July 20, 2012

kos pengubahsuaian bilik air

aku tak pasti orang lain macam mana tapi aku, bila dah kawen, aku lebih terjerumus kepada habitt nak mendekokan rumah. mendekokan? ;p awal-awal kawen dulu xde la beria nak mendeco rumah bagai sebab rumah sewa. buat ape nak cantik-cantik kan. tapi sekarang, bila dah tinggal rumah sendiri, kau tau apa maksud balas dendam? huhu. T__T dendam la sangaatttt. tak, maksud aku macam, sekarang saya boleh buat apa sahaja sesuka hati. yang penting rumah saya cantik dimata saya dan kami selesa tinggal bersama. :) *ceh ayat nak bungaa saje. pokkkkang!

dua hari lepas aku ada terima satu email dari kak azrina. mungkin habitt dia dengan aku sama. mendeco rumah. hikhik ;D 


kak, ada yang nadia ingat nadia share dekat sini. kalau termissss sorry tau. sebab renovate bulan 12 hari tu. banyak dah lupa. sebenarnya nadia renovate sebuah rumah. dan total tu contractor kita secara lumsum untuk sebuah rumah. tapi, seiingat nadia, nadia ada tanya dia berapa cos renovate untuk bilik air sahaja. dia cakap bergantung pada jenis bahan yang digunakan macam tile jenis apa, sink macam mana, toilet bowl brand apa. tile ada banyak jenis. ada yang murah, ada yang mahal. anggaran kasar lebih kurang RM5000. berdasarkan pengalaman nadia, meh nadia cite sikit sebanyak.


design pintu bilik air nadia pilih sendiri. contactor tunjuk catalog, nadia pilih. harga 1 ketul ni xtau berapa sebab dah termasuk dalam cos lumsum untuk renovate sebuah rumah tu.


penyangkut towel tu nadia kena beli sendiri sebab dia kira sebarang eksesori tambahan, kita tanggung sendiri. dia siapkan yang kasar-kasar je. penyangkut tu nadia beli dekat ikea, bagi dia pasang. untuk tile-tile and segala mak nenek mozek, dia bawak nadia pegi satu kedai dekat jalan ipoh. nadia pilih jenis tile yang nadia nak, warna apa, dorang bayar.

sink bowl and kepala paip tu pon sama. nadia pilih, dorang bayar. cermin tu hadiah house warming mama and ayah mertua nadia kasi. cermin ni ada jual dekat ikea. harga RM99 kalau tak silap.


toilet bowl ni pon sama. nadia pilih, dorang bayar. still dalam total lumsum sebuah rumah tadi. tapi kalau tak silap, toilet bowl ni harga RM300++. tak sampai RM400.



water heater alpha rain shower ni nadia kena beli sendiri. tak termasuk dengan total lumsum tadi. nadia beli water heater ni dekat kedai elegant lighting & decorative sdn bhd. kedai dia dekat batu caves, sign board besar warna oren. setentang dengan giant. sebelah stesen bhp kalau tak silap. nadia suka water heater ni sebab dia ada dua pancuran. satu yang atas tu bila kita mandia rasa macam mandi air hujan sebab air dia jatuh dari atas. pancuran satu lagi tu xberapa best sebab dia datang dari arah depan. harga dia alamakkkk lupa. T_____T sorry kak. ;) sorry kak entry panjang lebar macam karangan spm. harap membantu sikit sebanyak. baii :)













41 comments:

  1. seronok pula tgk nadia deco bilik air. tapi bilik saja ke nadia..? kat entry bawah ada nampak kitchen kabinet..ni nadia beli rumah baru ke renovate yg sedia ada..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli rumah sedia ada. bukan rumah baru. tapi nadia fully renovate semua balik since keadaan asal rumah sangat menyedihkan. ;))

      Delete
  2. pintu bilik air tu ain sukeeeeee..
    meriah kaler merahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnn,
      feberet colour nadia tu sayang! merah itu menyerlah! :))

      Delete
  3. wahhh bestnyaa...nk tumpang mandi bule? hehee

    ReplyDelete
  4. Hi, saya interested nak pasang Alpha water heater yang sama juga model 18i dengan rainshower, boleh bagi feedback sama ada pressure untuk rainshower cukup kuat and juga panas? any complaints so far?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Anonymous! :)
      so far, ok sangat. xde sebarang negative feedback from me selepas 10 bulan guna. air laju, panas semua ok, sejuk semua ok. xde masalah! :) totally recommended! :))

      Delete
    2. Terima kasih so much for ur prompt reply! Malam tadi aku dah order warna putih juga dan akan pasang hari sabtu ni! mari kita shower bersama hari ahad ni ok! :))

      Delete
    3. no big deal lahhhh! :)
      selamat bershower dengan shower baru yang super besttt! :))

      Delete
  5. nak tanye mosaic kecil2 yg u guna jenis ape eh? jenis porcelain or glass mosaic..leh tau ape nama kedai tile u pegi kat jln ipoh tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakk, sorry dah xberapa ingatttt tapi rasanya glass mosaic kalau tak silap. dia macam kaca gituu. nama kedai pon dah lupa. tapi kalau dari jalan ipoh ke bandar kl, sebelah kanan jalan, dia sebelum hotel dynasty tu. yang satu barisan kedai semua jual tiles and peralatan bilik air. kalau tak silap lagi, sebelah kedai dia ada 1 kedai dalam cermin kaca yang dari luar boleh nampak bathtub.

      Delete
  6. Xde kolah ker nadb

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang saje buat taknak kolahh. ;)

      Delete
  7. Nadia berapa luas bilik air tu. Kalau rm5000 ok tu. Saya suka bilik tu hitam putih memang warna kegemaran saya. Yg paling saya suka tab dan cermin tuuu cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. keluasan bilik air ni nadia tak sure.
      tak reti kira kaki. nadia reti mandi je. ;p

      Delete
  8. siapa kontraktor yang buat kerja-kerja ni. sounds good..buleh share? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak nak share tapi tak berapa recommended sebab saya tak nak orang lain kena macam saya. perjanjian asal cakap lain, bila time nak bayar, semua kena tambah duit lain.

      Delete
  9. Yes, nadia...sy pun dh terkena rosak dapur impian sy.

    ReplyDelete
  10. NAk tanya? brp harga pintu tu ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti insyaAllah kalau sempat nadia buat 1 entry untuk pintu bilik air tu ye. :)

      Delete
  11. mewahnya toilet dia, hehe cantik :)

    ReplyDelete
  12. nadia...nak tanya toilet bowl tu beli kat kedai mana eh??

    ReplyDelete
  13. Dear, how much rain shower tu ye ?

    ReplyDelete
  14. Nak tanya how much rain shower tu ye ?

    ReplyDelete
  15. Dear, how much rain shower tu ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina, sorryyyy. nadia dah lupa harga berapa.

      Delete
  16. Dear, how much rain shower tu ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak dah lupa la harga dia berapa, sorryyyyyyyy :)

      Delete
  17. Replies
    1. dekat kedai hardware pon ada je rasanya. tak sure sebab nadia contractor yang beli.

      Delete
  18. UBAHSUAI RUMAH area Bangi, Kajang, Cheras,
    Serdang, puchong (Selangor/KL) Sambung dapur,
    parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster,
    plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL.
    Hubungi: 0173967406 khaidir (facebook.com/
    HederRenovationHouse) fan pages

    ReplyDelete
  19. Salam Nadia,

    Bilik air mmg cantik, class, elegent. Plan nak ubahsuai bilik air rumah juga. dok survey2 jumpa blog ni. Tile bilik air pasang sampai siling ke? pastu rain shower tu ganti baru ke or pasang baru (wat wiring baru sume)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, haah. tile pasang sampai syiling :) dan semuaaaa wiring baru and piping baru. jadi rain shower pon baru laa :p

      Delete
    2. oo no wonder harga dia mcm tu. yang penting cantik n puas hati. betul x? dua2 bilik air wat pattern yg sama ke?

      Delete
    3. lain2 kak, dua dua pattern lain. tema je still hitam putih :)

      Delete
  20. Memang class la gitu nadia...
    Excelent looked

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. dekat kedai di jalan ipoh tapi dah lupa apa nama kedai tu sorryyyyyyyyyyyyy ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...