March 30, 2013

Visa ke Australia

blog berzamann tak update sebab kemalasan kebuntuan kesibukan ketaksempatan dan segala jenis ke lagi ada. T_____T asal feel nak update sampai, tak sempat sebab kerja banyak. asal feel nak update sampai, idea pulakk tak datang blur semedang. asal feel nak update sampai, feel lain lagi meronta-rondah. kohkohkoh ;)


ohh berbalik kepada tajuk cerita, aku nak share dengan korang pasal tempat buat visa ke australia paling murahhhhhhh yang aku tau setakat dua tiga bulan aku duk stadi pasal australia ni. visa tu kertas yang warna putih dalam gambar ni. visa ni valid setahun dari tarikh kita apply. dan dalam masa setahun tu, kita boleh keluar masuk australia sesuka hati selagi kaw rasa duit kaw belum habis. hikhik ;)

kaw kena faham babe, bila orang kampung pertama kali nak jejak kaki ke bumi austalia, dia punya seram sejuk lain macam. rasa macam heyyyyy berdebar nak terberak nak terkencing semua ada. nak nak kitorang pergi bertujuh. mama, papa, syafiq and adik-adik aku. (-___-') phewwww~ tapi aku kan sokmooo bajet macho. :P kehkehkeh. 

bukan semua negara perlukan visa setiap kali nak masuk negara dorang macam kalau indon ke, vietnam ke, thailand ke, singapore ke, cukup dengan passport je dah boleh lepas masuk negara dorang sebagai pelancong. tapi kalau austalia, selain passport, visa adalah benda kedua terpenting selepas passport. takde visa, still tak boleh masuk australia. standand harga buat visa yang aku tau 20 AUD sorang. lebih kurang RM66 sorang laaa sebab mata wang australia darab 3.30 duit kita. T____T kalau macam kes aku, 7 orang dalam RM462. belum sampai austalia lagi duit dah habis. kohkohkoh. :) dah nama pon kerja aku memaksa aku untuk mengadap pc 24 jam, sambil-sambil buat kerja, sambil-sambil la stadi google kann. sampaiiii la aku terbaca pengalaman pengembara dan pelancong yang memang dah selalu keluar masuk austalia, dorang suggest buat visa dengan cik intan. cik intan ni memang keje dia travel agent. 1 visa cik intan caj hanya RM20. kalau 7 orang baru RM140. Heyyyyy banyak beza babe, 20AUD dengan RM20. dah tentu-tentu aku pilih yang RM20. kuikuikuikui. ;)) 


ni email cik intan ye, eta.australia@yahoo.com. korang boleh terus contact dia by email. visa ni sekejap je dah boleh siap. dalam 1 hari yang sama pon boleh tapi kaw kena paham, bukan kaw sorang je customer cik intan ni. mihmihmih :) nak murah kena la bersabar. aku punya sebab aku email hari jumaat kan, dah nak hujung minggu. isnin terus siap. bagi aku dah cepat dahhhh. lagipon aku pegi bulan 4, buat slow-slow pon xpe. :) tapi lagi cepat siap, lagi cepat aku boleh berangan. kehkehkeh. (x_____x)


kaki belum jejak lagi tapi dalam kepala list berangan tak sudah macam duit tak habis. (-____-') dan kepada kawan-kawan kesayangan aku dan syafiq, yang mana nak kirim fridge magnet segala bagai, aku cakap awal-awal ye. bolehhh tapi demand jangan nak tinggi sangat pleaseee. T______T kaw jangan mintak fridge magnet yang sangattttt spesik contohnya nak yang ada tulisan merah je, tak nak warna hitam. tak pon nak fridge magnet nak yang ada gambar kanggaro je. xnak yang ada gambar koala. aku rasa, tak lama aku yang balut korang dengan tualaaaaa. HAHAH. boleh kirim, contohnya cakap la nak 1 fridge magnet, tak kesah rupa macam mana, janji ada tulis SYDNEY atau AUSTALIA, tak kesah warna apa, bentuk apa, bagi duit siap-siap. HAAAAA gituewww. ;) kaw kirim air liur, aku bawak balik air liur. kejammmmm kennnnnnnn weolsss uolsss. :D tak dengar tak dengar. HAHAHA. kbaiiiii. :P


64 comments:

  1. kak yaaaa g biloooo?nok order baju i love sydneyyyyyyy pleaseeeeeeeeeeeeeee.......

    ReplyDelete
  2. amboi nadia bercuti aje ya dia.. hee australia best, last year kak dija gi melbourne, sydney pergi 1 malam je pun, jadinya jalan kat sydney tak la puas sangat.. jangan lupe amik gambar ngan kangaroo.. orang yang takot kucing g australia pun sebok nak pegang ngan amik gambar dengan kangaroo :)

    ReplyDelete
  3. bestnya nak g jalan ambil angin australia..=)

    ReplyDelete
  4. amboi, org pi melancong ada yg dah siap pesan siap2 tu
    sis tak nak pesan apa.cuma nak bgtau iolss jeles.peluk kangaroo untuk sis tau..hihihi

    ReplyDelete
  5. Bestnya Nadia g Australia :) Slamat bercuti Nadia sayanggg :) Nak kirim fridge magnet boleh ? Tak kesah macam mana rupa atau bentuk yang penting made in australia/sydney. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. wahhh..besnye nk g australia..nk simpan duit, nk gi sne jgk nnti..insyaAllah..hehe

    ReplyDelete
  7. salam..waaa best nyee..tringin nk p oversea..xdpt p continue study p travel pun jd laaa..doa kn sy berpeluang continue stdy oversea..skunk ngah ush hbiskn degree..in shaa Allah akhir thun ni hbis..smg ndia n yg lain slmat pg n slmt pulng..:-)

    ReplyDelete
  8. Selamat bercuti, jangan lupa buah tangan :D

    ReplyDelete
  9. Wah org tu nak gi ostolia la

    ReplyDelete
  10. akak...best nye pergi sana...hoho...boleh jugak tu kalau nak buat visa...murah dan jimat...ngeh2..kak jangan lupa kirim gambar koala satu ekk...hohoho

    p/s: kak sy nak demand gelang satu! opsss!

    ReplyDelete
  11. Dulu pernah dapat tawaran kerja di sana, tpi terpaksa menolaknya saat2 akhir atas sebab2 x dapat di elakkan..visa ke sana pun dh buat, hihi xpi nk wat cmne, dh xde rezeki..^^

    ReplyDelete
  12. nak usahakan pegi buat industrial training kat ladang OZ/NZ nanti. kepala duk bayang dah ladang2 menghijau dan biri-biri dorset. haha

    thanks for sharing.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum yanggg, chaiyok2. hehehe

    ReplyDelete
  14. wow bestnyaaaaaaaaaa
    nak kirim Fm boleh ;)

    ReplyDelete
  15. suka blog ni sebab dia kaler oren.. sukaa.. cantikk!

    done follow sini.. jom singgah n follow lik
    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html?showComment=1364706545676#c180484766468552121

    ReplyDelete
  16. errrrrrrr...kirim jejak kaki je la...hihihih

    ReplyDelete
  17. gud info nadia...tq!!! walaupon tatau bile akan mohon visa ni dan passport pon expired next month...huaaaaaa

    ReplyDelete
  18. hahah!!gila kejam..best nyee nak pegi australia..
    nia dh 23 kot..xpenah lg jejak kaki ke neg omputih ni.haha.. nia xnak fridge magnet.nak demand lagi.bwk kangaroo sekor ea.hahahah

    ReplyDelete
  19. wahhh..bestnyerr....selamat brcuti nadia...dah masuk 1hb 4 dah ni..xlma lg la tu nk p ;)

    ReplyDelete
  20. waaa.. nadia nak berjalan.. syoknye..

    ReplyDelete
  21. waaa....bestnya pergi ostolia...:)

    ReplyDelete
  22. wah wah wahhhhh....nak g holiday ngn family...sonok nyerrrr... ole-ole jgn lupa yer nadia...hehehehe

    ReplyDelete
  23. Wahhhh bestttnya nak gi holidayyyyyyyyyy!!!!! snap pic banyak banyak ye nnt boleh lah share bersama kitaorang di sini..

    btw.. terima kasih mak ucapkan kerana sudi menjadi penaja bagi GA MAK DARA Malaysia's Next Top Lucky Blogger" mak amat amat hargainya dan amat berterima kasih atas kesudian nadia itu..

    Sebentar td Mak dara telah pun mengumumkan pemenangnya. Dan mereka adalah : blogger ROZUAN ISMAIL (http://kringg.blogspot.com/)

    & blogger MRS LURVE (http://indahitukamu.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html)

    mereka akan hubungi nadia untuk urusan penerimaan hadiah tak lama lagi ya.. terima kasihhhhh kerana sudi menjadi penajaaaa

    ReplyDelete
  24. wahhhhhhhhhhhhhhhhhh..bestnya nak pi negara kanggaroooo///nak kanggarooo sekor wat alek kasik kak intan..nak ternak..koh koh...eh nama org tu sama la...tp dia cik..kiter puan..ekekekekek..apapun memang best kan g melancong

    ReplyDelete
  25. Ni nak honeymoon ke Australia ke? Syoknya! Moga dipermudahkan segala urusan. :D

    ReplyDelete
  26. bestnya yaya...
    tak lama je lagi kan...
    bawak balik kangaroo ngan koala sekali ek...
    hehe

    ReplyDelete
  27. Salam perkenalan.. :)

    Ringkas & kemas blog ni.. Pergi jalan-jalan Australia ye, syok la.. Selamat pergi & kembali..


    http://keymekeymoo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. bestnya.. wah.. nak ikut... hahahha

    ReplyDelete
  29. Wah syoknya dia nak travel Australia nun..Nadia buat GA la, blh dpt free FM..hihi..nak free aja kan..

    ReplyDelete
  30. Bestnyer pegi Australia..
    Kirim beruang panda sekor..kikiki

    ReplyDelete
  31. salam, wah best nak gi australia :)

    ReplyDelete
  32. jap jap nak fikir. nak kirim ape ehhhhhhhhhhh....kaw tunggu kiriman akuuuuu... hahahhahahaha

    ReplyDelete
  33. nakk ikotttttttttt..sambil hentak2 kaki..

    ReplyDelete
  34. Dok baca MW online, nampak deco rmh Nadia dalam mjlh ni
    http://mingguanwanita.karangkraf.com/info-psikologi/tip-hias-rumah-yang-sempit-1.144170
    cantik:)

    ReplyDelete
  35. datang jemput nadia join contest saya

    http://tsukinano.blogspot.com/2013/04/cuticuti-giveaway-diari-aima.html

    ReplyDelete
  36. salam nadia, seronok baca blog nadia, selama ni baca senyap-senyp je, psl deco rumah cantik semuanya, psl bercuti pn banyak info, kali ni nak pgi australia pula, dan akak rasa nadia pun dari keluarga yang agak berada, akak cuma nak bg cadangan jika nadia berusaha untuk anak, pergilah ke mekah, buat umrah bersama suami, klu boleh bawa sekali emak & emak mertua nadia (jika masih ada) sebab doa emak lah yg paling mustajab selain tu bertaubat & buat ibadah bersungguh-sungguh, insyaallah ada rezeki dari Nya nanti.

    ReplyDelete
  37. nak kirim jugak freezemegnetic....kwahwahkwahh... nk yg beruang kola duk atas sydney opera, sambil pegang bendera malaysia

    ReplyDelete
  38. Penginapan kat sana mcm mana??? hehehe

    ReplyDelete
  39. Bagus sangat info dari nadia, sbb saya pun akan pergi melawat sydney lepas raya nanti. Saya pun akan pergi dgn keluarga, dan sedang mencari tempat tinggal untuk 5 hari. Ada cadangan ka.

    ReplyDelete
  40. Nadia tinggal kat mana semasa di sydney, n urusan visa takda masalah ka, anyway info yg diberi sangat berguna. Tk.

    ReplyDelete
  41. Bagusnya info nadia, sbb saya akan pergi bulan november ni. Penginapan macam mana ya untuk 5 hari dengan famili. Urusan visa ok ka.

    ReplyDelete
  42. salam...saya nak ke australia kemungkina dalam bulan feb. saya nak tanya dokumen apa yng diperlukan nak buat visa ni? dan ad interview tak dgn embassy? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam semua.
      Sapa yg nak aply visa ETA Australia boleh melalui saya. Travel Agent berdaftar. Emailkan passport copy ke wiyatravel@gmail.com (passtikan jelas).
      Detail lain yg diperlukan:-
      1. No Tel
      2. alamat lengkap
      3. Email

      Caj RM20 per passport.
      Paling lambat 24 jam. (subject to approval) 1st time pergi cepat je approve.

      Kongsi-kongsi la ye.

      Thanks,
      Akmal
      012-5846242

      Delete
  43. salam, boleh bagi email cik intan yg
    nak buat visa tu. link yg u bagi invalid la. tq

    ReplyDelete
  44. Hai nadia..saya dah emel kat cik intan..dekat dua minggu dah tapi takde respon..ada contact no lain tak selain email tu?

    Btw, sy akan pergi 1-7 Nov ni..takut tak sempat siap je..nervous..

    Reply soon k..TIA!

    ReplyDelete
  45. Hai nadia..saya dah emel kat cik intan..dekat dua minggu dah tapi takde respon..ada contact no lain tak selain email tu?

    Btw, sy akan pergi 1-7 Nov ni..takut tak sempat siap je..nervous..

    Reply soon k..TIA!

    ReplyDelete
  46. Hai nadia..saya dah emel kat cik intan..dekat dua minggu dah tapi takde respon..ada contact no lain tak selain email tu?

    Btw, sy akan pergi 1-7 Nov ni..takut tak sempat siap je..nervous..

    Reply soon k..TIA!

    ReplyDelete
  47. Pada siapa yang nak aply visa Australia boleh aply melalui saya. Saya travel agent berdaftar: emailkan passport copy ke wiyatravel@gmail.com.
    Detail lain perlu dihantar:
    1. No Tel
    2. Alamat
    3.Email

    Masa yang diambil paling lambat 24 jam waktu bekerja. Caj RM20 per passport.

    Thanks,
    Akmal
    0125846242

    ReplyDelete
  48. Salam semua.
    Sapa yg nak aply visa ETA Australia boleh melalui saya. Travel Agent berdaftar. Emailkan passport copy ke wiyatravel@gmail.com (passtikan jelas).
    Detail lain yg diperlukan:-
    1. No Tel
    2. alamat lengkap
    3. Email

    Caj RM20 per passport.
    Paling lambat 24 jam. (subject to approval) 1st time pergi cepat je approve.

    Kongsi-kongsi la ye.

    Thanks,
    Akmal
    012-5846242

    ReplyDelete
  49. Hi Nadia.
    I came across your blog masa search pasal visa australia ni.

    Saya sebenarnya dah buat visa dengan Cik Intan tu.
    And dah dapat pun copy visa yang dia emailkan.

    tapi nak tau, lepas tu nanti kita buat macam mana ye?
    just print and bawak p check in kat malaysia airport ke?

    sebab saya nk fly dengan 15 orang yang lain ke perth 25 Mei nanti.
    kat visa tu dah ada status 'ok to board'.
    for me, rasa dah ok tu, inshaallah lepas la kat imigresen AU nanti.

    tapi bila makcik yg akan ikut trip jugak tanya:
    'along, minta reference number' booking visa haritu, nak check kat website imigresen AU', saya tanya la Cik Intan tu -- minta reference number.

    tapi dia reply email saying that 'takda reference number' yang ada hanya reference number masa online application sahaja;. cukup memadai dgn check in status ok to board. system saya sama saja dengna immi officer punya sistem'

    so --- persoalannya kat sini , bila dah ada visa (saya receive dlm formats words), saya cuma perlu print document tu dan bwk utk check in nanti?

    takda masalah kata scam ke apa ye? visa takvalid ke...?

    harap nadia sudi reply.
    kalau reply to murnishuhada.mas@gmail.com pun takpe.

    thanks Nadia. looking forward to your feedback !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai murni shuhada :)
      sorry lambat reply. ooo nadia hari tu just print jeeee dan bawak je sepanjang dekat AU nanti. so far alhamdulillah xde pon dorang mintak nak check ke ape ke sangkut mana2 kee tak de takde. sebab nadia rasa once cik intan tu dah buatkan, automatik bila imigresen sane scan passpord kita, akan keluar dekat sistem dorang yang kita dah sah utk memasuki AU. :)

      Delete
    2. Betul tu...

      Just print atau tak nak print pun tak apa...

      ini online visa je :)

      Delete
  50. Salam, nk tnye visa tu print saiz half a4 kan...risau plak rase sbb fly 2 jun t...

    ReplyDelete
  51. Salam, nk tnye visa tu print saiz half a4 kan...risau plak rasenye

    ReplyDelete
  52. email address atas tu xbetul sebab ade dot kat last tu.sbb tu xdapat.ambik yg bawah ni. (eta.australia@yahoo.com)

    ReplyDelete
  53. btw apa nama travel tours cik intan tu ye??coz nk suggest kt kwn...huuu

    ReplyDelete
  54. saya nak tanya, kalau saya beli visa guna yg aud20 tuu, dia just bagi reference number. so, saya tak payah print apa-apa ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...