January 23, 2013

Pengalaman bercuti di Kuching, Sarawak - Day 3

aku pegi kuching tak lame pun. 3 hari 2 malam je. sebab tu jadual padat gile sebab kitorang nak try jelajah sebanyak mungkin. kalau ikutkan, banyakkkkk lagi tempat menarik dekat kuching yang kitorang tak sempat pergi contohnya tempat orang utan dekat semengoh wildlife la, tempat buaya la, annah rais longhouse la, kayaking la, naik river cruise la, pegi tempat bunga refflesia la, heyy banyakk lagi laaa kalau nak list satu-satu. sebelum kaw pergi, kaw kena set dalam kepala, kuching ni tempat pencinta alam semula jadi, tempat pencinta sejarah. :p kalau kaw set nak gi shopping seheaven bandung, memangg takkkkk la. salah tempat babe salah tempat. kehkehkeh. kuching ni setakat nak shopping kek lapis dengan ikan terubok boleh la. aku pegi sini kan terus rasa macam very the mak mak. mau tak, datang bercuti beli ikan masin. kahkahkah. tapi laki aku suka tempat macam ni sebab dia kata tenangggg. choii kann. :p HAHA.



veryyy the penat kan muka laki aku. ni muka bangun pagi hari ketiga. penattt babe. penatttt. penat berjalan dah satu hal. kaw ingat buat anak main petik je? T___T cer kaw kawen baru kaw tau macam mana kerasnya usaha nak dapatkan anak. #pitammm (x___x). tapi dapat tak tu urusan Dia babe. kaw sape nak mempersoalkan. selagi aku boleh bekerja keras, opkosssss aku akan hadapppp hari-hari kennn. kohkohkoh. heyy mengucap panjang mak aku baca esok. lucahhh anak aku lucahhh. kahkahkah.


hari ketiga kitorang dekat sana, tak pergi mana-mana pon. kalau ikutkan, sempatt je nak berjalan sekejap sebab flight kitorang pukul 3.05 petang. tune hotel standard check out dia pukul 11 pagi. oleh disebabkan kitorang dah bayar shuttle hotel untuk hantar ke airport, nak tak nak, memang kitorang kena stayyy je dekat hotel tu. nasib baik tune hotel ni tempat dia strategik gile. berjalan dua tiga langkah sampai kedai makan. siap makan, berjalan dua tiga langkah lagi dah sampai parkson. beli barang seketul dua. ngam pukul 12.30 terus gerak pegi airport. sampai airport dalam pukul 1 lebih, terus check in luggage. settle. 



kalau kaw tanya aku, mana best, kuching ke bandung? jiwa aku dekat bandung. :p tapi kalau kaw tanya laki aku mana best, konpemmm dia jawab kuching. percayalah. :)) 

sampai-sampai dekat airport, amek skybas ke kl central sebab masa pegi hari tu dah beli tiket skybus pegi balik kan. sampai dekat kl central, kitorang amek teksi je balik rumah. listen listen listen. :P ni palingggg penting. aku nak bagitau korang 1 petua berdasarkan pengalaman aku. aku geram betulll dengan teksi malaysia ni. dia ada meter, tapi dia tak nak guna meter. dia letak harga sesuka hati berdasarkan dia tengok kaw kalut nak balik tahap berapa. lagi kaw kalut nak balik, lagi mahal dia caj. masa pegi hari tu, dari rumah ke kl central, aku call public cab mintak teksi. dorang caj RM15 je sebab dorang kena ikut meter kan. tapii time balik, tak call public cab sebab kitorang pikir mesti banyak teksi dekat situ kan. lagipun baru pukul 5 lebih, mesti berlambak. tahan teksi depan kl sentral, dia tanya nak pegi mana then terus letak harga RM32. siap cakap nanti kalau nak tunggu teksi lain mesti lagi lambat balik. haaa, kaw nampak tak macam mana dorang memaksa dalam terpaksa? tak leh lari babe, bila badan dah penat sehari suntuk, kaw letak la harga berapa, aku redhooooo sebab kepala otak nak balik nak balik nak balik. sampai rumah baru eh ehh, geramnya. 

kesimpulannya, kalaw kaw nak naik teksi, better kaw call je public cab suruh datang pick up mana-mana. dorang memang 24 jam bekerja. telefon nombor ni 03-6259 2020. ni untuk area kl and selangor la. luar kl aku tak pasti. tak pun kalau kaw lagi advance, kaw boleh book online je senang. book sini terus, www.publiccab.com :) heibattt kan, semuaa di hujung jari gitueew. sekian, settle semuaa jadual 3 hari 2 malam aku kuching. 

Hari pertama boleh klik sini. 
Hari kedua boleh klik sini. 


26 comments:

  1. Tq nadiaaaaaa!
    Banyak infoooo
    Rasa berkobar2 nak p kuching hehe
    Tp.thn dpn la kottt
    Sobs sobs

    ReplyDelete
  2. haa..betul tu..Nia sokong sangat2 nadia..kuching ni BUKAN untuk shopperholic..majority org kat swk ni pon akn shopping kat KL..tapi..kalau nk jadi pencinta alam semulajadi ni..haa..mmg patot dtg sini..sonoknye da kawin!!jeles!!awww!!hahah

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.selamat kembali ke malaysia timur.ehh..btol kan?hehe.nampak mcm best je trip ke sarawak ni.bila tah dpt pergi.huhu

    ReplyDelete
  4. HAHAHA ! memang agakk lucah di situ ye !
    btw, jeles sgt ngn akak sbb dpt naik flight pergi melancong .. hihi

    ReplyDelete
  5. dah lama tak singgah sini, sekalik...perghhh...dah berjalan sampai kuching seyh...*jeles nih

    ReplyDelete
  6. okayh..kuching dh gie..bandung ujung tahun..awal tahun dpn kak sya bgtau mana yg lg best okayh..hahahhaa

    ReplyDelete
  7. dua kali ganda dia charge harga untuk teksi tu kan? manusia-manusia macam tu lah yang merosakkan imej pemandu-pemandu teksi jujur yang lain..

    ReplyDelete
  8. dah agak dh, syafiq akan suka kuching.. :P hihi..

    ReplyDelete
  9. berusahalah dengan gigih ye..ngeee.. =p

    ReplyDelete
  10. fuhh ayat ko dik, buat anak! haha..akk doakn berkat bcuti kuching ni lekat mane tahu, kata kerja keras! hihikk

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum nadia! thanks for tips semua bagai! yeayyy boleh bawak nadia jadi tukang arah dan tukang segala bagai. hee. bestnya org tu honeymoon, bestttt... insyallah, usaha keras kita, Allah tak sia2 kan :)

    ReplyDelete
  12. amboih kak..sakan berjalan..dari bandung ni kuching...hoho..sy rasa bandung adalah tempat mak2..sebab my mom giler shopping kat sana...bg sy and my brothers...Kuching memang tempat untuk release tension...nice and its cultures...very the best la..wohaaaa...

    ReplyDelete
  13. info bercuti. senang nnt nk gi sana. tq.

    ReplyDelete
  14. bercuti kat kuching memang best taw. saya dulu study kat bintulu pun kerap ke kuching :)
    Kisah Saya & Shaklee

    ReplyDelete
  15. hmmm.. kuching takde apa sgt pun... setakat nak jln2, tgk tmpt org boleh la ... eka pun kalu gi sana sbb nak cari kek lapis n terubok.kalu nak shopping dgn pelbagai pilihan, up to date situ bukan tmptnya...

    ReplyDelete
  16. kat swak memang pemes ngn ikan trubok n kek lapis...sronoknye dpt holiday sana...

    FOLLOWER KE 1392

    ReplyDelete
  17. hahaha..seleps tgk patung luch..entry ade terselit gak ke..hehe..xdela gurau je..ade reziki..adela tu nanti nadia..dont worry..sarawk x penh p lagi..bandung apatah lagi..tunggu nad kawin ajak suami gak..hehe

    ReplyDelete
  18. wah best nie..akak nak g jugak lah..

    psssttt nadia tshirt blom dpt ler :)

    ReplyDelete
  19. Hi nadia..sedapnya ikan terubuk...nyum2

    ReplyDelete
  20. Veryy the mak mak.. hahahahhahhha!!

    ReplyDelete
  21. haha betul2 tang buat anak tu betul..haha next week dija nak gi bercuti jugak, misi dah nak kawin nak travel semue tempat dengan en suami..hehe ala, dija suke tempat shoppng..hee

    ReplyDelete
  22. va va vasdivas gitu..jenjalan d kuching ye....info bagus nih..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...