December 07, 2012

cara buat durian crepe paling senang

orang makan macaron kita nak makan macaron, orang makan pavlova kita nak makan pavlova, orang makan rainbow cake kita nak makan rainbow cake, orang makan durian crepe kita nak makan durian crepe. heyylahaiii, nafsu makan mengatasi segala nafsu lain yang aku ada. kohkohkoh. ;D

hari-hari berblog walking, pastii ada mana mana blogger yang cite pasal durian crepe. hoiiii dia punya durian crepe sangatttt mengiurkan. seriusssss. cukup pakej, montok dan gebu. (x____X) wa teringin gile nak makan babe. celah mane nak cari. kawasan wa tinggal ni majoroti cina. memang takkkk la wa nak makan durian crepe cina. tu pon kalau ada. kuikuikui. jadi terpaksa laaaa buat sebab dah teringinn sangattt kan. nasib baik ada adik perempuan aku. dia banyakk tolong. aku tau mengarah je. huhu. ok, moh la kita mulakan. 

barang-barang yang diperlukan. 
 
- 250 gram tepung gandum
- 400 ml santan
- 3 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna kuning telur
- vanila esen
- sedikit butter
- whipping cream
- isi durian

cara dia senangggg sangat sebenarnya. malas dengan rajin je. huhu. mula-mula,


tuanggg je semua santan, telur, tepung gandum, 1 sudu kecil esen vanila, 1/2 sudu garam dan 1 sudu kecil pewarna kuning telur dalam stand mixer. kaw tunggu sampaii adunan tu sebati. cantik kan warna dia? (-____-)

lepas dah siap, kaw jangan lupa tapis and tuang adunan ni dalam bekas lain sebab kita nak pukul whipping cream pulak. kita nak kena tapis sebab taknak bagi kulit crepe tu nanti menggelembung macam naik chicken pox. ;p masukkan sedikit gula secukup rasa bersama-sama dengan whipping cream tu.


ok dah siap step bahan-bahan. sekarang, panaskan non stick pan. letak butter sikit. sikitttt je. bukak api slow slow dah nanti rentung. tuangkan 1 senduk adunan yang dah siap warna kuning tadi dan cepat-cepat goyang biar adunan tu merebak-rebak untuk dia jadi senipis mungkin. alah, macam buat lempeng je sebenarnyaaaa. nama je bercrepe bagai. ;p kuikuikui. 

dah siap buat kulit dia, kaw sejukkan dia sekejap lepas tu baru letak whipping cream and isi durian dekat tengah2 kulit crepe tu. oh sebelum terlupa, kulit crepe kaw goreng sebelah je tau. tak perlu terbalikkan untuk goreng dua dua belah. bahagian yang tak terbalikkan tu akan jadi kulit luar crepe bila dah siap nanti sebab dia tak nampak kesan kuali. lepas dah letak isi dekat tengah-tengah tadi, kaw bungkus la dia secantik mungkin. bagi aku, part ni palingggg mencabar sebab aku bukan spesis tangan berseni dan bukan spesis boleh buat keje lemah lembut gemalai. no wonder banyak crepe aku yang patah dan terkoyak. kuikuikui. wa tak reti babe nak bungkus dia jadi gemukkk, gebu dan mulusss. kaw tau durian crepe aku rupa macam mana?


hoh, tak gemukk kan? leperrr je. dah rupa bantal tido. kehkehkeh. semua sebab time nak membungkus tu aku tak reti nak bungkus ketat-ketat bagi dia gemuk. kang ketat sangat patah kulit crepe tu nanti. heyy mencabar hokeyyy. yang pasti, kalau kaw tanya aku nak buat lagi tak lepas ni. aku jawab ape tau? TAKNAK. beli lagi senang. bayar RM10 dapat 6 ketul siap. tak perlu basuh kuali pinggan belanga, tak perlu kemas dapur, tak perlu kopek durian. mengangkang je boleh makan. dasarrrrrr pemalassss ya rabbi. T__T hewhewhew. 

dan kalau kaw tanya aku, sedap gileeee ke durian crepe ni? kaw tau aku jawab ape? dengan kepok lekor jauhhhhhh lagi sedap kepok lekor. nama je crepe bagai tapi kalau kaw nak imagine macam mana rasa dia, kaw imagine makan lempeng dan dalam tu ada durian. tu je. tengok gambar durian crepe orang lain sangattt mengiurkan kan? cer kaw buat. heyyy, sedap sambal belacan lagi. kohkokoh ;))


#korang pernah makan? sedap tak? cer share. ke tekak aku sorang je yang tak sedap? ;p 

46 comments:

  1. thanx kak sebab share cmner nak wat crepe ni .. almaklum la skrg ni sume org dok cari durian crepe kan ..

    ReplyDelete
  2. Rasanya kalau kat rumah tak smpat nak jadi durian crepe, duriannya dah habis.

    ReplyDelete
  3. HHa..kepok lekor lg sedap ye? Nadia ni bukan penggemar durian mcm akak la ni..

    ReplyDelete
  4. tak penah makan,, blum ad kot kat klate nih,, hehe

    ReplyDelete
  5. Kepada nadia somel…tolong jangan bagi akak terliur ok.hahaha..takut esok akak ke midvalley pulak..x per2 disebabkan nadia somel bg resipi, akak bantutkan diri utk tidak ke midvalley dan akan rajinkan diri buat doyan krip krip krup krup

    ReplyDelete
  6. haahhahahaa, sama laa kita.. gigih nak buat, bila dah jadi, erm.. baik beli lg senang, terus ngap ngap, hehehe..

    ps: serius, rasa biasa jek.. sedap lagi makan durian, kan kan kan :D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum nadia! sheila belum pernah makan ni. tapi fenomena dah ni. *betul ke fenomena ni?* hahaha pandainya nadia buat. sheila ada isi durian dalam freeze. taktau nak buat bubur durian + kacang hijau @ durian crepe ni. ahhhh nafsu semata2!

    ReplyDelete
  8. wahhhhh...berjaya dah nadia buat durian crepe yg femes ni...

    terliuqqq...rasa nk buat jugak lah... =)

    ReplyDelete
  9. laaaaaa.....senang jer rupa buat durian crepe ni...

    ReplyDelete
  10. Nadia kak intan da dapat dah fridge magnet yg somel tu.tadi baru dapat..tq ye cayang..huhuh

    ReplyDelete
  11. Durian crepe ni idak le sedap sangat. Rasanya baik makan durian ori lagi.. Lagi puas hati..

    ReplyDelete
  12. aah sana sini durian crepe..kite nak gak..tp nak buat sndri malas.. awk oklah tu rajin gak buat sndri..hihikk

    ReplyDelete
  13. ekkek rajin nadia buat

    kalau yg original crepe durian adalah dari 6 jenis tepung dik , baru sedap ekek

    apa2 punn semangat nak buat sendiri haruslah dipuji disini .. nak2 tangan x berseni kan ;)
    jadi juga .. cantik dan kemas aje ..
    sedap di tekak ok lah .. kalau lebih sedap kopok lekoor kes berat tuu ekeke

    senang citer beli je dik
    akk dah order 3 kali , semua macam2 rasa , rupenya pertama tuu adunan 1 jenis tepung , yg kedua , 3 jenis tepung ..

    last sekali 6 jenis tepung .. patutlah anak2 kata sedap ekeke .. lepas tuu akak order ngan org yg sama sahaja ..
    senang citer ! ;))

    ReplyDelete
  14. wah...nadia buat crepe...akak nk sket

    ReplyDelete
  15. Ida suka makan crepe durian! Tapi tak pernah cuba untuk buat lagi.. hihihihi

    ReplyDelete
  16. haha.comeL giLer

    Sya br td rase.bg mak rase td then die kate OK la..kire kLw bg kt org kampong cm Sya nih xde La terkejot ke ape kan..sbb rs pon aLa2 ketayap cicah kuah durian jek.hehe

    BTW, dear..Sya br foLLow bLog ni.free, visit/foLLow Sya jugak ek~
    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. wah tengok manyak sedap..mmg3..semua cerita pasl durian crepe je..saya je lagi x makan2..hahaa..bak mai sikit nad..hehe

    ReplyDelete
  18. rajen betoi si isteri ni memasak ye..hehe nt nak ase la durian crepe versi nadia..hehe =p

    ReplyDelete
  19. Hahaha koser aku nk try
    Byk sgt org share resepi..baik aku beli jek

    ReplyDelete
  20. teringin nak buat tapi malas dan macam leceh sikit. haha. cara senang, beli jelah. hikhik :D

    ReplyDelete
  21. sedap2..gebu2..huhu..nk bt malas..mmg beli jela..

    ReplyDelete
  22. Kak nad kata sedaaaaaapppppp..!!!!
    Hehhehe
    Tp nk beli selalu mmg x la..rugi huhu
    Baek but sendrik.
    Makan la byk mane nak..
    Tp ikut kerajinan gak..sbb bile malas, lebih afdol mkn durian tu begitu shj, baru la nikmaaaattt
    Haha!=)

    ReplyDelete
  23. Nampak tak berapa seni..tapi cam sedap jer..apapun thanks kongsi resipi. teringin nak mkan durian crepe ini.Blm pernah makan lagi durian crepe, makan Durian Datin adalah kat penang thn lepas he..he..he..

    ReplyDelete
  24. Nadia..dah update entry pasal galaksi tu..nant g la tgk eh..hehe

    ReplyDelete
  25. Salam durian crepe dgn cheesy sdp. keropok lekor pn sdp. Akak menjemput rakan2 menyertai GIVEAWAY 001 CHEEZE MAZ .Link cara2 penyertaan ada di : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

    Jika tiada masa menyertainya, harap sangat2 dapat membantu akak dengan :
    1) Tekan butan G +1 bagi entry http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html
    2) Vote akak di denaihati. Cara nak vote akak ada di entry : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/12/giveaway-001-tugasan-ke-2.html

    ReplyDelete
  26. hahaha..tulah.. sebenarnya dia rasa durian juga. bukan rasa benda lain pun..hehehe..cuma ada pertambahan kulit lempeng je kat luar..hehehe

    p/s : event tu bila ye awak? dan dekat mana? nanti awak emel kat saya. putra.z.boni@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Hewhhehe..
    kita berminat jugak nak makan,
    tapi malas punya pasal, makan yang biasa je :)

    ReplyDelete
  28. salam nadia
    Thanks sharing tip durian crepe ni.

    ReplyDelete
  29. teringin nak buat sendiri tpi xde handmixer..benci tul!

    ReplyDelete
  30. gebu & montok2 durian crepe Yaya...=)

    ReplyDelete
  31. H Nadia.. Ni baru teringat nk komen kat sini setelah seminggu nampak muka glemer Nadia kat dlm paper. Hehehe.> Bkn nak komen durian crepe ni sbb tak pernah rasa jugak camna dia... Tp nampak sedap jugakbg peminat durian cam Liza neh.

    ReplyDelete
  32. M tak makan doyan so x kena la demam crepe doyan ni.. Ha ha..

    ReplyDelete
  33. wah nadia..seperti diminta2 pula...memang akk nak cari resepi ni...dah ada sini salin je lah...tak sedap ek...hmmm tak kira nak cuba buat jugak...tengok je tapi tak nak buat mana nak tahu kan...tq ye

    ReplyDelete
  34. nadia..... sedapnya !!! nak ckettttt....

    ReplyDelete
  35. sedapkan.. akak selalu buat tapi lebih prefer guna tepung ubi dgn telur :)

    ReplyDelete
  36. pasni ni i nak panggil lempeng durian.hhehehe..

    ReplyDelete
  37. as salam

    kalau guna musang king baru sedap kowt eh :)

    ReplyDelete
  38. nadia!!!

    kamu sangat rajin untuk membuat durian crepe itu. bagus..bagus...:)

    ReplyDelete
  39. pernah ngidam sesangat nk makan..dan da pernah buat N# pasal ni....

    http://adiyahana.blogspot.com/2012/11/ngidam-niiii-wehhhh.html

    ReplyDelete
  40. as salam nadia,
    selamat berkenalan :)
    wah pandai juga nadia wat durian crepe yer...sy beli jek....ada yg sedap ada yg kureng....hehehe...
    anyway thanks sbb sudi kongsi resepi DC ni...at least bole juga nak try kalau penyakit M tak melanda...hihihi...

    ReplyDelete
  41. As salam nadia,
    selamat berkenalan juga (ni pun baru kenal lepas blog ni kluar tv :) glamer gitue..

    saya tak pernah makan durian crepe.. tapi bila orang dok sebut2 durian crepe.. teringin la plak..

    kalau nak beli.. ada kat maner eh?

    ReplyDelete
  42. Wahhh boleh cuba lepas ni... thanks kak.. :) btw, datang dari segmen jiwe rosak...

    ReplyDelete
  43. haha... 1st time sy buat pn mcm ni... tebal & susah lipat. kali kedua dah ok mnjadi. wihuu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...