July 04, 2013

Pengalaman bercuti ke Krabi, Thailand - Day 1 Part 2

1. Harga tiket flight ke Krabi, Thailand  
2. Pengalaman bercuti ke Krabi, Thailand - Day 1 Part 1 
3. Hotel Murah di Krabi, Thailand


lepas settle semuaa urusan mengcheck in dekat hotel, letak barang semua dalam bilik, terus kitorang bersiap untuk start aktiviti hari pertama. untuk hari pertama aktiviti kitorang adalah elephant trekking, emerald pool, tiger cave dan hotspring waterfall. memang pakej dia semua sekali ni ada tapi kitorang bersepakat untuk tak pegi tiger cave sebab tu tempat beribadat dorang jadi kurang sesuai rasanya nak nak kalau ada badan yang lemah. 

oleh disebabkan kitorang sampai dekat hotel dari airport pon dah pukul 8 lebih, tak sempat dah nak membazir masa jalan-jalan cari kedai travel agent paaaling murah. jadi kitorang bersepakat untuk amek pakej aktiviti hari pertama ni dengan hotel je senang. nasibb baikk aku dah listkan harga paaaling murah setakat aku survey online sebelum pegi krabi hari tu. jadi semua harga yang kitorang bakal dapat kitorang akan refer dari harga tu. kalau jauh sangat beza harga, no no no. kata nak jimattt :p jadi untuk pakej hari pertama ni, 

# elephant trekking + emerald pool + hotspring waterfall + tiger cave + lunch disediakan + transport pegi balik: 1000 THB per person. :)

murah takk? rasanya dah murah dah nii. halall je laa :p jadi untuk kitorang bertiga, 3 orang untuk aktiviti hari pertama adalah 3000THB. convert duit mesia RM313.50. 


walaupun semuaaaa tak cukup tdo, ye la sampai sampai je krabi terus buat aktiviti kan :p tapi nampak tak muka masing-masing teruja tahap berapa? mihmihmih. ;)) 

dia dia. dia paaling teruja :P

sharp pukul 9.30 pagi waktu krabi, van dorang pon datang amek dekat depan hotel untuk bawak ke tempat elephant trekking yeayyyyyy ;)


ida paling tak menyabaa :p nory nombor dua. kehkehkeh. cer kaw tengok jari jemari nory siap berinaii bagaii :p nory geng dengan mila. dorang dua dua pakai inai. konon nak amek mood pengantin baruuuu padahall :p mihmihmih. ni semua idea ida laaaa pakai-pakai inai ni tapi last-last, tuan punya idea pon tak terpakai. aku apetah lagiiii. i is maluewwwww nanti orang tengok hey dorang ni kawen berjemaah ke ape semua tangan merah datang krabi. HAHA :p 

selepas ntah berapa jam kemain lama nak sampai ke tempat gajah ni, dalam sejam kottt tak pasti sebab dalam van aku bantai mentido. sedar sedar dah sampaiiii. :)


sebenarnya, seumur aku hidup, aku tak pernah tauu pon rupanya badan gajah adalah berbuluuuu. seriusss wa cakap luuu. dia bukan stok bulu-bulu halus macam bulu kucing gosok lembuttt je anyonyonyoo takk. heyyy rupanya badan gajah berbuluuu dan bulu tu adalah stok mencacakkk keras terpacak-pacak. heyyy gewliiii ok nak pegang sebab keras kannn. sila bayang gajah ok, imaginasi jangan terpesong jauh sangat. HAHAHA ;p 

tempoh masa untuk aktiviti elephant trekking adalah 1 jam. kenalkannn, ni la gajah yang bawak kitorang jalan-jalan pusing hutann. sauuu nama dia. baikkk je dengar arahann. tuan dia pon tak de la garang mana macam tuan gajah ida dengan sheila. heyy yang tu garang gileee kot sikit-sikit sebat, sikit-sikit cucuk mata. kesiannnn tau.


gigih laaa dorang bawak kitorang jalan-jalan naik turun pusing hutan segalaa. mula-mula naik gajah boleh tahannn sakit pinggang babe sebab kaw kena pandai imbang badan ikut kaki gajah bergerak kan. kalau kaki dia menyenget, dengan badan-badang kita sekali akan senget tapi layannn je la jakun tak pernah naik gajah kannnn kesiann :p 



ada gaya datuk datin sedang melawat tapak kawasan projek pembangunan juta-juta? :p HAHA 


lepas dah habis pusing hutan segala, tuan gajah suruh aku jadi pemandu gajah. dia turun bawah bagi arahan sambil berjalan dan tangkap gambar kitorang. aku mengensott slow-slow pegi dekat kepala gajah tapi heyyy duduk tak sampai 5 minit cannott go babe cannot gooo. (-___-') bila kita duduk, kaki kita akan park betul-betul dekat belakang telinga gajah. yang gajah pulak asyikkk duk kibas-kibas telinga dia. geli kottt kena bulu-bulu. terus tukar driver suruh syafiq bawak. muka syafiq takleh bla kannnn mula-mula. :p gewliiii kena bulueww la tuuuu. 



lepas tu terus steadyyyy dah gaya pengembala gajah yang berjayaa :p mihmihmih


tiba-tiba masing-masing berdebar sebab semua gajah-gajah ni sibuk nak masuk dalam air konon mandi manda macam gajah ida yang siap berendam hamboii hamboiii. :p nasib baikkkk gajah yang bawak kitorang masuk air untuk basuh kaki jee. hikhikk.



nory kan korang, nampak je muka lembut ayu lemah gemalai tapi kaw jangan tak tauuuu, dia semua jenis benda dia berani cuba. :) jangan kata gajah, roller coaster yang bahaya gile mintak nyawa dekat uss pon dia berani main apetah lagi setakat bawak gajah. :p

yang mila kesiannnn siap dapat anak tiri sekejap menunggang gajah bersama-sama. HAHA. sorry milooo. :P adik aku naik satu gajah dengan mcdee dan mila. mula-mula aku awal-awal lagi dah ajak adik naik gajah dengan kitorang je tapi tuan gajah tu tak bagi dia kata limit dua orang je satu gajah. sekali tengok aiikkk dah kaw kenapa adik dekat sana. rupanya tak cukup gajahh. kesiannn milo tak boleh gesel-gesel :p kehkehkeh.


 

lepas dah sejam habis pusing-pusing, si tuan gajah pon cakap la kalau sudi bagi la tips dekat dia. :) aku ok je sebab dia sangattt la baik layan kerenah kitorang bersembang walaupun macam itik dengan ayam. HAHA. sorang cakap BI, sorang cakap thai. dia tak paham aku, aku tak paham dia tapiii gigih bercakap siap dengan gaya tangan kaki semua bagi kitorang paham. HAHA. kitorang bagi 60 BATH je. :p convert duit mesia RM6.30. 


mula-mula sampai tadi bukan main seramm nak pegang, sekali bila dah habis pusing kampung, ehh ehhh. gajah dorang ni memang betul-betul jinak laa. :)


jinak sampai tahap boleh peluk-peluk belalai dia. tapi dalam hati berdebar kaw jangan tanya. di buatnya dia sawan angkat belalai dia, mantikk aku laki bini tepelanting sama. nasib baikkk dia behavee. sukaaa ye orang gosok-gosok belalai yeee. (x____x)

makk aiii entry gajah pon dah panjang berjelaaaa. belum masuk emerald pool dengan hotspring watefall. nanti ehhh? to be continueee :))






21 comments:

  1. berbulu mata aku baca entry korang2 smue... citer same tp nak jugak bace... cepat berlumpe sape buat entry dulu... wakaka...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum yaya, hahahaha lawak siot. sheila pun taktahan geli dengan bulu dia. hahahaha tak sampai seminit dah lari duduk belakang. tak kuasa mak nak layan kegelian itu. hahahahhaa >__________<

    ReplyDelete
  3. gajah nory notty, org nak peluk dia, dia sibuk nak langgar kita....dahlah gemukk..hahahah...alaa nak gambar peluk2 gajah jugak macam yaya...nak jugak..nak jugak....huhuhu

    ReplyDelete
  4. Akak pn tak tau bdn gajah berbulu..pacak pacak lg ek

    ReplyDelete
  5. Tiba2 terasa terimgin nak booking flight utk cuti2 keluarga tahun depan.

    ReplyDelete
  6. ayat hot. belalaiii.. syokkk.. hahahahahhahahaa

    ReplyDelete
  7. *berangan nak gi krabi jugakla...nnti kalau nak ke sana, aku terjah entry ni semula...ekekek

    ReplyDelete
  8. tak suke dengan tuan gajah yang suke buat gajah..
    :(

    ReplyDelete
  9. walaupun korang update bnda yg sama, tetap nk baca jgk..huhu..

    ReplyDelete
  10. agak2 pnh dak gajah tu naik myk masa bwk org?..adui ngeri nak bygkan

    ReplyDelete
  11. hahahaha. gajah ni sauu pulak nama dia..hahaha. yang nory punya gajah habis comel nama dia.hahaha

    ReplyDelete
  12. Bestnyer korang korang korang nek gajah.....

    Lagi happy bersama yg tersayang ;)


    Nadia, ni akak dedicate entry FM kat Nadia
    http://normj1001.blogspot.com/2013/07/fm-krabi-dari-rakan-blogger.html

    ReplyDelete
  13. salam..waaaa..best3nyaaa..bila lah nk sampai..naik gajah bagai..heheh..:-)

    ReplyDelete
  14. seronoknya korang siap dapat naik gajah lagi..lagi seronok dapat bercuti beramai2 yea..hehe

    ReplyDelete
  15. OO MURAH TU..4 AKTIVITI HANYA 100 SEORANG..OK LA..JINAK BETUL GAJAH2 TU..GAJAH MILA KENAPA..NGAMUK KE..HEHE

    ReplyDelete
  16. kahkahkah.. cer yaya tgk betul2 gmbr yaya atas gajah pakai spek.. ntah napa za gelak gile2.. kohkohkoh.. sian mila xleh gesel sedangkan dia yg berhoneymoon.. kohkohkoh..

    ReplyDelete
  17. Bru prasan terserempak dkat goodwill hotel time korg br smpai.haha

    ReplyDelete
  18. pemilik blog ni lucah

    ReplyDelete
  19. hmmm....belum kawin dah berpeluk-pelukan....baguss laa tuu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...