August 28, 2010

Berbuka puasa di Bukit Kiara Equestrian & Country Resort =)

boleh dikatakan dlm mggu ni jadual bkk pose aku and afiq agak fix..majoriti bkk pose kat luar bersama org2 penting..penting ke?=)
xpon, berdasarkn ke'teliur'an bila kami berdua tgk iklan mkn2 ni..huhu
and semalam, kami bkk puasa kat Bukit Kiara Equsestrian @ Country Resort...
jauh la jgk dari umah aku.. tp yg seronoknye bile kt pergi ramai2 n utk kali ni, ktorg bkk puasa dgn bdk2 ofis afiq..
not bad jgk la  tempat ni sbb banyakk sngt2 mknan smpai xterpilih da n last2, serender..
name lagi mkn buffet kan..harga buffet kat sini RM55 net per pax.. klu yg jenis mkn bnyk, berbaloi la pg sbb boleh mkn puas2..tp, klu yg jenis mkn sepinggan da knyg, jom kt pegi pasar ramadhan..=) meh layan gmrb2 ye..mane tau lepas ni korg pon mengidam..boleh trus book..








disebabkan kitorang pon da sampai lewat, xsempat nk amek gmbr bnyk2...org da azan..
coffee house ni jnis yg open air..trun je tangga coffee house ni terus swimming pool.. antara stall yg ade yg aku ingat, bbq stall, carving stall, mamak stall, malay stall, fried stall, abc stall, shushi stall..and banyak lagi la..mau lenguh duk taip name stall2 je..=)

so, pada sape2 yg berminat nk pegi, meh aku bagi details.. and better korg book dulu k..
 
add: The Saddle Coffeehouse
 Jalan Bukit Kiara Off Jalan Damansara, 60000, Kuala Lumpur
Tel : 03 2093 0660


August 27, 2010

Berbuka puasa di Secret Recepi =)

da seminggu aku and afiq mngidam nk makan kek kat secret recepi..gigih carik dalam tenet, mane secret recepi paling dekat.. pkol 6.45 baru ktorg hegeh2 kuar rumah...nasib baik jln xjem...wlaupon hati memberontak nak makan kek, tp nasik tetap hado...wajib ok!

ni afiq punye...white rice with black pepper chicken..

 ni aku punyee.....
secret recipe special fried rice..

and klu korg mkn mane2 main course kat secret recipe ni sepanjang bln pose, korg mmg akan dapat air sirap n buah kurma percuma..

fresh orange tu afiq punye..mane cukup sirap je..dier kan perut bes0oo walaupon badan slim je.. *abg, jgn mara ye..=)

utk kek, tamak punye pasal, amek sorg 1.. lps tu, xabs..mkn 1 je.. 1 lagi tapau bawak balik..
aku punye chocolate indulgence yg snggt2 terbaeekk..


tapi afiq punye kek chocolate banana terlupa amek gmbr sbb tapau bawak balik umah..
bkk pose kat secret recipe ni smata2 sbb nk mkn chocolate indulgence tu je sbnrnye...huhu


note: spatutnya smlm bkk pose ngn k'jiji and abg azim kat restoren nelayan kat tasik titiwangsa tp atas sbb2 tertntu, xjadi...sbb tu ubah plan g mkn kat secret recipe..

August 26, 2010

Siapa yg curang ni??


Juliana : "Abang Mie... Jom la datang rumah... saya rindu la.. lagipun suami saya pergi oversea tadi.."

Helmi : "baiklah malam esok abang pergi tau... nanti pandai la abang tipu isteri abang tu.."

Juliana : "Oh ya.. sebelum datang esok.. abang cukur misai kasi licin dulu ye.. abang tahu kan saya suka lelaki yg baby-face."

Helmi : "Alamak... yang ni susah sikit.. isteri abang suka abang simpan misai ni nanti dia marah plak"

Juliana : "Alaaa... abang ni nak jumpa saya ke tak nie?"

Helmi : "oklah.. oklah.. Ana punya pasal.. apa saja abang sanggup"

Keesokan paginya, semasa Helmi hendak keluar untuk ke pejabat dia telah memesan kepada isterinya yang dia pulang lewat malam ini kerana ada mesyuarat penting... dan di pejabatnya.. Helmi telah mencukur misainya sampai licin..

Jam 4 pagi ketika Helmi balik ke rumahnya... isterinya sudah tidur... Dengan perlahan Helmi salin baju dan naik ke tempat tidur... tiba-tiba isterinya tersedar lalu meraba-raba wajah Helmi yang licin itu dalam kegelapan... dan berkata... "Kenapa kau tak balik lagi Jalil... kejap lagi suami akak balik..ko ni..balik la.. " 

Jom kita ber KAD RAYA kembali!

jom kita main balas2 kad raya nak?
sape nk aku antar kad raya kat korg? aku on je..
aku rasa mcm da lame gile aku xtulis and xterima kad2 raya ni.. last time form 3 dulu la...
rindu and best jgk kan klu dapat kad raya lagi... duk tunggu je pak posmen datang..
jom la kt berkad raya kembali.. mntg2 la sekarang zaman da canggih, wish raya through fesbuk, twitter,email n sms je.. tp xsalah kan klu kt keep on adat resam berkad raya? 
bagi la posmen2 malaysia ni keje lebih skit..=)
ok, pada sapa2 yg nk aku antakn kad raya, boleh aje..
korg tinggalkan komen kat entry ni and gtau aku korg nk aku bg kad raya atau nk sng, terus bg name pnuh and alamat..
ataupon, klu korg takut kang ape plak jadi klu letak name and alamat bagai kat sini, 
korg boleh email aku name pnuh and alamat korg ye..
email aku
nadiafarahida@gmail.com
ok, tq kwn2 blogger!

 
note: bestnye dapat kad raya bnyk2 mcm dulu2.. 

Happy birthday adik!


dear adik, 
but dier mmbahasakan diri dier 'abang' dgn family  sbb dier anak laki sulung tp aku terbiasa panggil dier adik,
happy birthday utk umur 15 tahun...masih muda ok!
sudah 15 tahun, bukan 5 tahun..remember that! 
on your day, i would like to say, 
i'm lucky to have you as my brother.. great brother actually! tlg jgn perasan lebey by the way
although sometimes ko selalu sakitkn hati aku.. pls accept it =)
after 15 years being your sister, da tibe masa i tell u something personally but i need to tell you through my blog..because why..u'll cry in front of me and i'm sick of it..haha..m i rite?
**dier sngt manja walaupon dier degil and nampak control hensem
 bile mama, papa, or kakak tgr something bad of you, pls dgr dulu..then baru argue..
sometime you are very very good lil' brother to me and big brother to adam and kak jie..
i'm proud of you! because i know, u can replace my position as the eldest and i know, u can take care of our family especially lagi 2 org adik as i do..
but kdg2 dik, the truth is, you like to memberontak with mama and papa..
 i didnt said that u are bad but actually, you are not good enough.. haha =)
no need to memberontak dgn mama papa that u want motor la, kereta la.. no need..because what, not the right time yet.. baru umor 15 dik..
mama already told u rite, just another 2 years to get your driving lisensce, then, dapat la apa yg ko nk tu.. just bersabar sikit je lagi..xcukup lagi mama bagi muka?bagi betis nk peha.. =)
please la dik...
jgn jd mcm ayahsu..
unindependant **btol ke eja ni?
u are more more better than him rite? then, show me..
 but the most thing is, 
i'm proud to be your sister 
and 
happy birthday once again!



note: masa dier kcik2 dulu, hodoh je dier..paling hodoh antara kami adik beradik kot.. haha.. kejam giler ayat!  tp, yg aku pelik and xpuas hati, asal makin besar makin hensem? nape aku x mcm tu pon? mgkin aku silap tgk koooot... hahaha! =)

August 25, 2010

Pengaruh Program Realiti =)

salah satu faktor pengaruh program realiti..
mule2 aku nk bt entry sedih2 skit tp skali, bile adik aku msg aku suh tgk video ni, hilang sume sedih2 aku..blom start nyanyi lagi aku da tergelak... korg layan je la ek..

dapat FREE je..jom isi form reramai..

aku rasa mcm ramai je yg da dapat freebies dari LIBRESSE ni.
aku baru je dapat semalam. isi form mggu lepas, tapi ok what...bende free..sape xnk..



yg aku xleh blah, time isi form libresse ari tu, dier mntk alamat rumah utk pos parcel ni..aku xterfikir la terang terangan barang ni akan tertera libresse.. so aku bt la alamat ofis syafiq.. nama syafiq tp on behalf of me and post to his office.. hahaha..sekali, smlm dier balik keje, dier citer kecoh 1 office gelakkan dier.. smata2 sbb parcel libresse ni atas name dier...aku ape lagi, gelak kuat2 jgk la sbb xtertahan aku tgk gaya and body language syafiq ni duk tiru iklan libresse...laki sap0 la ni.. =)

dlm 1 box ni ade 8 pad and 4 panty liners.. bile barang tu da free, ko kasi la aku bape2 pon, aku ttp terima..=) the fact is, packaging dorg sngt2 menarik! pandai btol marketing strategies dorng ni kan..
ok2, pada sape2 yg xdapat freebies ni lagi, boleh mntk kat
 sini! klu xnak, boleh kasi kt aku..=)

August 24, 2010

Dua Jiwa







credit to: zackzukhairi


Interview with nuffnang done! =)

semalam kan aku ada citer yg rina nuffnang kol aku suh g interview pkol 10 pagi tadi...
so pagi tadi awal2 lagi da bangun.. smgt giler..tp, sbnrnye..dlm hati, berdebar tuhan je tau.. ko bygkn la aku nk g interview kat company ads blog paling ada name kot kat malaysia....mau xgelabah.. cer tny blogger2, ade yg xkenal nuffnang?klu ade pon, mgkin segelintir je la...


  aku gerak dari umah 8.55am.. sbb aku da budget da..nk masuk bandar kl pagi2 waktu sume org nak masuk keje, konpem jem.. mmg btol la ape aku cakap..aku sampai kat dpn heritage house tu dlm 9.40am.. ok, siap2..terus naik..


satu bangunan dgn sheraton imperial hotel tu cume nuffnang sblah belakang sikit..
and bangunan ni name heritage house.. office nuff tingkat 12B..

 dari umah aku ke tmpat ni tadi xde la sesat2 sbb semalam sapiq da bawak aku pusing 2x semata2 nk tunjuk jalan..tq cyg!

 
then, bila aku masuk je, tmpat interview tu adalah dalam bilik kaca kat tgh2 office yg warna oren tu..ala mak ai..comeynye..mcm ceria je sume..malu giler aku..
then, org yg interview aku adalah Mr. Robb Chew a.k.a blogger relation executive!
ni ha..

tapi td xde la pkai kot2 bagai..td dier pakai tshirt je..pic ni ehsan dari google..
sume gabra n gelabah punye pasal, xbnyk pon gmbr aku amek..
korg percaya x ni?citer btol2 ni tau.. bkn main2..=)
aku punye la berderau+berdebar then terus jadi garau tibe2..hahaha

so, mula la sesi berinterviewing kami..
nk tulis satu2 ape yg robb tny aku, bnyk sngt..sampai esok pon xabis karangan aku ni ha..
tp, yg paling penting, ko kena tau nuffnang tu apa n ko kena speaking.. 

bile robb ckp, sebenarnya aku perlu di interview oleh 2 org, robb and Mr.Nicholas.. cume Mr.Nicholas agak sibuk..so, he asked robb utk tny lagi beberapa soklan bagi pihak dier..then, the best part is, robb gtau aku lulus sesi berinterviewing dgn dier! =) 
sume dlm english ye..ni aku taip ikot melayu..=)

yes! done! tp..baru lulus interview, blom tau dapat position tu ke idak.. bukan aku sorg jee yg apply..rmai k0t yg nk keje dgn nuff.. so, kena tunggu rina contact aku balik mggu depan..sama ada contact utk datang balik kat office dorg utk second interview with Mr.Nicholas atau contact utk terus start keje atau contact utk bagitahu aku supaya ko xyh dtg2 da pasni..menyemak je kat opis oren...hahaha
smart kan opis dorg? nmpk ceria je..masing2 bt keje pon semangat je..
bg aku, dapat ke x keje tu, aku berserah..at least, aku da usaha..kn? ada rezeki, ade la nadia nuffie nnti..klu xde rezeki, tang lain ade lagi... =) btw, love you nuffnang!!


Tutorial blink2..

mungkin ramai yg da tau tntg mcm mane nk bt ayat2 korg jadi berkelip blink2..
tujuan utama aku bt entry tutor blink2 ni adalah utk diri aku sndri yg cepat sngt pelupa and mgkin boleh berkongsi bersama pada yg belom tahu..

mula2 korang taip la ape2 ayat yang korang nk utk di blink kan..
contoh:
Nadia Farahida

kemudian, korg tekan Edit HTML kat sebelah compose kat atas ni..

dan cari balik perkataan Nadia Farahida tu tadi yg korang nk dier berkelip2 tu..dan korg akan jumpa mcm ni..



bile da jumpa, korang taip mcm ni..



sebelum and selepas ayat yg nak di kelip kan..dan bile da selesai, jgn lupe klik kembali compose..



dan hasilnya...

Nadia Farahida


note: try la..utk buang blink2 ni plak, just cari balik coding yang kt letak antara ayat kelip2 tu, then, erase je la coding2 tu..

August 23, 2010

Tag dari iday yg sngt simple.

dapat tag yg sangat simple mimple dari iday..
iday ni dulu rock and ganas2 skit, skrg da jadi awek sepenuhnya da....  
mungkin lepas da dapat seru utk jadi bini org hahahaa..

soalan Pertama
7 mknan/mnuman feveret bukak pose
 
1. wajib ada nasi.
2. air of course la, xkesa air pape tp soya panas is the best.
3. paru2 atau bahasa kelatan and terengganu said, pelepong.
4. lagi berselera mkn nasi klu ada telur masin or ikan masin..
5. kueh muih harus ado..paling suke cucur badak, tepung pelita.
6. kari ayam.
7. nasi lemak yg ade telur mata.
sedapnye.....
 
tp, klu ada nasi goreng mama aku bt, 7 7 ni xde pon xpe..sbb nasi goreng mama aku terbaeekk dari ladang....=)

 
sOalan kedua
 tag 5 orang: 


sOalan ke tiga
secara purata, setiap kali pegi pasar ramadhan, berapa RM yg akan habis?
 
 
sOalan ke empat:
makanan atau minuman yg wajib anda beli tiap kali pegi pasar ramadhan.
 
 

The 4th generation

mungkin hari ni hari bercerita tntg diri kot sbb aku pon pelik asal hari ni sume entry aku pasal diri aku je... tp xpe, nnti anak cucu aku boleh refer blog aku ni..

ini adalah saya, =)

umur sy 21 tahun.. anak sulung dari 4 org adik beradik.. cucu sulung dari 9 org cucu.. cicit sulong dari berpuluh2 cicit..

ini adalah mama dan sahabat paling baik dunia dan akhirat saya.. masih muda but not available..papa aku nk letak tang mane? =)

umur 45 tahun.. anak sulung dari 5 org adik beradik..masih rock, berjiwa kental, still bawak kete laju2, masih mampu memandu exora tanpa henti dari kl ke terengganu..dan masih xyakin anak2 beliau sudah mampu membawa diri wlaupon da besar panjang..ma, love you!
dan yang paling aku xsuke dengar, bile kuar dgn mama, msti org akan cakap, aku adalah adik mama..please...apakah? aku nmpk tua or mama nampak muda ekceli? jgn cakap aku nmpk tua ok! =)


 ini pula adalah mama tok saya! emak kepada mama saya..umur baru 61 tahun..
dier kawin time umur 15 tahun ok...so, no wonder la beliau baru berusia 61tahun...and beliau merupakan anak sulung jugak dari 6 adik beradik..
picture taken time dier baru nk pegi terawih... mama tok sngt2 sporting terutama tentang cinta.. and ko bercerita la apa sahaja, dier akan layan..dier pon masih mampu memandu dengan laju and gahnya evo putih milik beliau sndri..and kadang2, dier still bawak triton..ank bongsu dier punye..mama tok wa sangat rock lu!! =)

dan ini adalah emak kepada mama tok saya.. saya panggil dier nyang.. a.k.a moyang..
bagi saya, nyang pon masih muda..umur baru 76 tahun..kahwin di usia yg sangat muda..biasa la, org dolu2.. dier umur 13 tahun da kawin da..dier pon same mcm mama tok saya..keturunan kot..suke bercerita and mndengar cerita..ko citer la ape pon, dier akan layan..aku rasa, mmg keturunan aku k0t..
nyang xde la plak nk bawak2 kete ni tp dier suke naik kete pegi jln2 ok... dier still gagah berlari xde la sampai lumba lari, semput la grand nanny aku ni ha.., jln2 pegi shopping, and masak2..


kesimpulannya, sy, mama, mama tok and nyang saya masih berjiwa rock! =)
keturunan aku ni majoriti sume kawin awal..ko jgn pikir kawin awal ni sbb gatal..kami kawin awal supaya sempat nengok anak cucu cicit ni ha..... =)
and, utk pengetahuan, emak kepada moyang aku ni, aku penggil dier nyut, sbb xtau da nk panggil gelaran apa, baru je meninggal tahun lepas..sakit tua..and aku sempat jmpe dier..gmbr je xsempat nk amek..klu x, da jd fifth generation.. =)



Nuffnang call aku! excited giler! =)

korg tau x, aku excited giler ni...sbb td rina nuffnang kol aku.... beberapa minit yg lalu la....4x dier kol..rina, sorry sbb lambat jawab call.. =)
korg layan gmbr2 ni ye.. bt masa sekarang, hati masih berbunga riang.. xleh nk citer lebih2.. hahah..geli. **kol utk interview je pon, lebih2 plak aku ni..

sbb smlm, aku ade isi form kat website nuff.. aku sngt interested utk jadi one of dorg punye 
Blogger Relations..
isi punye isi da dekat pkol 1 pagi da..sekali, pagi2 ni jgk dorg kol..sape xexcited lebih..=)
please..doakan aku ye kawan2..



note: mntk2 la aku dapat kerja ni..doakan aku ye kwn2.. td kol mama, bgtau esok kena interview dgn nuffnang, mama jwb, 'nuffnang tu ape kak? '..hish mama ni..=)
klu gtau adik aku ni, konpem dier yg excited lebih sbb dier tau ada apa nuffnang!

Tentang Nadia

ntah mcm mane hari ni mood aku nk citer tntg diri aku..
mcm time skola dulu2..kat universiti pon cikgu cikgi still tny ok =)

name pnuh saya Nur Nadia Farahida bt Mohd Sabri.. member2 panggil saya nadia, ade yg panggil yaya, mama papa and adik2 saya panggil saya kakak and sepupu sepapat kaum kerabat panggil saya kak yong..**gelaran utk cucu sulong and cicit sulong..
saya kuar dari perut mama saya 23 MaY 1989 kat hospital besut, terengganu..
saya anak first dari 4 org adik beradik..and beza umo sy dgn adik2 sy yang lain adalah 6 tahun setiap seorng..

tentang status saya, saya masih muda, aktif, bertenaga, tapi saya sudah berkahwin dgn seorg lelaki hensem bernama afiq..baru je kawin..=) dier lagi tua dari sy ye..
skrg masa utk bercerita sapa saya, nnti lain kali sy bercerita tntg CINTA saya ni plak ye...
tntg pelajaran, saya bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud 2 di Besut Terengganu.. Untuk tingkatan 1 hingga tingkatan 3, sy belajar di Maktab Rendah Sains Mara Kuala Lipis.. untuk tingkat 4 dan 5, saya belajar di Maktab Rendah Sains Mara Pengkalan Chepa dan saya mempunyai Diploma in Hotel Management dari UITM Dungun Terengganu..
dan sekarang, sudah mempunyai sijil nikah yg diiktraf wlaupun masih blom puas main masak2.. =)

tntg kesukaan sy, saya sngt suke baca blog org lain.. sampai xupdate blog sndri semata2 kusyuk baca blog org lain..sy suke sesuatu yang kemas, bersih dan cuba utk mnjadikannye sesuatu yang sempurna walaupun tau sempurna itu mustahil but atleast, saya cuba.. sy boleh jadi saaaangat baik klu awak layan sy dgn baik dan sebaliknya..sy sukekan cabaran tapi dlm hati sy ttp ada taman..


saya paling xsuke sayur! please... sy xmakan sayur ok..jgn terkejut klu tgk peti ais rumah sy bahagian vege xde vege langsung sbb sy da dijodohkan dgn 1 spesis yg sama dgn saya.. syafiq pon xmakan sayur! =) dan saya xmakan meggi..sy plg xsuke manusia bermuka2...klu ko xsuke aku, cakap..jgn depan baik tp belakang, ya rabbi.. 

saya menjadi sapa saya bergantung pada keadaan..klu keadaan ganas, ganas la jd nyee..klu keadaan sopan, sopan la saya..klu keadaan ceria and happening, happening la sy...

ok da bnyk bercerita..yg penting, saya bangga dan bersyukur dengan siapa diri saya sekarang..




August 19, 2010

Main masak2


ari tu aku ade jln2 kat blog kak ana.. time tu the latest entry dier tntg popia sardin... bile aku tgk, mak aii..sngnye nk bt..knp aku xpenah bt..sbb aku malas..hhuuhu.. jadi, bile sampai seru rajin aku ni, aku pon bt la..

Popia Sardin
bahan2 dier.. 
bawang besar tu, sifu ana cakap, amek separuh aje..
bahan  utama of course la sardin ngn kulit popia.. name lagi popia sardin..

ok, first step blend kan bawang besar+bawang putih+halia+sedikit air..
then, tumiskan bahan2 yg da diblend tu..kemudian, masukkan sardin utk kt hancurkan jadi inti popia tu..


hancurkan sampai jadi mcm ni dan sejukkan..


ok, bile inti sardin ni da sejuk, br kt proceed dgn acara menggulung... =)


gulung la bnyk2 smpai jd mcm ni ye..
biasa org sapu telur utk jadikan pelekat xnak bagi popia ni terbukak tp aku da terbiasa guna air je... tp mane2 boleh sbnrnya..


kemudian, goreng..... sng kan.... =) dan hasilnya...jadi la mcm ni..

note: saya panggil popia ni baby popia sbb saya sengaja bt kecik2..
sblom terlupa, kredit to kak ana suzana utk picture bahan2 tp picture hasil popia tu original handmade by nadia..
kak, izinkan saya amek picture bahan2 akak ye sbb saya lupe nk amek picture bahan2..terus amek picture hasilnya...tq kak!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...