February 09, 2012

#1st day, Bandung

cerita beberapa minggu lepas. ya pak ya pak ya pakkkk. kami ke bandungg! :)


banyak sangat nak bercerita sampai xtahu nak start yang mana dulu. huhu. aku cerita berdasarkan gambar dulu boleh? nanti bila rajin ada masa, aku share apa kena buat and apa jangan buat kalau korang nak pergi ke bandung. untuk yang nak tau je la kan. xnak tau xpe. ;p


kitorang pergi 4 hari 3 malam. sebelum pergi, kitorang dah book hotel siap2. jadi xberapa nak risau sangat la. cumaaaanya, kitorang xbook kereta. kira tunggu sampai dekat airport baru nak cari mana-mana kereta sewa atau teksi. sepanjang kitorang kat sana, kitorang check in dekat:

Hotel: Amaris Hotel Cihampelas-Bandung
Contact Num: (62-22)820 62688
Email: bandung.cihampelas@amarishotel.com

nah aku dah siap details hotel. mana tau kot2 korang nak pegi nanti nak check in hotel ni. harga kalau xsilap aku 1 malam lebih kurang 350,000RP. kalau dalam duit mesia, lebih kurang RM120. aku ingatkan segala barang dekat bandung ni murah gilaaaaa tapi first impression pasal hotel bagi aku standard harga hotel dekat mesia je la kotttt. sooo soo je la. meh aku tepek gambar dalam bilik. 


bilik air yang buat aku xberak 4 hari 3 malam. sumpah hari biru. macam mana nak berak kalau xde wayar atau sebarang paip air yang boleh buat kita basuh berak. ohmaiiii. ada air tapiiii, air tu akan keluar and terpancut dari dalam toilet bowl tu. dan pancutan air tu ya hampunnnnn! membunuh! siap pancut tersembur2 sampai ke  dinding! tu bukan nak kasi basuh berak. tu nak kasi basuh dinding. no no no. aku rela tahan. nak berak kat tempat lain? sorryyyy~ semua tandas duduk macam ni. ntah mamat indon mana yang guna. xpe xpe. aku tahan. HAHAH. 


mamat indon tersesat. ;p hoii! ni laki aku la. hihi. kefenatan. ok, dari pintu masuk bilik, sebelah kiri adalah toilet tadi. masuk2 je bilik, ni je la ruang dalam bilik. kicikkk aje. kalau setakat pergi berdua tu xde masalah. TAPI, kalau pergi reramai, memang TAK la. bab2 lain tentang bilik tidur, lebih kurang hotel kita je. ada towel. ada mineral water. ada breakfast for 2.

oh terlupa, sesampai je dekat airport, aku terus cari kaunter teksi. memang siap2 ada dekat airport. aku mula2 nak cari teksi blue bird sebab ramai orang cakap bluebird lagi bagus sebab ada meter tapi ntah, mungkin sebab penat sangat kott. aku mintak je teksi mana2 janji selamat. 


ni teksi yang aku naik. nama driver dier aku panggil pak yayat. baikkk sangat sangat. senang la kalau berurusan dengan dier. aku sampai dekat airport bandung dah pukul 9 malam. nak gi shopping kedai semua dah tutup. jadi aku suruh pak yayat bawak kitorang gi makan malam je la. oh ye. kalau ada sapa2 yang nak gi bandung and nak guna servis pak yayat, very very very recommended! kalau nak terus call dari malaysia, call no hp dier 0062 8122 0011 871. bagitau dier ni kawan nadia dari kuala lumpur tau. sebab biasanya, kalau 12 jam nak teksi bawak kita round bandung, dorang akan caj 400,000RP tapi dier bagitau, kalau kawan atau family aku nak datang bandung and guna servis dier, dier caj 350,000RP je. serius xtipu.

ni pak yayat yang very the soft spoken. :) aku guna servis teksi dier sepenuhnya sepanjang aku kat sana. 


yang tengah tengah. pakai baju kemeja biru. bukan di sebelah kanan mahupun sebelah kiri. HAHAHA

ok dah, sambung balik cerita tadi. sesampai je dekat airport, pak yayat bawak kitorang gi makan dekat garuda.


perghhhh~ dalam dier kelasssss abis. kata indonesia ni meskin meskin. eh xde maknanya la. kedai makan dorang semua mewah2 taraf hotel kita tau. xpe xpe. kita makan dulu. 

ni first time babe aku makan nasi padang. berpuluh2 lauk depa bawak maiii sampai cheq xtau nak makan yang mana satu. memang duduk2 je kerusi, dorang akan terus hidang segala mak nenek. ko tunggu nak makan je. air memang khas minum air kosong je. 

tiba2 dalam gelas air kosong afiq aku nampak jejentik. errrrrr~ ko apahal jejentik ada dalam air nak bagi laki aku minum. *tapi dalam hati je la ponnn. HAHA. terus telan air liur gulp gulp sebab hilang selera nak makan nampak jejentik dalam air minum. T___T tapi sebab perut lapar, makan je laaaa. 

untuk 4 orang makan, total semua dalam duit kita RM77. lepas bayar2 semua, aku macam terpinga2 sekejap. mahal ke murah. mahal ke murah. rasa macam mahal. kata semua barang dekat indon murah2. cis! terus xpuas hati sampai terus suruh pak yayat belikan simcard indon sebab nak tepon mama. HAHAHA. 

pak yayat cakap simcard simpati adalah yang terbaik. jimat dan line elok. bila bercakap macam xde beza pon ko dekat indon and mak dekat mesia sebab rasa macam sama je call dari kl ke terengganu. :)


harga simcard simpati ni aku beli lebih kurang RM3.50. murah laaa. dalam tu memang ada kredit RM1.70. aku topup lagi extra 50,000RP. dalam duit mesia RM17. aku ingatkan sekali call dah abis semua kredit. no no no. sepanjang 4 hari 3 malam aku kat sana, sehari lebih 5 kali aku call mama, sampai la hari terakhir aku nak balik, dah nak naik flight dah, kredit xabis2 lagi. last2, biar je la burn macam tu. nak call sape lagi kan. sangat sangat sangat jimat. HAAA yang ni aku setuju cakap barang indon murah sebab memang betul2 murah. (*_+)

lepas je siap makan, siap beli simcard, kitorang terus balik hotel. wal fenattt. 


abis cerita hari pertama. to be continue. nanti rajin aku sambung. bai :D


*pssst: tak tahu nak komen apa? Like atau Share aje pon dah terharu tauu. (*__*)

10 comments:

  1. bestnyer ke bandung .. kami aritu ke medan .. pasni nak gak ke bandung , asik minum air bndung jer :p

    ReplyDelete
  2. tak pernah sampai bandung..teringin..nk shopinggg!

    ReplyDelete
  3. niat tahun ni mmg nak ke bandung... nak kena bookmark entry nadia ni... plz citer bebanyak lagi... hahaha...

    ReplyDelete
  4. thx dear.. kite bakal ke bandung bulan 2 ni... sgt2 berguna2 segala tips yg dear bg tu... in syaa Allah akn di gunakan nt...

    ReplyDelete
  5. bg baa no fon supir yg kamu guna TQ :)
    mz_sally90@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Saya dah pernah pergi Bandung, kali ni nak pergi lagi, bulan september ni. Wah seronok nak shopping. Sebelum ni bawa Rm 600 je, itu pon dah penuh satu beg! :B

    Supir dan hotel da settle awal-awal dekat malaysia ! Sekarang ni currency dah turun, harapnya lagi murah la barang kat sana ! :B

    Stay dekat Sany Rosa Hotel. Terbaik ! Pergi 4 orang, bilik Suite, satu kepala bayar RM 120 utk 4 hari. : ) termasuk breakfast. Memang puashati.

    Hotel pon dekat dengan Rumah Mode. Jalan kaki, hanya 2 min. : )

    ReplyDelete
  7. Halo, salam kenal. Saya orang Indonesia, tapi saya tinggal di Jakarta. Selamat menikmati Bandung...

    ReplyDelete
  8. Salam,
    Jom pegi bandung 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Check out Hotel *rumah kain sulam kat taman kopo
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax (199rm), kalau 4 pax (239rm), kalau 2pax (279rm)
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Mohd Tony Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email : Tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Pre Order Bagelen atau Brownies Kartika Sari dan Amanda fresh from Bandung
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete
  10. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 415.000 / RM 130/ USD 35
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" TANGKUBAN TOUR : RP 450.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" KAWAH PUTIH TOUR : RP 550.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT TOUR : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > GARUT CITY TOUR : ORIGINAL LEATHER JACKET, CIPANAS HOTSPRING)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 850.000 / 274 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info & package : info@kya-travel.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    Website : www.kya-travel.com
    PIN BB : 7FB67AB2 / aulia
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    PATH : aulia adriani / adriani_ku@yahoo.com
    cp : aulia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...