July 03, 2014

mengandung dan berpuasa


terharuuuuu sangatttt bila ada kawan-kawan dan sedara-mara yang whatsapp tanya aku larat puasa takk sebab dah sarat kann. tak larat takpe boleh bukak puasa. T__T anyonyonyooo, auntiiiiie auntieeee semua, jangan sweetttt sangatttt bolehhhh. (-__-') bunga kuattt, takde manja-manja ni. hihi. 

Alhamdulillah setakat ni aku still lagi boleh berpuasa macam biasa. aku sebelum-sebelum ni pun sokmo pikir, macam manaaa laa bulan puasa nanti nak puasa. boleh keee aku tahan sebab dah cukup 9 bulan, baby pon dah cukup sifat kann. takkan dia tak lapar kalau aku tak makan. T___T tapi, lebih kurang dua tiga minggu sebelum ramadhan, aku dah belajar try puasa. bukan niat nak belajar sangatt ponnnn, memang kena puasaaa sebab puasa ganti tahun lepas punya belum habis lagiii. kuikuikui. ;) jadi time mengandung 35 minggu hari tu, aku try puasa 4 hari straight yang aku tinggal tahun lepas punya. Alhamdulillah under control takde pitam pengsan segala. siap boleh tawaf jalan tar, shopping raya merata dengan mak aku. hihihi ;) 

jadi bila aku rasa oooo puasa ganti siap boleh tawaf jalan tar, takkannnn puasa bulan ramadhan tak boleh kan. :P so aku niat, aku kenaaa puasa. salah satu cabaran berpuasa time mengandung 9 bulan ni, dia takde la rasa lapar sangat tahap kebulur nak pitam tu tak. dia macam kita puasa biasa-biasa je cumaa, kaw akan rasa kesiannyaaaa bila tengok perut kita berombak-ombak, baby siap tersedu-sedu. (-_-') automatik kita akan terfikir, dia lapar nii. kita tak rasa sakit pon, cuma rasa alaaa kesiannyaaaaaaaaa. T___T tapi aku sokmoo ingatkan hati aku, Allah takkan uji seorang hamba dia lebih dari apa yang kita mampu. sama jugak macam time puasa. terus usap perut sambil cakap-cakap dengan bunga, bunga sabar yee. bulan puasa ni. bunga pon kena puasa. maghrib nanti kita makan. sekejappp jeee lagi. haa kadang-kadang aku siap amek video time dia bergolek mengeras segala tapi takkan aku nak tepek sini lucah sangatttt kannn. hihihi. 

tapi sebenarnyaa, antara siang hari di bulan ramadhan dengan malam hari di bulan ramadhan, aku lagi ngeri malam hari sebabbbbbbbbb, lepas je berbuka puasa, kaw akan rasa macam allahhh allahhh allahhhhhhh mentang-mentang dah boleh makan. kemain ligat dia berpusing dalam perut. kadang-kadang sampai rasa macam perut dan peha kita nak krem. aku boleh dikatakan asal malam, mestiiiiii cuak. cuak gile. (-__-') sebabb, dia punya tindak balas selepas perut masuk makanan adalah 3 kali ganda hyper sampai setiap malam aku akan confius, ni sakit nak bersalin ke sakit dia teruja dapat makan. jangan tanya aku dah start rasa mild contraction ke belum sebab dah seminggu aku start rasa cuma dia bukan yang setiap 5 minit sekali tu tak. dia dalam setengah jam sekali. lepas tu ok balik. ni sakit yang rasa macam direntap dan diramas kita punya tuttt. kalau tengah berdiri pon aku boleh terduduk. tapi sekejap-sekejap je la. ni mild contraction kan orang panggil? ntah aku pon konpius. korang dulu macam mana nak tauu ni adalah tanda-tanda sebenar nak bersalin? aku hari-hari terfikir. rasa macam standby nak pegi berperang pon ada dia punya berdebar dan teruja tuuu. mihmihmih. 


so farr aku belum start drama air mata lagi dengan syafiq. T__T kata beranak ni macam nak pegi berjihad kannnn. belum belum. aku buat-buat cool dulu walaupun dalam hatii sebak macam nak pecah dada. (-__-') takutnyaaa allahurabbi. T__T selalu kalau sebak aku datang, syafiq tak layan sangattt sebab dia tak nak aku lemah. nanti dengan dia dia sekali lemah. jadi kesimpulannya, bila kita tak tau bila tarikh sebenar kita akan bersalin, moh la kita berjihad laki bini dulu sebelum kena berjihad 100 hariii nanti muahahahaha. ;p 



24 comments:

  1. Assalamualaikum yaya, bungaaaa. alhamdullilah kuat mama yaya dengan bunga puasa. happy for you. yaya, toksah fikir sangat mild contraction ke hape. just enjoy. nanti datang time nak bersalin tu, automatik kita tahu kita nak bersalin. sheila dah 2 bulan lebih berjihadddd, ahahhahaha. luka jahitan tak baik lagi, seram hemaknya nak berjihad ;p

    ReplyDelete
  2. sonok la dia dpt buke pose same..tu yang semacam je guling2 kat dlm tu

    ReplyDelete
  3. alahaii..comel ! tak sabar nak tunggu baby keluar :D

    ReplyDelete
  4. comeynya perut! turun dah tu, tggl tunggu hari ek? semoga dipermudahkan, in shaa Allah..
    mula la terkenang kan masa preknen zakwan dulu. zakwan due 1 syawal.. sepanjang ramadhan tu mmg menunggu hari je, kot terbersalin awal. ada la 3 ari ponteng puasa time tu sbb xlarat bebeno dah..
    igtkan pagi 1syawal zakwan nak kluar dah, rupanya dia kasi chance kat mama dia makan ketupat rendang bagai..hehe...4 syawal baru bersalin. merasa la beraya kat hospital raya ke-2 sampai ke-6
    memori daun pisang betul! hehe...pengalaman....

    ReplyDelete
  5. Ooo dah cukup bulan ye.. Nampak perut kecik je...
    Semoga selamat semuanya ye...

    ReplyDelete
  6. Tersentuh hati akak baca dik nadia...kuat mommy nadia puasa...akak bg semangat adik boleh tau...nanti baby lg kuat sbb mama kuat...love u dik nadia...

    Masa akak pregnant Qi dlu sebulan bulan puasa akak berjaya puasa dik...alhamdulilah, amal minum susu kambing masa bersahur hari2...nikmat...dik nadia sekarang amalkan nurtigoat tuh kan teruskan tau...byk khasiat yer...insyaAllah, boleh kurangkan kuning baby kalu terus amal...mcm Qi masa lahir kuning takde...kebetulan kot amal susu kambing...smile always ye dik...xmo sedih2...bersalin itu indah...alami dengan semangat kerana Allah...insyaAllah bila kita kuat suami disisi turut lagi kuat bg semangat dekat kita masa berjuang nak bersalin nanti dik...

    Luv u dik nadia,
    Regards,
    Kak julia

    ReplyDelete
  7. As salam..
    Dh 39 weeks tak lama dh tu..
    Maknanye raya nanti dlm pantang lar yer..
    Time2 ni tak sabarkan nak jumpa baby..nebes pun iye jugak..semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  8. in shaa Allah dipermudahkan nanti...kne sama sama berjihad..mihmihmih

    ReplyDelete
  9. comelnya mummy ni. muka nadia penat :)

    ReplyDelete
  10. mmmm... kenapa panggil baby tu bunga ye... ateee dah tau jentina baby ke...?

    ReplyDelete
  11. sape tak takutt bersalin .. uihhh... yg penting kena kuat semangat .. nanti nak keluar lg sorang thn dpn kan kikikiki.... ibu kena kuat.. nanti bunga lg kuat tau... selamat berpuasa.. selamat hari raya ...

    ReplyDelete
  12. INsyallah...ibu kuat..anaknya pun mesti kuat

    ReplyDelete
  13. asslmkm.. sy skrng dh 29week.. first time puasa time pregnt, kdng kesian jgk kat bby.. tp selalu ckp kat dia, mlm bru blh mkn.. bila dh mkan pun dia punya mengeras senak perut dibuatnya..

    ReplyDelete
  14. waa sangat kuat...dulu masa mengandung dan puasa...saya lembik jek...hahaha...aah mmg akan rasa baby bersenam dalam perut...hihi...alhamdulillah teruskan...inshaAllah semuanya selamat amin...

    ReplyDelete
  15. Salam perkenalan, semoga dipermudahkan ye.. jemputlah singgah ke blog Dieyna ye

    ReplyDelete
  16. in Shaa Allah baby kuat jika ibunya kuat.. Salam perkenalan dari Dieyna ye.. jemputlah singgah yer RAHSIA CERGAS BERPUASA

    ReplyDelete
  17. bungaaa bungaaaaaa mai laaaa keluar jumpe mama ida.. hari ni dah 7hb daaa nii kekekkeke

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum & slm sejahtera..
    saya ada menjual pkaian menyusu, peralatan & kelengkapan menyusu.. sudi2 lh jenguk ye.. mna tau klau berminat..
    instagram : azeramya
    facebook fanpage : Azeramya
    blog : azeramya.blogspot.com
    Whatapps : 019-4946337
    email : azeramya@gmail.com
    terima kasih...

    ReplyDelete
  19. Salam, puan nadia boleh mencuba supplement shaklee. saya boleh cadangkan vitamin shaklee yang sesuai untuk puan terutama kehamilan dan berpantang. ^_^

    cikkyra90.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. selamat berpuase yaya n bunga.. pape pn akk doakn semoga semuanya dpermudahkan olehNya nnti.. Amin..

    ReplyDelete
  21. Semoga dipermudahkan semuanya...;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...