September 04, 2012

cerita open house raya 2012 :)

to be honest, sepanjang aku hidup, aku tak pernah masakkan makanan untuk jamu lebih dari 20 orang makan. untuk 15 orang makan pon jaranggggg sangat. lagipon, start dari form 1 sampai la abis u aku duk asrama. memang tak nampak bayang dapur langsung. tapi aku bernasib baik time belajar dekat u dulu, aku amek course hotel management. sikit sebanyak memang 3 sem jugak la kena masuk kitchen. tapi kalau masak dekat kitchen hotel pon, dorang lebih kepada western food. jadi, semua benda pasal masak memasak aku belajar selepas kawen. ye selepas kawen. nak tak nak, dia akan jadi secara automatik. dia akan jadi, oooo macam ni rupanya nak masak ayam masak merah, oooo macam ni rupanya daging masak kicap, dan segala ooooo lagi la. ;p *hoiii panjangnya pembuka cerita. T____T padahal nak cerita pasal open house hari tu. huhu.
berbalik pada open house sabtu lepas, phewwww. penat dia baru hilang hari ni. penat babeeee. penat sebab aku tak biasa masak untuk ramai orang makan. menu open house aku sabtu baru-baru ni: 

nasi dagang, mee kari, nasi impit kuah kacang, spaghetti bolognese, gula-gula, cocktail buah campur, air anggur, kuih raya, dan tiga jenis kuih melayu yang aku sentiasa order dengan sorang kakak kelate setiap kali ada jamuan makan-makan. sedap gile dan murah gile. meh layan gambar. ;p

sebelum kejadian. rumah macam pasar borong. dua hari tak tdo lena sebab berdebar nak masak banyak-banyak. first time babeeee. aku masak anggaran setiap makanan untuk 50 orang makan. 50 orang makan mee kari, 50 orang makan nasi dagang, dan seterusnyaaa.



sepanjang proses berperang di dapur. 

ni time aku tengah prepare acar nasi dagang. siap bersila bagai sebab dekat dapur ada 4 orang raksasa sedang berperang dengan keje masing-masing. ;p

ni raksasa kedua. ;p nasib baik dia ada. dia terer gile bab anggaran banyak mana kena letak bahan a, banyak mana kena letak bahan b dan seterusnya. yang pasti, kalau dia tak de, aku lagi terkangkang.

ni raksasa ketiga. bukan yang tengah kalut tu. yang orang lidi tu. orang ketiga ni girlfriend abang fifi. dia tulang belakang abang fifi. kalau dia xde pulak, si fifi pulak yang terkangkang. ;p bukan setakat aku je. HAHAH

dan ni raksasa terakhir kita. raksasa kesayangan saya. ko tengok, orang lain xsempat nak posing senyum-senyum bagai. dia? steadyyyyyyy. siap suruh aku amek gambar dia. HAHAHA. ye sayang ye. kita tunjuk dekat semua orang awak buat keje. ;p tapi memang dia buat keje pon. rajinnnn gila. first time jugak jadi rajin gila. selama ni tak pernah pernah pon. HAHAHA. tapi choiii betul! time nak masak banyak-banyak ni la dapur aku nak buat hal. boleh guna satu je. lagi dua tak hidup. choiii choii choii. selama ni elok-elok je. nasib baik ada dapur spare penyelamat. phewwwww

start masak pukul 4 pagi. siap settle semua tepat-tepat pukul 1 tengahhari. ngam-ngam timing aku jemput tetamu start datang pukul satu.

mee kari dan condiment-condimentnya. :)


nasi dagang gulai ikan, spaghetti bolognese, nasi impit kuah kacang.

3 jenis kuih melayu yang aku cakap tadi. sedapppp.. sape nak contact number kakak tu bagitau ye.

part kegemaran kanak-kanak :D

air anggur dan cocktail buah campur.

settle bahagian makanan. sekarang part tetamu. ni je antara tetamu yang aku sempat amek gambar. ni sebahagian kecil sangattt. yang lain subhanallah. nak berborak mesra pon tak sempat sebab tiba-tiba pukul 4 lauk nasi dagang dah abis. spoillllllll betul. kena start masak balik. T____T

ni backbone kedua aku, nini. dia cover siang hari. mana nak topup lauk, mana nak buat air, mana nak sentiasa panaskan lauk. kalau dia xde? aku dengan syafiq konpem terkangkang kuasa dua. x_____x thank you niniiiiiii. dia yang paling awal datang dan dia jugak yang paling lewat balik. terharuuu. untunggg wan dapat nini. EH? tiba-tiba ;p

alynn, antara blogger yang datang. first time jumpa. ;) nasib baik alynn xsesat. huhu.

kak izzati and abg shakir. :)

kawan-kawan teknik syafiq, oren and anum.

kak fiza and family. ni cilok dekat instag kak fiza. time ni aku dah serabai tahap mak mak orang. (x__x)
 
nini and mader the sengalness. ;p


tetamu-tetamu lain langsung tak sempat nak amek gambar. mintak maaf mintak ampun. thank you soooooooo much pada semua yang sudi datang. pada yang terlepas pandang tak sempat jemput, mintak maaf jugak. planning ni pon last minit. nama main petik je. tapi kalau free bila-bila jemput la datang rumah. kami berdua sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda. :) sekian entry open house raya 2012. terima kasih daun keladi, lain kali datang la lagi. :))

11 comments:

  1. banyaknye menu...pandainye nadia masak...

    ReplyDelete
  2. wow..bestnye akak tgk menu open house Nadia... huhu..maaf tak pat memenuhi jemputan kamu dik...

    coz, famili husband akak ada dtg umah... sori, maybe next time, InsyaAllah.. kite jumpe jua..

    ReplyDelete
  3. Ida suka gila bila nadia invite.. Siap bagitahu hubby.. "Yang ada blogger ajak g umah dia.." Last last salah tarikh!!!! HAHAHAAHAH maluuuu babeee.....


    Selamat Hari Raya!

    ReplyDelete
  4. haloooo...... time kaseh kerana menjemput... ade pun, gambar cik Kiah... =)

    ReplyDelete
  5. wah...bestnye open house dia..meriah dgn makanan saja...

    ReplyDelete
  6. Wahhh pandainya masak jamu kawan2, kalau Myra pun sure fengsan, gelabah semua ada..
    Kot mana pun kena panggil mak tolong masakkan :)

    ReplyDelete
  7. errkkk!..tetiba aku rasa saspen..aku br nk buat khamis ni..menu utama 2 je,..n xde kuih muih..juz nak buat puding,,..jemputan cam lg ramai dr ko..cukup kah?!!!!!!..saspen la plak..

    ReplyDelete
  8. salam kenal...saya follow blog ni... meriahnya open hse dia... rasa nak pegi jugak...mcm2 mknn ada... mesti terror msk ni... :)

    ReplyDelete
  9. terbaik r.. klu za, xrupa mknan dh sume tue.. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. Wah..terbaik!! Kalo saya ni mau pitamsssa..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...