September 21, 2010

Persepsi tntg baju cotton, kmpung vs bandar.

gambar raya tahun ni bnyk xbest. sbb masing2 mcm mood bersedih. aku pon xtau nape.mgkin sbb masing2 mengenangkan, duit bnyk yg habes. huhu
korg bnyk ke bj raya? korg xpe la, stok gaji xabes2. aku ni miskin je tau. eh jp, mmg tahun ni musim beraya baju kurung kain cotton eh? kenapa ek? 
sbb aku slh sorg pencinta baju kurung cotton sejak da lame da.
since time aku belajr dulu lagi. sbb sng nk iron n sedap je pakai. tp, xsilap aku,dulu selalu org duk ejek2 aku, kain cotton ni takat bt kain cadar kanak2 je. xpon bt langsir. xmaen bt baju2 kurung bagai ni. amek ko, skali kuar trend, baju kurung cotton btol2.
klu g jalan tar, jgn ckp. siap 3 pasang rm100. haa..kan btol aku ckp, best kan pkai kain cotton?
tapi raya tahun ni, aku ade selai je cotton. tp ok la.
korg nk tau 1 bnde x? berdasarkan pengalaman aku sndri la ni. beza antara org kampung dengan org bandar. persepsi dorg tntg kain cotton.

 situasi 1: situasi org kampung
" ek eleh, ko ni ape klass raya pkai bj kain cotton. xde duit ke nk beli baju mahal2 skit. 
yg ade belian2 ke, kerawang2 ke, sulam2 ke, baru kelas..
xde nye org pkai bj kain cotton ni. masing2 bt baju tidur anak2 je. xpon, bt cadar. 
ko plak siap bt baju. hish..lain kali beli la baju mahal2 skit."

situasi 2: situasi org bandar a.k.a org kaya
" eh, mane nk cari ek baju kurung kain cotton? i teringin giler nk pkai bj kain cotton ni. 
i tgk kawan2 i yg lain pkai cantek je. klu boleh beli banyak, mau i terus angkat dozen. 
sbb susah la nk jumpa skrg bj jenis mcm ni. datin kawan mak aii pegi umah mak i semalam pon pkai kain cotton, canteknye! u boleh tlg belikan 5 pasang x?"


hahah.. situasi di atas adalah fakta. 2 situasi berbeza antara persepsi org kampung dgn org bandar. ah, pedulik ape org nk ckp, yg pntg, bkn dorg yg tlg ironkan baju korg.
so, cotton ttp dihati! =)


kesimpulannya, jgn jadi terlalu kaya and jangan jadi terlalu kampung, kena fleksibel. huhuhu..oh lupe, ni baju raya time raya ke3. kain cotton ye kawan2. =)
and kampung halaman di belakang adalah di kampung afiq yg hensem ye. klu merajuk, sng. main pusing2 pokok mcm citer hindustan. 



4 comments:

  1. hidup baju kurung cotton..hehe. bj kurung cotton ni mmg best, biarkn je org2 yg x try lg pastu sibuk nk kutuk2. kalau g wedding reception mmg sesuai sgt, x panas..suka ;)

    ReplyDelete
  2. tau xpe. lagipon, bile pkai bj cotton ni, rasa mcm, oh! sy la perempuan melayu terakhir.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Kain cotton la sedap pakai. Sejuk dan senang dibasuh. Sebab tu aku prefer pakai t-shirt cotton untuk bawak pergi sembahyang raya. Habis semua orang pandang aku semacam je ingat mat indon mana la yang datang. hehe =p

    ReplyDelete
  4. haha.. ape sj yg name cotton ni, sume sng n best!! huhu.. yo la.. biasa pagi raya, pegi semayang raya, majoriti da pkai baju baru memasing. ko je yg xnak tayang baju baru! huhuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...