July 17, 2013

Cara masak Ayam Percik palingg senang dan sedapp! :)

to be honest, aku tak pernah masak ayam percik seumur hidup. percaya tak? kesian kannnnn T____T huhuuu. so boleh tak hari ni kita main masak-masak lagi sebab aku nak share dengan korang cara masak ayam percik paaaaling senang, cepat dan sedapppp! ;)) senangg jeww rupanyaa, aku pun baru tahu mihmihmih. :p aku ingatkan susah gilaa. nama pon ayam percik kannn. bahan utama dia dah tentu-tentu ayam. ;) ok mula-mula, 

kaw gaulkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam. garam jangan banyak sangatt tau. nanti masin sebab kuah percik nanti pon nak letak garam jugak kannn. so garam sekadar cukup rasa je. gaul macam selalu kita gaul untuk goreng ayam tu jeewww cuma beza dia, untuk ayam percik kita kena panggang. tu jeee ;) siappp gaul terus panggang. api kecik je tauuu kan rentungg ayam! HAHA. almaklumlaaa titeww kennn xde pemanggang ajaibbbb T__T pemanggang tradisional besi kepit-kepit pon jadi. muehehe :p settle bahagian panggang ayam.


nextttt, kaw blender je semua sekali bahan-bahan ni.


bawang besar, bawang putih, halia dan tiga batang serai. kuantiti setiap bahan kaw agak-agak je la janji sedapp. :P huhu. letak air sikit dalam blander tauu kang tak terblend barang-barang ni sebab kering sangat kenn. settle blender 4 jenis bahan tadi, tumissssss. :)


sesambil menumis, kaw sediakan 4 barang ni untuk campak jeee semua dalam kuali tadi. ;)


halba setengah sudi kecik, seketul asam keping, 3 sudu besar cili boh dan 3 batang serai ditumbuk sebagai penyeri bau dan pencantik mata. :p campakkkk jeee semua sekaliii dalam tumisan tadi :) 


kemudian tuangkan 1 kotak santan. gaul sebati dan biarkan sampai dia pecah minyak. kalau nampak macam pekattt sangat, tuang air kosong sikit-sikit ye dalam kuah ni bagi tak pekat sangatt. tapi jangan cair sangattt tauu, cair tak sedap.


masukkan garam dan gula secukup rasa. masukkan ayam yang dah siap dipanggang tadi dalam kuali yang sama. 


siapppppp! ayam percik sedia untuk dihidangkannnn. ;))



seee, senang kan? ;)) sila buat esok untuk berbuka dan konpemmm korang akan kagum dengan diri sendiri macam mana aku kagum masuk bakul keluar sendiri. kehkehkeh. first time buat babeee nasib baikkk menjadi. ni la resepi ayam percik mama sayaaaa! :)) senang kannnnn. selamat main masak-masakkkk semua :D

63 comments:

  1. ayam percik yaya nampak lembap-lembap gitu macam chocolate moist tapi versi kunyit hahaha...

    ReplyDelete
  2. baiklah baiklah.. bukan esok saya try..
    hiks..

    ReplyDelete
  3. Seb baik baru je makan ayam percik, kalau tak konpem lebih terliur, sebab sekarang pun dah terliur..heheee

    ReplyDelete
  4. Sedapnya Lapor Plk Nasib Tgok Wktu Mlm..

    p/s : Berkenan Dengan Header Kreatif

    ReplyDelete
  5. Ni ayam percik kelantan style kot... siap berkuah bagai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. udah die mmg kelateness.. percik kite xde kuah kenn.. hehehhehe

      Delete
  6. Hehehehe...

    Tq nadia...esk nak cuberler...

    Salam perkenalan dr Tehran,Iran

    ReplyDelete
  7. Oh senang betul...bagusnyer Nadia, akak dah 8 hari pose....belum masak lagi pun kat rumah ni ha.....

    NAdia bakar ayam ates api dapur eh?

    ReplyDelete
  8. mekasih lah bg idea nak masak apa..dah buntu tak tau nak masak apa hahaha..

    abg zack asyik minta singgang jer..bagus laki haku..5 minit siap masak :P

    ReplyDelete
  9. nmpk sedap --- nak cuba juga - slmt berpuasa

    ReplyDelete
  10. salam, pandainya nadia buat ayam percik :)

    ReplyDelete
  11. kalu nak ayam percik putih xyah buh cili boh, senang bebudak pon leh mkn.... nk try versi nadia wkend nnt.

    ReplyDelete
  12. ayo macam tu je.. senangnya.. nanti kena buat

    ReplyDelete
  13. Tak pernah masak ayam percik jugak hihihihihi ... kalau nadia kata sedapp bolehlah akak cuba nanti hihihihihi ....

    ReplyDelete
  14. aye percik versi nadia..hahaha..mesti sodap ni..kalu kelate kuah dia putih tapi bahan same jew..

    akak pon tak pernah wat ayam percik..pemanggang ajaib takde,pemanggang kepit2 pon takde :(..haha alasan orang malas..

    ReplyDelete
  15. sedapnye...tu halba ke? nmpk kat gmbar mcm biji ketumbar. hehe

    ReplyDelete
  16. wah memang mudah..dah kawin nanti boleh maskla..haha

    ReplyDelete
  17. ehh background dapo kotak2 hitam putih kelabu tu sama.. wahh mcm sedap kena try ni.. hehehhe

    ReplyDelete
  18. a;ah senang sgat...bahan pun tak banyak leh cuba nanti...suka2 benda2 yg senang he3..

    ReplyDelete
  19. nadiaaaaaaaa

    tq for sharing..mcm senang..bolehla buat satlg..ehehe

    ReplyDelete
  20. Lorr...
    Snang je upanyer..
    Tp tetap bk bli sbb mlas msak.
    Hehe

    ReplyDelete
  21. MS suka sangat dengan ayam percik tapi belum pernah buat mcm ni..wow kagum kita nampak sangat mudah dan ringkas lepas ni bole cuba!! thanks

    ReplyDelete
  22. hmmm sedapnya... :-) jadi lapar

    ReplyDelete
  23. wahhhh...mmg senang btoi buat ayam percik ni...terpaksa try...hehehehe

    yaya, just nk inform, kalo bakar ayam guna pemanggang tu atas dapur gas, better lapik ngan aluminium foil...sbb ade org kata, api gas tu tak elok direct kena makanan...just to inform je tau yaya...sbb kita pn guna pemanggang yg same ngan yaya... ;)

    http://www.alyzafisol.com/

    ReplyDelete
  24. yayayyaaaaaaa nnti buattt nak raseeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  25. Perghhh memang pandai masak kalau berjaya di hidangkan dalam pinggang ni..hehe

    ReplyDelete
  26. rajin betul masak.. akak ni kalau desert laju la.. lauk? hampeh!~

    ReplyDelete
  27. ok dah buat...jadi n sedap! tq nadia :)

    ReplyDelete
  28. salam..singgah tgk resepi ayam percik..
    nampak sedap...leh try..halba tu br nampak ade dalam resepi..slalu xde letak halba...
    ps: header mmg best..lawa + comel sbb ade facebook n twitter tu..cane wat?..hehe

    ReplyDelete
  29. nampak sedap dan senang jeee.. eiii.. nak cubalah! thanks bagi idea nak masa apa. nk ambik resepi ye.. hihi

    ReplyDelete
  30. Sedapnya dan resepi senang nak buat... Nak cuba la...

    ReplyDelete
  31. Nasib baik jumpa resepi u ni..tgh jammed kpl ni nk masak ayam tu..

    ReplyDelete
  32. Nasib baik jumpa blog u ni..tgh jammed kpl ni nk masak ayam ni..tq for the recipe

    ReplyDelete
  33. Nasib baik jumpa resepi u ni..tgh jammed kpl ni nk masak ayam tu..

    ReplyDelete
  34. Dh siap masak pon.. jadik..sedap sangat..

    ReplyDelete
  35. Dh siap masak.. senang dh menjadik..sedap.tq.hehe

    ReplyDelete
  36. Akak! Tenkiu sangat2! Seriesli sy mmg takpernah masak percik . Ni first time sy buat follow resepi akak. Ayah sy sampai mkn nasi menambah. Hewhewhew TQVM. Moga Allah merahmati family akak! Ameen.. ;)

    ReplyDelete
  37. Tq share resepi.. Saya nak cuba ahad ni..mesti sedap...
    Www.mamavitamin.com

    ReplyDelete
  38. Thanks bagi resepi..mmg senang
    Www.mamavitamin.com

    ReplyDelete
  39. sedapnya.tenkiu berkongsi resepi simple :)

    follower baru blog nadia.. singgah sini dari blog nanakimie :)
    1909

    ReplyDelete
  40. Terbaekklaa...time kaseh kongsi resepi..nk try la..malaysia bole!!

    ReplyDelete
  41. Terima kasih tuk resepi nh... :)

    ReplyDelete
  42. ida buat hari ni .. doakan menjadik kekekekke

    ReplyDelete
  43. Sister,mohon amik resepi ni,tgh otw buat..

    ReplyDelete
  44. Ok ok, on the way buat.. Serai kena cari dulu. Tq. Sedap n jadi i kabo di blog i plk.

    ReplyDelete
  45. Nampak sedap...Mesti cuba...goggle nak cari resepi...dapat resepi neh..terliur rasanya.. :D

    ReplyDelete
  46. versi ganu pun kaler kunyit dan berkuah..sedapnya...
    teringat arwah mak memang suka buat percik ayam dan ikan...

    7 Peranan Suami Dalam Penyusuan Susu Ibu Mampu Elak Isteri Stress | Diari Mama

    ReplyDelete
  47. Sedapnye nadia.konfom esok p beli ayam then buat kuah percik yg awak ajar ni.sudah terkeliur ni.

    Ape2 pun klu senang meh lah lawat blog saye www.aimanrayyan.blogspot.com

    ReplyDelete
  48. Sedap eeh..nk try la esok.

    Jom lawat blog saye
    www.aimanrayyan.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. Sedap eeh..nk try la esok.

    Jom lawat blog saye
    www.aimanrayyan.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. tq sharing resepi,,,nmpk sgt mudah,,nk try la

    ReplyDelete
  51. Jom try ayam kampung percik..penghantaran percuma ayam kampung segar terus ke pntu rumah anda untuk area kajang/bangi..hubungi 019-6312240/016-3362806(zam) untuk tempahan :):)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...