January 19, 2013

Pengalaman bercuti di Kuching, Sarawak - Day 1


aku sekarang dekat lobby hotel update blog. live update babeee. gigih kannn? hewhew. hari ni first day dekat kuching. pagi tadi flight pukul 9:35 pagi, pukul 11.15 sampai sini. spesis aku, nak gi bercuti mana-mana, aku prefer book hotel dulu siap-siap. tak berani nak gamble datang negeri orang menononggg tak tau nak tinggal mana since tak pernah ada pengalaman datang sini kann.

bersemangattt nak gi berjalan punya pasal kann :P, pukul 5 pagi dah bangun dahh. call teksi datang amek dekat rumah. pukul 6 pagi teksi dah terpacak depan rumah. kalau ikut perancangan asal, kitorang nak teksi hantar terussss ke airport tapi, oleh disebabkan kitorang tak pernah try naik skybas, ape kata kita try naik. time ni la nak cari pengalaman kannn. lagipun kitorang berdua je. skybas ni memang bas khas untuk ke LCCT. boleh dikatakan setiap masa dia ada, 24 hours. tak kesah flight korang pukul berapa. aku naik skybas dekat kl central. pegi balik sorang RM14, aku tak beli online. aku terus beli dekat kaunter sebab keputusan nak naik ni pon last minit kann.

berbalik kepada hotel, malam ni kitorang stay dekat Hotel 360Xpress City Center. dia betul-betul tengah bandar kuching. meh aku tunjuk keadaan bilik.








sejujurnya, untuk first timer datang kuching macam aku, aku sangatttt merekemen korang untuk stay sini. sebab dia punya kemudahan, sangattt lengkap. contohnya, kaw book hotel ni online kan. 1 malam RM102 nett untuk bilik queen bed. kaw mestiii akan fikir, bila sampai airport, nak datang ke hotel macam mana. nak naik teksi ke, nak sewa kereta ke kann. berapa ringgit. jadi, kalau kaw book hotel ni online, masa kaw book, dia akan terus tanya, nak pick up dari airport tak. caj pickup dari airport RM2.99 je babe per head. murahhh gile. sebab, kalau kaw naik teksi, dari airport ke hotel ni dalam RM20 lebih. jadi dah alang-alang, add on terussss pick dari airport. settle satu masalah.:)

ni view lobby hotel,





haaaa, kat sini la aku sekarang tengah online. kehkehkeh. :P bapak heaven babeee. kaw online la sampai lebam, free of charge. dengan RM102 tu, kaw buat la sesuka hati apa dalam hotel ni. siap ada laundry room for free dekat level 1, kaw membasuh la berpuluh kali pun tak xpe. boleh terus keringkan. :) cuma  kelemahan hotel ni, RM102 tu tak xde free breakfast laa. bagi aku takpe sebab dalam hotel ni memang ada cafe. nak hantar terus ke bilik pun boleh. harga dia mampu bayar jangan risau. 

pagi tadi sebelum sampai kuching, aku memang plan aktiviti untuk hari ni terus pegi Sarawak Culture Village sebab sampai tadi pun still awal lagi kann. aku datang sini hotel memang aku dah book siap-siap. malam ni hotel 360xpress ni. esok hotel lain. saje nak try hotel beza-beza. :) cuma aku gamble datang tak book kereta sewa lagi. tapi hotel ni sangattt membantu ok. tak terfikir pon tadi bila nak check in, ternampak banner ni. 


dorang ada buat shuttle service ke sarawak culture village ni. just bayar RM10 per head per way. so total pergi balik untuk dua orang RM40. jadi hari ni tak perlu la susah-susah nak sewa kereta bagai kannn. terus amek servis shuttle hotel ni. settle satu masalah besar. :P aku amek yang gerak dari hotel pukul 2.15 petang, balik 5.15 petang.

dari bandar kuching ke sarawak culture ni makan masa 1 jam. kalau kaw tak pernah datang, pertama kali kan babe, nak drive sendiri ke tempat ni, aku rasa mauu makan masa 2 jam jugak sebab kuching ni kelemahan dia satu, tak banyak signboard tunjuk jalan. lepas tu kawasan ni memang jauhhhh hujung kaki gunung santubong. 


orang cakap, kalau datang kuching, tapi tak pegi sarawak culture village ni tak berapa nak sah. :P sebab ni memang tempat khas untuk kita tau tentang rumah-rumah dan adat orang sarawak. siap ada show khas untuk setiap jenis kaum dorang sekali. bayaran masuk tempat ni RM60 per head. 







aku tak pahammmm kenapa tempat ni patung ukiran kayu dia mesti majoriti stok lucah. keje nak mensetekkkk je. (x__x)
yang patung versi lelaki sopan sikittt. yang versi perempuan tak perlu nak berputing sangatt lahhh. sengallll gile kan. dah la sebijik rupa! kahkahkah. 
dekat sarawak culture village ni ada 7 buah rumah berlainan jenis. banyak sangattt gambar. aku main letak je la eh. sorryyyy kalau kaw berbuluuu asyik-asyik muka aku, asyik asyik muka aku. :p laki i pegang camera uolsss. :)) 

kretipp kan dorangg. buah kelapa pon boleh buat jadi monyet. 

dalam ramai-ramai, aku palingggg risau amek gambar dengan lelaki ni. seksi sangatttt babe. wa pulak seramm. dia rilekkks je. huhu

dalam banyak-banyak rumah pulak, aku palingg suka rumah ni. rumah orang ulu. sebab, dia punya tiang rumah unik sangat. bercorak-corak. 

tengok, tinggi dia tak menahan babe. dah la time ni hujan. nasib baikkk hotel bagi bekal payung. 

tepat pukul 4, semua pengunjung kena masuk bilik teater sebab time ni dorang menari-nari dan ada beberapa pertunjukan. 



part paling tak boleh blaaa bila dorang jemput beberapa pengunjung naik stage menari dengan dorang. kaw nampak tak kaw nampak tak. #pitammmm. 


#pitam lagi T__T


show ni abis ngam-ngam pukul 5.00 petang. sambil menunggu van hotel datang pick up, sempat la amek gambar dekat burung besar tepi pantai damai ni. :)


balik-balik dah tak larat, order makanan suh hantar dekat bilik je senang. membungkang tak ingat dunia, tiba-tiba pukul 11 malam masing-masing cerah mata balik, nak keluar dah lewat sangat. turun ke lobby mengonline kan diri la kitaaa. sekian, pukul 2 pagi. nak naik bilik dah. terlupaaaa. datang sini nak honeymoon kannn. tak memasal honeymoon dekat lobby hotel malam-malam buta. tapi kaw jangan risau babe, hanimum tak semestinya malamm. siang-siang pun boleh. kohkohkoh (x__________x)

dann ohh ye, sebelum terlupa. :) untuk pakej percutian yang lebih menarik dan menyenangkan kerja, korang boleh lawati website www.sota.travel. nanti korang boleh deal dengan dorang untuk uruskan semua pakej-pakej percutian termasuklah hotel ke, pengangkutan ke, aktiviti ke. haaa, tak ke senang kerja. :)) lagipon ni kan first time kita pegi tempat baru. mungkin banyak benda kita tak tau. nak study tak sempat. bayar je siapppppppppppppppppp semua. :))




 



31 comments:

  1. Bestnyaa! Honeymoon kat sana? Sweet couple la kak nadia dan suami. Cantik pulak bilik hotel mereka. Jeles jeles jeles! :D

    ReplyDelete
  2. gambar pompuan melucah tu melambangkan identiti mereka... ank murid eka ckp, smpi skang masih ada yg mcm tu... selalunya kat rumah panjang la. nenek2 yg tua mmg gitu la 'pakaian' dia...manakala yg lelaki pakai cawat. ada nampak yg telinga labuh tu tak

    ReplyDelete
  3. Nadia...
    Wah hanimun kat Kuching eyhhh..
    Hanimun kali ke?? teeettt...
    Nadia story mory tau psl kuching ni..
    Jgn tinggal 1 ape pun coz akk pun akan ke kuching nnt..xpenah pegi kan...
    At least nadia share ni bukak mata skit la nnt..hehehe...
    Happy holiday Nadia n Hubby..!! :)

    ReplyDelete
  4. Welcome to Sarawak Nadia

    Pasal patung tu, dia menggambarkan kehidupan asal penduduk peribumi
    Maknanya dulu, wanita tidak berbaju
    Lelaki plak sepertimana yang Nadia amik gambar tu

    Enjoy Kuching ye

    ReplyDelete
  5. Enjoy Kuching ye Nadia

    Pasal patung tu, dia cuba menggambarkan kehidupan asal penduduk peribumi
    Yang wanita tidak berbaju
    Yang lelaki plak sepertimana yang bergambar ngan Nadia

    Enjoy Sarawak k

    ReplyDelete
  6. ewah-ewah,,,,menari bagai kau yaaaa...

    ReplyDelete
  7. penginapan nie lah yg akak tempah utk ke sarawak tahun lepas .. sepatutnya bulan 10 uhuhu .. tapi x der rejeki nak kesana .. sedihh
    burn je tiket ! :(

    ReplyDelete
  8. hahhahaha...

    jgn lupa nek cruise kt waterfront.
    depan hilton..

    ReplyDelete
  9. takut gmbr ngn laki seksi awat amik gak..suh husband bergmbr ngn die..hehe..best menri erk..=)

    ReplyDelete
  10. wahhh..welcome to koochinggg sarawakk..eheh..
    byk lg tempat2 menarik kat sini..rs la mkanan kat sini jgak ek..eheh..

    ReplyDelete
  11. ye la..masa akak antar adik akak masuk unimas 2011 lepas, x singgah sini pun...nanti dia convo akak nak make sure singgah sini..

    ReplyDelete
  12. wah best nya nadia g sarawak..akak nie bile la ada rezeki nak naik belon hehehe

    ReplyDelete
  13. salam perkenalan..wah dah makin canti sarawak culture village ni...last pergi tahun 2009..

    ReplyDelete
  14. bestnye pergi bercuti ! Teringin nak hanimun sana tp kita jenis takut naik flight T___T

    ReplyDelete
  15. Bestnya jejalan gi Kuching. Jangan lupa borong kek lapis & ikan terubuk. Kat sana akak suka makan laksa Sarawak.

    ReplyDelete
  16. sampai hati delete komen akak..taknak kawan! hihi..


    xde, akak cakap nnti pas2ni kalau akk ke sana nak stay hotel tu jugaklah, sbb cantik, murah giler kot harga! :)

    ReplyDelete
  17. Mmg cantiklah hotel tu.. Selamat bercuti ya Nadia.. Moga2 percutian nie nnt dptlah bby bila blk sini..hihihihi...

    ReplyDelete
  18. syoknya... bila nak gi kali ke-2 ke sarawak nie??
    tunggu bebudak besar lah kott

    ReplyDelete
  19. takpe klau sengaja pon akak xmarah pon :P

    oo..gitu yee..aah balance dh rm0..oo kira dorg dh proses lah tu yee..weehuu! hehehe..akk bkn blogger femes cm awk dik, sbb tu excited lain mcm.. boleh? :D

    ReplyDelete
  20. bestnya jejalan sarawak.. jeles ni huhuhu

    ReplyDelete
  21. yayaaa....

    bestnyerr Kuching...
    teringin nak pergi jgak lah...

    ReplyDelete
  22. murah giler hotel sane. huhu. teringin nak pegi sane tp tak berkesampaian lagi hajat tu. hihihi

    eh malu tgk patung lucah. kakakaka :P

    part monyet tu kreatif. pandai je dieorg ni ^_^

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum nadia! bestnya honeymoon eh!! sila berusaha keras okeh! hehehe. nadia comellah pakai sedondon dengan suami. ihihiihi balik belikan buah tangan ehh. hehehekkkekkkk

    ReplyDelete
  24. wah tak pernah g Kuching wpun satu pulau (saya orang KK)..thnx info..konfom stay kat sini lepas ni :)

    ReplyDelete
  25. i loike..nmpak sgt nadia takut ngan abg seksi tu..hahahaha.. =p

    ReplyDelete
  26. hello2...juz nak promote yer.. im chris adam from kuching sarawak.. juz nak bagitau yg i boleh tlg jd tourist guide korg,n sesape yg nk ke kuching sarawak.. rm230 utk 6jam,termasuk minyak n DRIVER , sekali kereta proton waja,kalau ramai,pakai kreta Alza. n driver i sendiri.. i blh bawa kemana sja yg u all nk pergi, or i blh intro tmpt yg best2, cth ::
    1; kampung budaya
    2: gunung santubong (jika ingin mengetahui sejarah puteri santubong,or ingin melihat bentuk gunong tersebut)
    3: serikin , tebedu / sempadan indonesia,barangan murah,sperti beg,baju,kraf tangan, buah tangan,smua murah2..n bnda yg korg xpernah lihat d tmpt lain..
    4:wind cave, fairy cave ,
    5: menikmati rumah bidayuh (baruk)..rumah iban (rumah panjang)
    6: tmpt picnic yg paling sesuai seperti (family park, jambatan merah, sungai rayu, sematan, lundu,
    7: jln2 d sekitar kuching,tmpt shopping,
    8: budget hotel,standard hotel,i boleh tlg cari..
    9: n nak kemane jer,i blh bawa..nk uturn,nk singgah,berhenti,up to u..hehe
    BANYAK LAGI SAMPAI XDPT NK LIST KAN.HEH ..
    sorry Aesya Zealous, i juz nk promote..kot2 nk pg kuching lagi kan? i blh bawa..dont worry,im friendly..love to make friend. N THANKS..U MAY CALL ME
    0149957036
    Adam.( your personal driver at kuching )
    facebook : chreez_devil88@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. Nadia.. tq dik..akak dah selamat pegi dan balik bercuti kat kuching haritu. Akak pilih stay kat hotel ni. hihi tq dik. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...