February 05, 2011

tips bertukar dari blogspot ke [dot] com.

ada setengah blogger cakap, bila bertukar dari blogspot ke domain sendiri, income nuffnang macam slow sikit nak masyuk. sebelum-sebelum ni pon aku pikir macam tu jugak tapi... gua tak tahan beb! ;) domain nama sendiri ni asyik memanggil-memanggil je dalam mimpi. 

jadi, haruslah buat kajian bagai untuk membuktikan betul ke bila berpindah dari blogspot ke 
ber dot com sendiri ni akan mengalami kesukaran untuk mendapat income nuffnang. 

berdasarkan apa yang aku baca dari beberapa sumber, sebenarnya, income nuffnang xde beza langsung tang nak guna blogspot ke, ber dot com sendiri ke dan segala mak nenek domain lagi. semua same je.

cuma, bila kita berpindah ke domain ber dot com ni, bukan setakat tukar domain je! kita kena tukar semua sekali setting yang berkaitan dengan nuffnang. edit balik blog manager dalam nuffnang tu, pastu copy pastu segala jadah codding nuffnang tu balik dan save macam biasa.
xde la susah sangat pon klu korang tau step tu macam mana. ;)

agak2, ada x yang macam nak tukar blog ke ber dot com sendiri tapi xbape nak reti, meh aku ajar. ceh! poyo je kan! konon pandai je.. padahal terabur! heee~ ;)

dan yang paling penting, 


telah menjadiiiii...........................................
*
*
*
*
*
*
*
*

taraaaaaaa! ;))
*sambil kelip-kelip mata dan senyum kambing. heeee~ ;)

akhirnya, konpem xmimpi dah lepas ni. =)
oh ye, tang income nuffnang tadi, if betul la kononnya ade beza lepas bertukar ke domain sendiri ni, nanti aku share okeh!

9 comments:

  1. nadia, share lah mcm mana prosesnya--and, bila tukar ke dot com ni, kena byr tak utk dptkan domain sendiri tu??

    jom join Heartbeat!

    ReplyDelete
  2. yeay! rumah baru kak nadia:)
    miza pun dah ber dot com :)

    ReplyDelete
  3. salam nadia , pd sy nuff ni xde masalah tp rata2 skrg tgk blogspot ke dot com ke , BE tgh kureng..nape tahh...

    yg problem kat sy seblum ni ialah berkaitan RSS feed tuh .. kena gak setting balik utk kes sayalah kot,klu tak member2 blog yg lain xdapat baca latest entri kita

    btw thaniah dah ber dot com..semusim lak kite yek ;p

    ReplyDelete
  4. wahhh nadia..dah tuka dotcom...

    ReplyDelete
  5. wah!!tahniah sis!dh dot com tue!tahniah!

    psst..tq sbb sudi bg tips yaa..tq sgt2..=)

    ReplyDelete
  6. fiwit.....pasni dah tak mimpi2 dah ler kan..ekekeke

    ReplyDelete
  7. walaweiii buatkan tuk weols leh tak?? huhu

    ReplyDelete
  8. salam kenal Nadia..saya tgh survey2 ingat nk wak .com gak... mahal x yg nadia punya tu, brp setahun?... follow cni.. jom terjah blog sy, komen2 skit
    http://kaymamablog.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. salam,
    barangkali ramai tidak terselesai problems nak tukar blogspot ke dot com?

    sorry.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...