February 21, 2013

nadiafarahida dalam Majalah Anjung Seri

again. aku tak tau nak mula macam mana. tak pasti samaada ni orang panggil rezeki atau peluang. mungkin peluang lebih sesuai kottt. :) sebenarnya temuramah ni bulan lepas lagi. ada sorang wartawan dari Majalah Anjung Seri call.

wartawan: boleh saya bercakap dengan puan nadia farahida?
aku: ye saya. 
wartawan: saya kak nadia, editor dari anjung seri. akak dapat nombor telefon nadia ni dari kak onlia, yang pernah shoot dekat rumah nadia hari tu. akak nak tanya, untuk majalah anjung seri, akak cover bahagian isu hartanah. boleh tak akak nak interview nadia pengalaman proses beli rumah? sebab untuk keluaran anjung seri bulan depan, akak plan nak cerita tentang pengalaman beli rumah di usia muda. 
aku: ooooo emm boleh kak. 
wartawan: ok, kalau macam tu, kita jumpa tarikh sekian-sekian dekat tempat sekian-sekian. 
aku: ok kak nadia. thank you. *speechlesssss. (-_____-')


lepas dah letak telefon, tiba-tiba terfikir. ehh betul ke ape aku cakap ni. isu hartanah? heyyyyyy tak remaja sungguh bercakap pasal harta-harta ni. :p biasa orang-orang tua je kann. tapi biasa la babe, orang offer. mustahil aku nak tolak. akuuu laa. kalau korang aku tak tau. kuikuikui. :p ni anjung seri keluaran march 2013 tau. baruuu je keluar semalam. tajuk depan dia usia 20 sudah miliki rumah. perghhhhhhh, tajukkkkk. nak pitammmm. menggigil-gigil tangan aku belek selai-selai babe. kontroversi sangattttt tajuk depan dia. (-___-') 20 lahh sangattt. padahalllll. :P sebenarnya, kitorang beli rumah time umur aku 22, syafiq 24. kira 20-an laa. 


dari hari mula-mula kitorang beli rumah, sampai la ke hari ni, ramaiiiiiiiii yang tanya macam mana kitorang boleh beli rumah. macam mana procedure dan proses beli rumah. macam mana bayar duit muka, macam mana bayar duit lawyer. berapa habis semua. aku pernah terfikir nak terang and guide korang satu-satu dalam blog aku ni cara beli rumah berdasarkan pengalaman aku tapiiiiiiiiii, aku rasa hidup ni tak boleh nak open sangat kott. semuaaa benda nak cerita dekat blog, dah mana cerita dalam kain aku? :p cuma apa yang aku boleh kongsi, aku laki bini paaaaaaaaaaling kampung. kitorang memang taknak pakai kad kredit. kaw berlagak la kaw ada 10 kad kredit sekalipun kitorang tak heran. :p jadi bila kita takde hutang kad kredit, bank senang bekerjasama walaupun umur kita still muda. 

sejarah aku beli rumah ni, heyyyyyy tergesa-gesa sangatt babe. mungkin time tu tuan rumah asal nak pakai duit sangat sebab dia buat rumah baru. jadi dia nak let go cepat-cepat. Alhamdulillah mungkin rezeki kitorang kan. condominium, tengah-tengah bandar kuala lumpur *tapi bukan laa bersebelahan klcc mahupun kl tower kennn :p, dengan harga yang kitorang dapat time tu, memang kalau sekarang kaw tanya harga tu, memang tak dapatttttttt dah la. kaw tahuuu, setiap bulan, ye setiap bulann! mestii ada agent hartanah akan call aku. tanya nak jual rumah tak, nak bagi sewa tak. ada buyer. ada penyewa. memang takkkkk la aku nak jual. aku renovate dah habis berpuluh-puluh ribu. T___T baruuu duduk setahun. belum masanyaa belum masanyaaa. :) bagi kitorang merasa puas-puas titik peluh membanting tulang empat kerat kitorang ni dulu ye. 

korang, pendapat aku la kann. kalau kaw dalam perancangan nak beli rumah, duit semua dah ada, berani dengan tak je, sila sila. sila beli secepat mungkin. tak rugi beli rumah. seriusssss. kaw percaya tak kalau aku cakap, dalam masa setahun, harga rumah kitorang ni dah naik RM100,000? percayalah. baruuu setahun. rumah tak susut nilai babe. ni aset hari tua. tapi kalau kaw beli kereta, kaw pakai setahun, takde nye dia jadi makin mahal. T_____T dah tentu-tentu kalau nak jual esok-esok mesti lagi murah dari harga beli, betul? tapi kereta ni lebih kepada kepuasan. hewhew :p kepuasan hasil titik peluh siang dan malam. orang nampak senanggggg je. kaw tak tau aku makan ikan bilis patbelas hari patbelas malam. kohkohkoh.  ;))

 
# kalau kaw dalam perancangan nak beli rumah, macam mana selok belok nak simpan duit untuk beli rumah, aku rekemenkan korang beli anjung seri bulan ni. bukan sebab ada story kitorang bukannnnn. tapi sebab under tajuk usia 20 sudah miliki rumah, bukan pengalaman kitorang je ada. ada lagi 3 orang share pengalaman masing-masing. ada sorang tu, umur baru 32, rumah dah ada 5. perghhhhhhhhhhh. terberakkk aku dengar!

42 comments:

  1. wohh!!syafiq umo nia rupenye..ingtkn dia 27 ke
    .hahah..xsabo ler nak ada rumah sendiri cm nadia..uhu..nak keja ..nk kawen..ada bantal peluk hidup.haha
    hidup jgn la bssrkn prinsip biar papa asl bergaya..

    ReplyDelete
  2. wah menarik!!! anywy tahniah jugak kt korg sekeluarga.. :D

    ReplyDelete
  3. usia 20 sudah memiliki rumah, jarang-jarang ditemukan orang seperti itu..apalagi di zaman ini, masa yang penuh hura-hura, orang muda kebanyakan lebih suka menghabiskan uangnya untuk bersenang-senang daripada menabung dan investasi untuk masa depan mereka....congratulation sudah masuk majalah ya,
    salam hangat dari Makassar - Indonesia :-)

    ReplyDelete
  4. tgh nak kumpul duit beli umah jugak ni..hehe
    harap2 dapat beli la kan.
    bertuah nadia.muda2 lagi dah ada umah sendiri. bagus la. tak perlu nak sewa2 dah kan

    ReplyDelete
  5. wah....best tu masuk majalah.. akak nak belilah nk tgk rumah nadia...

    akak beli rumah masa umo 30, alahai, lewat tu...

    ReplyDelete
  6. untunglaaa dh fofulert tuu..,ammvoii

    psst.., camane nk dpt peluang intview yee? ehhee

    ReplyDelete
  7. wauuuuuu --- tahniah Nadia - akak suka -

    ReplyDelete
  8. bw here, follow my site http://belogzeera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. kak ya denge abe apik meme terbaikkkkkkkkkkkkkklah...rezeki di awal usia :)

    ReplyDelete
  10. bg kak sya mmg sgt2 bgs umur2 mcm nadia dh ade umah..jadikan aset..sedangkan umur2 mcm kak sya nie pun xmampu lagi nak beli..harapkan suami jer laaa..hehehe

    ReplyDelete
  11. wah best2 tak sabar nak pinjam majalah ni kihkihkih...

    ReplyDelete
  12. perhhhhh.... nak pegi beli sekarang jugak ni!!!

    HIHI.

    ReplyDelete
  13. Nak beli rumah tak mampuuuuuuuuu... ;p

    ReplyDelete
  14. Tu la kan... Rezki masing2
    Kak nad tumpang hepi tgk nadia n suami ;)

    Ps: abg zack penyabar ikut apaknya.. Maknya baran! :P

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum nadia, subhanallah. kagum dengan semangat korang laki bini. bagus2. hee. skrg rumah area KL beratus ribu. mmg cirit nak bayar habis kalau beli. hihi. apapepun. syukur alhamdullilah. ada tanah, tinggal nak buat rumah je. heee taniah yang masuk majalah :)

    ReplyDelete
  16. wehehehe..nnt akak beli Anjung Seri.. =)

    ReplyDelete
  17. gelemer cik kak sorang ni..okey apa share pengalaman dlm blog nadia...akak jmpa blog awak pon search pasal renovate dapur..huhu..tapi akak tak leh celen awak laa...kitaorg laki bini dpt beli uma umur 27 & 28 tahon..tu pon belum reno pape lagi...fuluss tak cukop...kuikuikui..;p

    btw,antekkkk ekk baju akak pakai arituuuu..tgk la beli kat sapeeee..haha

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..tergolong gak beli umah di usia 20an..kikiki...

    ReplyDelete
  19. bagusnya usia muda nadia dah ada rumah sendiri.. Tahniah dik! #TABIK :D

    ReplyDelete
  20. Salam.

    Nad, mak lana pun ada bagitau, pe2 hal cari umah dulu.

    Haritu, ada ceramah ugama, ada juga ustaz yang kata, tak payah bazir duit buat kenduri kawin, beli aset2 mcmni dulu. Sebabnya mudah, kita bnyk duit mana pun,melancong jauh2 pun, last2 kita mesti nak balik rumah. Kalau takda rumah,nak duk mana lagi ye dak.

    ReplyDelete
  21. hahahaha...pengsan..amboih 5 bijik rumah orang tu...hoho...akak mesti kawen muda eh? hoho...mungkin patut ikut jejak langkah akk..oppss...hahhaa....tahniah la kak...muka masuk majalah...hailaaa...jeles 100 inci dengan akk...hahaha

    ReplyDelete
  22. pergh pergh pergh! muda lah tu kak. macam tak percaya je muda2 lagi dah boleh beli rumah. dah senang hidup ada rumah sendiri.

    ReplyDelete
  23. salam kenal..terbaik la,mesti beli anjung seri ni..

    memang ngah berangan nak ada rumah sendiri skrg ni tapi takut plak bila pk komitmen..

    ReplyDelete
  24. phewwww...
    tetiba rasa segan plak nak comment kat entry "org pemes" ni...
    ngehngehngeh...

    anywayy....congrate cayanggg...
    kuar majalah utk kesekian kali nyer...heheheh

    ReplyDelete
  25. mmg ssh nk beli rumah skrg. makin lama makin mahal. smpai skrg still apply nk beli rumah. mgkn gaji kami masih belum besar utk membuka mata pemberi pinjaman "bank" :(

    ReplyDelete
  26. wahhh langkah kanan ni...:-) rezeki allah sungguh!

    ReplyDelete
  27. wah..teruja betul baca story nadia ni. saya ni sebijik rumah kos rendah pon xde lagi.kuikuikui

    ReplyDelete
  28. good job Nadia..boleh jadi contoh utk anak-anak muda skrg!

    ReplyDelete
  29. perghh...rezki nadia n shafiq la tu..bestnye...da ada harta sdri../

    ReplyDelete
  30. dan2 za pelik.. nama syafiq adalah nik asyraf? dh knp pggil syafiq? musykil..

    tahniah yaya.. daku xder pe2 lg.. huhu..

    ReplyDelete
  31. terbaikkk larr..husband akak beli rumah umur 20-an..akak beli rumah umur 30-an..APAKAH beli rumah asing2..kuikuikuikui..sapa punya EPF acc 2 keluar..dia punya rumah lar..dasarkannnn

    ReplyDelete
  32. untung nadia muda2 lg dh ada rumah sendiri

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah suami sy pun beli rmh di usia 20-an jugak:)..nasihat sy pun jika ada duit, beli lah rumah dulu sebelum beli kehendak2 lain..sangat untung beli rumah awal2 ni.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum nadia! hey kamu thanks jd 1st follower saya..sob3 sedey je bunyik kan..baru gegeh nak buat blog..disebabkan kite sebaya sonok kwn ngan awak..n alhamdulillah kite pun ade beli rumah same time umur dgn awak jugak..rejeki kite berdua lah kan..syukur2..aritu nmpk awk dlm anjung seri..wooo..femes!papepon smoga awk berjaya idup berumah tangga OK!

    ReplyDelete
  35. nadia.. akak ni da 26 baru terhegeh2 nak beli rumah..

    ReplyDelete
  36. saya beli umah ms umur 25thn..memang korek la segala tabung yg ada.hehehe

    ReplyDelete
  37. betul sgt... better beli rumah dr beli benda lain... ktorg pun beli rumah masa umur 20-an... walaupun tercekik juga awl2.. bersyukur dpt beli walaupun tercekik.. skang harga umah boleh ngs kot...

    ReplyDelete
  38. Betul, beli umah ni memang takkan rasa rugi pun. Kalau mampu beli la sampai 4 pun memang untuk berlipat puluh kali ganda

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...