October 27, 2010

Kenapa Income Nuffnang saya sikit?

1. salah pilih Ads Preference.

ok mcm ni. korang da pasang cun2 da iklan nuffnang kat blog korang.
tapi, xpernah pon kuar iklan pizza ke, digi je, p ramlee ke.
dier asyik kuar mcm ni ajee..

tu maknanya, korang tersilap memilih Ads Preferance dalam Blog Manager. 
Sepatutnya Ads Preferance korang mestilah 'Show Global CPC ads' mcm ni.



utk tukarkan balik setting utk dapatkan iklan2 'berbayar' dari nuffnang, korang just:
 -click dekat blog manager di account nuffnang masing2.
-dekat colum add preference tu, korang pilih 'Show Global CPC ads.'


sudah siap! =)
income korang nnti akan dtg dari CPC ni la.
CPC= Cost Per Click. biasanya, RM0.25 utk 1 klik. no click no money. 
tp jgn korang sesaje je klik utk dapat duit. JANGAN. biar visitor korang yg click. 
sbb nuffnang boleh trace. once dier tau, konpem, duit2 korang tu dier akan tarik balik.



2. sila pasang ketiga-tiga iklan nuffnang utk mndapat lebih banyak duit.

ketiga2 kod ads iaitu SS, LR, dan LB wajib diletakkan di setiap sudut blog kt. 
Dan pastikan lokasi iklan nuffnang kita tu berada di tempat paling strategik. Yang paling mudah dilihat dan diklik oleh visitor kita.

Leaderboard/LB
-mesti bahagian paling atas blog.

Skyscraper/SS
 -bahagian paling atas di sidebar.

Large Rectangle/ LR 
-letak bawah post.



3. ada iklan lain selain dari NUFFNANG di blog.

iklan lain tu contohnya mcm iklan innity ke, Adsense ke, mmg xboleh. 
bkn xboleh, boleh.. tp.. jgn tny nape income nuff dapat skit. better korang pasang iklan nuffnang semata2. dorang mmg xsuka dimadukan. aku p0ng! =)


sekian, terima kasih! =)

15 comments:

  1. wahhh... thanks a lot for the info... hihi

    ReplyDelete
  2. gud tips nadia
    ramai yg tak tahu psl ni
    esp blogger baru :)

    ReplyDelete
  3. ;) kalau pasang iklan lain tak jadi glitterati

    ReplyDelete
  4. Ohh. baru saya faham. thanks for sharing ya! :)

    ReplyDelete
  5. THNKS A LOT NADD..
    AIN TRY LA SETTING2 NI..
    BAGOS..NNTI BUATLA ENTRY PASAL BLOG2 NI LAGI..
    SUPAYA AIN DAN YANG LAIN2 BOLEYH TAHU DENGAN LEBEYH MENDALAM LGI..

    ReplyDelete
  6. nape sejak 2 bulan saya bblog dan letak iklan nuffnang saya tak pernah dapat apa2 pun. check income pun rm0.00?
    tak paham saya...

    ReplyDelete
  7. nk tnya ni...kalo rajen cuba tgk blog sy ada iklan adsense kt bwh n3...try nk buang tak reti plak...kot2 leh bantu..?? maybe sbb tu kot lmbt pndapatan nk naik..mcm tk berbaloi dgn visitor yg masok...huhu

    ReplyDelete
  8. nadia...
    dh try nak pasang kat header n between post...
    tapi ada error...
    sidebar ja ok...

    ReplyDelete
  9. So memang kena letakkan ketiga-tiga kod tu sekali ek dlm kita punya blog? saya letak satu ajer :D patutlah x byk pun iklan yg saya dapat

    ReplyDelete
  10. nak kena tambah lg 1 le kat bawah. kurang 1. hi hi

    ReplyDelete
  11. nk tanya skit, LR tu code dia kita nk masukkan kat mana? p kat setting/post template ke?

    ReplyDelete
  12. thanks 4 the tips..teruskn sharing utk anak bangse;)

    ReplyDelete
  13. gogo nuffnang .. hehe.... terbaik dari ladang.. dari dulu setia ngan nuffnang.. walaupun ada kekasih gelap chrup2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...