August 19, 2010

Main masak2


ari tu aku ade jln2 kat blog kak ana.. time tu the latest entry dier tntg popia sardin... bile aku tgk, mak aii..sngnye nk bt..knp aku xpenah bt..sbb aku malas..hhuuhu.. jadi, bile sampai seru rajin aku ni, aku pon bt la..

Popia Sardin
bahan2 dier.. 
bawang besar tu, sifu ana cakap, amek separuh aje..
bahan  utama of course la sardin ngn kulit popia.. name lagi popia sardin..

ok, first step blend kan bawang besar+bawang putih+halia+sedikit air..
then, tumiskan bahan2 yg da diblend tu..kemudian, masukkan sardin utk kt hancurkan jadi inti popia tu..


hancurkan sampai jadi mcm ni dan sejukkan..


ok, bile inti sardin ni da sejuk, br kt proceed dgn acara menggulung... =)


gulung la bnyk2 smpai jd mcm ni ye..
biasa org sapu telur utk jadikan pelekat xnak bagi popia ni terbukak tp aku da terbiasa guna air je... tp mane2 boleh sbnrnya..


kemudian, goreng..... sng kan.... =) dan hasilnya...jadi la mcm ni..

note: saya panggil popia ni baby popia sbb saya sengaja bt kecik2..
sblom terlupa, kredit to kak ana suzana utk picture bahan2 tp picture hasil popia tu original handmade by nadia..
kak, izinkan saya amek picture bahan2 akak ye sbb saya lupe nk amek picture bahan2..terus amek picture hasilnya...tq kak!

4 comments:

  1. hehee.. klu bt kcik2, lagi berselera nk mkn..klu besau2, mak aii.. sekali mkn da kenyang..
    lagipon, jiwa sy n sapiq masih kanak2.... huhuhuh
    **geli...
    tq kak ana suzana!

    ReplyDelete
  2. sedap nye yunk...aku nak try gak lah pas ni..hehe

    ReplyDelete
  3. tilla, ko harus try ni yang....
    sbb nnti ko kawin, bleh ko masak utk laki ko ni.... hehhehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...