May 18, 2012

binatang lebih cepat tau.


 
aku tak tau kenapa aku suka bela ikan emas. rasa macam ololoooo, kenapalah perut awak buncit sangat. nasib baik comeyy. tengok perut saya, buncit jugak tapi xde la pemalas berenang kedek-kedek je macam awak. saya rajin tau. HAHAHA. ntah pape dialog. tu semua penipuan semata-mata dasar manusia yang selalu bangga diri. EH? lagi. HAHAHA. 

setelah sekian lame aku xberani nak bela ikan. serius aku tak tipu. ni kira ikan first yang aku bela sejak tinggal dekat rumah baru. time dekat rumah lama dulu, memang hobi aku bela ikan emas. korang percaya tak kalau aku cakap time dekat rumah lama dulu, aku dah bela lebih 50 ekor ikan tapi semua mati mati dan mati. hari ni beli esok mati. esok beli lusa mati. paling lama boleh survive pon seminggu dua kot. lepas tu mati. sebulan lebih jugak la macam ni. beli mati beli mati. time tu aku xde la pikir yang bukan-bukan. teori aku, mungkin air rumah aku kotor sebab tu ikan-ikan aku bela mati. *cehhh, siap teori bagai. hehe :D

sampai la satu ketika, ada pakcik suruh aku bela ikan puyu. tengok apa jadi. dalam hati aku macam, haaa? ikan puyu? ape kelassss nokkk. xmahu la. tu kan ikan kampung2. tak sedar diri sendiri pon lahir dekat kampung jerkkk. hewwhewww. *manusia memang selalu cakap besar kan? bila terhantuk baru hegeh2.

tapi oleh disebabkan aku nak uji teori aku betul salah, fine. aku bela ikan puyu. kita kan tau ikan puyu adalah antara ikan yang paling susah nak mati, paling kuat survive walau berminggu xmakan, still boleh hidup walau berjam-jam menggelupur xde air. serius. ni fakta. korang try la bela. dier memang kuat abisss la. ok sambung cerita aku. :) aku bela. aku jaga dia sama macam aku jaga ikan-ikan lain. tibe2 satu hari aku tengok ekor dia hancur, langsung xde. dier berenang guna badan je. sisik sisik dier pon tertanggal. aku macam, ehhh awak ni kenapa? sakit jugak? lepas je aku tengok keadaan ikan puyu macam tu, hati aku dah xsedap. meremang bulu roma. ada benda xkena ni. ni cerita betul tau. bukan reka-reka punya. nanti lain kali aku sambung, bulu roma aku terpacak. bai.

14 comments:

  1. owhh really??
    so gambo atas tu ikan emas? gmbo ikan puyu mane ye? nk nengok.. hehe

    ReplyDelete
  2. org cakap ikan puyu tu bley tahan atau bley elak dr tkena buatan org..huhu..so, mmg elok la klaw bela..tp klaw ikn tu pn ad something wrong kt die..hurm...meremang gak la..huhu

    ReplyDelete
  3. syu dnga org dolu2 ckp, ikan puyu ni bley jd penjaga ruman, n bley tahan dari niat jahat org kat kite..sbb tu hayat idup die lame..so elok la bela ikan puyu..tp klaw ikan tu smp jd cmtu...huhu, seram la..meremang gak la syu..huhu

    ReplyDelete
  4. uiks, kenapa jadi macam tu?

    kat umah saya pun bela ikan puyu gak..memang ikan ni jenis yang susah mati...

    ReplyDelete
  5. ikan mas kalau nak bela kena ada bantuan oksigen. ikan puyu mmg hebat... malahan orang dulu kata ikan puyu, blh sebabkan sihir nak dihantar ke kita tak menjadi. emmm siannya ikan puyu awk jadi gitu.. kenapa? dia fight with "something" ke???

    ReplyDelete
  6. ala, kenapa bersambung..smgt kita nak baca ni..hehehe..bela ikan mas kena ada oksigen x?? comel la

    ReplyDelete
  7. alololo comeynye si buntal!
    bpe $$$ abeh utk 50 ekor tu babe?

    ReplyDelete
  8. perghhh..next entry dah tak boleh bace malam2..huhu

    ReplyDelete
  9. dulu penah jgk bela ikan emas ni tp mati jgk sbab xckup oksigen esp. bila xder elektrik KT umah...slalu,leceh laa.ikan ni manja ckit.tp mmg bez bela ikan puyu lg..senang xpyh salin air @bg mkn. :D

    ReplyDelete
  10. @Myzatul FarahinSatimin: gambar ikan puyu xletak sebab kaler xberapa nak meriah macam ikan mas. huhu. :)

    @SyuHada: haah, alhamdulillah syu. tu semua kuasa Allah tapi nadia percaya jin dan syaitan tu wujud. yang penting kita kena usaha untuk menjaga rumah kita as long as tak terpesong dari akidah. ikan puyu ni macam signal la. dier bagi hint. hehe :)

    @fiqas: nanti ada masa nadia sambung cerita ye. :) haah kan, kuat betul dier. dah la senang je nak jaga.

    @Innanie | Ariffin: oksigen semua cukup sayang. haah, dier macam sedang bertarung. :)

    @Cik Bhulat: kena guna oksigen sebab dier macam gedik2 manja. huhu. ikan puyu xperlu oksigen. ;p

    @Kie-yu: xberapa sedar berapa habis, sedar2 semua dah abis. ;p

    @e d a y u a t e h: eh, nadia xpernah cerita eh dekat ayu masa kita skype2 sebelum ni?

    @Mira@Mier: haah, ikan puyu senang gila kan nak jaga. senang jaga dan dia menjaga kita. alhamdulillah.

    ReplyDelete
  11. disbbkan kerakusan nk tau, za siap search image ikan puyu ok.. huhu.. seram ni..

    ReplyDelete
  12. ikan emas tu mati sbb pkai air paip kot,kne bubuh anti klorin dlu.kalo xgne anti klorin,bole pkai air pump untuk kite buang segale klorin yg ad.

    ReplyDelete
  13. ikan puyu biasanya boleh berlaga sesama sendiri

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...