February 11, 2015

zaman jerawat teruk aku dulu-dulu T__T

aku sebenarnyaaa tak tergamakkk nak bukak aib sendiriiii tapii selepasss ramaiii kawan-kawan time belajar dulu tanya, siniii aku share dengan korang. tapiii korang janji tauu dengan aku. jangan geli tauuu selepass tengok beberapa keping gambar aku dulu-dulu. :p janjiii ok? HAHAHA. sebenarnyaa jangan cakap korang, aku sendiri pon geliii. T__T apetah lagi orang yang menengoknya. huhuhu. korang kutukkkk muka akuuu siapppp :p 

sebenarnyaaaa, duluu muka aku takde masalah papee. standard la kann kalau naik jerawat barang seketul duaa. :p sampaiii la satu ketika, aku kena pegi PLKN. haaaaa time dekat plkn muka aku still ok je under control. tapiiiii, selepasss balik plkn, tiga bulan berjemur panas siang malam, legammmm babeee muka. T__T aku asalnyaaaa takde la seputih saljuuu mihmihmih :p tapiiii kaw pahamkannn kalau kita dah biasa cerah, tiba-tiba dia punya legam macam rentung habis. (-__-') stresss tauu. kaw ingat senangggg ke nak putih balik? makan masa okkkk. T__T 

jadi aku yang jenis spesis bijak pandai tak menyabo ni sangattt tak tahan godaan bila satu hari beberapa hari selepas keluar dari plkn, kebetulan time tu aku pegi supermarket, ada orang kempen jual krim pemutih. dia macam dalam bekas bulat-bulat, dalam tu ada krim warna putih. si promoter tu ponn bijakkkkk pegi sapu dekat lengan aku yang legam tadi kan, sental sental sental, ehh haah laa. putihhh. berbeza dengan lengan satu lagi yang dia tak sental tu. berbunga rianggg hati aku time tu. ;) terus beli dengan harapan pakai seminggu, konpem kulit aku cerah balik. malangnyaaa, selepas tiga kali pakaii kottt aku dah lupa, tiba-tiba episod ngeri aku bermula. sebijikkkk sebijikk jerawat tumbuh macam diternak elok. T__T hoiiii seremmm. terus aku stop pakai krim pemutih tadi. aku syak konpemm krim tu dahh penyebabnyaa sebab aku memang bukan spesis suka pakai pape dekat muka. pencuci muka pun takkk pakai sebab muka aku spesis agak sensitif kalau pakai sebarangan. bedak pun sapu bedak debu baby johnson jewww. kikiki. ;))

selepasss tiga hari stop pakai krim tadi, aku ingatkann jerawat pun stop la membiakkk tapi malangnya, dia semakin banyak dan tak benti-bentiii. huwaaaaaaaaaaa. sedihnyaaa. haa masa ni la permulaan episod muka aku teruk gile. dari jerawat kecik jadi jerawat besar. dari jerawat pasir jadi jerawat batu. T__T heyyy ngerinyaa ingat balik. ramaiii gilee sedara mara tegur napeee muka jadi teruk macam tu. meratapi dia rasa macam nak terjun lombongg kaw paham takk sebab benda tu dekat muka kann :p tempat pertama orang tengok. napeee laa kaw tak nak tumbuh dekat celah ketiak kee, dekat perut keee. senang sikit nak sorok takdelah orang tengok :p haaa korang dah standby nak tengok muka aku duluuu-duluu? :p amaran, jangan teruskan pembacaannnn kalau anda adalah seorang penggeliii. kikiki :p







haaa terukk kann? T__T dia macam sejenis jerawat yang merahh pat batu orang dah boleh nampak. (-__-') besar besarrr pulak tu. bila tekan ada yang keras seketul macam batu, ada yang lembikkk. bila picit kaw bayang sendiri la apa yang keluar. tak tertaipp aku takut korang geliii. kuikuikui :p ni dalam gambar yang handphone cap ayam time tu. kalauuuu laaa korang tengok depan-depan, dah macam bontot kuali muka aku. T__T HAHAHA. dekat dahi berpasirrr jangan cakap. pipi kanan kiri merah ketul-ketul besar. dagu pun kadang tumbuh yang besar. kadang tumbuh yang kecik. tapi the best part is kalauu korang perasan, walau sebontot kuali manaaa muka aku, syafiq tetap terima aku seadanyaaa. soo sweetttt :p puiii. HAHAHA. ye laaa, dia kenal aku dari zaman aku kanak-kanak kott. dari zaman sebelum aku tau period tu apee sampai dah beranak sorang dia tetap terima aku membulat kee, mensegitiga kee, membujur kee, dia hadapppp je semuaaa. muahahaha :p kalau laki lain aku tak rasaaaa dorang boleh terimaaa muka berbatu bata gini. T__T

ehh berbalik kepada kisah jerawat, bukan kisah syafiq. hahaha. haa jerawat ni membiak dengan jayanya time aku umur 18,19, dan 20 tahun. haaaaaa tiga tahun yang cukupp panjang yang aku dah try macammm-macammmm takdenyaaa hilang jugak jerawat-jerawat nii sampaii la satu ketika, nenek aku amek maid filipin baru dekat rumah dia. si maid tu tanya aku tak pakai ubat pape kee? dalam bahasa omputih. aku cakap dah macam-macam aku pakai tak jadik-jadik. kadang gigih menyental kulit kayu manisss kaw jangan tak tauu. (-__-') tapi tak hilang punn. terus dia kata ehh anak saya dulu lagi teruk muka dia sebab dia suka picit. nanti saya bagi u cuba produk anak saya pakai niii. aku iyekan je laa sebab dah laliii bila dengar orang rekemen macam-macam tapi idoknyaa pernah menjadiii dengan kulit aku. (-__-') dua minggu lepas tu dia terus bagi aku try. you jangan pakai apa-apa krim pada muka buat sementara waktu ok. selepas mandi pagi terus sapu dia. petang pun selepas cuci muka pun sapu dia. malam sebelum tidur pon sapu dia. sapu macam toner. lepas satu biarkan dia kering sendirinya. tak perlu basuh dah. nanti dia akan meresap masuk kedalam liang-liang roma untuk kecikkan jerawat-jerawat you. aku iyakan aje tak beria-ria sangatt sebab takut harapan tinggal harapan tapi takpe, kita cuba. :)

selepasssss dua minggu aku pakai, ehh ehhhh. haah laaa. firsttt time selepas bertahun-tahun, jerawat batu yang besar dan merah tu kecut. yang dekat dahi punnn wowwww bestnyaaaa. takde la hilang terus menipu sangattt kaw dalam seminggu dua dah boleh jelitaaa :p tapi atleast bila dia dah start kecut, aku dah lega banyakkkkk. yeayyy. terus call maid nenek aku bagitau yeayyy, nak order lagilahh sebab menjadi dengan akuu thank you soo much :)

kalauu korang tanya aku, aku pakai apeee untuk hilangkan semuaa jerawat batu aku, demi Allah, dari dulu sampaiii sekarang, satu-satunya yang aku berani pakai dan sapu dekat muka adalah benda alah ni jeeee. percayalah. 



seketul RM25. Acne Cleanser nama dia. dah bertahunn aku pakai. ni firsttttt time selama aku hidup aku reveal rahsia jerawat akuuu sama macam selepas bertahunnn aku pendam pasal jamu ketat harituuu HAHAHA 'kembali ketat dan anjal seperti anak dara huhuuu :p'






haa ni antara gambar terbaru aku. tak edit pape pun. korang boleh zoomm palingg dekat kikiki. :p aku tonyoh lipstik je. Alhamdulillahhhh. kaw paham takk nikmat jerawat hilang selepas bertahunn menderita muka teruk gilaa? hanya orang berjerawat dan pernah berjerawat je pahammm. maluu kan? T__T aku pahammm sebab aku dulu pon maluu jugak. T__T gigihh la dulu tepek foundation tebal-tebal konon nak sorok jerawat tapi tetappp tak dapat cover sepenuhnya. (-__-) sedihnyaaa. aku taklaa cakap muka aku dah licin jelita tu takkkk. :p menipu sangatt kennn. ;) still ada segala parut jerawat tapi atleast, dah abis dah episod segala jerawat batu bata aku. (-_-') nanti kalau korang nak cuba, meh sms atau whatsapp aku ye. 019-7564019. selagi maid tu bekerja dengan aku, selagi tu produk acne cleanser ni ada. seketul RM25. sekian, pilihlah lelaki yang boleh terima kita walau seburuk manaaa rupa kita. ehh? :p tibe-tibe. HAHAHAA. okbaiii.


14 comments:

  1. Assalamualaikum yaya, wahhhh sheila ingat sebab yaya amik ephyra terus licin camtu.. rupanya acne cleanser ya. serius, yaya nampak lebih muda lepas jerawat semua kecut... yeayyyy

    ReplyDelete
  2. omeiinya nadia lepas dah ada anak ni..

    ReplyDelete
  3. nadia, kalo tuk jeragat menjadi tak ni?
    akak masalah jerawat takde tapi tension ngan jeragat..makin lama makin banyak..

    ReplyDelete
  4. ingatkan muka yaya tak penah berjerawat...nmpk bersih jek...lagi dasyat dr jerawat kak alin....boleh try ni

    ReplyDelete
  5. Nak rahsia camne blh kurus nih...kecik je sis...comel

    ReplyDelete
  6. Bontot kuali ke...saya tengok ada jerawat pun menten comel....tapi ye la smua nak kulit licin halus mulus kaan

    ReplyDelete
  7. nadia ni yang mahal nya lesong batu tu...itu yang berjerawat pon menten manis sweet n owsem..theheeee

    ReplyDelete
  8. macam tau je product kt supermarket tue, dorang salu follow kita nak tonyoh kat tangan tue kan. Apa tah nama dia.

    ReplyDelete
  9. wahhh kena oder cepat nii :D

    ReplyDelete
  10. pernah rase dulu.. lagi teruk.. alhamdulillah.. skrg makin ok..

    ReplyDelete
  11. Wah...lain giler dulu dan sekarang.
    Tapi yang paling penting, seri ibu tu naik. Aaa...bunga sangat comel. Geram tengok dalam gambar.

    ps: kita dah tukar url dear, kalau boleh, mintak tukar kt bloglist tu. Hehe

    Url lama: fizah-sukhri.blogspot.com

    Url baru: space4misspija.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Kulit saya teruk jugak..dh tak tahu nak pakai apa...cantik kulit sekarang..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...