May 29, 2015

perkhidmatan sewa kereta dari Easybook.com

korang selalu kalau pergi cuti ketempat yang memerlukan korang menyewa kereta, korang akan sewa kereta dari mana? kalauu berdasarkan pengalaman aku, sebelum pegi bercuti mana-mana contohnya macam time pegi bercuti dekat Kuching, Sarawak duluuu, berhari-hari aku survey pasal kereta sewa je sebabbbb kadang takut tak menepati citarasa aku. kadang aku takut kena tipu. kadang harga mahal tak menentu. :) sampaiii la beberapa hari lepas aku dapat tau pasal kemudahan tempahan kereta sewa dekat Easybook.com nii. 



terus rasa macam alaaaa kenapaaa sekarang baru jumpaaa. (-__-') kan senang kalau dari duluuuu lagi tahuu. hihii. lepas berhari-hari aku stadi pasal Easybook.com, antara kelebihan dia adalah booking kita akan lebih secure. dia macam ada agreement black and white gituewww. :p alaa macam kita book tiket kapal terbang curlassss ;) padahal booking kereta jewww punn. hihihi. 


macam masa aku sewa kereta viva dekat Kuching haritu, sehari dorang caj RM150. tuu duluuu 3 tahun lepas punya harga. aku rasa sekarang mauu RM200 lebih sebab semua benda nak naik harga kannn. T__T tapiiii, bila aku tengok dekat website Easybook.com ni tadi, ehh murahnya. RM100 je sehari. bukan takat viva je ada. macam-macam jenis dan saiz kereta dorang ada. korang pilih jeee. :) yang pasti, ni paaaaling murah aku pernah jumpa.



sebenarnya ramai yang tak tahu, Easybook.com ni dah lamaaaa beroperasi sejak tahun 2005 lagi. selain dari perkhidmatan sewa kereta untuk seluruh kawasan di Malaysia, Indonesia, Thailand dan Singapore, Easybook.com pun ada beberapa servis lain antaranyaaaaa, 





menyediakan perkhidmatan membeli tiket bas online dari Singapore ke Malaysia, seluruh negeri dalam Malaysia, Thailand dan Indonesia. Antara syarikat bas yang bekerjasama dengan Easybook.com adalah Transnasional, NICE, Plusliner, Konsortium, Sri Maju, Five Stars Malaysia, Transtar, Supernice Grassland, S&S International, Cepat & Cekap, Starmart dan banyak lagi. so senang laaa nantiii kalau contohnya korang nak beli tiket bas untuk balik kampung kee, haa korang boleh jee beli terus dari website Easybook.com nii senanggggg. ;)



selain perkhidmatan sewa kereta dan beli tiket bas, korang pun boleh beli tiket train melalui website Easybook.com. baguskannn. ;)) dia macam all in one gituuu. tiket feri pun bolehh, tiket pakej travel pun adaaa. senang cakap semuaaaa adaaaa laa. ;))

cuma dalam banyak-banyak servis dia, aku paaaling berkenan bab sewa kereta. :) rasa macam wahh macam selamatttt jeee book dari website ni dari aku book dengan ntah sape-sapeee aku tak kenal. lagipun harga dia jauhhh lagi murah berbanding sewa kereta dari pihak persendirian.



korang boleh tengok list ni, haa nampak tak dekat semua negeri dorang ada buat servis sewa kereta ni. cakap je nak pegi mana, korang just booking je direct melalui website Easybook.com, settleeee. senang kannn? ;) jadiiii, pada sape-sape yang nak book tiket bas keee, tiket KTM kee, nak tempah sewa kereta keee, korang boleh layari website Easybook.com dibawah atau mana-mana social media Easybook.com yang lainnnnn. ;)







selamat menyenangkan kerja bila semua benda di hujung jarii jeeeewww ;))


May 28, 2015

honeymoon di Lexis Hibiscus Port Dickson ;)

haiiii. awak rinduuu sayaaa takk? :p harini saya kembali bersiaran selepas sebulannnn mood saya menyepiii :p sebenarnyaa hari ni aku nak cerita pasal tempat bercuti aku laki bini dua tiga hari lepas sebabbb amagaddd, ramainyaaaa yang tanyaaa. ;) tapi no wonderr sebab tempat dia memang cantik sangatttt. jangan tak tauuuu, siap ada tengah-tengah malam buta whatsapp tanyaaa harga berapaa, dalam bilik ada apaaa, ada berapa katil, book dekat manaa. (-__-') helloooooo cool bebehh coolll. ;) hihii. haaa sekarang, mehhh aku share dengan korang berdasarkan pengalaman aku. 


sebenarnya kitorang laki bini plan untuk check in dekat Lexis Hibiscus ni time anniversary yang ke lima 7hb June nanti. maka haruslahhh si isteri paaaling terujaaa. ;)) terus laju-laju bukak website Lexis Hibiscus. sekali tengok harga time tarikh 7 June tu adalah RM799. T__T hoiiii kaw biar benarrrr hibiscussssss. T__T takkannnn aku nak bayar RM800 untuk seketul bilik semataaaaaa. (-__-') kalauuu mak aku tauuu aku beli seketul bilik dengan harga RM800 untuk satu malam, confirmmm sebulan belum tentu lagiii habis bebel dia muahahahah :p tapi aku kan bangsa pantang berundur sebelum berjuang ;p haruslah aku berjuang lagiii mencari harga paaaling murahhh HAHAHA. 

 
 



last-last setelah beberapa jam pikir, baiklahhhh. kita proceed je dengan mana-mana tarikh yang ada janjiiii nak yang paling murah. :p kikiki. dapatlaaa seketul bilik Executive Pool Villa dengan harga RM399. iniii jeee yang paling murah nakkk. Lexis Hibuscus ni dorang ada dua jenis bilik. satu Executive Pool Villa, satu lagi Premium Pool Villa. dari segi harga, Executive Pool Villa lagi murah dari Premium Pool Villa sebabbbb, bilik executive kecikkk sikittt dari premium. tapiiii, segala kelengkapan dalam bilik dorang dua dua jenis bilik sama jee. setiap bilik ada 2 king bed, 2 sofa yang aku rasa bolehh je kalau seketul orang dewasa nak tidur dekat situ, ada private pool, private steam room, ada cermin intai ikan dalam lautt :p 









haaa semuaaa ada lahh. takde beza punnn dari segi kelengkapan dalam bilik antara Executive dan Premium kecualiiiiiiii, pool korang nanti akan menghadap kemana.

untuk Executive Pool Villa, boleh dikatakan majoriti bilik dia akan menghadap bilik orang lain. maksudnyaaa, kalau kaw mandi pool, orang bilik setentang dengan kita boleh nampak sebab Executive Pool Villa ni terletak dekat daun bunga raya tersebuttt. :p Premium Pool Villa adalah di bahagian kelopak bunga raya tersebutt. ;)


untuk Executive Pool Villa, pemandangan kita macam terbatas tak seluas lautan sebab aku percaya kaw akan jamu mata tengok orang bilik depan mandi pool pakai bikini two piece sesaje berlenggang-lenggang kuak lentang dalam kolam HAHAHA. dan untuk pengetahuan korang, walaupunnnn pool dorang adalah private pool, kaw jangan extremmmm sangattttt babe pegi menyondol dalam air segalaaa. :p walaupunn kaw akan rasa heyy tazabarnyaaa tapii ketahuilah bahawasanyaa pool dorang adalah dari kaca yang mana setiap liuk lentok badan kaw dalam air, orang bilik setentang dengan kita boleh nampak. kaw garu bontot pun orang boleh nampak walaupun dalam air miahahaha :p jadiiiiii, kalau kaw rasa napsu kaw mungkin unpredictable, aku sarankan better kaw beli bilik Premium Pool Villa siap-siap dengan harapan kaw tak ganggu pandangan mata orang lain. HAHAHHAA. ok berbalik pada kisah aku. oleh disebabkan napsu aku laki bini mungkin masih under control kohkohkohkoh :p, so kitorang decide book bilik Executive jewwww janji dapat bercendana gituewww :p 

sebelum terlupaaa, harga RM399 untuk satu malam tadi adalah without breakfast. dorang sediakan breakfast tapiii kaw kena bayar asing dekat cafe time nak makan nanti. RM35 per head. dia tak include dalam harga bilik. T__T manakala untuk check in time, check in time dorang pukul 4 petang, check out 12 tengahhari macam biasa. jadi oleh disebabkan kitorang sampai awal dekat Port Dickson haritu, aku terus ajak syafiq tapaukan makanan dulu siap-siap untuk bawak bekal masuk hotel kikikiki :p 



sharp pukul 4.30 petang terus kitorang check in. tu pun dah rasa ehhh kita dah lewat ni banggg. :p jangan sia-siakan setiap minit yang kita bayar demi seketul bilik ni. HAHAHAHA. and the best part is, time nak check in, receptionist tu cakap dorang telah upgrade kan booking aku ke Premium Pool Villa secara percumaaaaa. ;)) hoiii seronoknyaaaa. harga Premium Pool Villa untuk haritu adalah RM800. gileee tak seronok. bayar RM400 untuk bilik RM800! hihihii. aku tanya si receptionist tu nape awak upgrade for free, kaw rasa dia jawab ape? :p berguna jugakkk jadi blogger ni rupanyaaaa. ;) rezeki kan datang dalam pelbagai bentuk. hihiihihi. ;))

terus dia bagi map sebesar alam untuk kitorang pilih bilik manaaa yang kitorang nak. hoiii dari napsu aku laki bini boleh under control tadi terus bertukar jadi tak boleh nak control lagii dahhh. HAHAHA :P saya nak bilik taknak menghadap bilik orang dan seaview pleaseee muehehehe. 



yeayyyy. dapatlahhhh bilik 205 yang mana sebuah bilik Premium Pool Villa yang betul-betul menghadap lautan dan menghadap bilik-bilik yang masih belum siap under construction. seronoknyaaaaa takde orangggggggg wiiii! ;))



besar gileeee bilik dia untuk dua ketul dewasa dan seketul bayi macam aku laki bini sebab dalam setiap bilik memang ada dua king bed. jadi 1 katil bunga conquer, satu lagi aku laki bini mueheheh. :p 


bila bilik tu terlampau besar, ikhlas aku bagitau korang, kalau korang datang sini untuk honeymoon, u have soooooo many place untuk 'diterokai'. :p sebab tu aku cakap better korang pilih bilik yang tak menghadap bilik orang lain sebab dia macheamm setiap pelusuk bilik ada kegunaan dia kahkahkah. :p mestiii ada sebab kenapaaa dia buat steam room tertutup sebelah pool dan inilah masanyaaaa kohkohkoh. :p



tapiii kalau kaw datang sini berjemaah macam sebuah keluarga besar pun sesuai jugak sebab bilik dia besarrrrr dan takde la sia-sia sangat dalam bilik ada dua katil king, ada dua sofa bed. 


untuk yang ada anak ramai laaaagiii laa aku rekemen korang datang sini sebab nanti mak ayah tak payah nak bersempit berebut katil dengan anak-anak dahhh. dan tentu-tentu anak-anak korang nanti boleh mandi pool sepuas-puasnyaaa. ;)) 


bagi aku, yes tak dinafikan Lexis Hibuscus ni boleh tahan mahal harga dia tapiiii ikhlassssss dari hati aku, kalau korang sedang mencari sebuah tempat untuk mengeratkan kasih sayang sesama keluarga, mandi pool sepuas-puasnyaa dalam sebuah bilik yang sama sambil rasa tenang gileeeee jauh dari segala kesibukan kota, yesss. Lexis Hibiscus is the right place. aku bagi 9/10. recommended gileee cuma yang tak best satuu je bagi aku, kenapalahhh dorang tak includekan breakfast dalam harga bilik yang kita bayar. T__T kaw tahu takk RM35 untuk makan pagi seketul manusia aku rasa mahal gileee. huhuuu. 


haaa memang laa sebelum check in kitorang dah tapau makanan siap-siap tapi perut aku kan bangsa asyiklaaaa lapar. :p pukul 10 malam tiba-tiba mintak nasi pulekkkk. nak keluar cari kedai makan berhampiran memang idok lerr rajinnyaa sebab boleh tahan jauhhhhh jugak Lexis Hibiscus nii untuk keluar ke jalan besar dan menapak cari kedai makan pulekkk. jadi marilah kita order makanan dari bilik jeee. syafiq punya nasi goreng kampung dengan coke. aku punya kuew tiaw goreng dan inilah kuew tiaw goreng paaaaling mahal aku pernah makan selama aku hidup HAHAHAHA :P 


nasi goreng RM33, kuew tiaw RM33, coke RM13. (-__-') makanlah perut. jangan sia-siakan kikiki :p


aku rasaa, dalam banyak-banyak tempat honeymoon aku laki bini pernah pegi, kali ni mungkin paling susah aku boleh lupaaa sebab tiba-tiba malam tu hujan lebat gileeee siap petir sambung-menyambung. (-__-') kaw bayangkannn, bilik ni kan di tengah laut. pemandangan pun seluas lautan. kaw akan nampak dan dengar kilat tu sambar menyambar betul-betul live depan mata seluas-luas laut depan mata yang ada. dah macam siang rupa diaaa heyyy takutnyaaaaaaaaaaa. nasib baikkk hujan tak lamaa. (-__-') sekali esoknya bila siang, tengok-tengok pelampung bunga dah hilang. jatuh ditiup angin ketengah laut time ribut semalam. kesiannnn bungaa. takpee, kita beli pelampung lainnn yee. hihihiii. 


nanti korang pegi la duduk sini. honestly, kalau korang pilih bilik yang tak menghadap orang, yesss. inilah tempat bermadu kasih yang sebenarrr. selamat berkasih sayang semuaaaaaaaaaa. ;)



April 30, 2015

9 bulan aku simpan rahsia ni :)

sejak dari bunga lahir sampaiiiii la ke hari ni genap 9 bulan umur bunga, aku sebenarnya ada simpan satu rahsia yang rasanyaaa takde sapee pun tauu melainkan keluarga dan kawan terdekat aku. ;) dari hari pertama bunga lahir, she was born sebijikkkk macam rupa cina. mata sepett gilee sampai aku terfikir, ehhh takkan aku tertukar anak kottt. :p rasanya takde pulak bangsa cina yang bersalin sama-sama dengan aku time tuu miahahaha. 


sesepet sepet mata bunga, dari hari pertama lahir mata hitam dia dah bulat yang penuh. tapi masa tu aku takde laaa assume apa-apa sangat sebab rasanya majoriti baby yang baru lahir mata hitam dorang memang besar kannn. tapiiiiii, mata hitam bunga ni sesuatuuuuuu sangatttt. :p takdeee rasanyaaa dalam keturunan aku bila dia semakin membesar, dengan mata-mata hitam dia sekali membesar. :p selalu standard biasa-biasa jeee. 


demi Allahh, boleh dikatakan setiap kali aku bawak bunga keluar, benda pertamaaaa strangers akan cakap pada aku dan bunga adalah 'wahhhhh besarnyaaaa mata hitam diaaa!' dan percayalah, setiap kali tu jugak la aku tak tauuu nak buat mimik muka macam mana. kahkahkahkah. :p dan ayat seterusnyaaa topik perbualan itu selalunyaa mesti strangers strangers ni akan tanya, mata ikut sapeeee niii? mak dia kee ayah diaa? sambil strangers strangers tersebut menilik peghatiii muka aku laki bini. :p dan sekali lagiii mampusss aku tak reti nak buat reaksi mimik muka macam mana. kang aku jawab macam aku, riak sangat bunyi. :p HAHAHA. kang jawab macam syafiq, aku pulak rasa macam menyampahnyaaa menipuuu HAHAHAHA. selalu aku senyum sipuuu-sipuu maluewww jewww :p kihkihkih. 

tapiiiiii sebenarnyaaaaa ada satu ceritaa disebalikk cerita mata hitam bungaaa. :p berdebo pulak nak cerita. kikikiii. begini kisahnyaaa. :p sebenarnyaaa, masa aku mengandungkan bunga duluuu, ada satu peristiwa yang aku takkan lupa sampaiiii bila-bilaa. ;) time tu punyaaa la aku kusyuk ngadap komputer dalam bilik sekali syafiq terjerit-jerit panggil aku depan tv. aku ingatttt kenapaaaa laaa laki aku niiii buang tebiat ke apeee. kaw tauuu kenapaa? (-__-') ayat yang keluar dekat mulut dia time tu adalahhhhh, 

" sayang, cuba awak tengok, gileeeee ahhhh. besar gileee mata hitam diaaa. sebijikkkk macam mata kucing kann? besarnyaaaa. "

laaaaaaailahaillahhhhh, aku ingatkan kenapaaa laaa laki aku siap menjerit panggil aku semata-mata takut terlepas apa yang dia nak tunjuk. kaw tau dia tunjuk mata sapee? heliza helmi. (-__-') 


gigihhhh aku pegii menghadap sekalii ingatkan laki aku nak ajak mengumpat. :p HAHAHAHA. tapiiii, dari intonasiiii penceritaan syafiq time tu, aku tak rasaaa dia sedang memuji. dia macam terkesima lalu cepat-cepat panggil aku suruh tengok sekali sedangkannnnnn dia terlupaaaaaa sekejapp aku rasa time tuuu, bila isteri mengandung, orang tua-tua selaluuu pesan, kalau rasa sesuatu benda tu ajaib atau pelik, jangan tegurrrrr. nanti kenannnn pada baby dalam perut. (-__-') 

aku dah perasan time tuuu tapi takpelahhh, tak amek serius sangatttt sampaiiii laaa bermulanyaa bunga lahir dan semakin membesar, asyikkkkk laa orang tanya aku, makan apa masa mengandung dulu nak bagi baby mata hitam besar. terus rasa macam apeeeee aku nak jawab niii. takkan nak jawab makan anggurrrr sebab aku pun lupaaa time mengandung dulu sempat makan anggur takkk :p kikiki. takkan nak jawab macam mata aku, kang pengsan pulak orang yang menanyaa HAHAHA. takk takk, mata hitam aku tak besar. syafiq pun takk. kami normal. bunga kurang normal :p kikikiiii. dan haaaa, ni laa jawapan diaaa. kenan mulut syafiq kutuk orang. HAHAHA. 

nasibbbb baikkkkkk kenan benda yang comey :p di buatnyaaaa kenan hamster macam adik perempuan aku dulu kecik-kecik, parahhhhhhhhhhh dari kecik sampai ke tadika nak tidur menyodok dekat kerusi lagi haruuuu kahkahkah. ;) selagi tak tidur basah lenjun, selagi tuuu tak boleh angkat dia letak dekat katil. kisah benar wa cakap luuuu. :p nasib baikkkk sekarang takde dahh peel ni. kalau tak mantikkk dalam asrama tengah-tengah malam buta bangun menyodok cari kerusi kikikiii. :p

ehh aku tak kata aku percayaaa sepenuhnyaaaa kenan menan segala niii. kuasa Allah semuanya kannnn tapi rasanya command sense kotttt, time kita mengandung, banyak benda kena jaga. perbuatan kita, percakapan kita. ehhhh tak semestinyaa time mengandung jewww. tak mengandung pun kena jaga tapiiiiiiiiiii susahnyeeelahaiiii nak kawal emosi dari mengutuk orang. kennnn? :p muahaha. ehhh korang duluu time mengandung ada kenan pape keee? manaaa laa tauuu ada yang lagi rare dari kenan hamster adik aku. :p HAHAHAH.

okkkk sekian duluuuu dari sayaaaa hasil kenan mengenan daddyy sayaaaaa. ;)) hewhewwheww.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...