January 07, 2013

Gambaran sebenar Rumah Amal Kasih Bestari

awak. being seorang nadiafarahida, bila saya cakap saya tak main-main, sungguh saya tak akan main-main. bila saya cakap saya serius nak buat, saya betul-betul akan buat. walau macam mana gaya sekalipun saya akan buat. 

tapi bila sesuatu benda yang melibatkan banyak pihak, dah sah-sah saya tak boleh buat sorang diri. awak tahu kan? saya pernah bagitau dari dulu saya teringinnnnn sangat nak pegi rumah anak yatim. sebab seumur hidup memang saya tak pernah pergi. sampai satu hari, saya bagitau dekat blog. sungguh saya tak sangka, ramaiiiiii yang punya impian macam saya. nak pegi, nak pegi, peginya takkk. kan? haa, saya pon sama la. tapi tak tau kenapa, nekad saya untuk 2013 ni kuat. orang lain nak ke, orang lain xnak ke, saya memang nak pegi. tapi saya tau, sumbangan saya sorang takkan cukuppppp. berapa sen la sangat kalau 1 kepala kan. T___T

Alhamdulillah, awak semua sangattttt berhati mulia. walau berapa nilai yang awak semua dah sumbangkan, jumlah tu cukup membantu mereka. jadi, sebagai permulaan, kepada semua mereka yang telah memberi sumbangan, mahupun yang akan memberi, korang layak tau, macam mana gambaran sebenar Rumah Amal Kasih Bestari. ni berdasarkan pengalaman aku sendiri. how does the real rumah anak yatim look like. 


aku pegi semalam ni diam-diam. tak bagitau pemilik rumah anak yatim ni dulu sebab aku nak tau gambaran sebenar keadaan rumah anak yatim tu. tak perlu dorang nak berlakon semata-mata. kan? yes, this is real. 

ni meja ustaz. office mini beliau mungkin. masuk-masuk je rumah akan jumpa office mini ni dulu. rumah ni ada dua orang je yang jaga. sepasang suami isteri. ustaz din dan kak zu.
  
ni ruang tamu rumah. malam-malam dorang tdo kat sini la sebab kat sini sejuk sikit. tarikkkkk tilam sorang-sorang bawak keluar, tido bergelimpangan ramai-ramai. siang hari, sini tempat dorang siapkan keje sekolah. kira sini ruang utama rumah ni yang dorang guna untuk membaca, menyiapkan keje sekolah, dan tidur. 

sebenarnya, ni bukan bilik tdo. ni adalah dapur. oleh disebabkan dapur dorang kecik ya hampunn, ada seorang laki baik hati bagi sumbangan untuk buat dapur. pecahkan belakang rumah, sambung buat dapur. jadi, dapur asal ni tak guna. dorang buat la bilik. macam mana korang tengok saiz dalam gambar, haaa macam tu la betapa keciknya bilik ni. mana muat semuaaa dorang nak tdo dekat sini kan. nak tak nak, dorang memang kena tdo dekat ruang tamu ramai-ramai. oh ye, sebelum terlupa, perempuan sebelah kiri aku ida, sebelah kanan mila. dorang antara tulang belakang yang banyak tolong aku untuk event ni nanti.

sebelah kanan tu pintu bilik tadi. depan terus tu pintu masuk ruang tamu tadi. 

ni dapur dorang yang aku cakap ada lelaki budiman bagi sumbangan besarkan ruang dapur tu. 

yang para kayu ni tempat dorang makan. paip tu kawasan dorang amek air sembahyang.

kebetulan time ni dorang tengah nak sembahyang zohor. kelakar tau. banyak main-main. hewhew. malu-malu kucing. kaw tau, part paling kelakar, salah sorang tengah iqamat. lepas tu syafiq amek gambar. boleh tengah-tengah dia iqamat, dia berjalan masuk celah almari sebab tak nak bagi amek gambar muka dia. HAHA. comeyyyyy je kaedah iqamat sambil menyorok. hewhew. :))


dorang ni semuaaaaaaa anak-anak yang bawah 12 tahun. kecik-kecik dah kena uji. kuat kan dorang T___T


kecik lagi ni babe kecik lagiiiii T___T

kenalkan, ni kak zu. isteri ustaz din. dia yang jaga makan pakai budak-budak dekat sini. baik kan beliau. T__T aku belum tentu mampu buat apa yang dia buat. terus rasa Ya Allah kerdilnyaaaaaaa T______T

fine. tak pandang kiri kanannnnnn dah nadiaaaa siap bersila bagai. (-________-) ni namanya mesyuarat mak mak. 

kesimpulan yang aku boleh buat dari lawatan sekejap amek surat kebenaran dari ustaz ni, apa yang aku boleh simpulkan yang korang patut tahu. 

1. rumah dorang boleh tahan luas Alhamdulillah tapiiiii, keselesaan untuk anak-anak tu xde. sungguh. takde langsung boleh dikatakan. mungkin sebab ramaiiii orang bagi perabot-perabot terpakai, tapii boleh tahan terukkkk rosaknya. ustaz mungkin tak sampai hati nak buang kannn dah orang bagi. semuaaaa benda dia taruk dalam rumah. jadi secara tak langsung, rumah tu nampak sempit untuk tampung semua anak-anak Allah sayang ni. 

2. kalau korang perasan gambar awal-awal tadi, dekat depan pintu masuk rumah, haaaa bertimbunnnnn baju orang sedekahkan. Alhamdulillah. dorang tak pernah tolak. rezeki orang bagi kan. tapi percayalah, anak-anak ni bukan spesis bertukar ganti macam kita. dorang pakai dua tiga helai je. kak zu cakap, tak terpakai baju-baju yang orang bagi. kadang-kadang mungkin baju tu up to date sangat sedangkan anak-anak ni tak lekang dari baju melayu dan t-shirt. perempuan baju kurung. jadi banyak baju yang tak sesuai anak-anak ni pakai. dia tak buanggg baju orang bagi jangan risauuu. tapi, samaada rumah amal lain datang amek dekat rumah dorang atau dorang akan bukak bundle untuk jual baju-baju sedekah orang ni. biasa sehelai dorang jual RM2 je. secara tak langsung, duit tu laaa yang dorang guna untuk keperluan harian. nampak kan apa yang dorang perlu.

3. berdasarkan semuaaa penceritaan kak zu, rezeki makan dorang tak pernahhhhh putus. Alhamdulillah. dorang sangatttt dilimpahkan rezeki dari segi makanan. beras berkilo-kilo ada orang sumbangkan. memang kitorang nampak sendiri banyakkkk beras dekat dapur yang orang bagi sumbangang. memang setiap hari makan minum dorang cukup. takde sampai tahap mencatu. tapiiii, dari segi lain, mungkin kita semua tak pernah terfikir. masuk toilet dorang sabun mandi takde T_____T sedihhhh. sabun basuh ada 1 ketul je. lagi sedihhhh. cadar xcukup sebab ada segelintir budak-budak laki ni still kencing malam. cadar tak pernah cukup. T___T 

4. ada sesetengah anak anak dekat sini memang betul-betul yatim piatu. ada yang mak meninggal ayah buang. ada yang ayah meninggal, mak ada 4 orang anak, daif sangat tak mampu tanggung keempat-empat orang anak. jadi terpaksa serahkan pada orang lain. ada yang lahir dekat hospital, siap lahir, tinggal bodoo. T____T 

satu hari, bila awak besar, awak akan faham. percaturan Allah adalah sebaik-baik perjalanan hidup seorang manusia. walau siapa mak ayah awak, walau siapa darah daging awak, walau macam mana latar belakang awak, bersyukur sayang. awak antara insan palingggggg beruntung Allah pilih. Dia uji awak sejak dari kecik. bayi sekalipun. tak kesah kaw nak panggil derma apa. derma kilat mahupun derma terdesak. aku sangat memerlukan untuk mereka. TOLONG. Maybank Nik Asyraf Syafiq Nik Azizan PLEASEEEE, 1530 1053 8403.


 

29 comments:

  1. PERFECT suma jelas takde satu pun yang kita lindung inilah situasi sebenar rumah anak yatim tu kan?

    ReplyDelete
  2. kita x tau nasib kita dan anak2 kita akan dtg...x yah pandang lain la..nasib sedara mara kita akan dtg...pada yang kat luar sana...andai ada lebihan rezeki..mari la sama2 kita menyumbang utk keselesaan anak2 ini..amin..

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan urusan mereka..

    ReplyDelete
  4. masyaAllah, sedih sgt kak.. kita yg serba sempurna ni pun masih ada yang tak bersyukur,... kesian kat mereka.. kecik2 lagi.. ishhhh sebak!

    ReplyDelete
  5. dpt bygkan..dimuka adik2 ni nampk kegembiraan tapi hati..ermm..T_T

    ReplyDelete
  6. sronoknyee dpt jumpe dorg ni.
    dh lame xjoin event g umah anak yatim.


    *kite yg still ade parents ni silela brsyukur.. sedihkan dowg kt sne. tp alhamdulillah makan minum sume cukup. cume kasih sayang jela :)

    ReplyDelete
  7. Awak...sy doakan semoga segala urusan dipermudahkan =)

    ReplyDelete
  8. mereka seorang anak yang sangat tabah... :)
    semoga anda semua sentiasa dirahmati..

    ReplyDelete
  9. Nak tnye..awak ade buat lawatan la ke? Rase mcm interested je.. Tp kene tao date...sbb saye study kat kuala pilah.. Thx :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum nadia, masyallah sedihnya. meremang bulu roma baca ni.. Ya Allah, semoga lebih ramai yang sudi membantu mereka :)

    ReplyDelete
  11. kagum dengan usaha nadia
    moga di permudahkan segala urusan. niat baik pasti ramai yang akan menolong kan .

    ReplyDelete
  12. Nadia yang sangat2 kak intan respect!! Moga niat Murni Nadia dapat dicontohi oleh semua pihak..kak intan pernah g umah anak yatim kat mana x ingat...masa tu join event anjuran popular ...masa tu tahun 2008....buka puasa dan sumabnagn buku dan segala mcm untuk depa...

    ReplyDelete
  13. ujian buat mereka..kita patut bersyukur dan hargai parents bagi yang masih ada..

    ReplyDelete
  14. kesiannya dorang ni..serba kekurangan... :(

    ReplyDelete
  15. akakkann..baca entry ni pun dah nk nangis..caner ni..

    ReplyDelete
  16. sedihnya dengar, tak sabar nak join event tu next month

    ReplyDelete
  17. kalau ada buku2 cerita bahasa inggeris nk disumbangkan, boleh ke sesiapa dtg ambil di kajang?

    ReplyDelete
  18. salam
    ada no fon rumah anak yatim nie x?

    ReplyDelete
  19. yup... yang nih betul...apa yg aku sarankan diorng memerlukan kewangan... n not much dr segi material... satu nak bayar api air.. kalu x silap aku sebulan dekat RM1.5k gak.. pastu minyak van utk merek ke skolah... pastu.. keperluan yg lain2.. memang ada yg tak setuju bagi duit... terpulang ler...

    ReplyDelete
  20. Assalam,kalau tak keberatan,blh email kn contact no rumah ni? dyanzz93@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam dik Nadia...saya ingin menganjur group tour dari Singapura dan sambil beramal...saya ingin tahu lebih lanjot tentang rumah anak yatim ini..siapa kah orang yg saya bolih hubungi tentang amal ni. saya bolih d hubong melalui email...
    sam_yati914@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...