November 07, 2012

resepi mini burger paling senang!

comel tak? comel kennnnn. ;p aku panggil dia mini beger. kalau kaw kaki secret resepi, konpem kaw pernah tengok beger mini macam ni. tapi dorang punya beger betul betul beger la. yang aku punya ni berangan je lebih nak berbeger mini bagai. kalau kaw banyak masa terluang macam aku, sangatttt surirumah lah kate kannnnn ;p kerja buat beger mini sesenang petik jari jeee. cuma mungkin dia remeh sebab banyak benda kaw nak kena main-main macam main masak-masak. kaw kena paham, aku belum puas lagi main masak-masak kecik-kecik dulu terus syafiq paksa aku kawennn kaww. konon taknak aku kawen dengan orang lain kannn. kuikuikui. ;p puiiii. jangan percaya menipu je semata-mata (x__x) sekarang hohh amek kaw, betul betul kena masak. kaw ingat aku pandai? lepas kawen baru hegeh-hegeh nak belajar. 

ok berbalik kepada mini beger, kaw tau tak nak buat dia senang sangattt. bahan-bahan diperlukan, 

- tudung botol susu baby ;p
- daging beger ramli
- daging ayam beger ramli
- roti gardenia
- tomato
- salad
- planta
- toothpick untuk tak nak bagi beger sepah-sepah.

kaw jangan gelak tau aku ajar. T__T senang sangat ya rabbi. kalau aku tak cite pon aku agak korang dah boleh imagine macam mana cara nak buat kann. tapi tak pe, malam ni aku terlebih rajin. T__T

mula-mula kaw amek penutup botol baby, kaw terap roti jadi bulat-bulat. atas 1 keping roti gardenia tu kaw boleh terap dapat 4 bulatan kecil. contohnya macam ni, 
lepas kaw terap roti, kaw terus sapu planta siap-siap. lepas tu goreng atas non stick pan. settle roti, taruk tepi. 

kaw amek pulak daging daging beger tadi. terap kecik kecik macam roti tadi jugak. still guna penutup botol susu yang sama sebab kita nak dapat saiz yang sama. bila dah siap daging, taruk tepii.

potong tomato dan salad agak agak tak besar sangat, tak kecik sangat. biar ngam ngam dengan saiz roti and daging tadi. settle je, kaw dah boleh start menghias. :D kaw susun je sesedap rasa. dah biasa rupa beger macam mana kann. paling bawah roti, lepas tu beger daging. lepas tu tomato dan salad, lepas tu daging beger ayam, lepas tu roti. siaapppppp. jadiii, dekat setiap mini beger kaw ni, kaw dapat rasa dua dua, daging dan ayam.


lepas siap hias terus cucuk dengan toothpick sebab kalau tak nanti berterabur roti dan daging-daging tu. bersepaiiii. seee, senang kan? terus siapppp. satu mini beger ni sekali ngam je sebab saiz dia kecikkk je. nak lagi sedap, amek sos cili dan mayonis, cicah. kalau ada keju, potong kecik2 jugak letak dalam beger ni. terus rasa macam beger mcd, boleh? ;p hewhewwhew. bukan takat kanak-kanak je suka tengok and makan mini beger ni sebab mungkin bentuk dia comel sangattt, tapi laki aku ponn meroyan boleh tahan hari hari tanya bila nak buat mini beger lagiiii, bila nak buat mini beger lagiii. aku stressss la babe. kaw tau aku buat ape? aku sumbat botol susu yang tudung botol dia aku buat penerap tadi terus diam. ok ini menipu. i love you sayang. kehkehkehkeh. ;)

19 comments:

  1. nmpak sedap..tp renyah ckit nk wat kan..*pemalas*
    hehe..

    p/s:syu dok kat cheras kak..blaja cni..ble photoshoot tu? mcm bes aje..tp kte malu..hihi

    ReplyDelete
  2. erm ..senang dan simple...lazat tuh!!

    ReplyDelete
  3. hahaha.. oo, nadia pun xkeje yer.. samalah kiter.. huhu.. bagus resepi nie. tp, terbakar plak dapur tue nanti.. kuikuikui..

    ReplyDelete
  4. comel! rasenye sure sedapkan..yg penting senang nk sumbat..ekekeke...

    tq share..nnti boleh try kalo rajin (*_*")

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti buat share picture dengan nadia tau. :)

      Delete
  5. WAHH NAK KENA TRY NI.....COMEL & MENARIK SELERA TEKAK...NYUMNYUM

    ReplyDelete
  6. Hubby ida suka buat burger bakar. Besau besau dia buat tauuu.... Jenuh ida nganga mulut nak ngapppp! Ida nak up idea ni kat dia lah.. Suh buat burger bakar tapi comel gitu~~~ makan pun terasa sopan dunia akhirat... HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieda, lepas ni boleh buat beger bakar versi kpop kecik comeyy lotteyyy ni. ;p

      Delete
  7. mmg sgt2 senang n sgt2 simple yang oiii...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn, nanti kak sya buat la ye kalau free. :)

      Delete
  8. Wow! Nice blog here! Jom view saya juga!=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/urban-street-winter-photoshooting.html

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. yayyy, nanti akak boleh buat untuk daniaaa! :)

      Delete
  10. coemlnya... nak makan pun mcm syg jer.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...