October 02, 2010

Cara paling senang utk tukar template blog.

ape yg aku tau, selain dari copy paste html code utk tukar segala background dan
setting layout blog korang supaya jadi lebih cantek menarik dan kau mmg de bom, 
ade beberapa lagi cara lain. dan yg paling sng bg aku, dah mmg sedia ade dlm blog masing2.
xyh fenin2 kepala k. ko nk background warna warni ke, hitam je ke, pink je ke, 
nk ade 3 template ke, 2 template ke, sini semua ade. boleh adjust sndri.

Step 1,
Pergi dekat Design memasing. pilih Template Designer.


Step 2, 
nanti akan keluar macam ni.

perasan x ade 4 bahagian?
Templates, Background, Layout, Advances.


tang ni, korang boleh adjust sndri. 

Template: nk ade gambar ke, nak kosong ke.

Background: lebih kepada warna background. 
xpon, korang boleh terus letak yg ade gambar siap2. 

Layout: tang ni, korang boleh pilih nk blog korang ade 2 template ke, 3 template ke.
dan boleh adjust saiz setiap colum mcm header, footer, atau colum kanan kiri blog.

Advanced: ni mayb details skit. sini korg boleh adjust saiz tulisan, warna tulisan, apa2 yg berkaitan dgn warna dan jenis tulisan.


Step 3, 
da siap pilih semua2. da agak2 cun da blog korang. 
terus klik kat Apply to blog.
DONE =)


4 comments:

  1. ehh...xperasan lak kita leh edit sndri ek..haha...tQ dear coz share info ni ;)

    ReplyDelete
  2. Thanks for this discriminative article, it's very conspicuous blogs

    ReplyDelete
  3. itu sangat menarik untuk dibaca. Saya ingin mengutip posting Anda di blog saya. Hal ini dapat? Dan Anda et account di Twitter?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...