July 11, 2013

awak tanya saya jawab :)


peel buruk aku, kalau soalan tu perlu dijawab dan diterangkan dengan panjang lebar dan sedetail mungkin, aku akan peram dulu sampaiii aku betul-betul rajin nak jawab. aku tetap akan jawabb cumaaa cepat dengan lambat je. huhu. sorryyyyy liyanaaaa my baddd (-__-') ok sekarang nadia cuba jawab soalan liyana sedetail mungkin ye. 


1. berapa total cost untuk buat lantai pergo, barang+installation+workmanship, contractor mana?

# sebelum ada yang tanya pergo tu ape sebab mungkin ada sesetengah yang tak tauu macam nadia duluuu pon tak pernah dengar watdehell pergo ni. kuikuikui :p bila nak renovate rumah dulu baru tauu oooo pergo tu adalah sejenis lantai yang diperbuat daripada kayu. pergo tu macam ni,


ruang tamu dengan ruang makan rumah kitorang guna lantai jenis marble, dapur dengan bilik air gune tiles, bilik tiga-tiga guna lantai pergo. liyanaaa, awak jangan tanya saya barang berapa harga, installation berapa harga, workmanship berapa hargaa sebab saya pon tak tauuu sedetail tu. mihmihmih. :P saya bayar lumpsum untuk renovate keseluruhan sebuah rumah. contractor pon xde terangkan haa yang ni upah pasang berapa, upah pekerja berapa, harga barang berapa. tak deee sebab dia kira sekaliguss best price harga renovate untuk sebuah rumah tapii rasanya, kalau awak tanya saya berapa anggaran pergo siap pasang untuk 3 buah bilik rumah saya, seingat yang nadia pernah survey, 3 bilik siap semua RM8000. contractor ni contractor indon. jadi nadia memang tak sarankan langsung sebab ada kes berlaku sepanjang proses renovate rumah dulu. nadia xnak korang lalui benda yang sama ye terutamanya sesuatu yang melibatkan duit. :) jenis nadia kalau baguss jangan risauu nadia terus rekemen. kalau tak rekemen tu maknanya memang something wrong somewhere la tuuu. HAHA. ;) 


2. Total cost untuk plaster ceiling.


# walaupun majoriti ruang dalam rumah nadia guna plaster ceiling kecuali dapur, tapi sorryyyyy total cost nadia tak tauuuu. T__T ;)


3. langsir-langsir beli katne yang menarik.

# alamakkk, nadia tak tau sangat bab-bab beli kain langsir yang menarik ni sebab taste lain-lain kannn tapii kalau langsir rumah nadia, 

 yang ni nadia beli dekat bandung. 



yang dua pattern ni nadia beli dekat ikea jeee. :)


4. bedroom set dekat alcano berapa harga eh?


# oooo kalau bedroom set nadia punya nadia tak beli dekat alcanooo. nadia beli dekat kedai lainn. nadia tak tauu berapa harga satu set dekat alcano tu sorryyy. :) dekat alcano nadia hanya beli set sofa merah dan katil ni je seketul tambahan. wardrobe dengan meja solek semuaa nadia beli asing. :) harga katil dekat alcano ni RM1750, boleh baca entry nadia yang sebelum ni dekat sini ye. nadia pernah kongsi cite pasal katil ni.

ok liyana? :)) semoga semuaa penerangan nadia sikit sebanyak membantu liyanaa ye. sorry lambat reply email liyana. :p tolong jangan tanya soalan killer-killer pleaseee. HAHA. ;P lain kali tanya je dah makan belum, duit cukup tak. HAHA. kalau korang ada apa-apa soalan nak tanya, tanya laa dekat komen ni. amagadddd, aku berani mati ni mintak ditanya. muahaha. aku bukak soalan untuk semua jeniss. :P *mantikkkkkknakjawabbb* kalau boleh tolong insyaAllah aku cubaaaa walaupun ada lagi beberapa email korang aku tak jawab. kuikuikui. nanti ehhhh. tapi jangan tanya aku buat anak berapa kali seminggu dahhhh aku pokk karang! kohkohkoh ;))

 

 

 

30 comments:

  1. nadia langsir yang awak beli dekat IKEA tu berapa er. banyak kali dah datang rumah awak tapi tak tanya pulak harganya hahahaha....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum yaya, sheila baru nak tanya soalan terakhir tu. hahahahaha ;p

    ReplyDelete
  3. suka tengok umah yaya..serius cantik dan kemas..umah akak ni macam gua hahaha..

    tak de modal lg nak mendeco secara cantik cantik camni..kalau ada modal..dah loncat loncat nak mendeco.. ;)

    ReplyDelete
  4. pinsan kejap tgk total kos renovate umah nadia :0

    ReplyDelete
  5. cantiknya rumahhhhhhhhhhhhhhhhhh~

    ReplyDelete
  6. saya percaya pada IKEA...ewahhh...macam promote pulak... salam ramadhan kak nadia =)

    ReplyDelete
  7. Pergo tu yang masak dengan speghetti tu kan? kaaaan~? (ngehehehehe...) jangan mara aaa~

    ReplyDelete
  8. akk tak renovate rumah lagi.. kalau da reno nanti.. banyak la soklan kot.. miahaha..

    ReplyDelete
  9. Semua jenis soklan blh ya?....hari ni posa dak?..hahahaha..

    ReplyDelete
  10. hurm.. penerangan yang sangat bagus.. thanks nadia :)

    ReplyDelete
  11. iye.. sy percaya org yg bernama nadia mmg peramah, sbb kat opis ni pun ada kwn nama nadia.. dan dia kalau berckp pun manja tp tegas hihihihi...

    ReplyDelete
  12. perghhh... bajet besar kan.. teringin gak nk renovate rumah nnt mcm ni.. hehe

    ReplyDelete
  13. hahhhh...lpas nih leh rujuk pakar dekorasi kite si nadia comel nih....tgu la akak akan tny soklan sbb xlme lg akak nk deko2 rumah

    ReplyDelete
  14. nak tanye jugak soklan last tu bleh...hehehehhehee... :P

    *bersiap sedia utk larikkk sebelum kena lempang ngan yaya

    http://www.alyzafisol.com/

    ReplyDelete
  15. taknak tanyeee , suka terus datang jeee.. hahaha

    ReplyDelete
  16. nadia buat anak berapa kali seminggu?

    mauahahaha...larikkkk~~

    ReplyDelete
  17. Suke ngan langsir nadia yg beli kat bandung. Kak dija simpan dulu soalan ok, dah ade rumah sendiri nak deco2 baru tanye nadia, tak kira soalan dan jawapan kene free jugak hehe

    ReplyDelete
  18. pehhhhhhhhhhhhhhh.... mahal jugak noh..

    ReplyDelete
  19. bila nak buat rancangan deco-deco bersama nadia farahida?

    ok, ini soalan killer tak? wakaka

    ReplyDelete
  20. ok langsir sangat ohsemmmm ! okbaiii :D

    ReplyDelete
  21. Cantiknya umah yaya.. (tetiba rasa segan nk ajak dtg umah. .)

    ReplyDelete
  22. awak plaster siling tu ngn lantai buat sekali ke? 8k? mcm murah la. yg ni org indon tu jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tak, 8k hanya utk buat lantai pergo sahajaa :)

      Delete
  23. Cantik nye.... Plaster siling tu pun memang nampak kena sangat dengan gambar tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...