August 08, 2012

pengalaman 4 hari 3 malam di bandung.

farihahhhhhh, saya mintak maaf! T__T awak sanggup telefon saya malam-malam buta, sembang lama-lama semata-mata nak tanya pasal bandung. saya janji nak buat entry tapi sekarang baru hegeh-hegeh. amagadddd! nasib baik flight awak bulan 9. sempat lagiii. hewwheww ;p

first day saya kat bandung, flight saya malam. jadi sampai-sampai je dekat bandung, dah pukul 8.30 kalau xsilap. majoriti kedai-kedai dekat bandung 'hidup' sampai pukul 9 je. so pegi makan then check in je laaaa. :)


second day dekat bandung, saya pegi -->
1. pasar baru

tempat ni awak wajib pegi. very the heavennnnnnnnn. 2 jam tak cukup nak shopping dekat sini. besar sangat ya hampunnn! sini tempat paling murah beli telekung, baju i love bandung, kain pasang, kain langsir yang boleh pilih kain and dorang akan terus jahitkan dan segala mak nenek yang kita nak bagi buah tangan dekat orang bila balik nanti. murahhhh gile! huwaaaaa nak pegi lagiii! T___T

2. rumah mode

rumah mode ni tempat baju-baju branded tapi harga mampu beli. sini tempat suami saya shopping baju-baju and seluar jean dia. saya dekat pasar baru jerrrrr. T____T lepas penat shopping, awak boleh terus makan dekat depan rumah mode ni. ada banyak pilihan restauran. settle rumah mode, awak boleh terus pegi jalan dago.

3. jalan dago
jalan dago ni nama 1 jalan yang sepanjang jalan tu ada banyakkkk butik antaranya jetset.

dekat sini saya dah lupa saya beli apa. huhuu. tapi butik-butik ni semua majoritinya pakaian la kannn. 
lepas tu pegi the uptown. sebelah jetset tadi. sebenarnya senang je jalan-jalan dekat jalan dago ni sebab butik dorang dekat-dekat. yang pasti, plastik shopping dah mula membiak. x______x


masuk lagiiiiiiiiiiiiiii.
masuk beli keluar, masuk beli duit keluar. T__T dah tak larat posing amek gambar. amek gambar pemandangan je la. 

4. masjid raya bandung
 

ni tempat last yang kitorang pegi sebab time ni dah magrib. pasar malam berlambak-lambak. penat yang hamattttt! plus tekak xberapa nak terima makanan dorang, terus tapau mcd. 


hari ke-3 dekat bandung, kitorang pegi tangkubang perahu. kawasan gunung berapi. 

1. kawah domas



kalau awak tak suka jalan kaki naik bukit bagai lebih kurang setengah jam, awak jangan pegi sini tau. penatt. tapi lagi penat sebab kena tipu dengan mat mat indon dalam gambar dekat atas tu. dorang semua tu penjual yang cekik darah macam esok xcukup darah nak hidup. gewammmm. sekadar nak pegang-pegang asap gunung berapi, celup-celup tangan dalam kawah tu boleh la. tapi tetap rasa tak selesa sebab kat sini saya kena paksa beli barang-barang yang mat mat indon ni jual. sumpah menyesal. tak nak pegi sini lagi dahhhhhhhh. T_____________T

2. kawah ratu


ok dekat sini awak boleh pegi. penjual-penjual xberapa memaksa suruh kita beli. ni kawah gunung berapi yang paling besar dekat sini. cantikkkkk subhanAllah indah betul.



settle gunung berapi, terus pegi pasar baru lagi sebab xpuas shopping dekat sini semalam. oyehhhhhh. :D pasar baru pegi dua tiga kali pon xpe. hewhewww :) 

3. pasar baru


4. cihampelas walk



sepanjang jalan cihampelas ni banyakkkkk deret-deret kedai. pilih je. :) settle jalan cihampelas, balik terus membongkang. capekkkkk!

hari ke-4, flight pukul 12 tengahari. jadi xsempat pegi mana-mana. bangun terus packing-packing beg yang dah beranak-pinak. :) breakfast pon dekat restauran hotel je. 



sekian, waltamatttt cerita edisi bandung. :)) sape-sape yang nak gi bandung lepas ni xtau nak pegi mana 4 hari 3 malam korang, nah copy paste saya punya pon boleh xde masalah. :D time mula-mula balik dari bandung hari tu, aku rajin la jugak buat entry hari pertama kat bandung. boleh baca sini. dah lama-lama peram, malassssssssssssssnya ya hampun. last-last, amekkk kaww, sekali harung 4 hari 3 malam dalam satu entry. ok dah, nak masak sahur. baiiii. :)


19 comments:

  1. seronoknyaa nadiaa...
    pendek kata bandung ni syorga shopping kan?
    bilalah nk sampai ni....

    ReplyDelete
  2. wah bleh buat rujukan ni.. ingat nk pegi thn dpn hewhewhew

    ReplyDelete
  3. akk x pernah sampai bandung layie .. aritu ke indon .. ke jakarta sahaja ..
    hurmm nanti kena gi jugak niee
    banyak tmpt sopink leh terjah kan ;)

    ReplyDelete
  4. best le Bandung, ramai dah cite pasal Bandung, buat akak teruja nengoknye, bile nak sampai Bandung ni huhuhuhuuh....

    ReplyDelete
  5. Takyah p la...tgok kat sini pun pueh ati

    ReplyDelete
  6. wah jalan2 sakan nampaknye...jeles toi!! hehe..

    ReplyDelete
  7. info yg sgt berguna utk makneng pi bandung next month

    makneng follow sini
    jom follow makneng

    ReplyDelete
  8. seronok tengok pengalaman gi bandung.. tak pernah nya boring...sapa2 nak jenguk my bandung experience singgah la yea..

    ReplyDelete
  9. alahai. xsaba nk g bandung. 2 mggu je lagi.

    ReplyDelete
  10. Salam, sy tengah serch pengalaman orang ke Bandung sbb lagi berapa hari je nak ke sana nie. Bila baca entry makin berkobar2 semangat hehehe. Ada pe@ tips x?

    ReplyDelete
  11. nak g bandung nak kena standby duit poket ribu riban la nmpaknya... pegi 1 bag... balik berbag2...

    ReplyDelete

  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Izinkanlah kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang bagus dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah ketenangan kami.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...