January 22, 2014

pengalaman first trimester :)

aku rasa veryyy the blog mak mak setiap kali nak berkongsi secara detail kisah sepanjang pengalaman aku mengandung ni HAHAHA. tapi rasanya perlu kotttt untuk aku buat simpanan dekat blog sini kott la mana tau tahun depan mengandung lagi sorang mihmihmih. hebattt kemainnnn :p muahaha. jadi senang aku refer ooooo ni mungkin simptom-simptom mengandung lagi kuikuikui :P korang boleh baca cerita mula-mula aku tau aku pregnant dekat sini ye, the moment when i knew, i'm pregnant! :) 

ok meh sambungg. orang mengandung ni ada macam-macam jenis dia. ada yang mengandung 9 bulan tanpa sebarang alahan, ada sepanjang mengandung 9 bulan alahan dia tak benti-benti, ada yang awal-awal je mengandung alahan teruk. aku tak pasti alahan aku tahap teruk ke tak tapi under control laaaaaa kott. :) antara simptom-simpton tiga bulan pertama aku mengandung adalah,


1. demam malam
masa awal-awal mengandung, time tu aku tak tau pon aku sedang mengandung, dua tiga minggu jugak laaa peel demam malam ni datang. siang ok je sihat. asal malam je mestii sejuk lain macam. badan panas. makan panadol sumee tak jalan. ohh syafiq pon demam. dia demam dulu baruu aku demam. kira alahan tu sampai dekat dia dulu sebab dia yang membuat anak itu kahkahkahkah. :P 

2. sakit tekak yang teruk
haaa yang ni aku tak leh lupa sampai bila-bila. aku rasa sepanjang aku hidup, ni sakit tekak yang paling sakit aku pernah rasa. dua hari aku bercakap guna bahasa isyarat je dengan syafiq sampai dekat atas katil pon still guna isyarat mimik muka je kahkahkahkah :p 

3. gigi sengal setiap kali basuh pinggan.
haaa yang ni paling kelakar. sebelum aku tau aku pregnant, aku sampai naik hairan dah kenapa asal basuh pinggan gigi aku jadi sengal semacam padahal takde kaitan pon tangan yang sedang membasuh dengan gigi menyengal tiba-tiba. tapi aku layan je laa sebab tak tauu kann. kalau aku tauu aku sedang mengandung time tu, ada aku cakap dengan syafiq, ohhh saya tak boleh basuh pinggan sebab gigi sengal. baby tak suka basuh-basuh dia nak rehat jewww. HAHAHAHAH :P

4. malas yang melampau
haaaaa yang ni nauzubillahhhh. jangan cakap aku, peel ni dengan syafiq syafiq sekali pon dapat. 3 bulan mengandung hoiiii pemalasnyaa kitorang jangan cakap. dengan malas nak kemas rumahnyaa, malas nak lipat kainnya, malas nak basuh bilik airnya, malas nak masaknya tapi alhamdulillah, aku takde alahan masak-masak. aku still boleh masak macam biasa cuma peel malas jeee kadang-kadang yang bermaharajalela. HAHAHA. 

5. suka tidur
aku mengandung ke tak mengandung memang peel aku sejak azali suka tidur tapiiii time mengandung ni dia jadi hoverrr tauuuuu. :P asal lepas buat keje sikit rasa nak baring, asal lepas buat kerja sikit rasa nak tdo. :P

6. alergik nasi
haaaa yang ni aku paaaaling tak sangka. heyyy wa orang kampung babe. tak makan nasi sehari tak sahhhhh. nasi tu paaaaaling wajib aku kena makan tapiiiiiiiii ada 2-3 minggu selepas aku tau aku mengandung, hoiii deritanyaaa. asal nampak nasi nak muntah. memang langsung tak boleh makan nasi kecualiiiiiiii nasi yang mak aku masak. haaa nampak tak. aku pon tak tau saiko ape tapi percayalah, nasi aku masak ke, orang masak ke, kedai masak ke, semuaaaa aku tak boleh makan. T____T aku just makan bihun ke, kuew tiaw ke, roti ke janji bukan nasi. tapiiiii, nasi yang mak aku goreng, 1 pinggan boleh habis. memang satu kejayaan besar aku rasa. hahaha. sebab selalunya makan je semulut, muntah. T____T

7. tak de selera makan.
haa yang ni jangan cakap. kaw bagi la aku makanan paling sedap pon sehingga ke hari ni, selera aku tetap sama. mendatar jee. (-___-') takdenya selera makan sampai beria makan bertambah-tambah tu takkkk. aku makan sekadar alas perut tak nak bagi lapar. tapi berat aku so far belum drop alhamdulillah. 

8. alergik kedai mamak. 
kahkahkah. bijakkk baby bijakkkk. tak pandangg kedai mamak ni ye HAHAHA. :)) dulu roti canai kedai mamak tu feveret kott tapi sejak mengandung, jangan kata makanan mamak, lalu depan kedai mamak pon tekak aku dah loya kembang semangkuk.

9. nafsu membuak-buak kahkahkah :p
hoiiiii yang ni part paling lucah. mantikkkk syafiq malu hijau baca dekat office dia kejap lagi. dah la budak-budak office dia baca blog aku. HAHAHA. :p setahu aku, first trimester mengandung, kita tidak digalakkan selalu 'bersama' sebab takut berlaku keguguran kan tapi masalahhhhnyaaaa, kalau perasaan tu dah tahap tak boleh dibendung, takkan aku nak pegi tenyeh-tenyeh sondol-sondol dekat dinding kan. kohkohkoh :p hoiii memang ngeri habisss kehendaknyapunnnnn sampai syafiq naik hantu tazkirah dekat telinga sayanggg sabar sayanggg. awak mengandung ni. HAHAHAHHAHA vodooo tauuu. dia macammmm macam mana ehhhh nak cakap. pantang nampak syafiq laa senang cite. (x___x) kadang time dia tengah kerja pon aku buang tabiat suruh dia balik laa balik laaa. kahkahkahkah. :p nasibbbb laki aku jenis melayan napsu serakah bini dia walaupun dalam pada yang sama berjampi dengan bekerja keras sama naik. kohkohkohkoh. (x___x)


haaaaa kottt laa kann korang ada menghadapi simptom-simptom macam aku ni, jangan terkejut rupanya korang sedang mengandung tauu tapii simptom paling last tu paaaling tak boleh blaaa. T_____T aku kalau ingat balik rasa macam nak terjun bangunan maluuuuu gileeee dengan syafiq. muahahaha. nasibbb sekarang dah kembali normal. syafiq yang hegeh-hegeh datang sondol-sondol aummmmmmmm. HAHAHHAHAHA :p istigfar abang istigfarrrr. sayang mengandung niii. KAHKAHKAHKAH. 



37 comments:

  1. hahha. part yg last tu tak leh blah. :PP

    ReplyDelete
  2. part last tue tak boleh blah .. kikiki apa pun take care selalu ^^

    ReplyDelete
  3. Sengal yaya..baca pn blh byg yaya yg ckp..huhu..

    ReplyDelete
  4. part yg last mmg ngeri habis okay...hahahah...
    jgn jadik macam baby R, asyikk nak westernnn je...
    kopakk abah dier...hahaha...kalau kuar nanti takde iras2 Tom Cruiese tak taww lahh...hehehehe...zul cakap nnt baby R kuar nak ajar makan petai, jering ngan tempoyak segala...hahahahah siottt je...

    ReplyDelete
  5. simptom last tu mak oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...hahahahahaha bkn laki suka ke dpt bini simptom gitu? eh! eh! >_<

    ReplyDelete
  6. kelakau betui la nadia nie .. well
    take care your self ;)
    have fune read your writing kihkihkih...

    ReplyDelete
  7. Adoila lawak la Nadia ni...
    Akak baca dari 1-8 ok tu semua biasa dengar psl ibu ngndung ni kira normal lah simptom2 tu.. tapi yg no 9 tu akak xtak tahan gelak terbahak2 senyum simpul ha... hahahaa
    Tak pernah dengar lagi la simptom no 9 atau kwn2 malu nak cerita xtau la..hahaaa

    ReplyDelete
  8. lucah melampau... hahahahah.... tapi ape2 pun tahniah :) ... doakan untuk saya jg ye...

    ReplyDelete
  9. Suke entry ibu mengandung.. kalau ada, mesti Ros baca.. tapi bila baca entry ni, tetibe jadi malu-malu kucing.. hahhaha.... meow...

    ReplyDelete
  10. Haha comel je nadia. Tak sabar nak tengok baby korang. Nanti baby baca blog mummy dia terkujat baby haha

    ReplyDelete
  11. hahahahhaaaa lawak...
    part lain boleh tahan, yang last tu boleh tersembol biskut akak tengah kunyah nadia oiii..

    ReplyDelete
  12. vodo ah yaya haha....aku terbayang tau hahaha..main terkam2 aummm aummm aummm...hahahahahaha

    ReplyDelete
  13. i ols tak buleh makan masakan dalam rumah dan alergik budu wal singgang u... padahal tu makanan kegemaran sampai tahap buleh teguk botol budu. skali 1st trimester tak buleh bau budu? terus pk, aku apehal? hah gitu, kikikiii

    ReplyDelete
  14. Nadia... Yg last tu paling lawak. Hahaha

    ReplyDelete
  15. kelakar la. tp lain org lain ragamnya. sy mengandung yg 1st alahan teruk 8 bln gak la...yg 2nd sedang2...yg paling best yg 3rd langsung tak mabuk & tak tahu preggy sampai 10 minggu...sebab setiap bulan sy stain...sampailah jumpa doc sebab sakit lain, doc terus scan & nampak bby...bersalinkan pun mudah...alhamdulillah.

    ReplyDelete
  16. Hahahaha...golak bosar akak baco part yg last tu dik....aduyaiii...medti baby krabi ni kan..hihihi.....

    ReplyDelete
  17. yang no 9 tu paling kronik la tuh...wakakakakak...gelak guling2 baca...wakakakakaka

    ReplyDelete
  18. malas yg melampau dan suka tidur tuu mcm nina lahhh. hehe

    ReplyDelete
  19. hahahahahaha tergelak-gelak baca yang last. adoiyaiii. sabor ye kak. haha

    ReplyDelete
  20. lawak la nadia ni. hahaha enjoy yer moment2 ni. hehehee

    ReplyDelete
  21. selalunya mcm tu lah.. jd kontra.. apa yg kt suke jd x suke.. mcm bukan dibua² ntah.. jadi sendiri.. pedulik org nak kata mengada.. bkn dibuat² mg jd sendiri hahahaha ...

    ni baby girl ni... nakal eh.. amboii kemain menyodol tak sudah haha.. nafsu² buat kt tergelak dibuatnya..

    ReplyDelete
  22. wah...ade yg sme simptomnye dgn aku ade jgk yg tak. hewhewhew....

    ReplyDelete
  23. part last tu.. hehe.. kak mira tak pernah dengar, tapi bila kak mira cerita kat kawan kak mira, apparently ramaiiiiiiiiii rupenya yang sama case.. and one of my colleague pun sama macam kes nadia

    ReplyDelete
  24. hahaha...tak boleh blah yg simptom last tuhhhhhhhhhhhh...adoiiiiii....

    ReplyDelete
  25. tahniah nadia!baru tau u dah pregnant. Amacam, best tak? Hehehee

    ReplyDelete
  26. nombor 9 memang takleh blah. terkekek ketawa masa baca nih nadia. ingatkan dlm movie what to expect when you're expecting ja ada symptom ni..btw, tahniah dan take care!

    ReplyDelete
  27. hahaha..yg last sekali lawak sangatt..tahniah dh berjaya akhirnya mengandung..smga semua dipermudahkan..

    ReplyDelete
  28. dalam bnyk2 simptom, yang akhir tu yang kelakar je.. bca 2,3 kli.. betul ke apa yang ditulis.. hehe..
    apa2 pun, jaga diri lek lok ya.. :)

    ReplyDelete
  29. Pengalaman yang tentunya sangat berkesan dan tidak akan terlupakan.

    ReplyDelete
  30. heheheh..memang kelakar..macam-macam peel orang ngandung ni..hee.. Senang-senang jemput lawat blog kindhearty.blogspot.com. Tq.

    ReplyDelete
  31. Macam2 simptom nya. hahaha.
    Sabor je la.

    Puan Husna
    www.husnanetwork.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...