January 11, 2013

Tips ke Bandung






huwaaaaaaaa, jangan la tanya titewww pasal bandung lagiiii. T___T titeww tak tahannn. setiap kali orang tanya pasal bandung, titeww rasa macam tahap air ketuban nak pecah. walaupun titewww tak pernah beranak, tapi titeww main rasa jeewww. kohkohkoh. very the syurga shopping. very the very. haaa nampak tak pengulangan perkataan very tu. feeling dia tahap sangap tahu takkk. amek kawwww. kohkohkoh. 

moh la aku share seberapa banyak tips yang aku ingat sepanjang persediaan sebelum dan semasa di bandung berdasarkan pengalaman aku.

1. HOTEL.
untuk memudahkan kerja, better book hotel siap-siap sebelum pegi. aku ponnn. aku book online and bayar siap-siap. settle bahagian hotel.  aku stay dekat Amaris Hotel Cihampelas. rate harga lebih kurang RM120 semalam.


2. PERTUKARAN WANG.
berdasarkan pengalaman aku, aku tukar semua duit siap-siap sebelum pergi. aku tukar RM2000 je. masa mula-mula, cukupp kottttt rasanya. takyah bawak bawak banyak-banyak la. lagi banyak bawak, lagi banyak habis. RM2000 kita dapat 5,760,000 RP duit dia. banyak kan? bunyiiii je jutaaa. padahal, RM2000 je. (x____x) kuikuikui. walaupun dah bawak duit 5 juta dorang tu dalam wallet, tapi spare la jugak kan duit mesia kita sekeping dua. berdasarkan pengalaman aku, RM2000 tu hari pertama je dah habis. ngeri kan. T__T shopping sampai lupa daratan. mana cukupppp RM2000 untuk 4 hari 3 malam. T____T seriussss. nak tak nak, aku kena keluarkan duit dekat mesin ATM dorang. 

3. CARA KIRA BEZA DUIT INDON DENGAN DUIT KITA.
1 juta dorang= RM350 duit kita. tak kesahhh berapa pon duit dorang, kaw nak tau duit kita berapa, kaw bahagi dengan 2880. dapat anggaran kasar. contohnya, 4 meter kain cotton adalah 175000RP. nak tau berapa dalam RM, 

175000RP/2880= RM60.7638888

anggaran kasar adalah RM60. faham? senang kannn. tak perlu buat list satu-satu berderet berapa duit dia, berapa duit kita. setiap kali nak beli, tekan calculator hp je. duit dia, bahagi 2880, dapat duit kita. clear? :)
  
4. AKTIFKAN PENGELUARAN ANTARABANGSA.
kalau kaw bukan spesis kad kredit macam aku, silaaaaaaaa aktifkan kad bank korang kepada pengeluaran antarabangsa. dua tiga hari sebelum fly, sila tepon customer service bank masing-masing. nombor telefon customer service ade dekat belakang kad bank korang. contohnya macam kes aku, aku aktifkan kat MAYBANK. dua hari sebelum fly, call dorang cakap nak aktifkan pengeluaran antarabangsa. nanti staff bank tu akan tanya negara mana, bila nak mula aktifkan dan bila nak tamatkan. suruh dia aktifkan ikut tarikh korang pergi dan tarikh korang balik. dekat bandung ada MAYBANK tapi dorang tak panggil MAYBANK. dorang panggil MI BII. nak aktifkan pengeluaran antarabangsa ni tak perlu bayar ape-ape. kenapa aku suruh aktifkan? sebab takut nanti dekat sana, tak cukup duit, kaw nak cekaw celah mana? :p lain la kalau ada kredit kad nak swap kannn. aku tak pakai kredit kad. orang kampung babe. tak minat kredit kad kredit kad bagai ni. hewheww. :P


5. SIMCARD. 
simcard palinggggggggg murah kadar panggilan ke mesia adalah simpati.


call ke malaysia sangatt murah dan line dia very the clear. tak rasa macam duduk negara lain-lain pun. sekeping simcard ni RM3.50 je. nanti masa beli, jangan lupa suruh orang kedai tu topup siap-siap. topup 50,000RP adalah ngam-ngam. siap terlebih sikit. topup 50,000RP ni aku guna untuk 4 hari 3 malam, setiap hari call lebih 5 kali. seriusssss.
 
6. UBAT.
kalau kaw spesis senang sakit, tak kesah demam ke, sakit kepala ke, aku sangatttt mengesyorkan kaw bawak segala mak nenek ubat-ubatan dari sini siap-siap. sebab, belum tentu ubat dia dengan badan kaw boleh serasi. kan?
  
7. TEKSI. 
teksi palingg di syorkan adalah blue bird. sebab dia bermeter, jadi risiko nak kena tipu tu kurangg. selain blue bird, nak guna teksi biasa pon boleh. range harga teksi untuk 12 jam adalah 350,000RP.


8. PERBEZAAN MASA.  
masa dorang lambat 1 jam dari kita. heavennnn. :P boleh bangun lambatt sebab, pukul 8 pagi kita adalah baruuu pukul 7 dorang. sambung tdo balik. kuikuikui.

9. TAX.
asingkan 75,000RP siap-siap untuk bayar tax time balik dekat airport. setiap sorang memang dia caj 75,000RP per head. 

10. TEMPAT WAJIBBBB PERGI. 
ni berdasarkan pengalaman aku la. ade je beberapa lagi tempat wajib pegi aku tak pegi. tak sempattt. 4 hari je tak cukup babe. :P untuk shopping, 
- pasar baru 14 kali pergi pon xpe!
- factory outlet dekat jalan dago
- factory outlet dekat jalan riau.
- rumah mode.
- cihampelas walk.

untuk makan-makan, 
- masakan padang yang lauk ada berpuluh-puluh jenis tu.
- wajib beli brownies dekat kartika sari. 
- kerepek pisang dekat pasar baru. *tolong beli untuk aku sekali pehlisss ;)
- wajib cuba ikan gurame bakar. kaw tau ikan gurame ni ikan ape sebenarnya? ikan kaloi je pon. kehkehkeh. aku sampai sudah tak makan ikan gurame ni. rasa macam kesiannya nak makan ikan kaloi. teringat cite bawang putih bawang merah, mak dia kena sumpah jadi ikan kaloi. sampai sudah aku tak sanggup makan. seriusss. imaginasi overdose, aku pon tak paham. HAHA :P
 
   
untuk kenang-kenangan, tangkuban perahu. 
ni tempat gunung berapi. kalau pergi bandung tak pergi tengok gunung berapi tak sahhhhh. :p tempat gunung berapi terbahagi kepada tiga. kawah ratu, kawah domas dan kawah putih. aku sempat pegi kawah ratu dengan kawas domas je. kawah putih tak pegi sebab tak tau. balik baru tau. :P

kawah ratu adalah kawah paling besar. tak perlu jalan kaki nak tengok kawah ni. boleh naik dengan kereta terus sampai keatas. tak perlu bayar ape-ape.


  
kawah domas kaw kena jalan kaki naik bukit turun bukit naik tangga turun tangga lebih kurang setengah jam. T__T tapi kaw boleh tengok indahnyaaa ciptaan Allah. bayaran masuk kawah domas adalah RM86. tak kesah ramai mana yang masuk, dia kira RM86 per entry. tapii, dia kira per hour. jam kedua kena tambah RM86. yang ni aku hanginnn. mana aku tau jarak dari pintu masuk ke kawah tu boleh tahan jauh sebab pemandu pelancong tu kata dekat je dekat je. haaaa amek kaw. setengah jam pegi, setengah jam balik. dah 1 jam kan. dekat sane duduk duduk amek gambar, kena tipu dengan penjual, satu jam lagi! total untuk masuk kawah domas je 2 jam adalah RM86x2: RM172.




dorang cakap, batang pokok ni macam rupa seekor monyet. nak nak di bahagian kepala dia.
 




haaa, aku cakap terus terang dengan korang. tolongggg take note. ni palinggggg penting. sumpah aku stresss. kaw nampak berapa ramai dalam gambar ni? aku pegi bertiga je kan. aku, syafiq dengan adik aku. setiap kali nak masuk, akan ada seorang pemandu pelancong akan ikut sekali untuk menjaga keselamatan para pelancong. ok ni xpe. 

tapiiiiii, bukan takat pemandu pelancong je yang ikut sekaliii naik atas sana. penjual pon ikut sekaliii! kalau kaw pergi bertiga, penjual akan ada 4 orang. kalau kaw perli berlima, penjual akan ada 6 orang. heyyy nak marah. dia tak bagitau awal-awal kan dia nak jual ke ape ke. dia kata dia memang kena ikut setiap pelancong. fine. sepanjang perjalanan pergi, dorang semua akan tatang kaw macam minyak yang penuhhhh. tolong bawak air, tolong bawak barang, tolong ape-ape je la yang dorang rasa nak tolong. bila sampai dekat kawah, dia akan cakap dia akan tolong massage. free je. massage urut-urut guna tanah gunung berapi tu. wahhhh, dah sah-sah sebagai pelancong kita akan rasa dihargai kannnnn. 

tapi sumpah silapppp. sambil-sambil dia massage tu la dia akan pujuk rayu kaw sampai kaw tak boleh buat ape-ape dah. langsung tak boleh. dia akan pujuk kaw beli segala jenis barang yang dia jual. barang simple-simple je, dekat pasar baru belambak murah-murah tapiiii, sungguh memang tak dapat elak. aku pon tak tau kenapa. setiap sorang peniaga akan jual 1 barang. selagi kaw tak beli, dia takkan pegi. wallahi aku tak tipu. dia akan ungkit abiss. kesian saya kak. anak saya dekat rumah kecik lagi. saya boleh naik sini ikut pelancong sekali je seminggu. saya dah tolong bawak barang kakak, saya dah tolong urut kaki kakak. haaaaa, aku stress berganda-ganda dah time ni. 

kaw bayangkan, sorang jual tasbih. fine aku beli sebab aku dah tahap bosan kena pujuk rayu. aku pk xpe la tasbih dari batu gunung berapi, boleh bagi mama dengan ibu. beli dua, TOTAL: 450,000RP. siap bayar dia terus blaaa babe. yang sorang lagi datang, merayu tahap melutut segala mak nenek. dia jual gelang dari gunung berapi. aku taknak taknak taknak, dia paksaaaa jugak beli. aku dah geram, baik. aku bayar. 800,000RP. dapat duit terus bai kak saya pulang dulu. heyy mati aku macam ni. aku dah angkat bontot nak gerak balik. lagi dua ekor penjual ni ikuttt kemana je bontot aku gerak. paksa beli. dia punya tahap paksa tu memang kaw takleh buat apa-apa. nak gaduh lawan-lawan kampung dia tu babe. dia bunuh kitorang bertiga dalam hutan tu mati tak jumpa mak ayah aku cari. T__T 

haa tinggal lagi dua ekor kan. yang sorang ni datang, paksa beli kayu yang dia ukir bentuk harimau. kayu tu memang asli dari pokok situ, ada corak-corak unik. aku cakap aku dah xde duit. dia kata xpe, duit malaysia pun bisa bukk. kesian saya buk. tolong saya buk. haaaa, mati. aku rasa nak terajang kuasa veto semua dah. aku bosan gile, aku bayar. 460,000RP. dan dan tu dapat duit terussss blah. kurang hajarrr. tinggal lagi sekor kan. yang ni jual tanduk yang urut dekat spa tu. dia jual sepasang. aku tak nak tak nak tak. sebab, wallet aku dah kosong. sumpahhh. kosong. kaw tau, dia ikutt sepanjanggggg perjalanan balik turun bukit tu. dah nak sampai dekat kereta, tolong saya kak. saya merayu. bayar je berapa akak ada. tak boleh bergerak aku time ni. bagi saya RM50 je pon xpe. aku bayar RM50, dia bagi 1 batang tanduk je. sepatutnya dua batang. tapi lantakk. aku dah nak nangis time ni. kosong sekosong-kosongnya. bila dah sampai bawah, si pemandu pelancong pulak buat hal. pak, jika sudi, hulur la saya sedikit tips. saya dah menemani dan menjaga pak sepanjang perjalanan. laki aku hulur RM20. terus kitorang berambus naik kereta teksi laju-laju. dalam teksi, aku kira balik total semua dalam RM sebab tadi bayar dalam rupiah dan RM. bayar pulak dalam keadaan kurang waras. 

tasbih: RM156
harimau: RM160
gelang: RM277
tanduk spa: RM50
tips pemandu: RM20
__________________
TOTAL: RM 663
__________________

oh sebelum terlupa, masa mula-mula nak naik kawah domas, mentang-mentang aku ada jerawat, boleh si mat-mat indon ni paksa aku beli masker dari kawah gunung berapi ni. elok untuk kulit muka katanyaaa. aku pon beliii la. sampai ke hari ni tak terpakai. takut pun ada. korang pernah pakai? kaw tau berapa harga? 600,000RP. main bayarrr je. dalam kereta baru macam tersedar. 600,000RP adalah RM208! vaviiiiii.

jadi total semua habis hanya di kawah domas dalam masa 2 jam adalah,

bayaran masuk: RM172
4 barang dari 4 ekor penjual: RM663
masker gunung berapi: RM208
___________________________
TOTAL: RM1043
=======================

T__________T  sampai saat ni, aku tetap menyesali, meratapi, rasa nak bunuh-bunuh je kalau ingat balik. aku tak tau kenapa, masa dorang pujuk rayu tu, kaw takkan dapat tolak. bukan aku je. dengan syafiq and adik aku sekali tak boleh buat apa-apa. aku rasa dorang ada ilmu. mustahilllll kita xleh lawan kalau kita taknak kann. nak nak pulak duit kita dah habis, tapi dorang tetappp buat sampai kaw hulur duit. tak kesah duit negara mana sekalipun. huwaaaaaaaa, rasa nak cucuk-cucuk mata biar menangis keluar air mata darah kalau ingat balik. naik-naik teksi, aku marah pak yayat. kenapa tak bagitau awal-awal kan. dia kata sorryy buk, saya enggak tau. T_____T xde ape dah yang aku boleh buat selain meratapi sebab duit dah bagi. T____T

kesimpulannya nanti, kalau korang pergi sini, masuk-masuk je, bagitau pemandu pelancong tu, kaw taknak peniaga ikut. aku tak sure boleh ke tak. kot-kot memang undang-undang dorang memang semua peniaga kena ikut ke aku tak sure. tapi kalau boleh elak, cubalah elak dari awal-awal lagi. tolongggggg. aku merayu pada korang. jangan jadi macam aku. 4 keturunan aku belum tentu mampu buat hilang sesal aku ni. 2 jam, RM1043 duit aku terbang. heyyyyyy sumpah jadi gunung berapi baru tahu! 

sekian, aku rasa ni je antara tips tips terpenting yang korang kena tau sebelum pegi bandung. tang tangkuban perahu aku palingggggg mengingatkan korang. hati-hati ye. bukan tak boleh pegi, boleh. tapi, tolong keraskan hati kaw sekeras mungkin bila kena goda pujuk rayu. baca dulu doa pelindung diri dari sebarang pukauan dan sebagainya. nanti balik dari bandung, jangan lupa ole-ole untuk aku seplastik dua! kalau tak, sentap 4 hari 4 malam. hewhew. :p 



# hari pertama di bandung.
# 4 hari 3 malam di bandung. 

 

54 comments:

  1. kenapa hebat sgt?uwaaaaaa......rasa mcm nk pecak air tetuban juga....hahahaa..lyeen pun skrg tgh ushya2 ni..sbb sem depan kmi nk buat lawatan ke bandung..:D

    ReplyDelete
  2. seronok baca tips nadia nih :)
    tetiba terkinja-kinja nak pi bandung.
    mengenangkan peniaga tu terus terfikir kental ke tak kental hati ini. uwaaaa T_______T

    ReplyDelete
  3. thank you kak yaya dgn tips ni.... inshaAllah bulan 9 onie ke bandung.....

    ReplyDelete
  4. perhhhh... aku yg tukang baca ni pun rs mcm takut lak nak serah diri kat gunung berapi tu...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum
    Berderau darah baca pengalaman U di Bandung, syukur alhamdullilah I dah 3 kali ke sana tetapi tidaklah mengalami trauma U tu, travel agen I dah pesan siap2 apa akan jadi jika ke Tangkuban..lagipun dia akan ikut I mana ja I pergi masa atas gunung berapi tu, so penipu2 nie tak benari nak dekat!
    Apa pun berhati2lah pada sesiapa yang akan ke sana.
    Amalkan ayat Kursi selalu, insya Allah selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup i slalu up and down pun so far x pnh kena mcm tu,... ko ikut la camne pun, awal2 i angkat tgn dan senyum sedekah kt dorg... lps tu jln wat dek pekak badak je...

      Delete
    2. yup i slalu up and down pun so far x pnh kena mcm tu,... ko ikut la camne pun, awal2 i angkat tgn dan senyum sedekah kt dorg... lps tu jln wat dek pekak badak je...

      Delete
  6. pegi ke sana mmg menakutkan dgn mereka camni!!!!

    ReplyDelete
  7. baik yaya aku akan ikut tips ko tapi.....tapi.....xtau bila nak sampai bandung kihkihkihkih....

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum nadia, masyallah ngerinya! tragis sungguh keadaan nadia kena tu. adoyaiii habis ribu je nak bayar diorang kan. ish2, sheila harap kalau pergi sana tak kena cam nadia. baca doa pelindung setiap masa. thanks for the tips! i like to read :)

    ReplyDelete
  9. very da complete. haha. mmg berguna tips nadia ni. mmg semua ni kene alert. walopon ct dulu semua agen yg buat.

    simcard 2 pentingg. mana tahu TERhilanggg kat pasar baru nnt.

    and, tempat yg best, cibaduyut. tmpat brg kulit.
    satu ag, gedung levis. very da heaven! haha.

    ReplyDelete
  10. nadia comel je tak nak makan ikan kaloi tu..:) dija shopping kat jakarta dah, mase kat bandung family shoppng dija dengan adik pergi main pulak dekat trans studio.. orang kat indon memang camtula nadia, dija pergi tangkuban perahu gak, tapi sebab kitaorang memang ade kawan babah yang duduk indon tido rumah diorang kan, jadinye kitaorang tak layan pun org2 yang jual tu tau.. gile la abis sampai 1000 kalo 100 boleh trime, kesian nadia.. tapi mmg gud tips la, supaya tak ade yg tertipu kan

    ReplyDelete
  11. kwn sy pergi bandung balik2 jd sasau dah..rupanya dia kena calit masa kat sana...huhu...hati2 lah sape yg nak ke indonesia tuh..

    tp sy paling suke pergi medan...dan bali...tempat yg sgt indah..dah situ ialah tmpat shoping paling syurga kat dunia...kah3...

    ReplyDelete
  12. Akak pergi Bandung dulu tak pergi pun Tangkuban PErahu tu. Pergi tempat shopping jer...

    ReplyDelete
  13. oh great!!! tapi masa kakak ena pergi dulu, dia cerita, time tengah makan pun ada budak2 minta sedekah?? betul ke??? apapun, teringin juga nak pergi ke sana... nak pergi kat tempat bekas gunung berapi tu... awwww

    ReplyDelete
  14. sakit plak hati bace part peniaga yg suka pksa beli tu...mesti dorg ade pakai ilmu tu kan...1k yaya berhabis kat situ...kalau buat duit shopping tu, macam2 brg boleh dapat kan...ciann yaya..nsib baik yaya cite, klu tak nory pon taktaw cmni sekali cara dorg berniaga kan...hurmmm

    ReplyDelete
  15. Yaya, time ida pergi, ida kene tapi aku kan macho... die balik terkena dgn ida....! Tapiii kawan ida kene sebijikk yaya.. kesian diaaa.. sedar2 hilang rm500 beli ntah papeeee... harus kentalkan diri kita bila ke si domas ni ya bukkkk .... ;p

    ReplyDelete
  16. mcm tu sekali peniaga kat sana yea
    adik nik penah pi sana
    dia cakap mcm artis la dia kat sana. ramai duk kejar2 jual barang..huhu

    ReplyDelete
  17. akak bace psl domas skit lak hati akak dik...memg vavi dorg tuh

    ReplyDelete
  18. #131 melalui http://sheisdibaa.blogspot.com/2013/01/giveaway-newyear-2013.html

    ReplyDelete
  19. nasib baiklah saya ni gayat... saya akan cari tip ke cameron highland je..hehehe

    ReplyDelete
  20. Bestnye shopping ke bandung.seram gk psl peniaga tu.mk i br blk dr sne,tp xde dgr pape pulk,mgkn sbb mk g ngan ejen kot.tp yg penting insyaAllah sya akn ke sana juga.thx for d info

    ReplyDelete
  21. sepatutnya nadia keluarkan pen dari beg..'saya pun nak jual pen dari malaysia ni..original lagi..'hahahaha..
    Kalau hakak yg lemau ni pergi..lagi larr kena tipu saja kot..tp ai tak suka bandung..maid dulu yg lari tu dari bandung lar..ggrrhhhhh..

    ReplyDelete
  22. tak mo baca.. sebab takde perancangan lagi.. huhuhu msia belum belum habis jejak dik.. jeles nih

    ReplyDelete
  23. nadia!!...tahan gelak je ni duk baca entry kamu.tips yang sangat baikk punyerr...rsa teruja lak nak pg bandung.tah bila tah.hehe

    ReplyDelete
  24. hamboi nadia..2k habis in 1 day??? wah3...
    syurga...

    ReplyDelete
  25. lepas bace story akak ni. sy plak yg naek geram dgn peniaga peniaga tuh.. hu3

    ReplyDelete
  26. Hi, Boleh tak bagi saya tips nak bezakan baju original dan imitate yang dijual di Bandung? Pleasee~

    ReplyDelete
  27. Boleh tak bagi tahu saya tips nak tahu barang original atau tak ynag dijual di Bandung? :)

    ReplyDelete
  28. wah bagus ni nadia tips ni...tengs sharing

    ReplyDelete
  29. kau punya entry ni buat za nk nangis.. waaa... bandung ! hahaha..

    ReplyDelete
  30. thanks for the tips dear...pat cerita tang tengkuban perahu tu nak marah pun ada nak kelakar pun ada...hihihi...
    btw, thanks alot yer!

    ReplyDelete
  31. kesiannya you...i pun beli jugak tasbih gunung beraoi tu...mula dia bagi harga 350 ribu rupiah...last2 i dah nak balik dia bagi 50 ribu jer...

    ReplyDelete
  32. yg penting keraskan hati dan bykkan baca ayat kursi sbg pelindung

    ReplyDelete
  33. wak pon baru balik bandung jugakk.., aHhks

    ReplyDelete

  34. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  35. sy baru pulang dr badung tapi x berkesempatan tangkuban perahu..sadis ya pgalaman awk..jadikn pengajaran..thks infonya..sangat berguna..:)

    ReplyDelete
  36. salam...saya pun pernah kena sebab saya pergi kawah domas...kalau saya tahu, saya terus pegi kawah ratu jer...tapi time sy dulu..kitorg tak nak beli jugak sampai naik atas balik dia ikut..dah nak naik kereta balik dia tak bagi tutup pintu..pun jual tasbih jugak..at last kitorg terpaksa beli..dalam 200ribu jugak terbang...pak supir kita senyum jer...nampak sangat dia pun dah deal jugak...jadi, sesiapa yang nak ke sana tu...beringatlah yer...sekian.

    ReplyDelete
  37. perghh.. kena baca ayat kursi banyak kali nak g bandung.. supaya dihindari oleh orang2 macam tu..

    ReplyDelete
  38. betulla nadia..sy pn penah g bandung..esp tangkuban perahu tu..ada yg kat luar hotel dorg siap standby masuk skali dlm bas rombongan..pujuk rayu suruh beli brg dorg..mmg tahap paksalah..ngeri btol!huhu

    ReplyDelete
  39. Kesian dengar cerita u. Tangkuban tu biasa la. i kena Rm2k++ termasuk kena copek..sedih kalau ingat balik..ingat2 la ke sana

    ReplyDelete
  40. i skrg Kat Bandung.., besok sudah mau pulang (jumat, 17/5/13).. kwn2 g Tangkuban Perahu.., sy malas la rs nk g.., stkt tgk2 jer.., xkena gaya, boley terbang jer duit xtentu hala.. baik g Shoping skali lg d Pasar Baru jaa.. smlm dh pergi, tp skdr jln2, tgk2 jaa.. rini br stat sopim... Apa2 pun, T Kasih atas informasi Nadia.. Sy diBantu oleh Supir Pak Deddy, org Islam, senang bicara.. Cuma Deddy ni ada Tattoo di tgn Kiri (Katanya Tatto semasa dia Jahiliah dulu).. Nt sape2 yg nk bantuan dia, Ini Nombornya : +6281321764661.. dia punya harga sekitar rm150 sehari.. Nati Kirim Salam sy sama Pak Deddy.. bgtau Abg Sham sama Abg Hamid.. Sham Kelantan

    ReplyDelete
  41. FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    cp : aulia

    ReplyDelete
  42. unfortunately you fooled, enter the domas crater d only Rp 50,000, or about 18 rm only. if anyone wants to Bandung, I was ready to help. email me : nala_nita@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Aslm,,,, baru balik dr bandung.....cite mmg hampir sama tapi supir saya mmg dah warning awal2 tempat yg bakal kena sembelih so dah siap sedia. Shopping mmg best dan mmg nk dtg lagi utk blnje raya next year. Agen pon dah ada kat sana so senang sikit. Menginsafkan pon ada.....

    ReplyDelete
  44. Omg....seramnya!!! sedih betul bila dikenang duit yang cepat habis tu :(

    ReplyDelete
  45. Maaf, berbagi tips menghadapi penjual macam itu :

    1. Jangan penah tengok tengok barang dia. Jangan pula tergoda tuk membeli sekalipun.

    2. Kalau dia datang, bilang saja "Maaf, Punten ya".

    3. Kalau masih tetap mengikuti kita, lapor saja pada sukuriti atau polis atau mintalah bantuan supir atau orang lokal tuk cakap si penjual.

    ReplyDelete
  46. wow..menarik jugak..ingat nak pergi bulan 1 tahun depan..info yg berguna..thanks

    ReplyDelete
  47. kawan saya baru kena tipu hampir rm 800 di tangkuban perahu.pd 30november2013..subhanallah...dia pon menangis airmata darah...sampai kosong purse dia dikerjakan...

    ReplyDelete
  48. kwn saya habis dekat rm800 di tangkuban perahu..dia x redha krn keluar duit spt dipaksa....mrk yg menipu ni kekal miskin dunia akhirat...bkn ini caranya mencari rezeki...duit x ikhlas...

    ReplyDelete
  49. saya pergi Bandung juga baru ni..mengenai masalah penjaja.jangan layan buat tak tahu saja..tapi sekali kita buka mulut dia akan ekori kita kemana saja

    ReplyDelete
  50. pengalaman saya..jangan layan penjaja penjaja kalau tak mahu beli .jangan menyampuk apa pun..buat tak tahu saja...sekali kita bukak mulut dia akan mengekori kita dan terus menekan. saya tak habis satu sen pun sebab saya tak respond apa apa dengan tawaran dia

    ReplyDelete
  51. ASSALAMMUALAIKUM

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH ).Minta izin menawarkan Perkhidmatan Sewa Kereta Murah Bandung...



    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    THANK YOU

    ReplyDelete
  52. Agaknye penjaja ni dh x-ray wallet kite kot,aku pon terkena gak tp sib baik xsmpai 1k

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...