 ‘NADIA PELACUR 012-92902**’

di beberapa tandas awam sekolah. Allahurabbii. Kenapa korang menzalimi akuuuu. Satu sekolah memandang aku hina. Setiap hari aku menyendiri. People keep talking and never stop. Nama saya buruk, maruah saya hancur. Setiap hari lelaki mana ntah telefon aku ajak main sebab aku pelacur. Nama aku nadia pelacur. Sape-sape boleh call sebab dah terpampang dekat toilet nama aku gitu. Allahurabbi, masa ni aku dah zero. Aku rasa nak bunuh diri supaya aku dah tak perlu nak hadapi semua ni sorang diri. Tapi nak tak nak, aku kena lalui sebab time tu dah penghujung tingkatan 5. Nak tak nak, aku kena lalui sampailah habis exam SPM.

Aku still ingat macam mana rasa bila kaw tak mampu dah berhadapan dengan semua orang yang tak henti-henti menjaja fitnah kita, aku still ingat macam mana takutnyaa nak keluar beli makanan banyak kali sebab setiap kali orang nampak aku, orang akan membooookan aku. end up, aku mencatu sebungkus nasi itu. Aku still ingat macam mana rasa bila orang yang menzalimi aku sentiasa ada dengan aku. di depan mata aku. sebilik, sekelas. End up, aku menyembunyikan diri di dorm kosong yang takde sorang manusia pun duduk situ. Aku soranggg jeee. Tidolah aku dekat situ, makanlah aku dekat situ. Sebab takut dicaci lagi.

Aku still ingat macam mana seronoknya korang bergelak gembira menghala iron panas betul-betul depan muka aku, demi sebuah keseronokan kemenangan. Aku tak faham. Dan sampai kesaat ni aku tak faham. Mungkin seronok bagi korang tengok aku macam orang bodoh terkebil-kebil sikit pun tak bersuara. Mungkin seronok bagi korang setengah jam sebelum exam paper Kimia SPM start, korang bantai sorok kasut sekolah aku. sampai kesudah korang tak bagi aku. aku jalan kaki ayam babe macam orang bodoh cari kasut nak gi exam. End up, aku kutip kasut koyak buangan dekat tong sampah. Abis je exam, korang boleh letak balik kasut sekolah aku tanpa sikit pun rasa bersalah betul-betul depan mata aku sambil bergelak ketawa. Allahuuu.

Seumur aku hidup, aku tak pernah jumpa manusia sezalim korang. Koranglah yang paling. Korang jaja cerita aku, korang fitnah aku bertalu-talu sampai satu sekolah tak sudi pandang aku, mungkin time tu korang lupa, Allah itu satu.

Sejak time tu, aku memilih untuk tidak dikenali lagi. Aku memilih untuk menyendiri. Aku tak suka orang kenal aku, aku tak suka orang tahu sejarah hidup aku. aku tak suka orang tanya betulkan awak nadia yang pelacur itu. I had depression and it was very severe. It kills me. Dia membunuh seluruh jiwa aku dari dalam sampai pernah satu tahap, aku rasa kosong. I kept asking, kenapa Allah uji aku dengan ujian maha hebat ini disaat permulaan untuk aku berjaya. Takde sorang pun sudi kawan dengan aku unless, dia adalah seorang lelaki. Yang mana aku percaya, dorang berminat untuk melanggan aku. bukan menjadi kawan aku. at this moment, aku tak percayakan lelaki. Aku tak percayakan sape-sape. Aku tak nak berkawan dengan sape-sape. Sebab? Sebab kawan baik sendiri yang menzalimi aku.

Berbulan-bulan aku amek masa untuk memulihkan dalaman aku, bertahun tahun aku amek masa untuk percaya tak semua orang jahatnya begitu. Kenapa aku post cerita ni dan macam mana aku pulih? Jadikanlah pengajaran supaya kita tahu, tak semua orang tu baik dan tak semua orang tu jahat. Allah cipta bermacam jenis bentuk supaya hidup kita lebih meriah :P To be honest, dalaman aku tak pernah pulih pun Cuma kejatuhan mendorong aku untuk buktikan yang aku boleh. dendam luka yang ada dalam hati aku memaksa untuk aku lebih gigih. Supaya satu hari nanti, walaupun aku tak mampu membanggakan mak ayah aku dengan belajar ke luar negara, memadai mak ayah aku bangga bila tengok muka anak dia di surat khabar dan majalah-majalah dan mengaku, anak sayalah itu. itu lebih mengubati dan membahagiakan aku.

Kadang-kadang, kita mungkin lupa. Ibubapalah kunci sebenar kebahagiaan kita. Jangan terlalu mengejar perhubungan sebuah persahabatan sebab ketahui, satu-satunya manusia yang terus tetap akan mengutip setiap serpihan jatuh bangun buruk baik kita hanyalah ibubapa kita. Satu-satunya manusia yang tak pernah berhenti mengasihi kita dengan ikhlas hanyalah ibubapa kita. Selebihnya, ingat. Walau seakrab mana pun kawan kita, hati manusia boleh berubah. Tak mustahil yang paling baik dengan kita akan menjadi duri yang paling tajam memusnahkan hidup kita.

Stop asking kenapa Allah uji kita tapi selalulah ingatkan diri kita, setiap apa yang kita lalui dan bakal lalui mesti ada hikmahnya. Allah takkan uji kita melebihi kemampuan kita. Cukup menghukum manusia lain dari sejarah lampau mereka sebab di setiap masa lampau mereka, hanya mereka je tahu apa sebenarnya yang mereka lalui.

Kegagalan adalah guru terbaik untuk seseorang terus bangkit. Jiwa aku pernah mati. Maruah aku pernah dijual beli. People starts to pay attention bila at the age of 22, aku mampu beli sebuah rumah condominium with major renovation di tengah Bandar Kuala Lumpur. Aku mampu memiliki beberapa buah kereta tanpa sorang pun tahu jenis-jenis perniagaan apa yang aku miliki.

Listen, kesakitan yang aku pernah lalui dulu mengajar aku, orang akan pandang kita bila kita berharta. Orang akan menyanjung kita bila kita punya segala. Memang itu lumrah kehidupan manusia. Kalau kaw nak disanjung, then work hard. Thats it. Full stop.

To those who put me into all these kesakitan yang bertahun-tahun aku tak boleh lupa dan mustahil aku boleh lupa, thank you so much. Aku percaya Allah ada.

3A's in spm, nama saya nadia, ini kisah benar saya. Dan saya bukan pelacur itu.





January 20, 2016

Tips kurus paling mudah dan mujarab :)

haiiii semuaaaaaaaa! ;) awak rinduuu sayaaa takk? :p harini saya kembali bersiaran selepas hampir setengah tahun mood saya menyepiii :p hihii. ok setelah sekian lama, mungkin korang dah lupakan aku. :p so mari saya kenalkan diri saya terlebih dahulu ;) nama saya nadia farahida :P awak boleh panggil saya nadia ;) untuk pembuka tirai tahun 2016 ni, since ramaiiii yang pm dan whatsapp aku tanya, so marilah aku berkongsi cerita. :) sebenarnya aku tak gemar sangattt nak berkongsi tip-tip episod kehidupan segala bagai ni sebab rasa macam helloooo, good good sangat ke kaw niii nak kongsi tip tip segalaa. :P tapi memandangkan ramai yang tanya, baiklah. mari aku kongsikan. poyo tak statement gini? :P muntah hijauuuu katekaw HAHAHA :p 





sebelum ada anak ;)

paling kiri dalam gambar, sebelum ada anak jugek ;)

ok berbalik kepada tips kita, since ramai yang tanya macam mana aku boleh kurus. hamboii sentap makkk, nampak sangat sebelum ni aku gemuk gileee khennn tapi takde sape pun berani cakap :P HAHAHA. tapi takpe, i is redhoooo :p hihi. sebenarnyaaa bagi aku takde la kurus mana sebab badan asal aku sebelum kawen dulu berat 44 kg je. berat naik mencanak-canak selepas kawen sampai 60kg ++. kemahinnn bahagia sampai sikit punya payah nak turun. last-last tak turun-turun pun sampaiii laaa aku selamat mengandung. so makin bertambah la berat aku kan. tapi time tu tak risau mana dah bab gemuk-gemuk ni sebab dengan harapan bila orang cakap, mak aii gemuknya kawww. boleh la aku jawab takpeeee, gemuk ada isi. kikikiii :p tapiiiii dalam hati seram sejuk jugakkk. macam mana kalau bila dah bersalin nanti tak kurus-kurus. dah tu nak bagi alasan ape pulak, isinya dah keluar. kurusnya idok :p HAHAHA. jadiii, antara tips yang aku amalkan adalah,

1. no ais
aku tak pasti badan korang macam mana tapi kalau kaw tanya badan aku, since bunga fully breastfeed, ais adalah milk killer aku. sebelum ni aku tak pernah tahu pun yang ais boleh menganggu penghasilan susu badan tapi dulu time mula-mula habis pantang, kemain indahnya rasa dapat minum ais. sekali susu aku drop. hoiii serammmmmmm. (-__-') so dari situ baru aku tahu, selagi bunga fully breastfeed, selagi itulahh aku tak boleh minum ais. sedangkan kalau korang nak tahu, sebelum aku bersalin dulu, akulah spesis ais dan aku berpisah tiada. setiap kali minum air, wajibbbbbb letak ais. walaupun air tu dah sejuk. walaupun waktu bersahur. semuaaa mesti ada ais. :) mula-mula mind set aku tak kuat jugak sebab ye laa kita dah terbiasa minum ais kan, mana hilang dahaga kalau tak minum ais. kaw tahu cara aku hilangkan dahaga macam mana? minum air panas. bukan suam, panasssss. takde yang tengah mendidih tuuu idokleee, kaw gileee :p hihi. tapi panas yang kaw kena hirup sikit-sikit. baruuu hilang dahaga. aku syak air panas tu la kott yang mencairkan lemak-lemak aku :p so sekarang aku dah terbiasa minum air panas. hihi.
 

2. fully breastfeed
aku pernah baca time mengandung dulu, breastfeed membantu pembakaran kalori dalam badan kita tapi nawaitu kita menyusukan anak kena betul. kaw menyusukan anak sebab nak kurus kee kaw menyusukan anak sebab memang kaw nak menyusukan dia. haa gitueww. so kalau korang tanya aku, bila aku dilahirkan dalam sebuah keluarga yang takde seorang pun dalam sejarah keluarga tersebut disusukan dengan susu ibu sepenuhnya sampai umur 2 tahun, aku terus berkobar-kobar nak cuba try and error dan buktikan aku boleh. sebenarnya aku takde la kuat mana pun. pernah je beberapa kali sepanjang tempoh penyusuan bunga susu aku drop dan aku give up, tapi ntah. macam ada satu benda yang menghalang aku untuk terus sua susu tepung pada bunga. so aku sambung mengepam balik. walaupunnnn time tu dapat 1 oz jee ('-_-), aku tetap gigih mengepam sejam sekali kee. setengah jam sekali kee. janji susu aku. dan alhamdulillah, bunga still fully breastfeed sampai ke harini. dan percayalahhhh, sepanjang 1 tahun 6 bulan umur bunga ni, susu yang dia minum setiap 2-3 jam setiap harini adalah hasil pam manual sahajaaaaa. :) gigih kannn. padahal ada je pam elektrik tapi suction pam elektrik tak sekuat dan secepat pam manual. so sampai sudah aku serasi dengan pam manual je walaupun kadang-kadang rasa tangan dah kejang. hihiii. so dalam tips ni, aku rasa pam manual la kott banyak membantu tangan aku mengecik sebab dah kerja aku mengepammm je tiap jam :P mengepam secara manual ni lebih kurang macam bersenam jugak laa sebab dia memerlukan tenaga.


3. reverse psykologi 
sebenarnya tips ni aku tak pernah kongsi dengan sape-sape sebab aku rasa cara aku ni teruk gile. HAHAHA. tapi sebenarnya, reverse psykologi ni la yang banyak membantu aku. reverse psykologi ni adalah sejenis mind set yang aku sokmooo bercakap dengan diri aku sorang-sorang. macam manaaa kalau satu hari nanti tiba-tiba syafiq tinggalkan aku dan alasan dia tinggalkan aku adalah sebab aku gemuk. amaigadddd. T__T lelaki babe, aku tahu syafiq tak sekejam itueww :P tapii dah lumrah mereka dicipta sejak azali memang suka dan akan tengok perempuan cantik dan slim. :') so atleast, bila aku sedar aku tak cantik, aku kenalah berusaha kearah itueww supaya cantik dimata suami aku pun jadilahhhh :P


4. dendam kesumat
HAHAHA. ni tips paling kejam. aku kumpulkan kata-kata perlian orang untuk jadikan pemangkin untuk aku kurus. duluuu, sebelum aku mengandung, aku pernah beberapa kali kena perli dengan beberapa hamba allah yang sokmo cakap aku macam kakak syafiq. T_T ye laaa, bila kita berisi, kita akan nampak lebih berusia. syafiq pulak jenis takde la gemuk mana. kurus melidi pun tak. tapi mungkin sebab aku gemuk sangat kottt dulu, so aku dapat la gelaran kakak syafiq. (-__-') sentappp, tapi aku diamkan aje laaa. so dari situ aku terus simpan nekad untuk kurusssssss supaya dengan harapan nanti orang akan cakap aku anak buah syafiq pulewww :P mueheheh


5. welcome back
sambungan dari tips dendam kesumat tadi, jenis aku, bila aku nekad, aku mestiiii dapat ape yang aku nekad. so sepanjang tempoh kenekadtan aku, aku takkan post sebarang post atau share apa-apa yang berkait dengan impian untuk kurus aku kat facebook atau blog atau pada sape-sape je sebabbb, aku takut sampai sudah tak kurus-kurus. T__T lagi haru sebab konpem-konpem nanti orang akan gelakkan aku. kemainn beria misi nak kurus, diet seimbanglah bagai, sekali kurusnya idok. nanti banyaklahh anasir-anasir yang akan gelakkan aku dari belakang. so aku diamkannn dulu nekad aku supaya bila dah berjaya kurus nanti, baru la aku boleh memoyokan diri. contohnya dengan mengarang entry macam sekarang. :p muehehe. nauzubillahhhhh. tak baik nadiaaaa. allah tarik balik baru tahuu. (-__-') :P 


6. jangan makan makanan berat lewat malam
duluu aku sokmo dengar orang cakap, bila kita fully breastfeed, kita akan cepat lapar. aku ingatkan main-main atau mitos semata-mata tapi percayalah, bila aku lalui, baru aku tahuuuu. rupanya bila kaw breastfeed, kaw akan melantak macam hantu raya. hahaha. mak aku sokmooo terkejut macam mana aku boleh habiskan makanan yang banyak gileee dalam satu masa contohnya syafiq makan sepinggan je dah kenyang, aku boleh bantai dua pinggan dengan selamba. breastfeed la jawapannyaa. :P tapiiiii, walau sehantu raya aku makan, aku tak makan nasi dah lewat-lewat malam. duluuu sebelum mengandung, aku suka makan nasi lewat malam. dalam pukul 11 kee, 12 kee, kadang sebelum tido makan nasi lagi. so aku syak ni antara punca aku senang gemuk dulu. makan lewat malam. so bila ada anak, tengah malam still lapar, tapi aku takkan makan nasi. aku makan makanan ringan yang mengenyangkan jee macam roti kee, biskut kee. janji makan. tapi pukul 8 atau 9 malam wajib makan nasiiii. tengah malam je tak bantai nasi dahh.  


haaa rasanya ni je la kottt tip-tip yang aku amalkan sejak bunga lahir sampai sekarang. takde la tip mane punnn sebenarnyaaa :P try and error jeee. janji nekad untuk kurus tu ada dan jangan bagitau sape-sape. :) so bila kaw kurus sikit, konpemmmm orang akan perasan daripada kaw asyik laa bagitau orang kaw tengah berdiet nak kurus tapi sikit pun idok berganjak, itu lagi kesiann. kang kaw jugak yang sentap bila orang perli. hihiii. baiklahhh, sekian duluuu untuk episod kali inii dari saya si emak beranak satu. ;) 





baiiiii ;)



August 13, 2015

Epic Fit Meals Co, Healthy food for Delivery


korang pernah dengar pasal Epic Fit Meals Co yang mana sebuah cafe yang menghidangkan makanan sihat siap terpampanggg dekat menu dorang berapa jumlah kalori untuk setiap makanan tuu kaw pahamm takkk. ;) very the healthy oneee. ye laaa, kalau kaw serius untuk menjaga kesihatan, segala kalori molori tu kena amek kira. tak semua makanan boleh bantai jeee. duluuuu aku tak familiar jugak dengan spesis main kira-kira kalori ni sebab aku jenis perut semua bantaii tapii bila kaw dikelilingi dengan kawan yang mengamalkan diet atkin, diet seimbang, diet sihat nak kurus cepat :P, baruuu aku tahuuuu, ooooo rupanya semua makanan nii ada kalori dia yang perlu dikira sebelum makannnn. mueheheh :p jadi dengan pengiraan kalori ni, kaw boleh bajet kaw nak badan yang sihat tahap berapa.

antara makanan yang disediakan di Epic Fit Meal Co adalah,


TriColour Margarita 380kcal RM17.80
Epic's Italian flag pizza with red tomatoes, white mozarella and green basil. Its a vegeterian delight.

 Shrimpy Affair 489kcal RM19.80
A delicious taste of the sea combining flavours of fresh prawns. real mozarella cheese, cherry tomatoes and English parsley

 Sam's Hawaiian Luau 509kcal RM19.80
A luau (feast) of real mozarella cheese and spiced lean chicken strips, onions and pineapple.

 Pizza Epic Pesta RAYA Special *new
Nasi Lemak Pizza 591kcal RM19.80
Our original and special tribute to the nasi lemak and it includes spiced lean chicken strips, eggs, peanuts, achovies, cucumber, eal mozarella cheese and of course our fire S.O.S

Pizza Epic Pesta RAYA Special *new
3A : Apple, Ayam & Api 545kcal RM 19.80
Fiery Pizza with minced chicken, real mozarella cheese, onions and caramelised apple.

 OZ'Beef Delight 567kcal RM19.80
Delightful combination of pulled Australian beef, pineapple, onions, tomato and sesame seed.

dalam banyak-banyak pizza, paaaaaling sedap gile ditekak aku adalah Pizza 3A. ohh selain pizza, dorang ada jugak makanan lain sepertiiiii spagetti, wraps, nasi, salad dan macam-macam lagiiii :) 






 Aglio E Olio  297kcal RM5.80


 OZ'Beef Delight 567kcal RM19.80
Delightful combination of pulled Australian beef, pineapple, onions, tomato and sesame seed.

 Cilantro Lime Rice 217kcal RM4.80 
Brownie Oat Rice 176kcal RM4.80
 Epic's Cauli Rice 134kcal RM5.80

 Spiced Baked Wedges 132kcal RM4.80


 Garden Salad 91kcal RM4.80


 Frugertii 98kcal RM5.80




Red Apple Honey Smoothie 79kcal RM8.80
Coolie Beauty 41kcal RM7.80
Classic Trifecta 78kcal RM 7.80
Agua Mello Smothie 61kcal RM 8.80

bagusnyaa Epic Fit Meals Co ni, dorang menyediakan perkhidmatan perhantaran yang mana kaw duduk je rumah goyang kaki, tak payah nak bersiap tukar baju iron tudung segala, dalam masa 45 minit je makanan kaw zasssss datang sendiriii. ;) napeee laaa si Epic ni tak cover kawasan rumah aku. dia tak tahu keee aku bangsa paling pemalas sekali nak masak. kikikiii. :p untuk servis penghantaran, dorang cover Damansara Perdana, Mutiara Damansara, Taman Tun Dr Ismail, Bandar Utama, Kota Damansara, Tropicana, Damansara Kim, dan Damansara Uptown dan the best part is, semuaa penghantaran adalah percuma. best kannnnn ;))

sebarang pesanan korang boleh terus contact Epic Fit Meals Co di  
03- 7733 3375

waktu beroperasi bermula jam 11am hingga 11pm. untuk nak walk in dan makan di kedai, korang boleh ke


E105, Block E, East WingMetropolitan Square
Jalan PJU 8/1

Bandar Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

menu dan senarai makanan-makanan lain korang boleh tengok di, 


Facebook : Epic Fit Meals Co 
Instagram : @EpicFitMealsCo


thank you so muchh Epic Fit Meals Co for having usssss. lain kali jemput la lagiiii kikikii. dan thank you sooo much untuk setiap keping gambar ida yang yaya curik niii, kira halal la ehhhhh. :p muehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...