July 07, 2013

Pengalaman bercuti ke Krabi, Thailand - Day 1 Part 3

1. Harga tiket flight ke Krabi, Thailand
2. Pengalaman bercuti ke Krabi, Thailand - Day 1 Part 1
3. Hotel Murah di Krabi, Thailand
4. Pengalaman bercuti ke Krabi, Thailand - Day 1 Part 2


selepas settle aktiviti elephant trekking, ada lagi dua aktiviti belum settle iaitu emerald pool and hotspring waterwall. jadi dari tempat elephant trekking tadi si driver bawak kitorang pegi ke emerald pool duluu. mungkin jarak dia lebih dekat berbanding ke hotspring waterfall dari tempat gajah ni. dekat pon xde la dekat manaa weiii, sejam jugak la kitorang sambung mentido dalam van. kuikuikui :p yeayyyy dah sampai emerald pooll :))







aku bajet sampai je dekat papan tanda tulis welcome to emerald pool ni maksudnya dah boleh get ready nak terjun mandi manda dalam air dahhhh, sekaliiii heyyy rupanya bapakk jauh nak kena redah berjalan kaki masuk ke dalam hutan pulakkkk. 800 meter ke dalam ok! (-__-') pasrahhh la demii nak merasa kannn macam mana rupa emerald pool yang semua orang cakap wajib pegi kalau datang krabi ni. tak dinafikan subhanAllah cantiknyaaaaa air dia jernihhh je nampak macam berkaca-kaca kannnn dan tak dinafikan air dia sangatt la bewarna turqoise kebiru-biruan. 




sekaliii kitorang turun berendam, makk aiii dengan berlumutnya licin bahaya gile nanti korang hati-hati tau. sekali pijak je dasar, bersepahhhh lumut berterabur dekat air. terus nampak air berkeladak. tapi ahhh lantak laa, janji sampai emerald pool. kehkehkeh ;p

dan mula la acara bergambar dalam air. bukan nak mandi sangatt pon sebenarnyaa. amek gambar je lebih. mihmihmih ;))





haaa nampak takk, ni bukti dekat dasar emerald pool ada batu tajam. hati-hati tauu korang. tapi tujuan utama amek gambar ni bukan sebab batu. kuikuikui. ;) dah alang-alang boleh amek gambar dalam air guna camera ida yang fuyoooo canggihhh thank you daaa muah muahh, gigih laa semua orang pose dalam air smart-smart dah macam pertandingan gambar sape paling cantik. hewhewhew. 

lepas tu, sekali aku tengok gambar adik aku pose dalam air bapak smart gileeeee takleh jadi niii. gigihhh la aku laki bini nak pose jugakk konon harapan lagi smart dari gambar adik. kaw tau ape jadi? kahkahkah ;)



aku syak ni syafiq tengah berlari acara lompat pagar 100 meter berganti dan aku adalah pagar itueww. HAHAHAH. sayangg, saya selalu dengar cite nasi kangkang tapi saya tak pernah pulak dengar ada nasi suami mengangkang. HAHAHA. 

hancuss. ;) HAHA. to be honest, aku memang tak pandai berenang dan aku kureng gemar aktiviti-aktiviti berkaitan air. aku rasa macam alahaiii xde permainan lainnn ke selain airr. T__T tapi dekat emerald pool ni still under control sebab kedalaman air dia still aku boleh pijak dasar dia. syafiq tak dinafikan dia pandai berenang. adik aku apetah lagiii. sukaaa gile dia berenang-berenang ni. 

haaa, nampak takkk. sebenarnyaa, kenapa aku pakai shawl macam mak bedah pegi pasar sempang sempang gitu je sebab asalnya aku bajet nak pakai inner neck ni je sepanjang masa takyah nak belit shawl bagai. sekali heyyyy dah rupa toyol melekatttt bulat je mukaa. tak sangguppp dennnn. :p jadi setiap kali aktiviti yang perlu masuk air, ok fine bukak je shawl. settle naik kedarat, sempang sempang gitu je balik xyah nak beria pin sana pin sini sangattt janji cover tak nampak macam toyol sangattt. kehkehkeh. ;) settle mandi manda, gigih la kitorang menapak semula 800 meter menuju ke van. lapar gile jangan cakappp. T___T 


dah nak sampai dekat van, sempat lagi singgah beli air kelapa dan fruit shake yang nampak sangattt mengiurkan. dah lapar kan semuaa benda terliur. :P



seketul air kelapa 40 THB, segelas fruit shake pon 40 THB. total membeli di emerald pool adalah 80 THB. convert duit mesia RM8.40.


nasib baikkk sampai-sampai je dekat van, driver van tu bagi makanan lunch kitorang. yang ni tak perlu bayar dah sebab dia dah termasuk sekali dengan harga pakej. sedap tapiii sikit sangattt mana cukuppp. T__T bekas polisterin kemainnn gedabak besau. tapi xpee bersyukur nadia bersyukurrr (-___-') settle makan minum mandi manda dekat emerald pool, last destination aktiviti kita hari ni adalah hotspring waterfall yeayyyyy! ;))


sayangggg, awak dengan mcdee kenapaaa pose gituewww?! HAHAHA. 


sejujurnya, kalau ajak aku lagi lepas ni pegi sini memang aku tak nak pegi dahhhh. :P tak besttt ponnn sebab kalau nak banding tempat air panas La Hot Spring dekat kampung aku jauhhh lagi best La Hot Spring. sini biasa-biasa je aku rasa. jadi bila dah biasa-biasa, aku, mila and sheila main celup-celup kaki je laaa. nory dengan ida je siap berendam mandi-manda bagaiii.


sekejap je lepak sini sebab tak best sangat ponnnn hewheww. on the way berjalan kaki pegi dekat van sempattt pulak singgah beli air hauss cuaca panas kannn :) seketul air botol fanta oren 55 THB dan dua botol red bull 40 THB. total perbelanjaan dekat hotspring waterfall adalah 95 THB. convert duit mesia RM9.90.

habiss ketiga-tiga aktiviti untuk hari pertama kita yeayyyy. :) elephant trekking, emerald pool dan hotspring waterfall. legaaa :p habiss je semua driver terus hantar kitorang balik hotel. tak silap aku kitorang sampai dekat hotel dalam pukul 5 petang. balik mandi-mandi tukar baju sebab malam hari adalah acara menyopping wiii :))

 

10 comments:

  1. Hehehe.. apa la akan jadi kalau makan nasi kangkang dari suami. Anyway.. thanks for sharing your experience at emerald pool and hot spring tu. Lepas ni kalau gi Krabi lagi, nak gi aktiviti ni pulak.

    ReplyDelete
  2. seronoknyer. sis pun tak suka sgt aktvt air sebab tak pandai berenang jugak tapi best jugak sekali sekali buat aktvt gini kan..hehe

    ReplyDelete
  3. wow seronoknya krabi. patutlah ramai cadang tempat honeymoon kat situ

    ReplyDelete
  4. nasi suami mengangkang? haperkah hahahaha..tak senunuh tau..air tu jernih sangattt...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum yaya, hahaha emerald pool tu dasar luar je mengagumkan diri kita. hahahhaa >_____<

    ReplyDelete
  6. HAHAA..KESIAN NADIA DIKERJAKAN SUAMI DALAM ACARA LOMPAT PAGAR..HEHEE..

    ReplyDelete
  7. serius tergelak terbahak2 gambak korg laki bini.. hahaha.. daku fobia dgn air.. lemas wei.. laki bini xtau berenang.. mampu? :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...