June 11, 2013

cara masak nasi lemak senang dan sedap :)


boleh tak hari ni entry kita entry main masak-masak? :p aku kan bukan sokmooo rajin masuk dapur jadi kaw layankan je laaaa sekali sekala. (x__x) HAHA. hari ni aku nak share dengan korang resepi memasak nasi lemak sedap dan senang. dan jangan tak tau, curlassss. :p aku siap namakan nasi lemak aku ni Nasi Lemak Cinta Sayang. muahaha. :p kenapa bercinta sayang bagai, sebabbbb setiap titik peluh yang keluar time aku masak ni ibarat setitik kasih sayang aku yang mengalir. over sangatttttttttttt. HAHAHAHA. senangggg je ni babeee. 

Bahan-bahan yang diperlukan:
# Beras
# Santan Kara
# Halia
# Bawang merah
# Daun pandan
# Ikan bilis
# Telur
# Timun
# Ayam
# Bawang putih
# Bawang merah
# Cili boh
# Tomato puree jenama Leggo's
# Lada
# Kunyit
# Garam
# Gula
# Ajinamoto

meh aku pecah-pecahkan kerja supaya senang korang paham. :) untuk memudahkan kerja korang, better korang start dengan masak nasi dulu siap-siap sebab nasi kan lama sikit nak masak. :) bahan-bahan yang diperlukan untuk masak nasi adalah, 

beras, halia, satu ketul bawang merah, tiga helai daun pandan dan satu kotak santan kara. 

kenapa aku pilih santan jenama Kara sebab dia adalah tanpa kolestrol dan dia punya rasa, heyy sedapnyaaaaaaa. bau dan aroma je pon boleh buat makan bertambah-tambah tahuuu. :)


so senangg je. basuh beras siap-siap dan masukkan kuantiti air secukupnya. campakkan semua bahan-bahan tadi dan tuangkan satu kotak santan kara dan secubit garam. gaul sebati dan siapp dah boleh masak. senang kan? settle bab nasi. 

untuk accessories, kita perlukan timun, ikan bilis dan telur. timun tu potong last-last takpe sebab senang je dan kita nak jaga tahap kesegaran dia. :)



untuk memudahkan kerja, goreng dulu telur siap-siap, settle. :)


kemudian goreng ikan bilis, settle. :)


nasi settle, accessories settle. sekarang masa untuk masak ayam masak merah. mula-mula perap ayam dengan sedikit kunyit dan garam sebab ayam tu nanti kita nak goreng dulu baru sedapppppppp. :)

 
 dan gorengggg,


angkat dan biarkan dia dekat tepi dulu sebab kita nak siapkan kuah dia pulak. bahan-bahan yang diperlukan untuk buat kuah dia adalah, 


bawang merah, bawang putih, cili, cili boh, bawang kisar, gula garam ajinamoto secukup rasa dan tomato puree keluaran Leggo's.


kenapa aku guna Tomato Puree Leggo's sebab dia punya rasa tomato lagi piorrr. tak perlu tambah sos tomato bagai lagi dah. cukup rasa masam manis dia. so mula-mula tumbuk bawang putih dan tumiskan sampai keperang-perangan.


lepas tu masukkan bawang kisar empat sudu dan cili boh empat sudu. tumis sehingga pecah minyak. 


kemudian masukkan 5 atau 6 sudu tomato puree Leggo's. 


campakkan bawang merah yang dah siap dipotong tadi, lada, gula garam dan ajinomoto secukup rasa. kacau sehingga sebati dan last sekali, campakkan ayam yang dah siap digoreng tadi. siapppppppppp :)


haaaa senang kannnnnn :)) siapppp. Nasi Lemak Cinta Sayang muah muah sedia untuk dimakannnnnnn. kehkehkeh :))


nanti korang buat ehhhhh baru kita boleh rasa cinta sayang kasih mesra sama-sama. :p selamat mencubaaaaaaaaaaa :)) 


42 comments:

  1. ouhhhh sedapnye :)
    bole ler try huhu

    ReplyDelete
  2. Hi yaya... bolehlah cuba resepi ni nnt. Akk jarang2 msk nasi lemak hihihi.. Tq sharing :D

    ReplyDelete
  3. hari ni saya puasa..jadi anda diminta hantar sepinggan nasi lemak utk santapan berbuka..aduh yaya ni kannnnnn...

    nasi lemak come to mama!

    ReplyDelete
  4. Ala mengodanya..nak buat jugaklaaaa~

    ReplyDelete
  5. hmm..memikat selera...kemas je Nadia buat kerja kat dapur..

    ~ jom berkunjung ke blog saya untuk tips kesihatan wanita, terima kasih~

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. perghhh masak nasi lomak ni aku fail skett. hehehe cayalah! pasni belajar masak dengan yaya lah. heheheee. senak perut sheila menahan kelaparan masa puasa ni ;p

    ReplyDelete
  7. hebat gile resepi ni.. bujang pon leh buat

    ReplyDelete
  8. Bila blogger memasak... sepatutnya stgh jam siap tp jadi la 45 minit sbb ambk masa nak ambk gmbr lagi... hahaha... joking...

    ReplyDelete
  9. Nama restoran kat shah alam huhu
    Nasi lemak yg menggiurkan, menggoda dan mengasyikkan!
    Dari smlm kot asek teringat2! :)

    ReplyDelete
  10. Sedap nampak nasi lemak cinta sayang!! Hurm....

    ReplyDelete
  11. makaihh ns lemak cinta syg dia nmpk yummeh!! nk try resepi ni eh sbb xpenah msk gn puree tuk ayam msk merah

    ReplyDelete
  12. Hi nadia, akak terliur la tengok ayam mask merah tu...nak cikit...

    ReplyDelete
  13. Mohon share resepi ye dear..hihihi...

    ReplyDelete
  14. rajinnya nadia wt nasik lomak..:)

    ReplyDelete
  15. ok..lps ni nak buatlah! hahaha..sebab x pernah try buat ns lemak..tkut xjadi...ngeee

    ReplyDelete
  16. haii si peha ayam gebusssssssss.. aku dapat kaw, aku ngap puas puas! hhhhhahahhaa.. nak buatttttttt nak buatttttttttttttttttttttttt

    ReplyDelete
  17. amboi sedapnya nampak..tak aci hujung minggu ni kena masak nasik lemak jugak

    ReplyDelete
  18. waaa.. rajin.. sekalimasak nasi lemak tu.. :)

    ReplyDelete
  19. HHAHAA..MEMNAG SENNAG BUAT NASI LEMAK

    ReplyDelete
  20. nak test jgklh.....emm masti sedapkn

    ReplyDelete
  21. Nasi yg dimasak untuk berapa orang?

    ReplyDelete
  22. waa gambar cam sedap bagus la pompuan pandai masak leh pikat suami.....

    ReplyDelete
  23. Fuh, nampak sedap.... terasa lapar la pulak

    ReplyDelete
  24. sya x pandai msk lar Nadiaa .. Pandai mkn jew ,, huhu

    ReplyDelete
  25. Berasnya berapa banyak?

    ReplyDelete
  26. Tq for the recipe dear.. tetibe rs nk try buat nasi lemak n jumpa website u ni.. 1st time nk buat malam ni..hehe..

    www.leonora-style.com

    ReplyDelete
  27. amboooyy...
    jadi pengen bersantap nih.
    untuk yang pengen belajar memasak sekarang ada cara baru.
    belajar memasak rendang sambil jalan-jalan ke ranah minang..
    klik minangkabau cooking trip dan nikmati pengalaman baru.

    ReplyDelete
  28. masakan mak lagi sedap..x pakai pon leggo's tu...buat sndri sambal

    ReplyDelete
  29. best kalau dapat masak sendiri nasi lemak kan :)

    ReplyDelete
  30. salam sayan mshazadoes follow nasi lemak :)

    ReplyDelete
  31. old time favourite kan..masak sendiri lagi puas..hihi..salam singgah ye

    ReplyDelete
  32. Mak ai.. sodapnyo.. kurus poso den..

    ReplyDelete
  33. Bismillah,

    sedapnya ayam masak merah...nak nampak warna cantik letak tomato puree ya...
    boleh cuba nie...thx ya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...