January 22, 2014

pengalaman first trimester :)

aku rasa veryyy the blog mak mak setiap kali nak berkongsi secara detail kisah sepanjang pengalaman aku mengandung ni HAHAHA. tapi rasanya perlu kotttt untuk aku buat simpanan dekat blog sini kott la mana tau tahun depan mengandung lagi sorang mihmihmih. hebattt kemainnnn :p muahaha. jadi senang aku refer ooooo ni mungkin simptom-simptom mengandung lagi kuikuikui :P korang boleh baca cerita mula-mula aku tau aku pregnant dekat sini ye, the moment when i knew, i'm pregnant! :) 

ok meh sambungg. orang mengandung ni ada macam-macam jenis dia. ada yang mengandung 9 bulan tanpa sebarang alahan, ada sepanjang mengandung 9 bulan alahan dia tak benti-benti, ada yang awal-awal je mengandung alahan teruk. aku tak pasti alahan aku tahap teruk ke tak tapi under control laaaaaa kott. :) antara simptom-simpton tiga bulan pertama aku mengandung adalah,


1. demam malam
masa awal-awal mengandung, time tu aku tak tau pon aku sedang mengandung, dua tiga minggu jugak laaa peel demam malam ni datang. siang ok je sihat. asal malam je mestii sejuk lain macam. badan panas. makan panadol sumee tak jalan. ohh syafiq pon demam. dia demam dulu baruu aku demam. kira alahan tu sampai dekat dia dulu sebab dia yang membuat anak itu kahkahkahkah. :P 

2. sakit tekak yang teruk
haaa yang ni aku tak leh lupa sampai bila-bila. aku rasa sepanjang aku hidup, ni sakit tekak yang paling sakit aku pernah rasa. dua hari aku bercakap guna bahasa isyarat je dengan syafiq sampai dekat atas katil pon still guna isyarat mimik muka je kahkahkahkah :p 

3. gigi sengal setiap kali basuh pinggan.
haaa yang ni paling kelakar. sebelum aku tau aku pregnant, aku sampai naik hairan dah kenapa asal basuh pinggan gigi aku jadi sengal semacam padahal takde kaitan pon tangan yang sedang membasuh dengan gigi menyengal tiba-tiba. tapi aku layan je laa sebab tak tauu kann. kalau aku tauu aku sedang mengandung time tu, ada aku cakap dengan syafiq, ohhh saya tak boleh basuh pinggan sebab gigi sengal. baby tak suka basuh-basuh dia nak rehat jewww. HAHAHAHAH :P

4. malas yang melampau
haaaaa yang ni nauzubillahhhh. jangan cakap aku, peel ni dengan syafiq syafiq sekali pon dapat. 3 bulan mengandung hoiiii pemalasnyaa kitorang jangan cakap. dengan malas nak kemas rumahnyaa, malas nak lipat kainnya, malas nak basuh bilik airnya, malas nak masaknya tapi alhamdulillah, aku takde alahan masak-masak. aku still boleh masak macam biasa cuma peel malas jeee kadang-kadang yang bermaharajalela. HAHAHA. 

5. suka tidur
aku mengandung ke tak mengandung memang peel aku sejak azali suka tidur tapiiii time mengandung ni dia jadi hoverrr tauuuuu. :P asal lepas buat keje sikit rasa nak baring, asal lepas buat kerja sikit rasa nak tdo. :P

6. alergik nasi
haaaa yang ni aku paaaaling tak sangka. heyyy wa orang kampung babe. tak makan nasi sehari tak sahhhhh. nasi tu paaaaaling wajib aku kena makan tapiiiiiiiii ada 2-3 minggu selepas aku tau aku mengandung, hoiii deritanyaaa. asal nampak nasi nak muntah. memang langsung tak boleh makan nasi kecualiiiiiiii nasi yang mak aku masak. haaa nampak tak. aku pon tak tau saiko ape tapi percayalah, nasi aku masak ke, orang masak ke, kedai masak ke, semuaaaa aku tak boleh makan. T____T aku just makan bihun ke, kuew tiaw ke, roti ke janji bukan nasi. tapiiiii, nasi yang mak aku goreng, 1 pinggan boleh habis. memang satu kejayaan besar aku rasa. hahaha. sebab selalunya makan je semulut, muntah. T____T

7. tak de selera makan.
haa yang ni jangan cakap. kaw bagi la aku makanan paling sedap pon sehingga ke hari ni, selera aku tetap sama. mendatar jee. (-___-') takdenya selera makan sampai beria makan bertambah-tambah tu takkkk. aku makan sekadar alas perut tak nak bagi lapar. tapi berat aku so far belum drop alhamdulillah. 

8. alergik kedai mamak. 
kahkahkah. bijakkk baby bijakkkk. tak pandangg kedai mamak ni ye HAHAHA. :)) dulu roti canai kedai mamak tu feveret kott tapi sejak mengandung, jangan kata makanan mamak, lalu depan kedai mamak pon tekak aku dah loya kembang semangkuk.

9. nafsu membuak-buak kahkahkah :p
hoiiiii yang ni part paling lucah. mantikkkk syafiq malu hijau baca dekat office dia kejap lagi. dah la budak-budak office dia baca blog aku. HAHAHA. :p setahu aku, first trimester mengandung, kita tidak digalakkan selalu 'bersama' sebab takut berlaku keguguran kan tapi masalahhhhnyaaaa, kalau perasaan tu dah tahap tak boleh dibendung, takkan aku nak pegi tenyeh-tenyeh sondol-sondol dekat dinding kan. kohkohkoh :p hoiii memang ngeri habisss kehendaknyapunnnnn sampai syafiq naik hantu tazkirah dekat telinga sayanggg sabar sayanggg. awak mengandung ni. HAHAHAHHAHA vodooo tauuu. dia macammmm macam mana ehhhh nak cakap. pantang nampak syafiq laa senang cite. (x___x) kadang time dia tengah kerja pon aku buang tabiat suruh dia balik laa balik laaa. kahkahkahkah. :p nasibbbb laki aku jenis melayan napsu serakah bini dia walaupun dalam pada yang sama berjampi dengan bekerja keras sama naik. kohkohkohkoh. (x___x)


haaaaa kottt laa kann korang ada menghadapi simptom-simptom macam aku ni, jangan terkejut rupanya korang sedang mengandung tauu tapii simptom paling last tu paaaling tak boleh blaaa. T_____T aku kalau ingat balik rasa macam nak terjun bangunan maluuuuu gileeee dengan syafiq. muahahaha. nasibbb sekarang dah kembali normal. syafiq yang hegeh-hegeh datang sondol-sondol aummmmmmmm. HAHAHHAHAHA :p istigfar abang istigfarrrr. sayang mengandung niii. KAHKAHKAHKAH. 



January 02, 2014

mengandung sebab Ephyra?




macam mana korang tertanya-tanya, macam tu jugak laaa aku sebelum ni jenuh memikir apakah antara faktor yang membantu aku mengandung sebab jangan cakap korang, aku sendiri pon macam tak percaya lagiii. (-__-') :) untuk tahun 2013 yang lepas, nak kata aku ada berpantang kononnya mengamalkan gaya hidup yang sihat tak minum air gas, tak makan fastfood, tak amek ais, memang takkkkk laaa. :p feveret akuuu tuuu hoiii. :p nak kata aku sedang melalui sebarang treatment penyuburan dengan doktor pon takkkkkk, nak kata aku makan ubat atau jamu pape untuk mengandung pon takkkkk. senang kata untuk tahun 2013 yang lepas aku memang takde usaha apa-apa kearah itu sebab patah hati punya pasal tapi kerja hakiki aku laki bini memang hari-hari menyondol tu satu kewajipan kohkohkoh :P 

tapiiiii bila ramai yang tanya, 
"nadia ada minum ephyra eh sebelum tau mengandung?" 

aku macammmmm, haahhh memang la ada sebab aku minum untuk hilangkan jerawat dan parut jerawat dekat muka, kenapaaaaa. bila ramaiiii yang tanya, aku pon terfikir. to be honest, aku bukan bangsa mengamalkan supplement atau sebarang ubat-ubatan setiap masa tapiiiiiiii, 29hb julai, satu-satunya produk yang aku minum adalah ephyra dengan niat nak hilangkan jerawat. aku minum ephyra selama tiga bulan berturut-turut untuk kesan terbaik. jadi, untuk memudahkan korang faham, aku start minum ogos, september dan oktober. lepas tu stop sebab kulit dah jelita kononnn kahkahkah :p december aku disahkan mengandung dan doktor anggarkan time tu dah 5 minggu. jadi gigih laa aku mengira hari bilaaaaa terjadinya baby anyonyonyo ni sambil ingat balik posisi apeee aku guna sebab ramaiiii kottt tanya aku buat posisi apa bagi lekat kahkahkah vodooo tauu :P sayang, cuba bagitau sikit awak guna posisi ape kahakahkahakah :p oleh disebabkan aku tak boleh kira dari tarikh akhir period sebab period aku tak teratur, jadi aku kira ikut anggaran doktor bagi dan dianggarkan terbentuknya seorang janin dalam rahim aku ni pada 24hb oktober :)

lepas ramaiii yang tanya sebab ephyra ke, sebab ephyra ke, aku macam teringatttt. heyyyy, nory dulu pon disahkan pregnant selepas minum sekotak ephyra kalau tak silap akuuu. kan nory kannn? ye kuasa Allah semuanya. kaw minum la ape pon kalau Allah tak izinkan tak menjadi jugak tapiii dalam kes aku, oleh disebabkan aku memangggg tak makan atau tak minum apa-apa ubat lain selain ephyra the only one, aku tak nafikan ephyra sikit sebanyak membantu kesuburan aku. so untuk kepastian, aku tanya laa sendiri dekat kak miza, pengasas ephyra. ye la, setahu aku ephyra ni tujuan utama dia lebih kepada cantikan kulit tapiii tak dinafikan jugak ephyra membantu menstabilkan period aku time aku minum dia hari tuu. so kak miza pon bagitau la sebenarnya, sebelum aku, dah ada beberapa orang pengguna dia yang alhamdulillah pregant selepas minum ephyra tapiiiii dia tak cakap kaw minum ephyra konpemmmmm mengandung takkkk. :) cuma, ephyra ni dia kaya dengan vitamin yang bertindak secara keseluruhan dalam badan kita. bila dia bertindak secara keseluruhan, dah tentu-tentu dia akan menstabilkan hormon kita, melancarkan darah kita dan menguatkan segala dalaman kita. 



jadi no wonder la bila aku minum ephyra ni hari tu, period aku lancar, lawas gilee berak kuikuikui, dan aku jadi sangat bertenaga. ni bukti aku tak tipu korang tauuu bukan aku je mengandung lepas minum ephyra :)







dan korang boleh baca sendiri cerita nory mula-mula mengandung dekat blog dia sini, Pengalaman menarik bersama EPHYRA


takkan terjadi sesuatu kejadian tanpa keizinan Allah tapi tak salahkann kita mencuba dan berusaha. lagipun ephyra ni seriusly sangatttt berkesan untuk menflawless kan kulit muka cuma sejak mengandung ni hormon jerawat aku bagai diternak dengan baja organik terbaik hoiii stressssss :p tak sabar nak tunggu 3rd semester, nak sambung minum ephyra balikkkkk :) nanti baby aku keluar nama ape? nik baby ephyra binti nik asyraf syafiq. HAHAHAHAH :P choiiiii. ok dahh, jemput la order beramai-ramai. nanti korang boleh la rekemen dekat sedara mara korang ke kawan-kawan korang ke yang dah lama kawen macam aku tak mengandung mengandung jugak kottt la kan rezeki dia lepas minum ephyra terus lekat kita tak tau kannn. nahh, korang boleh order dekat sini ye, 

sms atau whatsapp ke 019-7564019.


ni cerita ikhlas aku berkongsi dengan korang bukan sebab berbayar ke ape ke tak. wallahi, ni memang pengalaman sebenar aku. jadi pada mana-mana stokis atau agen yang berniaga ephyra nak amek testimoni cerita aku ni, sila silaa. amek laaaaaa. :) ikhlasss, ni cerita perjalanan mengandung seorang nadiafarahida yang hampir 4 tahun saya tunggu kehadiran seorang zuriat :') 

1. bulan pertama minum ephyra, Sana sini Kolagen EPHYRA :)
2. bulan kedua minum ephyra, Ephyra sangattttt berkesan :)
3. bulan ketiga minum ephyra, EPHYRA sangatttttttt bestt! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...