August 03, 2013

peniaga cina VS peniaga melayu

sepanjang aku hidup, bila berkecimpung dengan dunia perniagaan, kita boleh kenal yang mana betul-betul berniaga untuk jangka masa panjang atau berniaga janji asal cukup makan tapi perut kaw yang kenyang sorang. T___T tak dinafikan berbisnes babe dah tentu-tentu ada turun naik dia. takkan semedanggg kaw mencacak naik kennnn. ;)

tapiiiii, dalam banyak-banyak part tentang urusan perniagaan, kita takleh lupaaa. kadang dalam rezeki kita ada rezeki orang. jangan kedekut babeee. berkira sangat pon tak boleh jugak. yeeee betul semua orang nak jadi kaya dengan cepat tapiii, korang jangan lupaa. makin banyak kita memberi, mestiiiii lagi banyak kita terima. cuma mungkin dia datang dalam cara berbeza dan cepat atau lambat je tempoh masa diaaa. semoga luahan ni terus mengingatkan aku dan korang semua, kadang bila kita kat atas, kita akan lupa sapeeee yang tolong kita semasa kita sedang naik ke atas ituewww. :) takde nyaaa orang lahir-lahir ehh ehh, dah kat atas dahhhh :p melainkann kaw anak orang kaya duit tak habisss. haaaa tu aku surrender, tapi bak laaa seketul duaa :p mihmihmih. ;)

to be honest, antara perniaga melayu dengan peniaga cina, jauhhhh aku lagi suka bekerjasama dengan peniaga cina. selama-lama aku hidup, aku tak pernah jumpa orang cina kategori tengah-tengah. takde. dorang samaada baikkk betul-betul atau jahat betul-betul. dorang xde stok yang buat-buat baikk kee, kadang hari ni je baik esok jahat pulak kee xdeeee. ni pengalaman aku laaa. pengalaman korang aku tak tauu sorryy. :) dalam ramai-ramai kawan-kawan cina yang aku ada, so far belum ada yang spesis bercakap gebanggg tak nak kalah pathari pat malam tak habiss tapiii kalau peniaga melayuuu haaa sudahhh, berlambakkkk okkk termasuk la akuuu. ;)) muahahaha. kenapaaaa ehhhh. kesian kannn. melayu ni senang betul lupa diri. nadia nadiaaa. istigfarrrrr nadia istigfarrr ;P 

dan sepanjang-panjang aku berkecimpung dalam dunia blogger ni, aku pon tak sangka dari blog kita boleh dapat duit. rezeki Allah dah bagi melimpah ruah babee kanan kiri hasil gaji kais pagi makan pagi laki bini takkan tu pon tak cukup lagiii. (-___-') sungguhh. aku buat blog bukan sebab duit. takkkk. dah memang minat aku menulisss berceritaa segala tiba-tiba ada ramaiiiii orang offer apa-apa yang datangnya dari blog. haa kalau ada yang sudi memberi bukan ke tu namanya rezeki ;) takkan kita nak tolakk ye tak? :p



sebelum ni ramaiii yang tanya aku tentang dekorasi, kos pengubahsuaian rumah termasukla kos buat kabinet dapur dan kos buat cermin dinding besar. haaa dua ni paaaaling ramai orang tanya.


dengan gembira aku kongsi pengalaman aku dekat blog siap buat entry semuaaa dengan harapan, semoga membantu korang dimasa akan datang sebab time aku buat dulu, aku pon nak yang terbaik untuk rumah kitorang. dan aku pikir korang pon mesti nak benda yang sama. tapi wallahi aku tak pernah duga, hanya dari entry perkongsian blog cabuk aku tentang pengalaman sepanjang aku berkecimpung bercerita tentang pengalaman aku menghias rumah kitorang, cukup membantu beberapa syarikat itu terus berdiri teguh. dan aku paaaaling speechless, dorang tak pernah lupa sedangkan aku tak pernah tahu, akan ada bahagian untuk aku. T____T thank youuu semuaaaaaa (-___-')

kesimpulannya, kalau kaw tanya aku, antara peniaga melayu dengan peniaga cina yang mana aku lagi suka bekerjasama, dahhhhh lamaaaa aku jawab aku pilih peniaga cina. tak cakap banyak. tiba-tiba dapat hasil. ni ikhlas dari hati aku bukan sebab ada sesetengah company bagi commission itueww tauu jangan macam-macam hahaha. tapi sebab dorang memang boleh buat kerja. tapii bukanla semua peniaga melayu mengchoiiikan kannn. ada jeee yang baik bagus budi bicara pandai jaga hubungan dengan pelanggann. :) cuma aku perasan, ada sorang tinggal komen dekat blog aku, 



korang ada pengalaman? cer citeee. mana tauuu boleh shareee jadikan panduan kannn. :)

38 comments:

  1. setuju dengan akak. bukanlah kata nak down kan kaum sendiri. tapi orang kita bab bisnes masih lemah. saya paling tak berkenan bila orang Melayu buat servis. Aduhai. memang makan hati. Niat tu nak tolong bangunkan bisnes dorang, tapi berapa kerat je yang betul-betul ikhlas dalam berniaga... memang niaga tu 9/10 sumber rezeki tapi kalau banyak benda negatif. layan cust macam apa... macam mana nak berkat???

    Tahniah utk akak sbb dapat komisyen tu... wahh boleh paw duit raya ni!

    ReplyDelete
  2. Wow..rezeki tu..inilah hasil klo menulis dgn jiwa dan ikhlas..

    ReplyDelete
  3. Kalau orang kita, selalunya akan pijak orang sendiri, jatuhkan kaum sendiri. Dalam berniaga, ada je busuk hatilah, macam mana nk berjaya kalau macam tu sekali sikapnya kan?

    Sori to say, tapi itulah sikap orang melayu kita.

    ReplyDelete
  4. setuju dengan sis.
    peniaga cine mmg tiptop.diorang pandai jage customer

    ReplyDelete
  5. suka hasil kerja mereka yg betul2 memuaskan hati pelanggan :)
    ada juga peniaga melayu bagus tp x ramai... hehehe

    ReplyDelete
  6. Sorry to say. Peniaga Melayu jangan marah na..
    Kalau nak niaga tu cuba cari idea yang lain dari orang lain. Balik2 tudung, peplum, shaklee & ETC. boleh,bukan xboleh.. Ce cari kelainan sket. Xsyok la kalau semua orang pon same je =)

    ReplyDelete
  7. Owhhh... dgn jeff artak kitchen... mmg friendly giler mamat tu... aku buat cabinet tv dgn wardrob dlm blk dgn die laa... ade aku hapdet dlm blog... cabinet dapur pun mmg nak buat dgn die... jeff dah designkan dan bg budget cuma aku jer yg blum buat lg... tggu duit tak ckup lg... servis after sales die pun bagus... pintu wardrob aku berbunyi aku pggil die... die dtg chek dan btulkan... rupenyer skru jer longgar... muahaha... siap bersih kan cermin wardrob lg... mmg terbaek...

    ReplyDelete
  8. Pengalaman eka,thn lepas..eka deal dgn cina,melayu dan indon.sebenarnya bergantung pada NASIB

    Renovate rumah,org kita bt spoil
    Pagar rumah,org kita yg buat mmg puas hati
    Kitchen cabinet upah org cina,mmg spoil,sampai kene hamuk kat tefon br dtg buat,pastu bg alasan accident ke apa,minggu dpn tak dtg,bg alasan lain pulak.walhal duit bg seperti yg dijanjikan,mmg hangin la


    Jd eka dpt nyatakan... Depend la nasib kita baik kita dpt cont yg baik,kalu tak baik2 jenuh la hadap derang ni.br2 ni bt dgn indon...mmg puas hati.janji siap seminggu,tak smpi seminggu dah siap.alhamdulilah

    ReplyDelete
  9. ada peniaga melayu yg ok..tpi tu la..sbb byk yg tak ok...kan org dah anggap same je..

    ReplyDelete
  10. betul, peniaga cina ni memang buat kerja bagus

    ReplyDelete
  11. Yg saya perasan pulak, kedai org melayu, cth cam kedai buku/stationery, farmasi atau groceries dkat tmpt saya..kedai besar tapi barang sikit bena.. Kedai chinese kecik tp barang padat, lebih byk pilihan, capitalise on stock, jimat ruang sewaan. Kedai besar byk sewa tp barang takde susah jugak. Tu tmpt sy la..

    Nervous pulak nak start renovate rumah bila dpt kunci nnt hmm

    ReplyDelete
  12. wah..bestnya.... baik betul cina tu... untong kerjsma dgn dia kan... xsgka dpt kmisyen.. tahniah

    ReplyDelete
  13. Saya pun suka peniaga cina.. walaupun mahal.. tp hasil kerja mmg memuaskn.. tp peniaga melayu.. menipu je lebih.. hasil kerja nan hado.. Sy pernah kena tipu dgn peniaga melayu.. 15K melayang.. kerja2 renovation diorang buat suku jalan je.. lepas tu tiba2 menghilangkan diri.. Dah buat report kt Jabatan Pengguna.. tp biasa la kerajaan kn..kena tggu..tggu dan tggu.. skrang dh 2thun mnunggu.. ;(

    ReplyDelete
  14. Ak-ah.. kat area umah sini pun jiran saya dh terkena ngan melayu. Berbulan menunggu keje tak siap pastu bile push boleh lak marah ckp kalau nak cepat cariklah kontraktor lain! Erk!!!! Mujur saya amek ngan cine. Tapi biaselah cine ni pun pandai main harga gak cume kite la kene pandai konar baring hehe... tapi keje mmg tip top puas hati sampai after sales! BTW Selamat hari raya nadia! Jemput Singgah: Salam Aidilfitri 1434

    ReplyDelete
  15. yup..akak setuju 100% nadia..kebanyakan memang macam tu..baik niaga sendiri atau makan gaji..akak pernah keje ngan melayu tapi langsung tak jaga kebajikan kita..siap tuduh yang bukan2 lagi..start dari tu memang akan dah set kat otak takkannn keje ngan melayu lagi dah..

    ReplyDelete
  16. Peniaga melayu kekadang hanya fikir nak untung tetapi hubungan dengan Allah dok tinggal selalu. Tak pernah bersykur apa Allah beri rezeki..

    Nak jadi peniaga kena jadikan Rasullullah sebagai role model.. :)

    pasti peniagaan kita di redhai oleh Allah . insha ALlah :)

    salam ramadhan daripada saya

    http://pemudattbc.blogspot.com/2013/08/ustaz-muhammad-nazmi-karim-tanda2.html

    ReplyDelete
  17. setuju dengan nadia.. bukan nak ngondem kaum sendiri.. 2 b honest, nak nolong melayu.. end up kena muke sendiri balik.. berurusan dengan melayu, muke ketat jer if kita tanya itu ini.. dah few times kena. rase serik. kedai dobi, baju nikah, renovation, wiring.. mmg bukan semua macam tu..nak jumpe yg really profesional agak susah. jadi nak tak nak, amik cina.. servis tiptop, muke pun manis cam stoberi jer.. >.<

    ReplyDelete
  18. bitter truth..tapi memang begitulah hakikatnya...
    syoknya nadia dpt cash Rm3k tu!!!!! beraya sakan!!!

    ReplyDelete
  19. Melayu yg teruk berniaga memang ada, tapi Cine yg teruk berniaga & overcharge pun ramai jugak... ur journey is still young, nadia.. jangan amik hati ye, selamat hari raya =)

    ReplyDelete
  20. setuju jugak. memang peniaga cina ni jauh lagi baik. yg melayu kalau untung bnyk. siap naik hrga lagi. untunggla dapat duit raya manyak manyak. hee.

    ReplyDelete
  21. rejekiiiiii oiii dpt 3k tu...perkongsian di blog yg membantu peniaga dan readers kan..moga murah lg rezeki yaya..

    ReplyDelete
  22. kak ya ! onie sendiri keje dengan company cina.... sebelah company onie kanan kiri bos dia melayu... dari situ onie boleh beza,bos mana paling bagus dan bos mana paling tak sombong,ofkos bos onie yg cainis itu paling bagus dan fikiran dia selalu positif walaupun hehari kalut,haha.... orang melayu kalau dah ada pangkat terus tak pandang mana orang bawah dia, tak pandang org cainis or india tu takpelah kan,boleh kira lagi,ni dengan org melayu pun sombong apa pekdahnya? haha...


    peniaga melayu? ramai tahu peniaga melayu ni macamana dia punya strategik,kira nak profit tggi,hasil ?hoho.. semoga peniaga melayu terus istiqamah dan jujur dalam perniagaannya,amin

    ReplyDelete
  23. Bab sembang lebat tu memang saya setuju. Terutamanya company yang selalu masuk tender gomen. Sembang memang MELETOP punyalah. Padahal servis yang dibagi barai jugak.

    Tapi, bukan semualah yang perangai macam tu. Ada kontraktor yang betul-betul honest, normally payah nak dapat tender sebab tak sembang lebat sangat kot. Yerlah, sembang lebat sangat tu kot yang sampai buat stadium runtuh pun boleh steadi lagi. Hahaha

    ReplyDelete
  24. sy renovate dapur pun guna kontraktor cina. memang upah mahal tapi keje tiptop n yg penting cepat..ikut timing yang kita tetapkan. material pun sume yg bagus.. serik nak pakai kontraktor melayu yg kebanyakannya pandai cakap jerr

    ReplyDelete
  25. Sangat sokong..1st xperience K.Atie keja dgn Cina..mmg tau sangat dah cara depa meniaga n buat keja camna..sampai skrg sng berurusan dgn Cina jgk utk buat mcm2 hal berkaitan:)..100% yakin!

    ReplyDelete
  26. rezeki raya tu... alhamdulillah.

    ReplyDelete
  27. setuju dgn nadia 100% sebab kt org suka beli brg kat kedai cina senang deal terutama kelengkapan rumah masa nak masuk rumah dulu .... tp nak cr kontraktor renovate rumah ssh .. sebab masa tu istilah nak gogle kat blog ni mmg xdelahkan ... tp skrg kedai bnyk pilihan.. kat blog pun blh cari blh jadikan panduan untuk akan dtg...

    ReplyDelete
  28. pernah guna buat rumah guna kontraktor melayu, lain kita suruh lain dorang buat, modal kita kuar, tapi hasilnya hampeh....retak sana sini.......

    ReplyDelete
  29. memang betul.orang melayu nak duit je..buat kerja tak seberapa..kalau org cina byr mahal tapi bagus wat keje..

    ReplyDelete
  30. KAK YA SAYA NAK SHARE SATU ENTRY SAYA PASAL BENDA MACAM NI BOLEH ?

    http://www.coklateyes.my/2012/09/niat-di-hati-nak-tolong-orang-melayu.html

    ReplyDelete
  31. Salam..wahhh jeff mmg sgt nice kan.yg paling best keje ngn dier, dan2 tu jugak dier buat sktch dan show kt kita 3D design..kite dh boleh foresee apa akan jadi dkt kitchen, wardrobe semua tu...
    Ape pon tahniah sbb jadi duta kecik..dapat duit raye!!hehe

    ReplyDelete
  32. duedue ade baik buruk.. kalau da terkene sekali.. sampai mati ingat.. memang serik taknak g kat die da..

    ReplyDelete
  33. memang betul. Kerja-kerja pengubahsuaian yang simple pun cincai2 je buat. Tak kemas.

    ReplyDelete
  34. Kami adalah Syarikat Kontraktor Bumiputera yang Amanah dan Berwibawa. Berdaftar dengan SSM, PKK, CIDB dan Kementerian Kewangan. Berpejabat di Alor Gajah. Bersedia ke mana saja untuk memberikan khidmat ubahsuai dalam dan luaran rumah dengan pakej harga patut menepati kemampuan yang setanding kualiti.

    Syarikat kami berlesen dengan CIDB Gred G1 bagi Sub Kepala B28- Pakar Ubahsuai, B02- Pakar IBS Sistem Kerangka Keluli, B03- Pakar kerja Pemulihan dan Pemuliharaan Bangunan, B08- Pakar Pemasangan Bahan Kalis Air, B13- Pakar pasang jubin dan kerja lepaan, B12- Pakar Aluminium / Keluli / Kaca, B14- Pakar Cat, B15- Pakar Bumbung dan Cladding Logam dan B24- Pakar Penyenggaraan Bangunan.

    Bandingkan harga, kualiti dan kewibawaan kami. Usah terpedaya dengan mereka yang tidak berlesen dan tidak diiktiraf kepakarannya. Ramai yang sudah terkena, tertipu dan alami kerugian. Jangan jadikan diri anda sebahagian dari statistik mangsa penjenayah. Hubungi kami sekarang.. 0196238062 sms / whatsapp..

    ReplyDelete
  35. Sowi to say.. Sesetangah peniaga melayu ni, masih lg x Cuba buka Minda & masih lg ddk di tmpt yg sma. Aku Ade team utk bisnes a/c, kiteorg sumenye Malay. Team aku cuma hrp duit dtg sndri tp komitmen Xda. Aku jgk yg tpaksa buat dr A-Z (iklan, equipment, dll). Bila cust panggil / upah kiteorg, sblum nk gerak g ke tmpt cust, drg x prepare apa2 pn n ddk sembang2. Keja lambat. Aku tego tp x jln. Niat mmg nk cri ahli len, msih xde yg sesuai. Aku kdg2 sedih ngn Cara bangsa kita. Kita ni cuma tau komplen gaji x ckup, brangan tnpa buat sesuatu. Klo buat pn, ala kadar. Aku xnk jd manusia cmtu. Aku hrp, bangsa kita ni brubah la n majukan diri. Jgn ske berangan, sembang, & buat kje ala kadar.

    ReplyDelete
  36. aku seorang kontraktor...

    cina memang pandai biznez... komuniti dia cukup membantu sesama sendiri... walaupun jual nasi lemak tepi jalan...

    dlm organisasi cina... pekerjanya cukup didekasi, rajin, jujur dlm kerja, x de sembang lebih...walaupun dia kerja kuli... dari buruh binaan ke tukang sapu dan ke pihak yg lebih atas..

    berbanding dgn staff melayu... malas keje... sembang lebih... main fb time keje... suka kerja cincai... rehat nk 2 jam... balik keje nk ikut time pukul 5 (suruh o.t x nk walaupun o.t tu dibayar penuh) kuat makan rasuah... orang lain dtg tanye ade barang x? di jualnya barang tokey nya...

    macam mana laa tokey melayu nk dapat hasil yg berkualiti pd pandangan mata pelanggannya....


    ReplyDelete
  37. Mak aku pernah upah melayu untuk simen kn tanah kt dpan laman rumah, bg aku inilah adalah tugasan mudah bagi mereka, hanya simen jer, serius aku ckp mmg sakit hati kot, kerja mudah, hasil buruk, orang suruh letak simen yg licin bolehlak diorang letak yg kasar pas tu nmpak buruk lak, jiran sebelah rumah mintak simen selamba jer bg, x bg tau tuan rumah, simen tu tuan rumah yg beli, bukan x bagi atau bagi, masalahnya itu orang punya, tanya empunya dulu baru bg, nie x suka hati mak bapak dia jer, lpas tu agak sakit hati,

    lpas tu nk renovate ruang tamu dgn bilik dpan, bila teringat melayu yg buat laman dpan tu dgn ada jiran yg renovate 1 rumah x siap2 yg dibuat melayu (kontraktor melayu tu suka bertangguh n bnyak alasan) aku ragu2 nk panggio orang melayu, takut teruk pulak rumah jadinya klau diorang buat,

    Jadi panggilah orang cina buat dpn, agak tiptoplah diorang buat kerja, sangat puas hati n skrg pun diorang tgh buat bahagian belakang, bukan nk sokong bangsa lain, masalahnya klau buat kerja tu biar lah berkualiti, bukan main hantam jer

    Dan aku tahu bukan semua kontraktor melayu macam tu, ada yg bagus n ada yg teruk.

    Aku dulu pernah praktikal kt pejabat daerah n tanah bahagian teknikal/kontraktor, tahu x kebanyakkan kontraktor kelas f semua orang melayu, aku x derlah nmpak nama orang cina, mungkin aku ada terlepas pandang tp apa yg aku nmpak mmg xder nama orang cina,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...