September 30, 2010

Tutorial capture gambar dari screen..


as per wish dari farra,
xde masalah farra. klu akak tau, akak bgtau. klu akak xtau, korang tlg bgtau. =)
ok jom teruskan.

sebenarnya ada bnyk cara utk kt print screen atau copy gambar dari screen ladtop.
yg aku mmg tgh guna skrg snipping tool. 
snipping tool ni mmg da ade kat dlm ladtop aku after aku tukar ke window 7 ari tu. so, sng je la. tp, korg still boleh bt cara lagi satu. 
cara ni, korang guna la ladtop jenis ape ke, computer ape ke, ttp same.

skrg korang tgk keyboard masing2.
then cari button print screen atau utk ladtop, dorg guna simbol prt sc
kecik je tulisan dier. hujung sekali sebelah kanan, sebelah button delete.


dah jumpa? ok sekarang tekan sekali. was2, tekan 2 kali atau berkali2. xpe, xmeletup. =)
ok da?then,
korang bkk Paint. semua ladtop ada paint ye. 
xmo pening2 kepala guna photoshop ke, photobucket ke. tau x paint kat mane?

start - all program - accessories - paint.

ok jumpa?bukak skrg. 
dan, last sekali, korang tekan la ctrl V utk paste picture yg korang nak tadi. 
then, save aje.. settle.. klu nk otter or cut pape, bt siap2 dulu baru save k..


note: farra, cube buat, ok x?



12 comments:

  1. sy pon tumpang blaja ye kak nad..
    mintak izin ni~~

    ReplyDelete
  2. nusha, boleh aje.. xde masalah..
    oh! tolong.. jgn pnggil sy kak nad.. huhu

    ReplyDelete
  3. huhuhu.xmow kak ea..
    ok,sy pggl nad,leh??
    sme baya ea..

    ReplyDelete
  4. k.nad! thnx kak.. dh b'jaya.. hehehehe.. =)

    ReplyDelete
  5. nusha, bkn sbb umur ke ape, tp mmg sy xbiasa org panggil sy 'nad' walaupon name saya 'nad'ia.. hehe
    biasa org panggil sy nadia atau ya, atau yaya..
    mane2 pon boleh.. nad rasa janggal plak.. hehehe

    farra! gud job bebeh!!! =)

    ReplyDelete
  6. thanks..
    ak pom baru tahu sal print skrin nie..
    adeh~

    ReplyDelete
  7. hehe..tumpang blaja skali kak nadia :).. da lame carik cmne nak buat..godeh2 blog akk, jumpe pulak.. thnks :)

    ReplyDelete
  8. CAMNE EH?cuba xleh pun..he3...
    ctrl V tu katne plak?
    tak faham.. =_+

    ReplyDelete
  9. saya baru tumpang belajar walaupun dah lama entry ni..tq..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...