October 13, 2012

buah zuriat punya cerita

entri ni lebih kepada keperluan kerumahtanggaan. kalau rasa seksa jiwa raga, aku pesan awal-awal, jangan baca. ;p

6 bulan yang lalu. *tarikh macam dalam kotak merah dekat gambar*


yes, enam bulan lepas adalah kali pertama dan kali terakhir dalam hidup aku minum air buah zuriat. ada orang panggil buah adam hawa. mungkin aku lebih suka panggil air buah adam hawa sebab trending sekarang cerita adam hawa tengah fofuler. hewwheww. berbalik pada cerita buah ni, aku dapat buah ni pon sebab ayah kepada kakak ipar aku bagi. thank you abah. setahu aku, buah ni dekat mekah je ada. jadi alang-alang ayah kakak ipar aku gi mekah, aku kirim sekali. dia bagi aku 3 pasang. 23 April 2012 aku rebus sepasang buah ni dan minum bersama-sama syafiq. amagaddddd, tekak aku tak boleh terimaaaaa T___T. minum segelas je padahal tapi dia punya rasa boleh teringat-ingat sampai hari ni. dalam hati terus macam, errrr minum air sepasang ni dah la. lagi dua pasang simpan tahun-tahun depan. aku tak pasti air buah ni boleh minum time kita tengah period atau tak tapi yang pasti, aku minum air ni time aku tengah period dengan harapan abis je period ni terus boleh on your markkkk, get setttt, goooooooooo! (x__________x) kehkehkeh. 

yes, memang on your markkk gett settt gooo sunggohhhh! 6 bulan tanpa cuti walau sehari. *laki aku paling seronok siap hari-hari boleh menari ;p* sampai ke hari ni aku tak period-period lagi. 6 bulan babe 6 bulan. first time seumur hidup aku period terjejas. biasa lancar je. pelik kan? korang pernah jadi macam ni ke? cer share. dah berbelas klinik aku pegi, yang pasti jawapannya adalah -ve. jangan risau, aku kuattttt. :)) aku percaya rezeki Allah luas dan semua yang terjadi mesti ada hikmah dia. mak aii, entry ni bukan nak cerita pasal period aku sebenarnya  *sorryyyyy dah tersasar* tapi sejak dua menjak ni aku terfikir, ke antibodi aku tak serasi dengan air ni sebab semua ni berlaku lepas aku minum air adam hawa hari tu. mungkinnnn la kottt kan sebab lepas je minum, terus stop period. aku tak salahkan buah tu. langsung tak. saje tibe-tibe terfikir kelojikan. jadi aku pon memandai buat mazhab sendiri. kehkehkeh. "mungkin period aku tersekat sebab minum air adam hawa. jadi kalau nak dia clear balik, kena minum balik." boleh? HAHA. aku tak tau teori mane aku pakai. tapi aku rasa aku nak cuba. jadi malam ni gigihla aku laki bini rebus lagi sepasang buah ni sebab kejap lagi sebelum tido nak minum.*eeeuuuuuuuuwwwww*

ni rupa buah zuriat yang belum di pecahkan kulit dia. kulit dia kita tak nak. kita nak isi dia je.

ni anggaran saiz buah zuriat kalau dibandingkan dengan sebiji telur. lebih kurang saiz telur la. bila dah pecahkan kulit dia, isi dalam dia cinonett je. isi ni la yang kita rebus untuk minum. rebus secara berpasangan, mesti dua biji sekali rebus. 

punya suami, keluarga dan kawan yang sangat memahami cukup buat aku terharu. tak perlu tanya bila dan kenapa sebab kita kena percaya ketentuan Allah. anak kan rezeki Allah. kalau dia belum bagi, mesti Dia tau kenapa kannn. Dia tau mana yang baik untuk aku dan dia tau mana terbaik untuk kaw. jangan sesekali persoalkan. ok dah tersasul, berbalik pada kawan yang sangat memahami tadi. ;p dia balik dari umrah tibe-tibe dia mesej aku, 
"ya, saya doa untuk awak depan kaabah." 
ya allahhhh, sumpah saya terharu. saya tak tau ponnn awak pegi umrah. maafkan sayaaaa T__T saya tau awak baca blog saya. terima kasih diyana. doa awak sangat2 saya hargai. dan sekarang, saya ada 5 pasang lagi buah zuriat. 1 pasang balance ayah kakak ipar saya beli, 4 pasang yang awak bagi. saya tak tau bila saya akan minum sebab rasa dia eeeuuuuuuwww sangattttt. saya simpan untuk awak okeh babe? hiwwwhiwwhiww. ;))

dear diyana, i love you. :)


62 comments:

  1. nory baru je minum air buah zuriat tu...tekak nory pon takleh trima dgn air tu..Rase die takleh nk describe mcm ne..sgt2 horror...huhu...*eh tak berdosa ke komplen rasa air tu,ek?? hehehe...tp sumpah, takleh nk trima rasa die...pksa jgak telan smpai merah2 mata..hahahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. noryyyy,
      kann. sangatttt tak boleh terima air dier. rasa tak berapa nak rasa. huhu. tapi mungkin sebab dia ada bau kot. bau macam best. bau macam vanilla, tapi minum tawar payau gile. tu yg rasa lain macam sikit, kan?

      Delete
  2. Tgh berusaha la ye? Xpe, bykkan doa n usaha lg... Byakkam bersedekah juga...insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak, amin. semoga dipermudahkan urusan kami berdua! :)

      Delete
  3. nadia, sabaq ye.belum rezeki lagi..
    Allah nak bg berdua-dua dulu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn. Dia nak suruh hanimun dulu puas2 kott. hihi

      Delete
  4. Ida pun cannot go dgn air adam hawa ni... eeuwwww~ tapi hubby slumber badak je minum! 6bulan? Ida paling lama 3bulan.... Nape nadia tak g klinik, mintak ubat turun period?? bahaya pulak lama lama tak keluarkan darah kotor tu..... *pendapat ida je ni*

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah gi klinik, semua klinik cakap xde pape.
      tapi dorang scan dari luar je la. niat nak pegi klinik yang masukkan kamera dan kepala itik tu tapi macam perghhhhhhhhhhhhhhh, xsangguppppppppppp! serammmmm. ieda pernah?

      Delete
  5. yunk,sabar ye.
    belum sampai masenye lagi tu.
    ade hikmah tu.
    biar lambat dpt anak. asal anak kite dapat jadi yg soleh dan solehah utk kite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnn yana. :)
      semua benda yang terjadi mesti ada hikmah dia, kan?
      cepat2 kawen, boleh saya main dengan anak awopppp! ;))

      Delete
  6. falsya pun penah minum..tp xsure time period boleh ke idak sbb falsya minum time x period..period je stop minum..6bln?..mak aiiii..lama tuh..pelik gak nieh..

    ade laie buah zuriat tuh xminum2 lagi..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ade berapa pasang lagi? tahun bile laaaaa kita boleh habiskan. kan? rasa dia cannot go betul. :)

      Delete
  7. first time tengok buat zuriat.
    sedap ke airnya ? hehe

    ReplyDelete
  8. Terharu baca entry ni ya. huhuhu. how friendship can make us smile and cry:) touching sangat baca part diyana (ok, dah lupa dulu panggil apa) msg kata doa utk ya..huhu. btw, nik pun doakan semoga rezeki untuk ya dipermudahkan lepas ni:)

    ReplyDelete
  9. 2nd time tgk, tp xpnh pegang.. skrg nie izfa pun tgh usaha, tp xder buah nie.. guna cara lain yg ada kt internet je.. semoga kita dapat apa yang diinginkan.. :)

    usaha tangga kejayaan..

    ReplyDelete
  10. insyAllah akn sampai masenye nadia..sabar ye..same2 doa, insyaAllah, syu pn akn doakn nadia.. =) xpela pluang utk honeymoon ag tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pestime tgk buah zuriat tu.... insyaallah ada rezeki buat nadia nanti

      Delete
    2. thank you syuuuu. :')
      mungkin Dia bagi nadia peluang honeymoon puas2 dulu kann. :)

      Delete
    3. kak munna, aminnn. insyaAllah kak mudah mudahan. :)

      Delete
  11. First time dengar buah zuriat... Sy yakin nadia kuat mcm yg di tulis :) InsyaAllah, usahalah selagi ada jalan... Allah tak sia-siakan usaha dan doa hambaNya. Tapi Dia hanya menguji supaya kita bertambah kuat. :)

    ReplyDelete
  12. dear, insyaAllah rezeki tu akan sampai bila tiba waktunya.. kita yg TTC ni mesti kuat semangat ok..

    salam kenal dari zana.. nice blog dear.. zana trs follow sini...

    ReplyDelete
  13. Lupa pulak nak follow. Gaduh nak komen pasal buah zuriat tu... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe yangg, nadia follow balik ye. :)

      Delete
  14. bru 2 hr minum..n td bru terbaca kat 1 blog sal buah ni..cube kwn2 bc..

    http://budakcommot.blogspot.com/2012/03/perihal-buah-zuriat-yang-di-katakan.html

    sm2 la kt b'doa n berusaha..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you dear! :)
      boleh kita sama2 amalkann.

      Delete
  15. baru 2 hr minum..rs die x tau la nk ckp..tp telan kn jugak..tp td ad t'baca perihal buah ni kat 1 blog..cube kwn2 bace..

    http://budakcommot.blogspot.com/2012/03/perihal-buah-zuriat-yang-di-katakan.html

    sm2 la kite b'doa n b'usaha..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru lepas baca blog tu, laaaa ye keee. terima kasih utk perkongsian ini. :)

      Delete
  16. ala...tenet slow..tak nmpk la pulak gambar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye keee. :)
      tak pe kak. janji anak2 akak semua comeyy comeyy. :)

      Delete
  17. i.Allah nadia. kalau ada rezeki tu, ada la.
    Allah nk bg nadia ngn syafiq bulan madu puas2. kumpul harta byk2 dulu la 2.

    abg kwnn ct pon da 8 thn kawen baru dpt ank.

    i.Allah. doa byk2 ya syg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnnnnnnnnnn. terima kasih ct :')

      Delete
  18. teruskan berusaha.jangan putus asa k. Allah tahu bila waktu yang sesuai untuk kita terima sesuatu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn. nadia pon pk macam tu kak. :)

      Delete
  19. Yang terbaik untuk pregnant… Nadia minum sedikit debunga kurma + madu.
    Buah zuriat itu memang keras. Susah nak buka. Tapi perlu ingat, buah ini bukan untuk mendapatkan zuriat. Hanya Allah swt. sahaja yang berkuasa.
    Khasiat buah ini adalah untuk menyembuhkan lenguh² & sengal² badan, lancarkan darah dengan membuang toksin dan berkaitan perut serta alat kelamin serta seperti buasir, sembelit, sakit usus, rahim jatuh, angin pasang, kencing berdarah, batu karang, lemah syahwat,kencing tak lawas, prostat,hormon tak seimbang, senggugut, keputihan, bengkak perut, tumor, sis, kanser, penyakit kelamin, jangkitan faraj, faraj berbau.
    Kalau tubuh badan dah sihat, bertenaga, hormon stabil, tiada sis berkemungkinan akan memudahkan kehamilan. Waulahhua’lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yang tidak terhingga untuk perkongsian berilmu ni. sangat menghargai. ;)

      Delete
  20. salam...saya baru je follow blog nadia..nice to know u, ni pun sebab search pasal buah zuriat..hehe.. saya pun ada buah ni, kazen belikan kat mekah, tapi tak tau cara nak guna. Tq for sharing this info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mia ayuni :)
      nanti mungkin mia boleh try guna jugak. :)

      Delete
  21. cuba ye..sy bagi tips jer...

    malam selepas period, selepas bersih tue, sembahyang hajat bersama suami, mohon pada dia, lepas tue air zuriat nie (*ayah saya suh pakai air zam2 kebetulan dia gie haji, jadi dia dah tawafkan air nie tuk kawan saya. oleh kerana tak der, air zuriat nie pun boleh la..)minu secawan shared gan suami. lebihan air tue, sapu kat sekitar ari2 isteri. niat dan bersama...
    kit apohon dengan DIA..dan berusaha kan..amalkan seminggu.

    ReplyDelete
  22. hi.. salam perkenalan...
    I got a a pair.. a fren of my mom bagi, sbb i dah 9 tahun kahwin tak beranak.. hmm baru teringat nak minum malam ni... tapi tak sure mcm mana cara nya.. google punya google.. jumpa entry ni... nice entry..

    p/s... mcm mana cara betul nak minum ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia pon xberapa pasti cara yang nadia buat tu betul tak since banyak sangat cara yang orang ajar. huhu

      Delete
  23. cmne nk dpt buah zuriat2 n nk bly ktne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salina, nadia dapat ni pon orang kasi. dia beli dekat mekah. nanti nadia try google kat mana pembekal ni and nanti nadia buat entry ye. :)

      Delete
  24. mcmna cr nk dptkn buah zuriat ni..taux nk bly ktne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salina, nadia dapat ni pon orang kasi. dia beli dekat mekah. nanti nadia try google kat mana pembekal ni and nanti nadia buat entry ye. :)

      Delete
  25. cmne nk dpt buah zuriat2 n nk bly ktne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salina, nadia dapat ni pon orang kasi. dia beli dekat mekah. nanti nadia try google kat mana pembekal ni and nanti nadia buat entry ye. :)

      Delete
  26. salam..tumpang iklan..
    kami ada jual buah zuriat, murah saja..
    hanya rm40=10biji..knape murah?krn kami poskan terus dr madinah..boleh lawati fb kami, Faraway Shoppe utk lebih byk pilihan.. =)
    salam..

    ReplyDelete
  27. Salam Nadia,

    Doa banyak-banyak ye.. Tapi ada juga yang makan buah tu dapat anak, kebetulan saja.. semua kuasa Allah..Macam adik ipar kawan saya yang makan buah tu dapat anak. Saya pun dah minum air rebusan buah zuriat tu, tapi sedang berusaha lagi..

    Allah sebaik-baik perancang, Dia Maha Tahu apa yang terbaik..

    ReplyDelete
  28. Salam Nadia,

    Doa banyak2 yea..

    Allah Maha Tahu apa yang terbaik untuk kita, dia sebaik-baik perancang..

    Semua kena rujuk dalam al-Quran, amalkan dan berdoa. Macam saya ni berusaha lagi.. sedang minum air kurma blend dengan air susu kambing.. sangat sedap rasanya (bagi saya).. sbb kata ustaz jin dan makhluk halus tak suka susu kambing.. jika ianya juga membersih rohani kita..

    Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, (saya pun tak ingat exactly bunyinya) pernah seorang hamba Allah ingin memberikan hadiah kepada seseorang lalu bertanya kepada Rasulullah apakah hadiah terbaik, lalu Rasulullah mencadangkan susu kambing.. (aku tengok pada kotak susu kambing Hira'.. hehe)

    Bercakap pasal susu kambing, rakan sekerja aku selalu minum susu kambing sekarang ni dah mengandung 4 bulan..

    Kesimpulannya, makanlah apa yang ditulis dalam al-Qur'an..

    Salam.. peace..

    ReplyDelete
  29. Sabar ye dear, sama2 lah kita teruskan usaha moga 2013 membawa sinar buat kita ;D

    ReplyDelete
  30. assalamu alaikum.....
    saya puan fatemah saya juga ada jual buah zuriat& serbuk debunga kurma harganya sangat berpatutan siapa yang minat sila sms saya 013-2737078 segera ini juga my emil buahzuriat@yahoo.com
    ini juga blog saya...
    http://fatemah-abdullah.blogspot.com
    promosi hebat menungu anda!!

    siapa yang berminat cepat2 ye
    stoknya terhad .tq

    ReplyDelete
  31. Salam..
    kami ada menjual buah zuriat dgn harga yg murah...rm40 utk 10biji...rm60 utk pakej jimat (10 buah zuriat+1 serbuk debunga kurma)..boleh jenguk page fb kami ya.. Faraway Shoppe.. abaya yg cantik2 pn ade.. ;)
    emel: farawayshoppe@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya sedia membekalkan buah zuriat 2 biji rm 5.00 dan serbuk bunga kurma sekotak rm 25.00..poslaju rm 10.00 berminat sms 019 5760464 hj.mohd fauzi mutawwif tiram travel. tk

      Delete
  32. salam, saya dah kawin 3 tahun setahun merancang tak nak anak lagi, dan 2 tahun lepas tu memang nak anak alhamdulilah akhir masuk tahun yang ketiga saya mengandung, sebelum tu saya hanya berusaha jumpa doktor pakar o&g dan minum jus perawan dan vco catalyst. sahaja ....saya dan suami happy sangat sebab habis je jumpa pakar saya dah hamil.

    ReplyDelete
  33. salam..nadia,saya pun blum mmpunyai zuriat lg dan tgh brusaha gakk..mak sedara saya ade bagi buah zuriat ni pd saya tp sy blum try lg.mak sadra sy ckap kikis/mesin hancur buah 2 then cmpur dgn madu n susu..cer try.tq..

    ReplyDelete
  34. salam,datang follow sini untuk cari info sal buah zuriat,tq so much for the info :)
    mudah-mudahan impian kita dimakbulkan,amin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...