June 12, 2013

Budget keseluruhan ke Sydney, Australia


part paaaalingg ditunggu-tunggu, part paaaling ramaiii yang tanya. korang jangan ingat aku nak show off pulak. kejadah sangattt kalau aku nak show off setakat bercuti 4 hari 3 malam dan tido dekat Malaysia Hall yang mana antara penginapan paaaaaling murah je dalam Sydney. mihmihmih :p semoga semua perkongsian ni memudahkan korang membajet berapa yang perlu korang sediakan kalau contohnya korang nak pegi bercuti ke Sydney secara murah macam kitorang ni. :) janji, asal dapat kenal tempat orang dahhh. kuikuikui :P


untuk ke Australia, tak kesah mana-mana part, korang wajibbbbb ada visa. korang boleh tengok entry Visa ke Australia yang aku pernah buat sebelum ni. peruntukan untuk visa adalah RM140. 




nak pegi Sydney dah tentu-tentu kena beli tiket kapal terbang kannnn. kalau rasa poket tak berapa tebal tapi bajet macam orang kaya nak keluar negara, kitorang laa tuewww :p sila baca entry aku Harga tiket flight ke Sydney, Australia. peruntukan untuk tiket kapal terbang adalah RM5409.


Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama di Sydney korang boleh tengok entry ni, Pengalaman bercuti ke Sydney, Australia - Day 1 dan peruntukan untuk hari pertama adalah RM 3312.00.

Jumlah perbelanjaan untuk hari kedua di Sydney korang boleh tengok entry ni, Pengalaman bercuti ke Sydney, Australia - Day 2 dan peruntukan untuk hari kedua adalah RM 1048.48.

Jumlah perbelanjaan untuk hari ketiga di Sydney korang boleh tengok entry ni, Pengalaman bercuti ke Sydney, Australia - Day 3 dan peruntukan untuk hari ketiga adalah RM2346.05.

Jumlah perbelanjaan untuk hari keempat di Sydney korang boleh tengok entry ni, Pengalaman bercuti ke Sydney, Australia - Day 4 dan peruntukan untuk hari keempat adalah RM158.00.



Total keseluruhan 4 hari 3 malam di Sydney, Australia adalah,

# visa ke australia: RM 140.00
# tiket flight: RM 5409.00
# perbelanjaan untuk hari pertama di Sydney: RM 3312.00
# perbelanjaan untuk hari kedua di Sydney: RM 1048.48
# perbelanjaan untuk hari ketiga di Sydney: RM 2346.05
# perbelanjaan untuk hari keempat di Sydney: RM158
_______________________________________________
TOTAL: RM 12,413.53 


nahhh, aku rasa cukup details dah ni aku bagi. nanti pepandai la korang bajet sendiri eh berapa korang nak bawak atau berapa korang kena sediakan untuk ke Sydney. mahal murah sendiri tepuk poket sendiri jawab. hewhewheww :p legaaa gileee semuaa entry Sydney dah settle yeayyyy. kenapa kena settlekan cepat-cepat? sebab minggu depan nak pegi honeymoon lagi yeayyyy yeayy yeayy sambil gelek-gelek bontot. :))




 

 

30 comments:

  1. 12k???????????????? Omaiguciiiii.......... tepuk tepuk poket, poket jawab "dah xde duit lah oiiii!!! asyikk berjalan jeee" HAHHAHAH

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum yaya. Ya Allah, mengucap tengok jumlah keseluruhan. perghhh bila ntah nak merasa pergi sana. tumpang tengok gambar yaya pun dah cukup rasanya. hihi. next week? tak ready lagi. helpppp *___*

    ReplyDelete
  3. best nya ...... tgk total pun best jgk jumlahnya ... hehehh

    ReplyDelete
  4. yeay dah abis dah entry sdyney next destination pleasseeeee

    ReplyDelete
  5. pinar mata jap tengok total...nadia,ni bukan takat tebal dah kbagi akak...dah berlayer-layer tebal dah ni..

    kalo cam ni punya $$$,jawabnya tak tau biler la boleh pegi..huhu..rasa teringin nak gi kang,baca jer kat blog ni..boleh feeling2 pon dah cukup.. :)

    ReplyDelete
  6. Banyaknya..kena start menabung la akak kalau nak g sydney...hehe..
    Mudahn ada rezeki akak nanti..insyaallah..

    ReplyDelete
  7. waaa.... kan best kalau gaji aku 12k sebulan... tiap bulan aku bercuti... hahahha...

    ReplyDelete
  8. phewwww....berpeluh sambil kesat dahi...
    12k kate kooo!!!!! (tiru ayat Mila)..hahaha...
    acaner nak bajettt ni...kuikuikuikui..

    nexttt weekk honeymoonnn,, yeayyyy yeaaayyy

    ReplyDelete
  9. waaa nadia nak gi honeymoon kat mana plak tu...

    ReplyDelete
  10. wah, honeymoon lagi.. kat mana pulak destinasi cinta lepas ni? hehehe

    ReplyDelete
  11. sronok dpt jln2 sydney..nanti bole refer if berpeluang ke sydney...wah sronok ye nk jln2 honeymoon plak...

    salam kenal

    ReplyDelete
  12. Astagfirullah! hahahaha byk tuuuuuuuuuuuu...... alamatnya time ena dah kerja nanti baru dapat pergi...

    ReplyDelete
  13. wah....mahal tu xmampu lagi lah akk nak pegi hihihihi... :P

    ReplyDelete
  14. 12k!!! wahhhh tertelan liur kita kejap kak. tapi pengalaman tu penting kan. insyaAllah ada rezeki, teringin jugak jejak kesana. tapi buat masa ni, saya kumpul duit untuk ayah sihat dulu lah! :)

    ReplyDelete
  15. thanks Nadia, boleh tahan jugak ek...ni untuk satu famili lah kan...

    ~jemput singgah di blog saya, terima kasih~

    ReplyDelete
  16. entry berguna ni. boleh bajet bagi yg nak bercuti ke sana nanti. syok tol bercuti.jeles tgk.hehe

    ReplyDelete
  17. settle sudah entry aussy kan.. alhamdulllah..

    ReplyDelete
  18. bestnye bercuti ke sydney tp 12k...setakat ni x mampu lg nak bercuti ke sana..

    ReplyDelete
  19. fuhhhh... harga renovate ruang beranda rumah gegegegge.... pingsan.

    ReplyDelete
  20. PERBELANJAAN UNTUK SORANG KE RAMAI2..EHEHE

    ReplyDelete
  21. yup... utk sorg ke ramai2 ni bebb?

    ReplyDelete
  22. Corelle2 yg dibeli tu semua di check in ke? Cukup ke 20 kg sorang tu utk corelle?

    ReplyDelete
  23. Semua corelle2 tu di check in ke? Cukup ke 20 kg sorang utk check in corelle tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. corelle semuaaaa hand carrryyyy :) luggage lain check in

      Delete
  24. Terima kasih berkongsi cerita dan pengalaman.. Sedang merancang kesana.. Detail betul cerita puan..

    ReplyDelete
  25. Ni yg rase berkobar2 nk gi sana...lbey2 tang corelle tu...hehe...

    12k utk 6org...ok lh...

    Nice sharing, nadia :)

    ReplyDelete
  26. Best...banyangan sydney dah ada cuma masa yg sesuai......say hello sydney! Tumb up!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...