September 30, 2010

Tolong!! tolong!!

sekali lagi, tolong! tolong!
kenapa nuffnang sy asyik macam ni je? 
dari mula2 sy blogging sampai la hari ni, mcm ni je selalu..



knp x jadi mcm ni?

 boleh sape2 bgtau and ajar saya?
atau saya ada silap dimana2?


Tutorial capture gambar dari screen..


as per wish dari farra,
xde masalah farra. klu akak tau, akak bgtau. klu akak xtau, korang tlg bgtau. =)
ok jom teruskan.

sebenarnya ada bnyk cara utk kt print screen atau copy gambar dari screen ladtop.
yg aku mmg tgh guna skrg snipping tool. 
snipping tool ni mmg da ade kat dlm ladtop aku after aku tukar ke window 7 ari tu. so, sng je la. tp, korg still boleh bt cara lagi satu. 
cara ni, korang guna la ladtop jenis ape ke, computer ape ke, ttp same.

skrg korang tgk keyboard masing2.
then cari button print screen atau utk ladtop, dorg guna simbol prt sc
kecik je tulisan dier. hujung sekali sebelah kanan, sebelah button delete.


dah jumpa? ok sekarang tekan sekali. was2, tekan 2 kali atau berkali2. xpe, xmeletup. =)
ok da?then,
korang bkk Paint. semua ladtop ada paint ye. 
xmo pening2 kepala guna photoshop ke, photobucket ke. tau x paint kat mane?

start - all program - accessories - paint.

ok jumpa?bukak skrg. 
dan, last sekali, korang tekan la ctrl V utk paste picture yg korang nak tadi. 
then, save aje.. settle.. klu nk otter or cut pape, bt siap2 dulu baru save k..


note: farra, cube buat, ok x?



12am-3am, iklan nuff akan meriah!

haha.. xkan sampai xnak tidur kan? tp aku cakap btol. 
korg boleh try klu xpercaya. dalam pkol 12 tgh mlm hingga 3 pagi adalah waktu paling meriah iklan2 nuff ni keluar. nk kate visitor ramai duk baca blog kt, xde pon.
aku assume, mungkin waktu pagi2 mcm ni, iklan ni xberebut2 nk bertenggek kat blog lain sbb majoriti time ni org tido.. so dier dtg la bertenggek manje2 kat blog aku.. =) 
tgk, 3 3 ads skali kluar dlm 1 ms. malangnya, visitor 2 org je. huhu..
tp xpe, tq incik nuff!!






Couple itu berdua, bukan bertiga


tgk tajuk pon da tau kan nk cerita ape kali ni. =)
tp, xsemua org tergolong dalam kategori ni. sbb ade stgh org mmg suke couple ramai2. 
mgkin boleh bt dorg rasa, Oh! aku paling hebat! eh jap. entry kali ni xde kaitan dgn hubungan suami isteri aku ngn encik afiq ye. kang ade hati2 yg busuk ckp, nadia ni apehal tibe2 cerita pasal cinta triangle ni? afiq ade awek lain ke? oh..no..no..no... =) 
entry utk bercerita sj.. tp mgkin entry ni agak panjang k0tt. sbb cinta kan luas maknanya.
korg, setuju x klu aku ckp, dalam 1 perhubungan cinta, 
msti ada cabaran dan dugaannya. 
contohnya family laki xberapa berkenan dgn si perempuan sbb pkai seksi. 
family pmpuan xsuke laki tu sbb xde keje..
xpon, bercinta tp jarang sesngt berjumpa. dan, beribu2 lemon lagi la dugaan. mau mati eden nk senarai semuonyo..
tapi, dlm banyak2 dugaan, dtg la dugaan mcm mane pon, insyaallah korg sbgai pasangan kapel boleh harungi dgn tabah
KECUALI,
ada cinta ketiga.
sbb, bile ade org ketiga, korang akan bermain dgn 3 hati and 3 perasaan yg berbeza.
tang ni yg paling ssh. sbb, hati manusia lain2. contohnya, si ali sdg bercinta dgn si aminah. tibe2, si ali terjumpa balik ex gf dier name ani yg 4 tahun da xjumpa kat dlm fesbuk. 
nak2, fesbuk kan sume hadow.. gambar ado, email ado, semua ado la. terbit la kmbali cinta antara mereka.
then, beramah mesra la mereka kembali. 
bile cinta triangle ni berlaku, sape yg ptt dpersalahkan? 
msti la korg akan ckp, si ali. sbb dier start dlu. sape suruh dier gatal nk berhubung dgn si ani balik. syg2 ku sekalian, 
org yg xberada di situasi mereka boleh berkata macam2 dgn persepsi yg berbeza2. 
tp, sbnrnya, utk maintainkan hubungan cinta, kt kena nilai dari semua segi. 
contohnya, ali layan si ani balik mungkin si aminah sibuk. asyik duk berblogging je. 
ali msg xreply2. mgkin sbb ani ni kedekut giler nk mmpus. semua bnde ali je yg belikan. mgkin sbb ali berpisah dgn ani dulu2 sbb si ani excident, tibe2 hilang ingatan. now da pulih. ataupon, ali terpaksa tinggalkan ani dulu2 sbb xde duit nk topup, last2 jual fon.
ok da2, rumit kan cinta ni? rumit klu kt bt rumit. 
ok skrg meh aku cerita bab aku plak. mgkin korg boleh jadikan panduan. 
ceh! mcm bagus je nadia ni kan? tlg geli skrg..huhu =)
antara 'keyword' agung yg aku pgg dan sntiasa ingatkn diri aku, 
klu korg bercinta dgn sesiapa sekalipon, wlaupun korang rasa korang la pling cantek, paling pandai masak, paling bijak singgahsana, paling mengancam, paling cun habis, paling rajin, dan segala mak nenek paling yg boleh bt korang rasa, pasangan korg konpem2 xkn tinggal korg dan dier akan menyesal abes klu korang tinggal dier, 
Oh baby! anda silap..jgn terlalu yakin syg2 sekalian. 
wlaupon seperfect mane pon korang, 
hati manusia boleh berubah sekelip mata saje. percaya la ckp aku ni. 
lebih baik kt xletak keyakinan tu terlalu tinggi. letak biasa2 da la. 
mmg syg, mmg cinta, tp.. hati kt perlu ruang utk diri sndri. 
korang xleh letak 100% kepercayaan dan kasih syg pada pasangan korg sbb.. 
contohnya korg cinta mati abes la ni, tibe2 kantoi bf korg ade spare lain.. 
xke merana hati berulam jantung namanya. korang ingat senang ke hati boleh pulih? 
boleh jiwa kacau tau! =)
ok da, bnyk benor da aku mmbebel. korang pon da naik bosan. 
cukup dulu kelas kt utk hari ni tentang cinta. huhu.. =)
mgkin esok ade kelas tentang clash plak. hahhaha
renung2 kan, selamat beramal!!! 




note: suka x klu aku bt entry2 mcm gini? ke bosan? klu xsuke, bgtau tau. 
xmo bt lagi da pasni. kang korg menyampah dgn aku. 
tp entry ni utk peringatan aku jgk..=)


200, cukup utk buat aku rasa terharu.. =(

 

Terima kasih kawan2 blogger. 
200, 
nombor yg sngt cantek. ngam2 aku sempat snap picture.
terima kasih yg xterhingga utk kalian semua sbb sudi singgah dan follow 
blog yg picisan ni.ceh! ayat.. sj nk raih simpati kan.. =) huhu
tp korang memang sporting abes!! 
mgkin satu hari kt boleh set kan date utk berdating beramai2, setuju?



September 29, 2010

Pocong pon beraya jugak?

xleh blah aku tgk gambar ni. rasa mcm nk gelak guling2. seram pon ade. 
sbnrnya, dalam bnyk2 hantu yg aku tau, mcm hantu raya ke, hantu toyol ke, 
hantu ape2 yg lain, sume xleh lawan pocong. the most mengerikan bg aku. 
contohnya, bila sekali aku tgk je pic2 adik beradik yg berkait rapat dgn pocong, 
mula la mlm nnti terbayang je. tibe2 rasa mcm ade yg duk melompat bagai. 
pada student2 yg masih duk di asrama, AWAS! 
pocong sedang on the way. mlm ni dier akan lompat2 n terlanggar loker korang. 
dan, pada yg tdur guna katil double dacker, katil atas adalah lagi berisiko utk tgk dgn jelas muka 'pelawat istimewa' anda. hahahhaa =)




note: entry kejam berbaur balas dendam sbb time aku duk asrama dulu, org selalu usik mcm ni. 
kali ni, turn aku plak. hahha..



layak ke aku nk iklankan blog korang??

aku ade terima email. ade sorg blogger tanya aku, boleh ke nak iklan kat blog aku. 
aku mcm, eh..ye ke ni? biar btol.. layak ke aku nk iklankan blog korang? 
aku mmg ok je..tp, aku takut korang akan cakap ape, hek eleh.. 
blog xkencang langsung, ade hati nk iklan2 bagai plak. blog aku biasa2 je. 
lagipon, aku br je stahun jagung. jagung pon blom masak lagi. =)
tp tiap2 hari aku cuba utk maintain unique visitor aku paling rendah 150.
dan msti korg akan ckp, huk alos.. baru 150..kecoh btol minah ni. 
aku beribu riban sehari xkecah pon. tp xpe la..
i xkesah ok. =)
 

Kenapa disyorkan iklan di blog nadia?? 



  • 1000++ unique visitor setiap minggu.
  •  2000++ pageview setiap minggu.
  • nadia akan buat 1 entry atau review khas utk iklan korang dan akan berapa di top entry nadia selama 48jam.
  • banner blog korang nadia akan letak kat side bar sebelah kanan, dan bersaiz 125X125. *design sendiri ye kwn2.

  • tempoh iklan adalah sebulan.

Harga??
RM 10 sahaje.. =)

boleh kawan2? klu ade yg berminat atau nk berdiskusi, boleh email nadia ye.
nadiafarahida@gmail.com ataupon, tinggalkan sebarang komen kat sini, 
 will do to contact you soon ya.. thank you.



Pesanan khas dari penaja, incik nuffnang.

Salam sejahtera Nuffnanger,

Seperti yang anda mungkin sedia maklum, terdapat 2 jenis kempen iklan yang diberikan oleh Nuffnang iaitu Metered (mCPM) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah pengunjung yang melihat iklan dan Cost-Per-Click (CPC) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah klik terkumpul dari iklan yang disiarkan.

Kami menyedari bahawa terdapat sebilangan ahli yang terlibat dengan aktiviti click fraud, iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.
Aktiviti click fraud melanggari terma & syarat kami di bawah seksyen 6.

Suatu unit iklan itu sepatutnya diklik oleh pengunjung yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen iklan yang dipapar, dan bukan semata-mata bertujuan untuk menjanakan pendapatan. Sekiranya situasi ini bertambah buruk, kadar penyiaran kempen iklan akan turut berkurangan oleh kerana pihak kami hanya dapat menjual ruangan iklan di dalam blog yang tidak mempunyai rekod aktiviti click fraud.

Sistem kami mampu untuk menjejak serta merekodkan aktiviti click fraud dan sekiranya perlu, rekod-rekod yang terkumpul boleh digunakan sebagai bahan bukti bagi tujuan kehakiman. Sebelum ini, pihak Nuffnang telah pun menggantung dan menyenarai hitam pelbagai individu dan kumpulan yang terlibat dalam aktiviti click fraud. Namun, disebabkan bilangan ahli di dalam komuniti yang melakukan click fraud semakin bertambah ke suatu tahap yang membimbangkan, kami dipaksa untuk lebih berwaspada dan tegas dalam mengambil tindakan. Ini bagi memastikan ahli komuniti yang lain tidak berasa tertindas dalam jangka masa panjang.

Di antara perbuatan click fraud yang umum ialah:
- klik pada unit iklan milik blogger lain dan meninggalkan komen di blognya bagi meminta blogger tersebut untuk klik pada unit iklan milik sendiri.
- mendaftar sejumlah besar blog dan klik pada iklan dalam setiap satu.
- menukar alamat IP komputer dan klik pada unit iklan secara berulang-ulang .

Tindakan akan diambil sekiranya perbuatan di atas dapat dikesan oleh pihak kami.

Sekiranya anda mengetahui mana-mana rakan anda atau pihak lain yang terlibat dengan aktiviti ini, kami amat menghargai usaha anda menasihati mereka untuk tidak berbuat demikian. Mana-mana ahli yang dikesan melakukan aktiviti click fraud akan diambil tindakan tegas oleh pihak kami, sama ada melalui penggantungan atau penutupan akaun miliknya.

Terima kasih atas perhatian anda.

Sekian,
Robb Chew
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd.
 
ini robb chew ye kawan2.


note: alamak! baik bos. sy mengaku sy pernah buat aktiviti xbermoral ni tp  sy jnji sy xbuat lagi.
tolong jgn gantung akaun sy.. sorry bos. =(


September 28, 2010

Maaf, sy memang xberminat.

teruskan dgn sambungan tajuk entry kat atas ni.
maaf, saya xberminat dgn sebarang perniagaan yg melibatkan MLM. 
atau lebih dikenali sbgai multi level marketing.
xde sebarang niat nk tuju kat sape2 tp please..
jgn desak sy utk masuk sebarang perniagaan yg melibatkan MLM. 
bkn sy xnk kaya, jap, ade ke org yg xnak kaya?
gilo ko apo jang. 
mmg semua org nk kaya tp minat sy xde utk itu.
sy lebih rela berniaga di kedai runcit atau kedai makan dari sy jadi org kaya MLM.
blom cuba blom tau. mmg sy blom cuba tp sy da tau ape akibat2 dari MLM. 
sbb, ade beberapa org saudara mara sy yg agak tamak
sdgkan dorg da kaya tp dorg xbersyukur, lalu,
mereka2 ni nk jadi lebih kaya dari saya. dan terus join MLM.=)
xkesa MLM under company ape. xdi khususkan disini ye. 
sebarang MLM yg kena cari upline la, downline la, 
berantai2 mcm sistem piramid la, sy enggak mau. 
pada yg da berjaya melalui perniagaan MLM, tahniah dan syabas sy ucapkan!
korg mmg boleh! =)
tp sy ttp xboleh. sbb mmg sy xnk. 
sy tgk, saudara mara sy yg da join pelbagai MLM sblom ni xde pon 
boleh beli BMW 5 series la, NISSAN FAIRLADY la, boleh pegi oversea la..
yg cikai2 jual kat kedai mkn atas usaha titik peluh siang malam tanpa
sebarang upline downline boleh je beli evo sebijik, triton sbiji,
dan kereta gen2 sebijik. mcm mane tu? 
kesimpulannya,
tolong berputus asa utk memujuk sy utk join sebarang MLM.
terima kasih.



note: afiq xbagi aku bt entry tntg ni tp aku nk bt jgk. 
sbb ape, sbb aku da xtahan bile org ni xfaham2.


Hospital Kuala Lumpur

 
beberapa hari lepas, aku pegi hospital kuala lumpur. majoriti panggil GH je. 
aku hantar kawan aku, dier kena pergi icu. 
ni first time aku sampai hospital tu. 
mak aiiii.. tolong saya. besarnya hospital! aku pergi berdua je. afiq keje. 
sampai2 je, aku terus hantar kawan aku kat kecemasan. tp just drop kan dier je dulu.
then, aku cari la tempat nk parking kereta. 
ya allah! aku pegi dlm pkol 9.30 pagi. tp parking sume full. 
aku pusing 1 hospital. da la hospital dier hamatt2 besar! 
last2, sampai kat pintu keluar. aku da serender. aku tny la si penjaga pintu kluar tu, 
mane lagi parking kereta. dier pon tnjuk la jalan bagai. ok aku ikt. parking je la. 
icu adalah sngt hampir dgn pntu masuk hospital tp tmpat parking kereta adalah berhampiran dgn pintu keluar hospital. jauhnya ibarat 10 padang bola. 
nk mati klu aku jalan. nsb baik dari tmpat aku parking kete tu ade service shuttle. hahaha.. terbaek! xpsl2 kne naik van ijo ni tp xpe, aku sanggup lagi dari jln kaki. =)

 
ada x sapa2 yg bc blog aku ni keje kat sni? korg jalan kaki ke hari2? 
hebat btol korg. huhu.
hospital ni ade 16 bahagian yg berbeza. ortopedik la, ortogenik la, ortogedik la, 
maap. aku xreti.. berorto2 lagi la. tp yg aku lagi kagum, 
1 bahagian GH ni je da same besar dgn sebuah hospital yg 
aku pernah pegi sblom2 ni! giler ah!
pada sape2 yg nk atau akan bersalin kat GH ni, 
baik korg masuk jalan2 makan angin dlu kat sni. 
bkn ape, takut bile time dan2 nk bersalin nnti, xjumpa2 wad bersalin. 
mau beranak dlm kete. punye la besar GH ni. 


nama panjang ke nama pendek?

selamat pagi semua! =)
tajuk entry bunyi macam dalam cerita doremi kan? hehe.. tp xde la. 
aku nk citer pengalaman aku je. name korg panjang ke pendek? berapa harakat? =)
contohnya mcm ali bin abu atau ali iskandar maliki badlishah bin abu iskandar zukarnain. 
amek ko. panjang giler. xagak2. xnak kalah langsung.
aku xmenyesal atau bermuram durja dgn name aku tp, mgkin bile aku ade anak esok2, 
aku nk bg name 2 harakat je. kot.
sbb ape, sbb time aku skola dulu2, nk2 time nk exam, 
lenguhnya nk tulis name panjang2. contohnya exam PMR, 
kan bile dapat kertas jawapan, kt terus kena hitamkan name dan angka giliran. 
masa jawab exam 2 jam. tp setgh jam tang nk hitamkan name aje. huhuhu.
terus rasa mcm nak nanges. =) tp xnanges pon. tp sbrnya, seronok jgk ade name panjang2. 
rasa mcm, oh! sy sngt femes. ceh! geli dgn diri sndri. hahaha. 
adik beradik aku sume name ade 16 huruf. xtermasuk bin atau binti. 
fadan muka korang merasai jgk tulis name panjang2 ye adik2. letih kan? 
haha..sape bg name korang?kakak la. br fair n square. =)
oh ye, entry kali ni xde gambar sbb aku pon xtau 
nape tibe2 blog aku ni xleh upload gmbr. 
mcm xbest kan klu xde gmbr?

September 27, 2010

Blackberry utk di let go bebeh!

hi semua! =)
mggu lepas aku ade beli hp blackberry... ktorg beli sorg 1.  aku, afiq and adik aku.
plan mula2 g kedai tepon tu sbb nk beli hp bb ni utk adik aku. 
bile sampai kedai hp tu, tibe2 ntah mcm mane rs mcm xboleh jadi ni.. aku pon nk jgk.. 
bile aku nk jgk, msti la utk encik afiq sekali.. sepasang kan nmpk romantik. ceh! =) 
then, ktorg beli la 3 bijik blackberry curve. curve je. bold xmmpu. =)
2 warna hitam, 1 warna putih. putih lagi mahal dari hitam ye.
tujuan utama aku beli bb ni adalah utk beron9 sesuka hati. 
padahal da ade broadband, tp xsedar diri.
malangnya, lepas 1 mggu ktorg guna blackberry ni dgn penuh kasih syg,
wlaupon ditatang mcm minyak yg penuh, 
ttp rasa mcm xboleh teruskan. 
sbb ape, 3 hari lepas aku nk aktifkan internet kat bb ni.
so, ktorg kol la celcom. 
malangnya, celcom bgtau, boleh aktifkan.
tp setiap bulan kena wajib bayar blackberry license RM30 dan RM38 utk
unlimitted ekses internet. total RM68. harus dan wajib bayar stiap bulan.
tu blom masuk bil telefon bagai lagi. aku n afiq 2 2 guna bil.
agak2 la nk bayar. 
Contohnya bil ktorg masing2 RM200 sorg sebulan.
tmbh plak nk bela blackberry ni yg wajib RM68 sebulan. sorg RM268.
darab utk 2 org, mau RM536. 
huk alos la. RM536 utk byr bil2 ni ajo.. idok le teman.
oh lupa, bayar broadband RM68 ni lagi. 
under celcom je, ktorg kena get ready RM604 setiap bulan.
oh tidak!baik aku beli bnde lain. 
si adik aku plak, xpe.. sbb dier guna celcom prepaid. 
celcom prepaid RM2.50 je sehari utk ekses internet unlimitted dari broadband.
tp awas dik, jgn lupa ko pon bela broadband ye. =)
so now, aku rasa mcm nk let go blackberry aku n afiq ni..
ade sape2 berminat x agak2?
korg xpe la korg mmg kaya. aku ni kayap. =)
blackberry curve 8520 warna hitam dan warna putih. 
masing2 ade memory card 2G dan screen cover antifinger.
harga aku nk let go,
hitam RM900. putih RM950
putih mmg lagi mahal sbb setting utk internet da siap2. 
so, klu ade sape2 berminat, terminat, atau nk tny ape2,
email aku tanpa segan silu ye kawan2. 
nadiafarahida@gmail.com



September 25, 2010

Selamat berhujung minggu kwn2!

bile sampai je waktu hujung mggu, mood aku nk update blog mcm kureng skit.
sbb ape, sbb nk berkasih sayang puas2. hahahah
ayat xleh blah. tlg jgn menyampah.
oh lupe, ni tgh beron9 dkt rumah kak jijah. mlm ni tdo umah dier. 
sbb td dier bt open house. dan dier masak nasi kukus di kedai. =)
tq la kak sbb bersusah payah bergotong royong masak utk ktorg ye.
so ktorg plan nk dtg mkn2 dan adekan sesi bergosip sbb time raya ari tue dier xbalik beraya same2 ngn aku. btw, aku da update list geng kawan2 Giveaway aku tu.. 
klu korang ade join tp name korang xde kat situ, korang jgn lupe gtau aku tau! 
dan aku terpk, aku akn tambah lagi beberapa hadiah utk
beberapa peserta bertuah tu. 
sbb sblom ni aku ade gtau nk pilih sorg je kan. 
tp bile tgk balik, fenat2 korg bt entry utk giveaway aku ni, xkn sorg je kooot.. 
so, aku up lagi.. nk up berapa org, blom decide lagi. 
doakan rezeki sy bertambah murah ye kwn2. amin.
mane tau kot2 aku tibe2 nk bg semua skali. agak2, boleh ke? 
makan pasiaq la laki aku pasni. hahaha





September 24, 2010

TQ Nuffnang!

sekali lagi nk ucap, terima kasih nuffnang! =)
smlm adalah first time koot aku dapat bnde2 alah ni.
dan 4 iklan berbeza dlm satu hari. mmg aku excited lebih! 
korang lain la..korang mmg sume stok blogger berjaya dan blogger kaya2. 
aku ni baru je nk cebur diri jd kaya jgk mcm korg. hehe



tapi.....
nape kat page nuffnang aku ade 2 ni je?

bkn ke sepatutnya ade 3 sbb 3 3 iklan nuffnang aku da masukkan.
ke aku ade silap pape? then, aku dapat x earning dari yg ads kat tgh2 blog ni?
serius aku xtau. tolong la sy kwn2. =(

Sape nk hadiah free? =)

Ini entry sticky mode utk 2 hari. 
Sila scroll ke bawah utk entry2 baru ye, TQ. =) 


aku tibe2 rasa mcm nk bt give away. sj nk bagi free2 kat korg. 
sng ckp, nk bagi sempena berhari raya la kot. 
sbb org ckp, klu ade rezeki lebih, seelok2nya kt berkongsi. wlaupon sedikit. 
nnti Allah akan permudahkan lagi pintu rezeki pada kita. 
ok, sng je rules dier. 

1. bt entry "Sape nak hadiah free? =)" 
and letakkan sekali gambar ni dan link kan terus ke blog 


2. dan jgn lupe, letakkan gambar ni skali kat side bar blog korg 
dan link kan terus ke entry ni ye. klu pic besau sngt, korg tlg kecikkan ye.

3. mnjadi follower blog ni.

4. tag 3 org blogger 
lain dan pastikan dorg tahu bahawa mereka telah ditag!

5. dan last sekali, 
jgn lupe tinggalkan name dan link entry penyertaan korg kat 
kotak komen entry "Sape nk hadiah free? =)" ni ye.


Hadiah?
misteri... sama ada duit tunai, topup, ataupon brg. tgk keadaan. 
nnti aku decide time aku da pilih blogger yg bertuah. 
xpon, aku bg korg pilih nk ape, boleh? =)


akan pilih randomly. xde berat sebelah atau pilih kasih. 
kira mcm cabutan bertuah la ye. utk seorg blogger yg bertuah sahaja. 



Tarikh tutup:
1 October 2010, 10:00 am.
jom try ong! mane tau korg bernasib baik.


 eh lupe, utk permulaan, 3 org blogger yg aku tag,

- kak jiji wajib!
-zie cantek
-alyynn gonjeng
-bonad name same
-iday yg bf name farid
-ayu yg still single
-kak ana yg kcik comey molek
-kieyu si pemilik rumah tinggi2
-dini yang baek hati

amek ko, terpaksa bg lebih. sbb dorg sume mmg best! 



Kacukan apekah??


korang pernah tgk??
picture ni original aku amek dari kamera member aku. dan gmbar ni diambil time dier pegi makan angin kat taipei, china. sbb dier adalah seorg cina. =)
sekali tgk mcm babi, dua kali tgk mcm katun pon ade.
binatang ini adalah asli. dorg terpaksa awetkan utk mnjaga 
dan memuja keajaiban binatang ni. 
persepsi dorg, bg org cina yg baik2, dorg akan anggap ni salah satu dari tuhan dorg dan kena jaga. tp bg org cina yg xbape baik, dorg akan anggap ni momok dorg.
dan di dahi binatang ni adalah kaki ye kawan2. bkn tanduk.
kat malaysia xde kan?ke aku je yg xtau? huhu =)

Oh!bile adik aku dipaksa jadi model beg! =)

tibe2 aku terpaksa memaksa adik aku utk jadi model jap. 
bkn aku xlayak,tp aku saje bg chance kat adik aku supaya dier 
terasa diri dier adalah cantek! =) **ceh! ayat xnk kalah.
ok, meh kt berbisnes jap. mgkin lepas ni, blog aku ni akan diselitkan dgn beberapa entry berbaur iklan bisnes lagi ye.
tolong jgn bosan. =)

Oh! ni beg ladtop ye kwn2.
sj je bgtau wlaupon aku da tau korg sume konpem2 da tau.
jenama HP ye. baru dan masih hot2 dari plastik. bkn 2nd hand or third hand.
semua beg adalah berharga 
RM 70!!
setiap satu dan dah termasuk dgn bayaran Pos Laju ye kawan2. =)




3 jenis design yg berlainan. dan ade 6 warna
ade lagi beberapa design tp xsempat nk upload lagi. nnti aku update ye.
mgkin korg boleh beli satu sorg sbb korg kan dapat duit raya bnyk2! =)
Jom pilih sorg satu! =)


note: tq to model xberbayar yg cantek jelita ni ye =)

September 23, 2010

Belakang rumah aku ada ni, korg ade??

ceh! tajuk budget bangga je kan. bkn ape. 
bile xde cerita, benda disekeliling kt pon boleh bg sumber inspirasi ye,
harap maklong. huhu =)
klu syafiq tgk entry ni jp lagi, msti dier kate, ntah pape la bini aku ni. pic ni pon nk letak ke? 
dan aku jawab siap2 kat sini ye, 
"abg, belakang rumah dorg xde 8 biji kolam renang mcm belakang rumah kt ni. 
kt kan spesel. =) "

haha.. ni la padahnya bila duduk rumah tinggi2 dan dalam komuniti yg berbilang2 bangsa. 
dan di tgh2 kota.
sebelah kanan cina, kiri cina, depan india, atas negro, sberang skit bangla, seberang kiri sikit indon, dan melayu, utk level ni, hny rumah aku sesaje je..

8 kolam renang 1 malaysia yg aku maksudkan.

tolong sy kawan2. belakang rumah sy ade 8 kolam najis kumbahan.
korg boleh bayangkn x mcm mane bau bile waktu hujan turun?
subhanallah. terus rasa mcm nk pindah skrg jgk. 
mula2 aku duk sini, 2 mnggu xselera mkn ok. muntah je keje. skrg da sebati skit. huhu


dan yg penting, adik aku yang bg nama kolam 1 malaysia.
sbb ape, sbb segala mak nenek kumbahan dalam kolam tu adalah hasil dari pelbagai kaum dan bangsa. hahaha.. gelinyo!!!


**note: entry bkn utk berbangga diri sbb blkg rumah ade 8 kolam 1 malaysia, 
tp entry berbaur tolongla syg, jom la kt pindah rumah. =)

Korang pernah tgk lidah itik?

ada sape2 kat sini suka mkn itik x? 
xkesa la itik sekati ke, itik gembo2 ke, itik ape ke, jnji, itik.
dan khas utk adik aku, yg mkn kari itik time raya hari tu sampai menjilat jari. 
cis! tlg la. sedap ke korg? perut aku xboleh terima. xtau nape. mgkin terbayang mulut dier bersudu panjang n berbunyi kepaq2..

korg tau ni ape?

ni adalah 'lidah itik stim'..
kompem bertambah xselera aku bile tau lidah itik rupe mcm ni dan ade org mkn.. eee..
sape mkn? slh sorg member aku. dier org cina ok.. ni amek pic dr hp dier la. 
dorg kan jenis suke mkn pelik2 mcm ni. 
eh jp, aku nk tny ni, org islam boleh ke mkn lidah itik kepaq2 ni?

Aku sambut malam kueh bulan??

korg tau x semalam adalah malam kueh bulan utk penganut cina? 
klu korg xtau, meh aku gtau. aku pon br tau smlm. 
tu pon lepas seorg kawan cina aku ajak g main tanglung n lilin kat rumah dier. 
so, aku pegi la. sbb xpernah tgk n sedikit excited. =)


 
mlm kueh bulan ni mngikut kepercayaan org cina adalah utk dorg mngingati kisah lame2 nenek atuk dorg dulu. knp kueh bulan? sbb dulu2, zaman tgh bahaya.
xleh berkomunikasi terang-terangan. so, dorg guna kueh bulan utk jadi perantaraan n penghubung antara dorg. dulu2, dorg letak kertas mcm surat atau nota dlm kueh bulan. 
so, bile org mkn kueh bulan tu, akan tergigit and baca surat tu. tu je cara dorg berkomunikasi.
skrg zaman da moden n canggih. xperlu da pass pass kan kueh bulan ni. sms sudey.. =)
skrg dorg tukar, dlm kueh bulan xde kertas tapi dorg letak telur masin. huhu..
maap k'lim, sy mmg xboleh mkn kueh bulan. mau xmkn nasi 2 mggu klu sy mkn kueh bulan.

dan setiap mlm kueh bulan, da jadi adat dorg pasang2 lilin and tanglung bagai. ada sesetgh org lepaskn tanglung kat udara. bg terbang naik atas langit. mcm make a wish la.

see.. bab main2 lilin, bg kat ktorg. 
niat hanya utk bersuka ria. bkn utk memesongkn agama. saya masih waras. =)


 bile afiq mula tunjuk seni sbb mmg tgn dier ade seni. 
klu x, dier xkn boleh design flyover2 yg da siap korg lalu lalang. 
eh, xperlu bgtau flyover kat jln mane 1. yg penting, salah satu ade kat tgh bandar kl. 
klu aku yg design, nk bt flyover, tp maap, terus jadi round debout! haha

ok, aku pon nk tunjuk bakat jgk. walaupon dorg sume kutuk tgn aku kaku. 
ye la, mane xkaku, hari2 taip entry kat blog. keras la tgn. 
cer tny blogger lain, btol x? ann ann ann? =)

dan hasilnya..
N utk Nadia, S utk Syafiq. geli ke? xpe. skali skale. =)

kadang2 korg xperlu jadi terlalu matang walaupun korg da kawin.
xsalah utk menjadi kanak2 kembali. seronok ape! =)

simbol NS tu da wujud sejak 10 tahun lalu. 
dalam setiap surat cinta monyet kami berdua. bermula tahun 2000. 
dan sekarang bkn cinta monyet da. cinta mak pak monyet. =)

September 22, 2010

Happy belated birthday kak jijah!

haha.. name xboleh blah. kak, boleh i bg u name baru x?
i rasa mcm nk panggil u kak jijah aje. nmpk la tua sikit. =)
maap kak agak terlewat utk wish birthday akak ni. tp ok la wish jgk sbb better then nothing.
terlupa. nasib baik adik i ingatkn. tp, bsday ibu nasib baik u bgtau. klu x, i xtau. huhu
amek ni ha, i beli 1 kek besaaar punye spesel utk u kak. 3 tingkat lagi tau!

birthday Pictures, Images and Photos

utk yg ke berapa puluh tahun kak? i konpius ni. 29 tahun kan? makk aii.. da tua! =) haha.. rasa mcm keji gile aku ni. xpe, skali skala. happy bsday kak jiji!!
semoga sentiasa dimurahkan rezeki sbb nnti boleh share2. 


oh! terlupa. gmbr tuan punye bsday xde. ni ha, 

dan kjiji ckp, dier sambut bsday atas katil je. so, aku letak la pic dier atas katil. 
make sure ko pantang btol2 kak. kang xpasal2 aliesya dapat adik lagi sorg sbb mak nye sambut bsday atas katil. da la br lepas gugur. jgn gatal2. besabaw....

Raya kedua raya carpet.

raya xbape best bile balik beraya di rumah nenek sebelah papa.
sbb ape, sbb terpaksa terperap je kat rumah nenek aku. 
tnggu org dtg. sbb nenek aku da xbape sihat. n xde gmbr pon aku amek. 
tp, petang raya kedua, oleh disebabkan sebelah rumah nenek aku tu adelah gudang segala mak nenek carpet, harus aku rembat sekeping dua. =)
see.. banyak kan. ni baru 1/6 dari bahagian gedung carpet ni.
 harga mstila macam2.

mula2 nk amek carpet dam aji ni, tp xjadi. sbb mcm xsesuai je.
last2, aku pilih patern lain skit. tp tetap made in turki. nape suke carpet made in turki. sbb bulu2 carpet dier padat. xde cabut2 n xde terkeluar2 dan lembut aje. 
mcm carpet yg dam aji ni. 
mula2 makcik bangla tu letak harga RM1k++, tawar punye tawar sbb jiran tetangga, 
dier bagi RM950. okla, deal! lagi 1 carpet utk mama, utk tempat sembahyang. RM250.
terus angkut masuk kete. gmbr carpet yg aku beli xamek. sbb takut basi. boleh? hahahahh

afiq n kak g tgh layan nenek aku belek2 alas kaki. udah2 ler tu syg, moh la kt balik.
kang xpasal2 dgn makcik2 bangla kita angkut. huhuh =)
 kesimpulannya, raya kedua adalah beraya di kedai carpet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...