April 18, 2013

Budget keseluruhan ke Universal Studio Singapore, USS


part paaaalingg ditunggu-tunggu, part paaaling ramaiii yang tanya. korang jangan ingat aku nak show off pulak. kejadah sangattt kalau aku nak show off setakat bercuti tido dekat hotel 30 hinggit je. kehkehkeh. ;) ni untuk memudahkan korang bajet, berapa yang perlu korang sediakan kalau contohnya korang nak pegi bercuti ke uss secara bajet macam kitorang ni. :) janji, dapat amek gambar dekat globe golek-golek ni dahhh. kuikuikui :P

oleh disebabkan percutian ni dirancang last minit, kitorang memilih untuk naik kereta jewww. pegi dua kereta. satu caldina, satu gentu. nory dan zul naik flight, jadi yang naik kereta adalah 8 orang. ida dan andi naik satu kereta dengan aku and syafiq. mila, mcdee, sheila dan hadi naik satu kereta. maknanya setiap kereta ada dua pasang suami isteri. jadi, aku akan bagitau korang bajet untuk sepasang terus ye senang cite. 

peruntukan minyak untuk setiap kereta adalah RM50 pegi, RM50 balik. peruntukan tol untuk setiap kereta adalah RM50 pegi dan RM50 balik. jadi, total untuk sebuah kereta untuk pegi balik adalah:

# minyak kereta pegi dan balik: RM100
# tol pegi dan balik: RM100
______________________________
Total untuk sebuah kereta: RM200

kan sebuah kereta ada dua pasang suami isteri. jadi setiap pasang hanya perlu bayar RM100. :)

sesampainya di johor, kan kitorang tido dekat hotel murah bajet gile nak mati. total untuk sepasang untuk satu malam di Hotel Culture City Inn adalah RM30. :) 

keesokan paginya, kan kena naik bas odyssey untuk masuk terus ke uss. harga tiket bas odyseey adalah RM30 sorang pegi balik. jadi aku sepasang, total adalah RM60. untuk book, boleh terus call Encik Sufian di 07-2323 092 :) 

settle urusan bas, dah boleh bergerak menuju ke uss. yeayyy :) 


sesampainya di uss, kaw bukan boleh main masukkkk je. kena beli tiket dulu babe. samaada kaw beli awal-awal melalui online atau kaw boleh je kalau nak walk in. cuma risiko kalau main walk in je, kebarangkalian untuk tiket sold out adalah sangat tinggi. kang sia-sia je korang datang jauh-jauh tapi xleh masuk. T______T dan percayalah, meh aku nak share. ni adalah cara dan tips paaaaaaaling murah untuk beli tiket uss. biasa standard harga paling murah dengan agen atau matta fair sekalipun dorang boleh bagi best price RM165. tapi ida kan bijakkk. sokmo rajin menggodek. dapat la harga sorang RM157.50. korang boleh klik sini ye. dia palinggg gigih buat tuto bagai. aku malassss. :P


jadi, total untuk 2 orang tiket masuk ke Universal Studio singapore adalah RM315.00.

sepanjang aku dekat dalam uss ni dari pukul 11 pagi sampai 7 petang, selain dari main-main-main, aku sempat beli beberapa ketul barang. Antaranya,

# dua helai t-shirt USS = 26.90 sgd sehelai X dua helai= 53.90 sgd
# beli dua helai t-shirt USS FREE skirt pink ;) 
_______________________________
TOTAL: 53.90 sgd
dalam ringgit malaysia= RM134.75


# sehelai t-shirt USS warna putih saiz L= 23.90 sgd
# sehelai t-shirt USS warna putih saiz S= 29.90 sgd
# beli dua helai t-shirt FREE sehelai t-shirt kanak-kanak warna hijau. :)
_______________________________
TOTAL: 53.80 sgd
dalam ringgit malaysia: RM134.50
 

# seketul fridge magnet transformer = 7.90 sgd
# dua ketul fridge magnet shrek = 3.90 sgd x 2 = 7.80 sgd
# dua ketul fridge magnet globe universal studio = 5.90 sgd x 2 = 11.80 sgd  
_______________________________
TOTAL: 27.50 sgd
dalam ringgit malaysia: RM 68.75


# botol air bini shrek comey gile sebab warna pink :p = 10.90 sgd
________________________________
TOTAL: 10.90 sgd
dalam ringgit malaysia: RM 27.25


# poskad transformers 0.60 sgd seketul x 2
________________________________
TOTAL: 1.20 sgd
dalam ringgit malaysia: RM3.00


tragedi betulllll time nak beli botol air bumble bee ni. T____T nasib baikkkk ada mcdee and mila. thank you koranggg muah muah :p seketul 28.80 sgd. 
________________________________
TOTAL: 28.80 sgd  
dalam ringgit malaysia: RM72.00 T______T


makan di uss
 
 Set Pharoah
 

 Set King Tut Mutton
 
# 1 set Pharoah (Bryani rice, roasted chicken, bhindi, masala, prata dhal tadka) + 1 satu botol yard coke. dalam yard coke tu dia memang isi air coke siap-siap = 25.40 sgd 
# 1 set king tut mutton ( briyani rice, jalfrezi, papadum, archar with mutton masala) = 13.80 sgd
____________________________________
TOTAL:  39.20 sgd + 2 sgd refill air coke
dalam ringgit malaysia: RM 103.00


# seketul keychain transformers, 8.90 sgd. gambar keychain transformer tak snap sebab tertinggal dalam kereta
____________________________________
TOTAL: 8.90 sgd
dalam ringgit malaysia: RM 22.25



habisss bahagian shoppping dalam uss. :) keluar uss, terus check in tune hotel. total 2 hari 1 malam di tune hotel adalah RM79.28. 


TOTAL KESELURUHAN 3 HARI 2 MALAM UNTUK SEPASANG SUAMI ISTERI :) 

# minyak kereta dan tol: RM100
# penginapan satu malam di Hotel Culture City Inn: RM30
# tiket bas odyssey: RM60
# tiket Universal Studio Singapore: RM315.00
# Shopping souvenir dalam uss: RM462.50
# makan minum dalam uss: RM103
# penginapan satu malam di Tune Hotel Johor Bahru: RM79.28
# 2 helai raincoat beli siap-siap dekat guardian jeww: RM7.00
_________________________________________________
TOTAL: RM1156.78


mungkin murah bagi aku mahal bagi kaw, mungkin mahal bagi aku murah bagi kaw. tapi aku rasa ni bajet habissss dah ni. asal nawaitu datang anyonyooo comeynyaaaa nak beli ahh, terus eh tak boleh tak bolehhhh. ni percutian bajet. sampai tahap tu. muahaha ;) 

nahhh, aku rasa cukup details dah ni aku bagi. nanti pepandai la korang bajet sendiri eh berapa korang nak bawak atau berapa korang kena sediakan untuk pegi ke uss ni. tak de la mahal mana ponnnn. :) dah, pegi sekarang. esok kan weekend. kohkohkoh ;)


# Entry perkaitan Universal Studio Singapore :)



settle entry uss, yeayyyyy ;) nexttttt :p

61 comments:

  1. Murahnye harga tiket akk bli kat matta fair 170

    ReplyDelete
  2. Mila berapa agaknye?ntah taknak kira,..T__________T

    ReplyDelete
  3. meriah betul tgk gambar uols

    ReplyDelete
  4. hahha...bagi kaki shopping rasanya memang tak cukup lah bajet tu kak...hahhaa...

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan...dh lpa terjah dr blog sape td....msa BW terbekenan dengan entry nie...sebab hjg mggu nie nk p terjah matta fair...nk bajet utk USS juga....thanks awk for the share...

    ReplyDelete
  6. mahalnyaaa botol air tu... uishhhh kembang idong ena tengok harga barangan kat sana..

    ReplyDelete
  7. mahal gilo botol ayooooooooooooooooooooo tuuuuuuuu T_T

    ReplyDelete
  8. maknanya kalu bawa rm1500 dah lebih dari cukup la utk percutian bajet ke uss nih yea...

    ReplyDelete
  9. TQ so much adik manis sebab buat entry yg sangat2 berguna.. leh jadikan panduan utk yg merancang ke sana..

    yup, maybe bg kita mahal.. tapi bg orang lain murah.. yg pntg, kita dpt kongsi info dgn orang lain kan??

    ReplyDelete
  10. Kena menyimpan dari sekarang la... :) heheee

    TQ dear psl bajet ni

    ReplyDelete
  11. menarik entry ni.. :) should have this entry more .. useful..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum yaya. hahaha. nice bajet! hehehehehe. silalah kengkawan semua pergi ke USS. besttttttttttttttttttttt :)

    ReplyDelete
  13. wauuuu --- mmg berbaloi budget ni

    ReplyDelete
  14. thanksss...entry ni sangat membantu!

    ReplyDelete
  15. Berbaloi dengan keseronokan yang diperolehi........

    ReplyDelete
  16. nadia maknanya beli tiket bas kat encik sufian ye?

    ReplyDelete
  17. teruja bila baca... hehehh time yana g singapore tak msk uss .. tapi yana jln terus, masuk pulau sentosa ^^ ... bila dh baca entry uss rasa mcm nk kene pergi nie .. hehehh thnx info ^^

    ReplyDelete
  18. waa..lengkap!~ tunggu ufairah besar sikit boleh la sampai sane..

    ReplyDelete
  19. bagus.akak suka bab bajet2 ni.kalau nak pi bercuti mmg google cari info ni dulu..hehe

    ReplyDelete
  20. berangan gak nak pegi sini tp cam tak mampu la..

    ReplyDelete
  21. Complete..sampai masa nak pi USS nanti kena selak balik entry ni..hihi..

    ReplyDelete
  22. Salam Nadia!
    pekabar?sihat?
    bestnye Nadia gi jenjalan kt USS...
    hope akak dpt chances bwk twin...

    ReplyDelete
  23. dah murah la tu..kalau xde nak membeli belah dalam tu lagi la murah..tp mustahil x shopping kan?

    ReplyDelete
  24. ermmm dah komen ke belom ek kat entry yaya yg ni???ahahaha...
    konpiusss plak..
    ok takpe...
    nk komen jugak...

    "wow!!!! banyakknyer duit yang terhangusss...hehehe

    ReplyDelete
  25. wahhh...complete!

    thanx yang for making this entry.plok ketat2.;p.

    ps:bdget tak cukup lg la ni nmpknya.huhu

    ReplyDelete
  26. 1000++ ek...

    nk pegi... glup.... heee

    ReplyDelete
  27. bajet shopping nadia paling byk yek...hehe...akak aritu pn habis dlm sekitar ni jgk...cma beza akak byk abis kt makan...shopping xberapa nk sgt sbb xberapa berminat dgn brg2 yg dijual tu...nmpak sgt akak kuat mkn kan...hehe....

    ReplyDelete
  28. ritu pi spore tak masuk uss sbb tak cukup mase..hoho..tp bajet gitu gak rm500++ sorg inclusive tiket kapal terbang...syiokkkkkkk...hehehe

    ReplyDelete
  29. next pehlisssssssssssss..... ;p

    ReplyDelete
  30. He...23x

    Bro kalau boleh sehabis jimat... RM1k tue terlalu banyak bagi bro...

    Tapi nak habiskan 1k dalam sehari (ke dalam beberapa minit) senang je bagi bro.. bila kena tang sewa, bil, loan, kerata he..23x

    ReplyDelete
  31. haish baca entri ni tak beranilah nak convert berapa yg kitorang dah habiskan kat USS dan Singpore kah3x..

    ReplyDelete
  32. Nice info. Sesuai untuk couple baru kahwin. Anak dah ramai kos dia lebih sikit. Takpe CutiMalaysia.my menawarkan tiket ke USS untuk 2 orang.. Macamana?

    ReplyDelete
  33. Plan nak bawa anak2 jalan2 kat sini cuti sekolah nanti..tengah bajet membajet nih..tima kacih utk guideline nyer...

    ReplyDelete
  34. Nice entry..dh de idea utk g sne nxt week.. tq ;)

    ReplyDelete
  35. tips untuk dapat harga tiket paling murah adalah tgk kat mudah.my. org xjd pegi biasenye dia jual murah, asal dapat jual je...ngeh3

    ReplyDelete
  36. thanks for sharing though...huhu xp mein lg uss ;'(

    ReplyDelete
  37. makasih awak nak pigi juga bulan ni

    ReplyDelete
  38. salam kenal.. selalu baca u punya blog sal travel. Sebab i pun suka tulis sal travel. Kebetulan tempat i nak pergi mesti blog u no1. Leh bagi i tip. Bagi blog i pun no 1?

    ReplyDelete
  39. wah sgt best info nih tq... slm eknal. nak fren boleh? he3

    ReplyDelete
  40. saya beli kat agent dpt rm290 utk 2 org dewasa....

    ReplyDelete
  41. Bez... ok..masa untuk menabung... hehehehe...

    ReplyDelete
  42. Mucho Gracias sis...
    A very helpful infos...

    ReplyDelete
  43. Mucho Gracias sis...
    Very helpful infos/guides...

    ReplyDelete
  44. Thanks for info..saya tinggal di JB pun belum pernah pergi USS

    ReplyDelete
  45. shopping lg mahal dr tiket ni.. so nk lg jimat jgn shopping la kat sana.. ye tak? heee

    ReplyDelete
  46. My visit to Universal Studios Singapore

    http://faridzulabdrahim.blogspot.com/2014/03/travelog-universal-studios-singapore.html
    http://www.youtube.com/watch?v=l3rwo54KVgE

    ReplyDelete
  47. bagus entry nie... saya boleh kira bajet nk pegi...

    ReplyDelete
  48. tips bagus ni. senang untk pegi sendiri. saya ada jual juga tiket ke USS pada harga sangat murah (negotiable). lagi ramai lagi murah. boleh check website saya. tekan nama ni.

    ReplyDelete
  49. salam, yang tiket rm 157 tu ..fast lane ke, normal lane?

    ReplyDelete
  50. salam. bas bas odyssey tu kena pergi stesen bas ke?
    saya mcm blur sket lah bila kita masuk ke singapore.
    dari hotel to USS, singapore, kena guna agent atau pergi stesen bas?

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. Tiket Universal Studio Singapore yang berpatutan untuk tahun 2015/2016!

    Serendah RM 160 untuk pas masuk sehari Dewasa dan RM 130 untuk pas masuk sehari Kanak kanak (ada diskaun lagi jika pergi berkumpulan)

    Boleh whatsapp/sms ke 0174215205

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...