November 06, 2012

harga sofa L Shape merah hitam menawan itueewww!


   


seikhlasnya aku memang tak pernah cerita tentang sofa merah hitam ni sebab aku segannnnn. T__T mungkin sebab aku beli dekat kilang perabot jeeeerr. tak mampu nak berlorenzo bagai macam korang kennn. ;) kuikuikui. tapi aku selalu dapat email atau pm dekat facebook tanya tentang sofa ni. bila aku fikir-fikir balik, patuttttt laaaa. kak jee pernah buat entry pasal sofa ni dekat blog dia. korang boleh baca sini. ni kak jee yang pernah popular suatu masa dulu. sekarang pon still populerrrr. gila kaw, artis pon dia, wartawan pon dia, penulis skrip pon dia, mesti la popular! :)  

mula-mula aku kenal kilang ni pon melalui kak jee and mazidul akmal.  kalau kaw jenis spesis macam aku jugak, jenis nak murah tapi nak yang paling berkualiti, paling cantik, dan segala jenis mak nenek paling lagi, kaw kena rajin google. lagipun duk kl ni kan bandar besooo. tak larat ehhhh nak masuk kedai satu-satu survey. jadi google je la baca pengalaman-pengalaman orang lain kan kat mana tempat paling bagus and recommended.  

aku beli sofa di dekat alcano design. owner dia Ah Chye and isteri dia Angle. kilang dorang dekat sungai buluh. area kem tentera ape name ntah. sebenarnya aku tertengok design sofa ni dekat 1 kedai perabot dekat PJ. kaw tau kedai tu letak harga berapa? RM8000++. mungkin sebab dia sewa kedai mahal, kedai dia dalam cermin bagai yang macam showroom kereta tu. jadi harga dorang setanding didalam cermin. ;))  

bila aku design siap-siap, pegi kilang Ah Chye, tanya Ah Chye boleh buat tak sebijik macam ni. dia cakap bolehhhhhh. aku cakap aku nak warna merah hitam, material aku tak berapa reti sangatt. dia suggestkan pelapik warna hitam tu amek jenis casa leather, tempat duduk warna merah tu amek material alberta. aku onn. dia datang ukur dekat rumah aku siap-siap sebab aku memang nak sofa ni terletak cantik ikut saiz keluasan dinding rumah. kaw tau dia letak harga berapa semua sekali? RM3200!  betapa banyaknya beza dengan harga yang dekat showroom tadi padahal boleh dikatakan 90% samaaaa kannnn! aku ape lagi, sebattttt. seminggu terus siappp. 

aku sangattttt suka kualiti sofa merah hitam ni. sangatt. aku tanya Ah Chye kenapa harga dia murah sedangkan kualiti 90% sama dengan showroom perabot dalam kedai kaca yang mahal-mahal tuuu. kaw tau apa dia jawab? 
"amoiii, saya niaga di kilang. harga sewa kilang tak mahal sangat. lagipon, saya tak boleh jual mahal-mahal sebab kilang saya yang supplier kan mereka sofa. kilang saya hantar sofa-sofa kami pada kedai-kedai perabot yang mahal mahal dekat luar sana." :)) seronok kan bila tau supplier sofa sebenar. jimatttt gileee. so kalau kaw berminat nak tempah sofa dengan Ah Chye, tak kesah sofa ke, katil ke, ape ke, kaw contact Ah Chye di 0123966621 dan Angel 0125276652. bagitau dia kaw tau dari blog nadia sri intan jalan ipoh. nanti dia bagi korang diskaun 30%. atau korang boleh terus pegi ke kilang dia di:
 
Alcano Design, 
Lot 2770 M, AL 220, Kampung Baru Sungai Buloh, 47000 Kuala Lumpur. 
Tel: 0361401371.
 
start dengan tempah sofa ni la yang buat wabak merebak-rebak sampai siap tempah katil bagaiii. harga dia murah and mampu milik waa cakap luu. :D


- 3.4.2014
* p/s: harga yang aku dapat RM3200 seperti tertera dekat atas adalah harga time tahun 2012. :) oleh disebabkan sekarang semuaaaa harga barang dah naik, termasuk la harga sofa ni sekali. :) still sofa yang sama, pattern yang sama, harga terbaru dia adalah RM4800 ye harap maklum :)


28 comments:

  1. mmg cun pon sofa ni. sy pon berkenan kawwww.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sekguuuu ;))
      sekgu buat la jugak nanti ye~

      Delete
  2. Replies
    1. syuuu, terima kasihh. biasa biasa je. :))

      Delete
  3. Nad cantik oke ! tpi rumah mila ruang tamunya kecik sangat ada ke design shape yang kecik sikit, ada website ke kilang ni erk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. milaaa, jangan risau yang.
      kilang dia boleh buat ngam ngam ikut saiz yang kita nak. nanti dia akan datang ukur dekat rumah kita. website takde. better call ah chye ye. :)

      Delete
  4. giler r nadia.. nama nadia mmg dah femes kt supplier2.. waaa, bila nk der umh sendiri nie.. bestnyer.. xsbrnyer nk mendeko macam nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhhhh awak cakap saya gileeeeee ;p

      Delete
  5. Memang cantik!!! Ida suka sofa/karpet.. tapi Mushang ada tak leh buat semua tu.. nenanti bebulu dia sibuk ada kat semua sudut sofa tuh! hahhahahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpeeee, mushang ieda first class punya kucing tau. ;)

      Delete
  6. woww...mmg jauh beza hrga tu...tp rm3200 nory tak mampu plak...sofa merah hitam nory rm399 je...tp kualiti mmg teruklah...tgh pikir nak cmpak mana sofa tu, nk bg org pon segan..hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. noryyyy,
      jangan nak merendah diri sangat boleh? pok kangg. ;pp

      Delete
  7. waahhhhhhh, terujanye bila dpt tahu.. hehehe

    ReplyDelete
  8. jauh beza harganya. suka tengok sofa yang simple cemni. yang penting kaler merah dan cantik :) selesa gebu-gebas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. miza nadia memang da tau dah.
      memang tak lari merah hitam kannnn ;)

      Delete
  9. cantik sgt.nak tanya dia la ada cawangan kat penang tak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya dorang dekat kl ni kottt. tapi takpe, try call ahchye eh. :)

      Delete
  10. yang... depa ni buat customized frame besau besau tu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh, kalau frame, nadia tak sure. sebab kalau dalam gambar ni, yang ada frame tu, semua beli asing.

      Delete
  11. tq- dpt alamat kilang ni - nk terjah le

    ReplyDelete
  12. cantil gilaaa! nak beli ah *kumpul duit* haha adore gila kaler merah kott

    ReplyDelete
  13. owhh kawan akak pun buat kat sini.. nanti nak tempah gak.. tapi bagi anak2 besar sikit dan reti melayu apa itu dilarang menconteng.. hehe

    ReplyDelete
  14. Kite pun beli kat apek ni. Sofa tu kat kedai rege +-RM11K tapi dia buatkan jadik RM4500 aje huhuu... skang tgh tgg dia buatkan kepala katil pulak hehe. Pssstt BTW, cantik giler header. Boleh turunkan tutorial caner nak wat cenggitu tak? Hehe... Jemput singgah :) Resepi: Ikea's Swedish Meatball

    ReplyDelete
  15. sudah2 la kena awta dgn diaorang. jgn mudah terpedaya...

    ReplyDelete
  16. Nak beli seribu pun da ketaq tgn apatah lagi 4ribu.. hehee
    Memang cantik sangat.. tunggulah dapat sponsor gedebuk ka..wahaha

    ReplyDelete
  17. Tu harga biasa ja...bleh dpt kat mana mana camtu...mahal jugak...aku rasa material dia frame kayu biasa ja...pastu di balut gan kain seperti baldu ke..biri biri ke...ape2 jela... Pastu dia taruk kosyen duduk n sandar... Siap... Aku rasa mahal jugak.... Modal buat tak seberapa... Hati2 skg ni byk recon...kitar semula... Salin kulit ja...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...