June 27, 2013

Harga tiket flight ke Krabi, Thailand


oleh disebabkan ramaiiiii yang suruh aku buat pembentangan bajet ke krabi macam perbentangan bajet ke sydney dan universal studio singapore sebelum-sebelum ni, moh la kita start dengan harga tiket kapal terbang dulu ye :)) sebenarnya krabi ni antara list tempat wajib honeymoon kitorang masa awal-awal kawen dulu. siap dah booked tiket flight, dah bayar hotel bagai tapi malang tak berbau, dua tiga bulan sebelum pegi krabi, aku patah kaki dan kena operate. seriuss frust menonggeng time tu tak dapat pegi. T__T tapi xpee, anggap je ada sebab musabab dia tapi spesis aku susah berputus asa kalau bab berjalan ni. kehkehkeh :p apeadehall, kita book la yang baruuu ;)) wiwiwiiii. 


kitorang book time AirAsia tengah buat promosi. dapat harga RM230 untuk dua orang pegi balik. murahhh kannn? ;)) dan add on nasi lemak pak nasir sorang satu untuk flight pegi. total keseluruhan untuk flight KL-KRABI, KRABI-KL adalah RM254. 

perancangan awal pegi 22 Jun 2013, balik 24 Jun 2013. kira macam 3 hari 2 malam je la. sekali bila ida, nory, mila and sheila pegi, rasa macam alaaa cukup ke 3 hari 2 malam niii. macam tak cukup jeee. :P gigih stadi google tempat wajib pegi di krabi padahal tiket pegi balik dah booked. T____T bila dah stadi, heyyy mana cukup 3 hari 2 malammm. mana sempat nak buat 4 islands, mana sempat nak buat phi phi island, mana sempat nak buat elephant trekking, mana sempat nak naik kayakkk. huwaaaaa. T___T lepas pikir timbang tara lagi sekali, kitorang sepakat untuk pegi 4 hari 3 malam. jadi walaupun terpaksa book tiket flight balik yang baru tapi wa pasrah janji dapat buat semuaa. alang-alang pegi kannn. :) gigih la book tiket balik yang baruuu. 


nasib baik time tu tengah promosi lagi. jadi, untuk tiket baru dari KRABI-KL, dapat la harga 1980 thb. convert duit mesia RM206.91. untuk convert duit dorang ke duit kita, duit dorang darab rate duit kita. macam masa aku tukar duit hari tu dapat 10.45. meh aku bagi contoh bagi korang paham ye, harga flight tadi 1980 thb kan. nak tau dalam duit mesia, 

1980 thb x 10.45= RM 206.91

fahammm semuaaa? :)) dann untuk pengetahuan korang, adalah jauhhh lebih jimat kalau korang tukar duit dekat krabi. bukan dekat mesia. T___T sebab ida dengan sheila ada tukar duit dekat krabi hari tu dapat rate 9.20 kalau tak silap. rendah gile. maksudnya, semakin rendah rate tu, semakin untung la kita. 

kan flight kitorang pegi krabi 22hb jun, adik lelaki aku balik dari plkn 21hb jun. oleh disebabkan time kitorang pegi sydney hari tu dia tak dapat ikut sebab plkn tak lepas, jadi krabi adalah destinasi membalas dendam untuk beliau. kehkehkeh. mau menggelupurrr kalau tak dapat pegi jugak. last-last, 5 hari sebelum tarikh kitorang ke krabi, aku book tiket flight untuk dia pegi sekali. masa ni takde harga promo promo lagi dahhh. T__T untuk sorang pegi balik dari KL-KRABI, KRABI-KL dan add on seketul nasi lemak flight KL-KRABI adalah, RM753.00 T_______T

haaaaa nampak tak betapa jauhnya beza book awal dan book last minit? T___T sila book awal-awal yeee. lain la kalau duit korang berkepuk tak habis meh bak sikit :p 

kalau korang perasan, kitorang tak add on makanan time flight balik konon tak lapar lagi kottt pagi-pagi buta tapi sekali naik je kapal terbang, semuaaaa kebulur. HAHA. ape lagiii, terus beli by cash. kuikuikui. jadi dalam kapal terbang, kitorang beli 2 nasi lemak pak nasir, 1 nasi ayam dan 3 botol air mineral. total adalah RM54. :) haa settle bab segala mak nenek yang berkaitan dengan flight. meh bagi total keseluruhan ye. 


# Tiket flight KL-Krabi, Krabi-KL dua orang pegi balik: RM230
# Tiket flight Krabi-KL dua orang: RM206.91
# Add on nasi lemak pak nasir flight KL-Krabi untuk 2 orang: RM24
# Tiket flight adik KL-Krabi, Krabi-KL pegi balik untuk seorang, add on nasi lemak: RM 753.00.
# beli makanan time flight balik dari Krabi-KL: RM54

________________________________________________
TOTAL: RM1267.91

settle bab kapal terbang. :)


23 comments:

  1. Assalamualaikum yaya, cepat gila updated! heeee redha la nak beli tiket untuk adik kan. hehehe. takpe yang penting balas dendam tercapai. huhu...

    ReplyDelete
  2. xsaba nk baca nxt entry sbb sy akn g krabi bln 10 ni .. hehehehehe

    ReplyDelete
  3. waaahhh murahnya harga tiket promo tu!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Tuh la ramai ckp nak pergi mkn air luar ngara kne book time promosi..kan kan kan

    ReplyDelete
  5. Mmg murah tiket flight..
    Untung gak booking awal :)

    ReplyDelete
  6. wow!! bestnyaaaaa akk.. murah tiketnya, nak pergi tapi tu la xtau nk ajak siapa...

    ReplyDelete
  7. wahhh..besnye kak nadia, g krabi pulak..mhlnye hrga tket book last mnit..berkali-2 ganda dari hrga promo..

    ReplyDelete
  8. cepat2 yunk taip entri...dah tak sabau nak tunggu ni...
    entah bila la dapat pergi cuti obersi ni... :(

    ReplyDelete
  9. Bestnya nadia. Bila la akak nak pergi ni? Nama ja duk border Siam. Xpernah pergi

    ReplyDelete
  10. baru harga tiket dah seribu lbh .... huhuhuhu... oklah tu adik nadia dapat pg .. cepat² update .. x sabar nak baca...

    ReplyDelete
  11. hai.dtg dr blog eida.hehehe. eh ruginya beli last minit tu.huaaa.syg duet!

    ReplyDelete
  12. AA kalau buat offer memang murahhhh..sayangnyer tahun ni tak de istilah jalan2 huhu..tak pe la baca citer yaya jalan2 dulu ;)

    ReplyDelete
  13. memang oshem time tiket promosi.. :)
    I'm going to HK by next year. Doakan.. huihui

    ReplyDelete
  14. glurp.. harga tiket tu pn dh pening nk korek tabung.. hoho.. xpe2, sabo2..

    ReplyDelete
  15. sis, nak tny kalau nak tukar duit kt krabi tu dkt area mana yg ok?

    ReplyDelete
  16. Waa. Best entry ni. Sgt detail. Boleh wat reference p krabi nnt. Just info part exchange rate tu tak berapa tepat. Bila tukar duit kat luar negara, money changer dia akan buy ringgit instead of sell. So lagi tinggi rate, lagi murah & untung sbenanye.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...