February 13, 2013

Cara masak Chicken Chop palingggggg senangg!


sebenarnya kannn, titeww kannn, maluuuuu tahuuuu nak share resepi chicken chop titeww ni. sebabnyaaaaaa, dia punya senang, budak darjah dua pon boleh buat. kehkehkeh. :) 


chicken chop ni aku buat time suprise birthday 3 pagi untuk syafiq hari tu. tak sangka tiga empat orang kawan aku siap tanya resepi. kuikuikui. dua jam aku pk nak bagitau tak nak nak bagitau tak nak sebab aku takut nanti bantai kena gelak. HAHA. korang janji jangan gelakkan aku okeh? T__T :P meh aku share resepi chicken chop palinggggggggggg senang, paaaalingggggg cepat siap, paaaaalingggggg jimat! seriussssss. dah nama pun masak pukul 3 pagi kan. nak sesuatu yang sangat romantik kononnya, nak sesuatu yang nampak eksklusif harapnya tapiiiii, nak buat dengan kadar segera sebab nak buat supriseeeeeee. disebabkan i is pemalassssss nak buat kerja leceh macam nak celup dalam telur dulu la, lepas tu nak celup dalam bread crumb bagai pulak, kesimpulannya, i is beli isi ayam yang dah siap sedia di celup semua tuuu. kerja aku balik goreng je. kohkohkoh. :))


kalau kaw cari yang sedap dan murah, aku suggest brand ni. Ayamadu Maryland Chicken Chop. kaw tau berapa harga dia? murahhhhhh jewww. :)) RM4.90. dalam ni ada seketul ayam untuk sorang makan. tapi oleh disebabkan makan mende alah ni pukul 3 pagi kannn, seketul ayam ni makan dua orang pun tak habissss. T___T senanggg sangat nak buat ayam niii, bukak plastik dan gorenggg je. 

untuk sos dia, punnn senang jugak. ni resepi black pepper sos palinggg senang di muka bumi. hewhew. (x____x)   


cara buat sos dia, panaskan setengah gelas air, tuang setengah tin cream of mushroom,  tuang sos lada hitam yang dalam botol ni agak-agak secukup rasa, letak lada hitam yang telah ditumbuk sesuka hati nak pedas tahap berapa. :) kacau sampai sebati. siappppppppppppppppppppp. settle la ayam dan sos dia. untuk garnishing, kaw goreng je fries dan buat la hiasan sesuka hati sesedap tekak korang nak makan. seeeee, senang kannn? budak tadika pun boleh buat babeeeeee. ngehngeh ;))


 

40 comments:

  1. hehe..memg senang..kalau aku malas aku buat mmc ni jugak okeee :)

    ReplyDelete
  2. kelakar la nadia...xpe yang!!!..it's a thought that counts..simple pun jd ale lomentik gitu..haahaha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum nadia yayang! bestnya kongsi resipi mudah gila babeng! haruslah cuba okey. hehehe terima kasih nadia comel hehehehehe :)

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Boleh dicuba utk org bujg mls masak cam lana ni,hahaha

    ReplyDelete
  5. walaupun senang, tapi nana tak tahu buat. HIHIHI. Thanks for sharing. :)

    ReplyDelete
  6. ko buat akak lapar balik la nadia...acaner ni...

    ReplyDelete
  7. cam tu je ke nadia??? pejam mata pon bole buat.
    (eehh yer ke pejam mata bleh?)

    ReplyDelete
  8. gud.. buleh akak buat sempena beday myDH akak nati.. tenkiu for the entry. ahaha.. sbb akak pun malas nak ber bread crumb bagai tu. huhu

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...nyum nyum..terliur akak ...hehe

    ReplyDelete
  10. laaaa gitu je ke buat sosnyaaa... patutlah kat kedai kdg2 ada mushroom dlm sos chicken chop dorang.. ena memang mencari resepi sos black pepper tu, ayam tu dah tau nak buat

    ReplyDelete
  11. err...simple2...bagus kak...like x10...sy pon jenis malas nak memasak...resipi ni memang sempoi...kelassss kak...

    ReplyDelete
  12. Memang senang , ida dah terai.. sedap.. nk buat lagiiiiiiiiiiiiii.. eh ida tak up lagi entry chicken chop ni la? hehwhewww....

    ReplyDelete
  13. hehe good idea nadia, tak pe, kadang2 kita perlukan sesuata yang ringkas yang penting sedap dan hubby suke kan.. nanti dija nak try la, nak buat sendiri malas pulak, goreng je kan..hehe

    ReplyDelete
  14. Bijak! Taak terpikir.... Bleh try ;)

    ReplyDelete
  15. trbaik la nadia! asal sedap kn...hehe...

    ReplyDelete
  16. kohkohkoh...senangnyer...tapi malassnyer nk buat...nak rasa air tangan yaya punyer boleh???hehe

    ReplyDelete
  17. hebatnyaaa...lepas ni akak nk suruh emilyn buat larr...akakkakaka..

    ReplyDelete
  18. memang paling senang.. tapi tak tahu... dapat tahu dari sini...thanks nad

    ReplyDelete
  19. wahhhh...senang gilerr...hehe.thanx for sharing dear :)

    ReplyDelete
  20. hahaha..giler senng..semua tgl smpak je..=)

    ReplyDelete
  21. hew hew hew.. kte gelak sopan eh.. presentation tu yg buat dia nmpk ekslusif tu :)

    ReplyDelete
  22. aduhaiii..thank dik ...boleh tryyyy kat umah sambil ajar Syahmi wat sekali...keh keh keh...

    ReplyDelete
  23. pandai nya nadia wat...sedap ...err lupa bg salam lak kat nadia..Assalamualaikum..nadia sihat? kak intan sihat ....rindu nadia

    ReplyDelete
  24. kah3x..ini mak suka! sekejap je dah siap..thnk u darl for sharing...

    ReplyDelete
  25. laaa haha *gelak skit je . tfikir jgk masa mula2 baca ni kalau resipi pling senang pakai instant punya ni . kan betul. hihi tp tetap nampak menyelerakan :)

    ReplyDelete
  26. Rajin nadia...tp klo ada penyakit m jgk mmg susahla..huhu...follow dr akw..

    ReplyDelete
  27. Salam.

    Nad, remember u asked me boleh ke tak masuk batu caves?

    Jawpnnya, lebih dari boleh!

    Gambar tu, yg tahun lepas punya lana pi. Lana pi berdua ngan kawan, sehari sebelum thaipusam lagi,hahahaha

    Kitaorg turun dkt stsn ktm batu caves,dri kl sntrl. Terus jalan2 dulu kt dtrn, baru naik tngga smpai masuk dlm gua. ^_^

    ReplyDelete
  28. senang....tgk pun tau tak sedap.utk org malas cam ko dan yang seangkatan mmg sesuai,sayur ko tu meriah ya,amat

    ReplyDelete
  29. Nak cube laaa....mcm sedap dan simple je...

    ReplyDelete
  30. Hmm , Sedang Mencube

    ReplyDelete
  31. Dah cube :p sdap je.hehe

    ReplyDelete
  32. Mablesss...kelakar la nadia ni tp rahsia resepi ni boleh di gunakan...nk idup hehehehehe...;)

    ReplyDelete
  33. Hahaaha mudah bangat.anak akak boleh buat ni nadia :)

    ReplyDelete
  34. Memang senang sgt nadia.
    Tq sharing bahan bahan yg nadia guna.
    Jemput singgah rumah akak ye.

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. kalo nk buat dlm kuantiti byg cmne lak?sukatan dia?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...