January 16, 2018

Pengalaman menggunakan Young Living Essential Oils


haii semuaaa :) sejak bunga dah sekolah nii boleh dikatakan 360 darjah perjalanan hidup aku berubahhhhh. (-__-') mungkin takde yang tahu bahawasanya seketul nadiafarahida ini sejenis spesis yang berjaga malam. night person kot namanya. haha. dia macammm bila malam je badan aku jadi aktif boleh buat macam-macam kerja dalam satu masa, bila malam je kepala aku boleh running macam-macam bendaaa, aku boleh tak tidur malam kalauu ada kerja yang perlu disiapkan tapiiiiii sekarangg, welcome to the club mak-makk. :p rasanyaaa last zaman aku tidur awal ni time form 4 dan form 5 dulu kottt sebab asrama kan pukul 11 wajib light off. so kaw suka ke kaw tak suka kee tetap kena bergelap. makaa mentido la kitaa. haa tu ketika umur aku 17 tahunn. sekarangg, selepas 11 tahun kemudian, aku baru berkecimpung balikkkk malam-malam kena bergelap awal. jangan kata pukul 11 malam, pukul 10 malam rumah aku dah gelap weyyy sekaranggg. ;) syabas betteyy syabasss. hahaha. ehh ni bukan mengeluh nii, ni aku sedang cerita perubahan perjalanan hidup minggu pertama bunga bersekolah niiii. mungkin biasa bagi orang dah biasa, tapi kalau kaw tanya aku, agak struggleeee jugaklahhhh nak membiasakan diri tidur awal dan bangun awal pagi ni hahaha. sampai demam wakkk kita dua tiga hariiii T___T , punya laa urat mak terkejut culture shock dia selepas bertahun berdiam diri. harini dah elok dah demam tapi suara belum ada lagi. huhuhu. 



rasanya dua hari pertama bunga sekolah adalah waktu yang paling kronik. kronik dari segi emosi dan perasaan yang paling utama. bab lain aku boleh handle lagi. kita risauuuu wakkk pertama kali dalam hidup bunga tak pernahhhhh berpisah dengan mak bapak diaaa. T__T tak pernahhhh dijaga orang lainnn sejak dia lahir kecuali mak ayah diaa. susahnya nak describe perasaan tuu wakk. aku punyalah tak tenang jiwa last-last mak yang demam, mak yang bengkak susu, mak yang tak lalu makannnn. T__T tapi mak tetap tabahkan diri dann time ni la aku terjumpa produk Young Living Essential Oils niiii. korang pernah dengar? mestilahhhhh dahhh kann. famous kott produk niii. aku jee baru nak berkecimpungggg (x__x) ramaiii je kawan-kawan aku yang gunaa sebab selalu jugak nampak dorang share perubahan selepas menggunakan Young Living Essential Oils ni dekat facebook.  




semuaaa cakap besttt je so aku pun sibuk nak try sekaliiii. memandangkan aku perlu bertenangggg, aku rasa aku sangatttt perlukannn segala minyak penenang niii. :P hihii. sebenarnyaa Young Living Essential Oils ni adalah sejenis minyak asli yang betul-betul pure tanpa sebarang campuran bahan lain contohnya kalau lemon oil, memang 100% dari lemon. takde campur air ke takdee. lavender pun sama. 100% dari lavender. dan sama jugak dengan nama-nama minyak yang lainnn. 



ni Dew Drop Diffuser namanyaa. untuk menyedut segala bau minyak-minyak yang best tadi, kita memerlukan diffuser ni sebab dia yang akan mengadun bau dan melarutkan minyak ituwww. senang jee cara pasang dia, just sambung dekat plug dan titik je oil ape yang kita nakk. siappp. 





seee. banyakkannnn minyak-minyak niii macam-macam nama adaaaa. dan setiap minyak ni ada peranan masing-masingg bergantung kepada apa yang kita nak kejadiannyaa contohhhhh, ok aku bagi contoh okkk. bunga dan anggun ni dua-dua spesis mak diaaaa. sejenis yang tak biasa tidur awal dan selagiiii tak masuk bilik bergelap mak bapak buat-buat tidur jugak, dorang pun tak tidur samaa. (x__x) this is cannotttt. bila dah bersekolah, tentu-tentu dorang kena bangun awal kann. selalunyaa bila tak cukup tidur nanti mulalahhh mengamuk time mak kejut bangun pagi-pagi jadiiii sekaranggg, setiap malam daddy akan pasang diffuser ni dalam bilik. titik Lavender oil bagi satu bilik berbauu dulu dan marilah kita tidur dengan tenanggg nakkk. :) kalau duluu selalunya dorang susah nak tidur awal kalau petang dah tidur tapi sekaranggg, jangan cakap anak, dengan mak bapak letak kepala terus tidur matiii. bau lavender ni buat kita tenangggggg je. sedar-sedar dah pagi wakkk ;) hihii. 



kan tadi aku ada bagitau minggu pertama persekolahan bunga adalah minggu yang paling kronik kejutan budaya urat badan aku sampai demam ya ampunnn. batuk laa selsema laa. semua adaaa. bunga dan anggun pun selsema sekalii. so untuk siang hari pun aku pasang diffuser ni jugak. kadang letak lemon oil, kadang letak minyak stress away. minyak stress away pun aku pasangg jugak gilir-gilirr. kadang sampai tak tauuu nak titik minyak mana satu ni sebabb semua bau best-bestttt. haa pati lemon ni bagus untuk batuk dan selsemaa, kalau taknak pasang dekat diffuser pun bolehh. just sapu jeeee lemon oil ni dekat dada dan belakang badan kita. baguskann, macam-macam kaedah penggunaan boleh gunaa. kalau katakan sakit perut, boleh sapu dekat perut. kalau gatal, boleh sapu dekat tempat gatal. tapi katakan kalau tengah rushing takde masa nak buat semua tuu, just hidu pun bolehhh. hidu pun bagus jugak sebab bila kita hidu, bau tu akan aktifkan point mood-mood kita. dia akan terus bertindak balas dengan rangsangan bau. semuaaaa minyak-minyak ni adalah therapeutic grade, 100% pure tanpa sebarang campuran lain. jadiii kalau kita nak guna cara makan pun bolehhh. korang boleh titikkan dalam air minuman kita atau boleh kapsulkan minyak dia dan telan begitu sahajaaaaa. Essential Oils ni adalah sejenis minyak yang membantu badan kita bertindak balas dengan sebarang penyakit dengan cara penyembuhan secara semulajadi daripada sumber-sumber semulajadi contohnya seperti bungaa, pokok, akar, tumbuh-tumbuhan dan memang dorang ada ladang dorang sendiri yang dibuka kepada orang ramai untuk tengok sendiri macam mana terhasilnyaaa setiap essential oil mereka iniii. 


oh sebelum terlupaa, bunga hari-hari sebelum pegi sekolah aku sapu thieves dekat tapak kaki duluu. thieves ni untuk nyahkan kuman bila bergaul dengan ramai orang. ohh lagi satu sebelum terlupaa, aku paling sukaa bau lavender dan stress away tuu, kan pasang diffuser tu malam-malam jadi feel dia lain macheammmm wakkk. bilik bau harummm, cuaca sejuk pulekkkk, asyikkkkk kejadiannyaaa wakkk kohkohkoh.

haa ni la satu set semuanyaaa Premium Starter Kit Young Living Essential Oils yang aku beli harituu. harga dia satu set RM756 dan korang akan dapat semuaaaaaaa ni.
  

berbaloi-baloi kalau beli satu set ni terus sebabbb semua minyak adaa. senanggg hari-hari korang boleh try bau baruuu. segar kepala otak weyy seriusss, rasa macam tenang ala ala spaa jeee hihiih. aku syak dekat spa pun pakai diffuser ni kottt. so jimat belanja dah tak payah nak pegi spa bagaii, dekat rumah pun bolehhh gituwww. lagipun aku syak satu set ni tahan lama wak sebabbb kita pakai minyak dia tiga empat titik jeee setiap kali guna. ni kan macam-macam minyak pulak ada. dan yang paaaling aku suka dengan Young Living Essential Oils ni adalahhh, dia sesuai untuk semuaaaaa peringkat usia termasuk untuk bayi sekalipunnnn. takde sebarang bahan merbahaya dan takde kesan sampingann. 


rumah wangiiii tiap masaaa wakkk. hati mak senangggg jeee hihii. ohh sebelum terlupaaaaa, nadia beli set ni haritu dari Angah Alifah. harini order, esoknya dia terus pos. lusanya terus sampai. dia macam tahu-tahuuu jeew mak spesis terujaaaa tak menyabo nak guna sebab selaluuuu tengok orang post EO ni bagussss bestlahh dekat facebook instagram bagai, tentu-tentu kita pun terujaaa sekaliiii yeayyy. ;) jadi kalau korang nak try samaaa atau sebarang pertanyaan berkaitan Essential Oils ni, korang boleh cariii Angah Alifah yeee. dia lebih pakar sebab dia adalah Doctor Minyak. :) nadia tak reti sangat. nadia orang minyak yang akan setia dan terus menggunakan minyak-minyaknyeee sahajaaa hihii. Jemput cari Angah semuaaa ;)

Hp number: 016-9862664




haaa lagi satuuu, kalau korang nak berkecimpung dengan bisnes Young Living Essential Oils ni pun angah boleh ajarkann. alang-alang boleh dapat side income sekali kannnn. pape korang cari Angah yeeeee. ;) 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...