January 26, 2011

kerja di bidang airline adalah sangat mencabar!

i love my job sooooo much! ;)
* geli dengan diri sendiri sebab kadang-kadang terpaksa menipu buat-buat love pulakkk. huuuuu~

kadang-kadang suka, kadang-kadang x suka. xsuka bila ada flight cancel sebab ko akan tau betapa susahnya nak handle semua ni. meh dengar aku bercerita situasi yang aku xberapa nak gemar.

* situasi bila ada flight cancel.
sumpah sangat menguji kesabaran. ko akan handle call yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental sebab memasing akan call tanya kenapa flight cancel. semua marah-marah, maki-maki. semua nak fly time-time tu jugak. memasing akan cakap ada hal penting. xboleh cancel.

memangggggg..... klu aku jadi passanger yang naik flight tu pon aku akan marah tapiiiii.....
mane ko nak? xterbang dan dijamin selamat atau terbang dan meletup atas awan? setiap airline xkan sesuka hati cancel flight tu tanpa sebarang sebab... dan, bila kitorang cancel flight tu, bukan kitorang main cancel sesuka hati jee.. mesti la akan provide option. either move you for free to next available flight or fully refund. of course la ramai yang minta suh refund balik kannnn... ;)


* situasi yang aku gemar tang kerja ni pulak adalah, 
hari-hari aku boleh tau tang bile tiket flight murah, kadang-kadang siap ada zero fare, konpem la aku awal-awal rembat dulu kan! ;)

dan, kerja dengan sesebuah company airline, kita bukan kena tau perkembangan airline kita je. kita kena tau semua airline yang ada sebagai pesaing2 kita.
contohnya, airline yang aku kerja ni adalah airline untuk international berpangkalan di Austalia, jadi... competitor-competitornya segala mak nenek airline yang aku x pernah tau and xpernah dengar pon. =)

Tiger Airways

Jetstar Airways


Virgin Blue


which airline aku kerja??



;)))) meh aku book untuk korang. tapi tolong book je laaaaa.... ;)

8 comments:

  1. eh, awk kje airline mane? bleh usha2 tket murah kt saye x? hehe :)

    ReplyDelete
  2. fuuh,...menarik..tak sabar nak naik flight =P

    ReplyDelete
  3. mesti terror akak cakak bahase inggeris ork ? hehehe

    ReplyDelete
  4. tgk tiket gi singapore bila yg ada zero fare nih, huhuhuhu, balik kelantan tiket paling murah raya cina ni ada tak..hehhehe

    ReplyDelete
  5. fuh2...
    banyaknya nak kena tahu.. :)

    ReplyDelete
  6. been in ur position before..huaaa memang menguji kesabaran tapi emy under travel agency...huhuhu

    now ok sikit tak hyper tension...

    suka sgt ngan keje skrg... sonok bila ada fair besar2 mcm pc fair..selalu dpt barang murah2 kekekeke

    ReplyDelete
  7. nad..bandung paling murah inform erk..hahah

    ReplyDelete
  8. thanks for the info. sekarang baru tau kak nadia keje airline. hehe :)
    best tak kak ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...